Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Dictionar de Internet

internet

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Echipamentul intermediar
Cautare web avansata un lucru simplu
Structura Internetului - mic ghid
Yahoo Messenger - VOICE CHAT ( call )
Cautarea/navigarea eficienta pe Internet
Cele 17 recomandari ale Pandia pentru cautarea pe Internet
CUM SA DETERMINI VIZITATORII SITE-ULUI TAU SA TE CREADA SI SA CUMPERE DE LA TINE
CE ESTE INTERNETUL? - Cine raspunde de Internet?
Invatamantul si Internetul
Client-server si CGI

Dictionar de Internet

10BASE-T: Protocol care permite computerelor sa fie conectate intr-o retea locala (LAN) prin intermediul unui cablu twisted pair.
ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line. Protocol pentru acces la retele digitale de viteza mai mare decat cea obisnuita pe astfel de linii. Pot fi incarcate date la viteze de pana la 1,544 Mbps si pot fi transmise date la viteze de pana la 128 Kbps. Este o tehnologie foarte adecvata pentru clientii de Web, unde mai mult se preiau date de la server, decat se trimit.

ARPAnet: Una din primele retele de calculatoare, create de Department of Defense Advance Research Projects Agency in anii 70. Ulterior a evoluat in Internet. Acum nu mai exista.

ASCII: American Standard Code for Information Interexchange. Protocol care atribuie un cod de 8 biti pentru fiecare litera, cifra sau simbol de pe tastatura, pentru a permite transmiterea universala a datelor. Cunoscut si ca text simplu.

ATM: Asynchronous Transfer Mode. Protocol pentru trimiterea pachetelor de date la viteze foarte mari. Inca in curs de dezvoltare.

Backbone: Termen folosit pentru a descrie orice canal de banda larga care interconecteaza mai multe retele.

Bandwidth: Latime de banda: marimea unei portiuni din spectrul ocupat de o forma oarecare de semnal (tv, fax, telefon). Semnalele au nevoie de o anumita marime si localizare a latimii de banda pentru a putea fi transmise. Cu cat latimea de banda este mai inalta si mai mare, cu atat va fi mai rapida transmisia semnalului; deci, daca vrei sa transmiti un semnal complex cum este cel audio sau video, este necesara o latime mare de banda. Noile tehnologii permit transmiterea de semnale multiple in aceeasi latime de banda, fara sa le amestece. Tehnica este numita multiplexare.

Baud: O unitate standard de masurare a transmisiei de date, sau numarul de mii de biti transmisi pe secunda. Des folosite sunt modemurile de 1,4 bauds, adica modemurile primesc si trimit date cu viteza de 14,400 biti pe secunda.

Bit: Termen introdus de John Tukey in 1949. Desemneaza o singura unitate de informatie, avand valoarea 0 sau 1. Opt biti constituie un byte sau octet. Bitii sunt elementele fundamentale in transmisiile digitale de date.

BPS: Biti pe Secunda. Viteza la care sunt transmise datele printr-un canal. Cu cat este mai mare valoarea BPS, cu atat este mai ridicata viteza transmisiei. Viteza modemului este masurata in BPS.

Browser: Initial, browser-ul era un instrument folosit pentru a inspecta si edita pe ecran bazele de date, in medii precum DBASE si FOXPRO. In Windows, termenul este asociat cu navigarea prin directoare si fisiere cu ajutorul unui manager de fisiere (File Manager) pentru a le utiliza in diverse operatii. Pentru Internet, numele de browser este dat unui program folosit pentru navigare si vizualizarea paginilor de Web. Cele mai populare browsere sunt Netscape Navigator si Microsoft Internet Explorer. Wayne Fisher a infiintat in iunie 1999 o lista de discutii despre orice tip de browser.

CD: Compact Disk. Dispozitiv de memorare a datelor prin procedee optice, reprezentat printr-un disc de material plastic pe care sunt inscrise (ireversibil) informatii. Foarte utilizat datorita fiabilitatii sale.

