Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


CE ESTE INTERNETUL? - Cine raspunde de Internet?

internet

+ Font mai mare | - Font mai micCE ESTE INTERNETUL?

Internetul… o noua moda? Un nou stil de viata? Cate putin din fiecare si chiar mult mai mult. Auzim adesea acest termen si multi dintre noi ne intrebam pe buna dreptate ce este de fapt acest Internet? Iata un raspuns pe cat de simplu pe atat de cuprinzator. Internetul este tot ceea ce inseamna comunicare, relatii interumane, afaceri, reclame, tari si guverne, informatii si divertisment, toate atarnand pe o simpla retea. Prin intermediul acestei retele oamenii reduc distanta, leaga prietenii, fac afaceri, cumparaturi usurandu-si modul de viata.
Trebuie stiut faptul ca nu exista o definitie universal valabila si ca fiecare dintre noi poate da o definitie personala Internetului. Din pacate, in Romania, acest fenomen a luat amploare in perioada post decembrista neatingand cotele asteptate din cauza crizei economico-politice actuale. Acestea fiind spuse, sa dam totusi o definitie formala a acestui termen.

Internetul este format dintr-o multitudine de computere racordate intre ele care alcatuiesc o retea internationala permitand accesul la informatie utilizatorilor legati la Internet.

Cuvantul Internet este prescurtarea termenului internetworked si s-a incetatenit in multe limbi sub denumirea de Internet, Inet sau pur si simplu retea. El desemneaza faptul ca mai multe retele din intreaga lume sunt interconectate pe intreaga suprafata a pamantului.

Scurt istoric al Internetului

Internetul a fost fondat in 1969 in Statele Unite ale Americii sub denumirea de ARPANet, de catre Departamentul Apararii Statelor Unite ale Americii. Scopul primar a fost acela de a rezista unui atac nuclear prin usurinta schimbului de informatii pe care aceasta retea il permitea. In paralel cu aceasta retea au aparut MILNet si National Sciece Foundation Network (NSFNET) o retea dedicata cercetatorilor si universitatilor.   

Cine raspunde de Internet?

Nu putem spune ca exista cineva anume. Toti si de fapt nimeni in mod special nu se ocupa in mod exclusiv de intretinerea Internetului. Exista insa corporatii care se ocupa de aceasta infrastructura conform unor conventii internationale. O astfel de corporatie este InterNIC (Internet Network Information Center) care se ocupa cu inregistrarea de domenii, cu intretinerea Internetului, actionand ca o casa de clearing pentru standarde tehnice. Un alt exemplu este World Wide Web Consortium care se ocupa de limbajul de programare al Internetului.

Desi promoveaza libertatea cuvantului, nu trebuie sa ne formam ideea gresita conform careia Internetul nu este haotic si nici anarhic. Cine incalca legile tarii respective si este prins este pasibil de pedeapsa.

Ce poate face Internetul pentru mine?

Fiind conectat la Internet este ca si cum ai dispune de 30 de milioane de consultanti intr-o anumita problema cu exceptia faptului ca in marea lor majoritate ei nu trebuie nici macar platiti. Putem gasi raspunsuri la orice intrebare, putem trimite mesaje instantanee dintr-un capat in celalalt al lumii, putem transfera documente, imagini, muzica sau chiar bani, putem face cumparaturi in orice continent dorim, putem vizita galerii de arta, putem sa citim carti, sa jucam jocuri, sa privim stiri in diferite limbi, sa cunoastem oameni, sa obtinem software sau pur si simplu sa navigam in deriva descoperind o multime de lucruri interesante despre lucruri care nici macar nu ne-au trecut vreodata prin minte ca ar putea exista.

Din punct de vedere economic putem folosi Internetul ca o cale de promovare a afacerii proprii prin intermediul comunicarii, marketingului si a comertului virtual.

Obiectivele unei firme in utilizarea Internetului sunt:

obiective legate de cunoastere;

obiective legate de atitudine;

obiective legate de comportamentul de cumparare si consum.

Pentru a folosi cat mai corect Internetul trebuie sa cunoastem raspunsul corect la intrebarea: “Care este piata vizata?”(piata caracterizata demografic, economic, psihologic etc.). Alte intrebari pe care trebuie sa ni le adresam sunt:

Cat de receptiva este piata la oferta noastra prin intermediul Internetului?

Este utilizarea Internetului o optiune strategica sau tactica?

Exista resurse financiare suficiente pentru promovarea afacerii pe Internet?

Ca o concluzie, dati-mi voie sa-i prezic Internetului un viitor cel putin la fel de stralucit ca cel al telefoniei, televiziunii si al altor descoperiri de acest gen care au revolutionat omenirea.

Care este diferenta intre World Wide WEB (WWW) si Internet?

