Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Pozitionarea textului in cadrul unui paragraf

html

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Tag-uri utilizate pentru inserarea imaginilor
Titluri
Tehnologia realizarii siturilor WEB
Paragrafe
Tag-uri utilizate pentru afisarea listelor
Editarea unei pagini HTML
SOLUTII HTML PENTRU CREAREA SITE-URILOR WEB
Inserarea cadrelor (frame)
Proiect HTML
Reprezentarea sistemelor Lindenmayer ca documente XML


Pozitionarea textului in cadrul unui paragraf

Pozitionarea pe orizontala a textului se face cu ajutorul atributuli ALIGN. In tabelul de mai jos sunt prezentate valorile acestuia precum si efectele produse prin utilizarea acestor valori.
Atribut

Functie

LEFT

Alinierea textului la marginea stinga a ferestrei.

CENTER

Centrarea textului.

RIGHT

Alinierea textului la marginea dreapta a ferestrei.

JUSTIFY

Alinierea textului la ambele margini.

Sa vedem cum lucreaza in practica aceste atribute:

<P>Acesta este un paragraf aliniat la sanga</P>

De remarcat ca valoarea imlicita a atributului ALIGN este LEFT. Prin urmare, daca nu se specifica nici un atribut, paragraful va fi aliniat automat la marginea stanga a ferestrei browser-ului.

<P ALIGN='CENTER'>Acesta este un paragraf centrat</P>

<P ALIGN='RIGHT'>Acesta este un paragraf aliniat la dreapta</P>

Utilizarea atributului ALIGN='JUSTIFY' va avea drept rezultat alinierea textului la ambele margini. Prin alinierea unui paragraf la ambele margini apare un inconvenient de ordin estetic si anume faptul ca, prin aceasta fortare, spatiul dintre cuvinte nu va mai fi acelasi. Acest spatiu va varia in functie de modul in care se va umple randul respectiv. Pe de alta parte, daca nu se atribuie aceasta valoare, spatiul dintre cuvinte va fi acelasi dar textul va fi aliniat neuniform la marginea la care nu este aliniat (va avea un aspect 'zimtat'). Ramane la latitudinea realizatorului de pagini web daca sa foloseasca sau nu aceasta valoare. Nu am sa dau exemplu de paragrafe aliniate la ambele margini. Daca vrei sa vezi cum sunt aliniate priveste la modul in care se face alinierea in acest site.De retinut

Utilizarea repetata paragrafelor goale (adica o succesiune de elemente sub forma <P><P><P>) in scopul realizarii unui spatiu mai mare intre doua paragrafe nu constituie o solutie corecta. Chiar daca un browser poate interpreta corect acest lucru exista browsere care nu citesc decit un singur paragraf gol, urmind ca restul paragrafelor goale sa fie ignorate. In plus, recomandarile W3C sugereaza sa nu fie utilizate paragrafe goale.

Intre doua paragrafe va ramine un rand liber. Distanta dintre paragrafe poate fi modificata dar acest lucru nu poate fi realizat prin intermediul elementelor existente in HTML. Daca dorim sa modificam spatiul dintre paragrafe va trebui sa utilizam CSS. Pina la aparitia CSS, distanta dintre doua paragrafe putea fi modificata cu ajutorul elementului BR. Aceasta metoda da rezultate bune dar nu ne permite un control foarte riguros asupra spatiului dintre paragrafe.

Chiar daca utilizarea tag-ului de sfirsit (</P>) nu este obligatorie este indicat sa nu fie omis. Lipsa acestui tag va face ca elementul imediat urmator sa nu mai fie pozitionat la un rand distanta fata de paragraf. Din aceasra cauza rezultatul final va fi diferit fata de ceea ce am fi dorit sa realizam.Aceasta regula este bine sa fie aplicata tuturor elementelor HTML. In plus, utilizarea ambelor tag-uri ne va usura munca atunci cand sintem nevoiti sa facem modificari in documentul initial. In acest mod citirea textului sursa se face mai usor.

Asa cum am vazut si la elementul H iar acum la elementul P, atributul ALIGN sugereaza alinierea pe orizontala. Acest atribut precum si valorile sale sunt identice pentru mai multe elemente din cadrul HTML.

Intre tag-urile elementului P nu se pot afla decat alte elemente de tip inline (cum ar fi EM, B, TT, I, STRONG, etc). Elementul P nu trebuie sa contina alte elemente de tip block-level, inculsiv un alt paragraf.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 687
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site