CPU: Central Processing Unit. Este componenta hard de baza a uni computer, care proceseaza informatiile si controleaza executia operatiilor. In PC-uri, prin CPU se intelege microprocesorul.

FAQ: Frequently Asked Questions. Document ce contine intrebari puse de utilizatori de E-mail si Internet, pe o anumita tema si raspunsurile la ele, date de specialisti. Este posibil ca orice lista de discutii prin e-mail, pe o anumita tema, sa aiba un FAQ propriu.

FDD: Floppy Disk Drive. Dispozitiv de memorie magnetica externa, montat in carcasa PC-ului, care memoreaza date sub forma de fisiere, pe un disc magnetic flexibil. Discheta este folosita drept suport pentru transportarea datelor de la un PC la altul.

HDD: Hard Disk Drive. Dispozitiv de memorie magnetica externa, sub forma de fisiere, pentru a fi pastrate si dupa oprirea alimentarii PC-ului. Este montat in carcasa PC-ului si nu este detasat decat pentru operatiuni tehnice. Capacitatea unui hard-disk ajunge azi la zeci de GB.

Keyboard: Principalul dispozitiv pentru introducerea datelor in computer, are taste pentru litere, cifre, simboluri si diverse comenzi, cu ajutorul carora se pot da comenzi pentru PC si se pot introduce date, in general se are controlul complet al PC-ului.

LAN: Local Area Network. Retea care conecteaza computerele plasate intr-o zona geografica restransa, adesea in aceeasi cladire si care poate fi conectata cu retele exterioare.Menu: Lista de comenzi sau de adrese, de regula din aceeasi categorie, din care poti sa o alegi pe cea care executa ceea ce isi doresti. Viziteaza pagina Infonet Meniu, unde vei gasi mai multe adrese utile pentru navigarea pe Web.

Microwave: Spectru electromagnetic situat peste 1 gigahertz si folosit pentru transmisii de date fara fir, de mare viteza.

MIME: Multipurpose Internet Mail Extensions. Extensii pentru Posta prin Internet cu scopuri multiple. Programe adaptate pentru lucrul pe Internet.

MMDS: Multichannel Multipoint Distribution Service. Serviciu de transmisie fara fir, ce transmite semnale la frecvente inalte. Pentru semnale analogice MMDS poate deservi pana la 33 canale tv. Cand semnalul este comprimat pentru a fi trimis ca semnal digital, el poate fi trimis la peste 300 de canale.

Modem: Dispozitivul ce permite conectarea computerului prin linia telefonica, la alte computere si la Internet pentru transmisii de date. Exista modemuri interne (se monteaza in interiorul carcasei PC-ului) si modemuri externe (raman la exterior, ca unitati independente conectate la PC).

Mosaic: candva cel mai popular browser pentru world wide web. Initial dezvoltat la Universitatea Illinois in 1993, Mosaic a fost vandut unei companii particulare, Spyglass Incorporated.

Motherboard: Principala placa electronica din PC, pe care sunt montate microprocesorul si memoriile interne, la aceasta se conecteaza si celelalte componente.

Mouse: Dispozitiv de marimea palmei, care miscat pe o suprafata plana, determina deplasarea uni pointer pe ecran, iar prin apasarea butoanelor sale (click) permite lansarea de comenzi asociate elementelor din ecran pe care se afla pointerul.

Multimedia: Orice document care foloseste forme multiple de comunicare: text, audio, video.

Multiplexare: Tehnica de inginerie ce permite mai multor semnale sa ocupe aceeasi latime de banda. Acest lucru se face prin fragmentarea semnalelor si trimiterea fragmentelor, pe rand, printr-un canal. Sau se poate suprapune un semnal peste al doilea si apoi ele sunt separate cand ajung la destinatie.