World Wide Web, care in limba romana s-ar traduce prin retea mondiala este de fapt o interfata prietenoasa a Internetului, care ne usureaza accesul si navigarea pe retelele lumii. Internetul poate fi accesat prin mai multe canale dar nu toate metodele va v-or permite accesul nelimitat. World Wide Web, IRC, FTP si Telnet sunt principalele arii ale Internetului care necesita acces complet la Internet. Pentru a obtine acces total la Internet puteti utiliza serviciile online cum ar fi CompuServe sau America Online sau prin intermediul unui cont de Internet pe care il puteti obtine de la unul dintre sutele de Internet Service Providers (ISP). Ce sunt de fapt acesti “ISP-eri”? Sunt companii care contra unei taxe sau gratuit va ofera accesul la Internet. Exista mai multe tipuri de conturi, dintre care putem enumera: SLIP (Serial Line Internet Protocol) si PPP (Point to Point Protocol) pentru conexiunile de tip dial-up (prin linie telefonica), ISDN (Integrated Services Digital Network), care functioneaza prin linii telefonice digitale care permit viteze de pana la 128 de Kb secunda,ADSL (Asynchronous Digital Subscriber Line) (6Mb secunda), prin cablu TV, prin fibre optice, ATM, sau sateliti, acestea fiind modalitati mai greu accesibile in Romania.

Ce este o adresa IP?

Pentru a defini acest termen, trebuie sa stim mai intai in ce consta o adresa de Web.

Adresa de web este de fapt locul (site-ul) unde poate fi gasita o persoana fizica sau juridica pe web cu ajutorul unui motor de cautare. Fiecare computer conectat permanent la Internet are o adresa unica pentru ca alte computere conectate sa il poata distinge. Iata cum arata o adresa tipica de Internet: 149.174.211.5

In urma obtinerii accesului nelimitat la Internet, computerului dumneavoastra i se va aloca o adresa IP. Daca beneficiati de o conexiune de tip SLIP, ve-ti primi o adresa fixa, in schimb daca conexiunea va fi de tip PPP, gazda contului dumneavoastra va aloca o adresa de fiecare data de cate ori va conectati. Vestea buna este ca fata de prima oara cand v-ati conectat, nu va mai trebui sa folositi aceste numere deoarece a fost inventat un sistem diferit care vine in ajutorul oamenilor si se numeste DNS (Domain Name System). Cred ca sunteti de acord cu mine ca oamenilor le este mult mai simplu sa retina un nume decat un numar de telefon. Astfel Internetul foloseste sistemul DNS in paralel cu sistemul adreselor numerice IP.

La inceput, acest sistem (DNS), pare greoi creand confuzii in mintea utilizatorilor profani, dar el odata ce a fost inteles, va parea extrem de logic si usor de utilizat. Cu ajutorul sistemului DNS putem afla date importante despre site-ul (adresa) la care ne conectam. De exemplu conectandu-ne la adresa spiruharet romaniademaine.edu.ro, automat stim ca ne-am conectat la un site educational din Romania al carei nume este Spiru Haret si este gazduit de serverul Fundatiei Romania de Maine.Pentru a intelege mai usor acest sistem trebuie sa stim ca adresa este compusa din mai multe portiuni dupa cum urmeaza:

Subdomeniul;

Tipul domeniului;

Codul de tara.

In cazul nostru subdomeniul este “romaniademaine”, tipul domeniului este “edu” (abrevierea pentru site educational conform convetiilor internasionale) si codul de tara “ro” indica tara Romania. Fiecare tara are un cod propriu recunoscut pe plan international chiar daca nu este intotdeauna folosit. Spre exemplu:

au=Australia

ca=Canada;

de=Germania;

fr=Franta;

jp=Japonia;

nl=Olanda;

no=Norvegia;

se=Suedia;

uk=Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord;

ro=Romania,etc.

Daca intr-o adresa nu este specificat un cod de tara trebuie sa stim ca este vorba in general (dar nu intotdeauna) de un site din Statele Unite ale Amerricii.

Tipuri de domenii sunt urmatoarele:

ac=Academic;

com=Companie sau Organizatie Comerciala;

edu=Institutie educationala;

gov=Site guvernamental;

mil=Site militar;

net=Administrator de retea;

org=Organizatie non profit, etc.Ce inseamna BBS?

Candva, aceste BBS (Bulletin Board Services) erau ca niste cluburi pentru utilizatorii de computere, permitand membrilor sa schimbe mesaje (fisiere). In prezent, aceste BBS-uri nu mai au o definitie exacta. Servicii precum CompuServe si America Online sunt din punct de vedere tehnic BBS-uri ceea ce inseamna ca detin o retea privata in afara domeniului public al Internetului. In general, BBS-ul, inseamna o retea mica de unde se pot incarca fisiere comerciale. Numarul BBS-urilor depaseste suta de mii numai in Statele Unite, acestea fiind devotate intereselor particulare sau locale, oferind in unele cazuri si accesul gratuit. Printre altele aici puteti gasi jocuri, puteti conversa prin intermediul chat-ului, se pot trimite mesaje (email-uri) si cateodata se poate obtine acces limitat la Internet prin conexiuni proprii ale retelei private.