Nesting: Plasarea documentelor in alte documente. Aceasta permite utilizatorului sa aiba acces la materiale in mod neliniar-factor de baza in hipertext.

Netscape: Cel mai popular browser de web. A fost dezvoltat de Mosaic Corporation (azi cunoscuta ca Netscape Corporation), alcatuita din programatori ce au creat browserul Mosaic.

Network: Orice ansamblu de computere ce pot comunica si face schimb de date intre ele.

Network card: Dispozitivul ce permite conectarea computerului, prin cablu de retea, la alte computere aflate in vecinatatea sa, pentru utilizarea de programe si date in comun, dar si pentru comunicarea in retea.

NII: The National Information Infrastructure. Numele oficial al retelei de comunicatii in continua dezvoltare, care va interconecta toate aspectele societatii si telecomunicatiilor. Cunoscuta si ca Autostrada Informatiilor, Internetul este azi unul din cele mai clare exemple de NII.

NREN: The National Research and Education Network. Comitet format din agentii guvernamentale si cercetatori din SUA, avand scopul de a unifica retelele de computere intr-un singur sistem de mare viteza. NREN pare sa se dezvolte intr-un Internet al generatiei urmatoare, numit Internet 2, ce va folosi viteze de exceptie de comunicatie pentru educatie si cercetare.

NSF: The National Science Foundation. Agentie guvernamentala din SUA care finanteaza cercetari in stiinta si educatia pentru stiinta.

NSFNET: National Science Foundation Network. A fost una din principalele retele de Internet, desfiintata oficial in 1996, deoarece enorma dezvoltare a retelelor din sectoarele private au facut-o redundanta.Online: Activ si pregatit pentru operare. Termenul sugereaza accesul prin conectare la o retea de computere, initial era un termen militar.

Open Platform: Concept de proiectare pentru computer sau retele, care stabileste ca toti utilizatorii vor avea abilitatea sa acceseze, sa creeze si sa publice informatii.

OSI: Open System Interconnect; protocolul ISO pentru Internet, inca in curs de dezvoltare.

Packet: Secventa de date transmisa intr-o retea. Pachetele nu au lungime fixa, pot avea de la unul la sute de caractere. Pentru a transmite date pe Internet, protocolul TCP/IP imparte datele in pachete pentru a imbunatati eficienta transmisiei.

PCS: Personal Communication Services. Servicii de radio-comunicatii pentru uz personal. Include faxuri, sisteme de pager, telefoane celulare digitale, etc.

PDF: Portable Document Format. Tip de documente creat in intentia de a se asigura portabilitatea documentelor pe sisteme diverse. Pentru crearea si vizualizarea fisierelor PDF este nevoie de programe specifice ca Adobe Page Mill si Adobe Acrobat Reader.

POTS: Plain-Old Telephone Service. Termen din telecomunicatii care desemneaza o conexiune telefonica standard. Aceste conexiuni au fost proiectate pentru transmiterea vocii umane, si nu pentru transmisii de date de mare viteza. N-au eficienta in retea.

PPP: Point-to-Point Protocol. Soft ce permite unui utilizator sa aiba o conectare directa la Internet printr-o linie telefonica.

Protocol: Standard destinat sa permita diferitelor computere si retele sa comunice intre ele.

Public Access: Concept ce prevede ca toti cetatenii sa aiba dreptul de a produce si distribui public informatii prin toate formele de comunicatie.

RAM: Random Access Memory. Memoria interna a PC-ului, care se sterge la oprirea alimentarii acestuia. Valoarea ei minima este de 640 KB, azi insuficienta pentru aplicatii curente. Aceasta memorie este montata pe placa de baza.

RFC: Request for Comments. Documente care au fost facute publice pentru a sustine discutii asupra unui subiect dat. Diverse protocoale de pe Internet au fost dezvoltate prin RFC.

Ring: Termen folosit pentru a descrie o retea locala (LAN) care conecteaza un grup de computere plasate intr-o succesiune, astfel incat ele formeaza un inel.

Server: Computer sau program ce permite altor computere (sau programe) sa acceseze informatiile pe care le ofera in principiu un computer (program).

GSML: Standard Generalized Markup Language. Standard international pentru marcajul documentelor electronice. HTML este o forma de SGML.

Sit: termenul se refera la o pagina sau o colectie de pagini de web cu tematica si adresa distincta.

SLIP: Serial Line Internet Protocol. Permite unui utilizator sa se conecteze direct la Internet printr-un modem de mare viteza.

SONET: Synchronous Optical Network. Protocol pentru transmisia de date la viteze inalte, bazat pe multipli de linii T3. Poate manipula curent 9,6 gigabiti pe sec.

Sound card: Componenta ce proceseaza datele din fisierele de sunet si genereaza semnalul sonor care este trimis catre boxe sau casti, pentru ca sunetele sa fie auzite. Este indispensabil pentru ascultarea si procesarea de sunet si muzica pe calculator. Daca in spatele cutiei se vede o placa cu mufe pentru casti, boxe si microfon atunci PC-ul are placa de sunet.Spectrum: Domeniu de frecvente electromagnetice folosite pentru toate formele de transmisiuni.

Star: Termen folosit pentru a descrie o retea locala care conecteaza un grup de computere intr-un punct central, astfel incat schema ei are forma unei stele.

Surfing: Termen din retea, care desemneaza explorarea continutului, fie ca se navigheaza prin statiile de cablu, fie pe Internet.

T1: Protocol folosit in telefonie, care permite transmiterea simultana a 24 canale de comunicatie vocala.

T2: Protocol folosit in telefonie, care permite transmiterea simultana a 96 canale de comunicatie vocala.

T3: Protocol folosit in telefonie, care permite transmiterea simultana a 672 canale de comunicatie vocala.

TCP: Transmission Control Protocol. Protocol ce permite unui computer sa se asigure ca pachetele de date transmise de el in retea sunt receptionate la destinatie in ordinea lor corecta.

Telecomputing: Lucru pe computer, de acasa dar conectat la birou printr-o retea de computere.

TELNET: Protocol sau soft care permite sa te conectezi la un alt computer de oriunde din Internet.

Token Ring: Termen ce descrie o retea locala de tip inel care conecteaza un grup de computere legate in sir, pana ce se inchide un inel.

Twisted Pair: Cablu standard din fire de cupru, folosit pentru liniile telefonice. Faptul ca firele sunt rasucite, sporeste eficienta transmisiei.

Universal Service: Conceptul de a oferi servicii de telecomunicatii de baza, la preturi rezonabile pentru toti consumatorii.

UNIX: Sistem de operare complex, ce a jucat rol important in dezvoltarea Internetului. Browserele si protocoalele, ca World Wide Web, permit oricarei persoane sa beneficieze de Internet.

URL: Uniform Resource Locator. Adresa folosita pentru a localiza in Internet informatiile disponibile in diverse moduri.

USENET: Reteaua miilor de grupuri de stiri online care pot fi accesate printr-un server conectat la Usenet.

VERONICA: Instrument de cautare prin gopher, ce permite utilizatorului sa caute si sa gaseasca informatii dupa anumite cuvinte-cheie.

Video card: Componenta care proceseaza datele ce trebuie afisate pe ecran si genereaza fluxul de semnale ce merge la monitor pentru afisarea pe ecran a imaginilor respective.

WAN: Wide Area Network. Retea care acopera o regiune geografica intinsa, de exemplu un stat intreg.

Wavelength: Lungime de unda-lungimea unei unde electronice complete, masurata intre doua varfuri succesive sau intre nivelele de zero a doua vibratii succesive.

World Wide Web: cunoscut drept www sau web. Protocol sofisticat, usor de folosit, pentru navigarea pe Internet cu ajutorul documentelor hipertext.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 621
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site