Ce sunt server-ele?

In jargoul informatic, orice computer care are acces la Internet este denumit server sau host. Programele (software) utilizate pentru operatii de transfer de fisiere, pentru citirea postei electronice, pentru navigarea pe Web, etc, poarta denumirea de client. De fapt, Web client este doar o alta denumire a unui program de cautare (browser) cum sunt Netscape sau Internet Explorer. Serverul este computerul in care paginile Web sunt stocate fiind disponibile accesului extern.

Pot face cumparaturi online?

In scurt timp, vom avea posibilitatea si in Romania (ca in majoritatea tarilor dezvoltate) sa putem face cumparaturi prin Internet. Exista deja mii de magazine virtuale pe plan mondial si chiar si in tara noastra, singurul impediment fiind raspandirea redusa a cartilor de credit in Romania si a accesului la Internet. Este adevarat ca Net shopping-ul creeaza probleme de reticenta in randul populatiei dand senzatia de incertitudine din cauza modalitatilor de livrare si a securitatii cartilor de credit. Browser-ele Netscape si Microsoft ofera deja un nivel ridicat de securitate, ceea ce a sporit increderea in aceasta modalitate ergonomica de comert.

Pot castiga bani cu Internetul?

Da, nu, poate Probabil ca sunteti bulversati de raspunsul meu incert dar am sa va rog sa-mi permiteti sa va adresez eu o intrebare: “Puteti continua sa faceti bani fara ajutorul Internetului?” Ganditi-va numai la faptul ca in ultimul deceniu tehnologia, in speta calculatoarele (hardware-ul) si software-ul au revolutionat toate domeniile industriei si comertului. Deci, parerea mea este ca utilizarea Internetului va poate aduce bani probabil, insa neutilizarea lui va va face sa pierdeti cu siguranta.

Exista companii care se ocupa cu vanzarile directe, cu plasarea fortei de munca, cu reclama, cu cercetarile de marketing si pentru toti acestia Internetul a fost un mediu foarte propice castigurilor.

Un motiv in plus pentru a folosi Internetul este ca si marile celebritati o fac. Dintre ei putem enumera presedintele Statelor Unite, Michail Jackson, Sultanul Brunei-ului, Stephen Fry, Bill Gates, Familia Regala a Marii Britaniei plus mii de jurnalisti, studenti, agenti de bursa, oameni de stiinta, doctori, avocati, profesori si enumerarea poate continua. De aceea sa nu va mire faptul ca pe Internet va veti intalni probabil si cu gangsteri, criminali, obsedati, hoti, persoane negative, dar in mod cert acestea nu depasesc numarul persoanelor de acest gen pe langa care treceti zi de zi pe strada fara sa stiti.

Este Internetul un alt bastion dominat de “sexul tare”?

Este adevarat ca exista un numar de aproximativ de doua ori mai mare de barbati care apeleaza la Internet decat cel al femeilor, dar fara un motiv intemeiat. Rautaciosii afirma ca femeile sunt in general depasite de tehnologie si de cheltuielile aferente ceea ce explica intr-o oarecare masura situatia existenta, insa dupa parerea mea femeile au hobby-uri mai putin tehnice decat barbatii, recunoscut fiind faptul ca ele sunt fiinte mult mai sentimentale si mai romantice decat barbatii.

Trebuie sa fiu savant ca sa folosesc Internetul?

Nu trebuie nici pe departe sa fii un expert ca sa folosesti Internetul. Este suficient sa fii familiarizat cu software-ul pentru Internet care in general nu este greu deloc. Cea mai mare problema pe care oamenii o au este prima setare a calculatorului pentru Internet. Insa si aceasta problema a fost eliminata prin aparitia pachetelor de programe: “Internet made easy”. Odata conectati, majoritatea acceseaza Internetul prin mijloace grafice puse la dispozitie de diverse programe. Cel putin pe World Wide Web - cea mai populara parte a retelei – nu esti nici macar obligat sa tastezi prea mult pentru ca aproape totul este accesibil printr-un singur mouse click. Poate singurul loc unde ar trebui sa cunoasteti limbajul UNIX este Telnet-ul.

Pot folosi Internetul daca nu stiu sa folosesc un computer?

Dupa cum am afirmat anterior, chiar daca nu sunteti un as in dactilografie puteti oricum folosi World Wide Web-ul prin intermediul mouse-ului care este cel mai facil de utilizat periferic al unui computer. Daca nu ati mai avut pana acum contacte cu computerele, considerati Internetul o oportunitate. Nu considerati calculatorul ca pe o reduta moderna a tehnologiei greu de accesat, ci ca pe un mijloc de conectare cu restul lumii. Cea mai buna cale de a invata sa utilizati un calculator este sa va faceti rost de unul, indiferent de cat de performant este si sa-l deschideti.

Toate ca toate, dar cum ma conectez?

Este o buna intrebare si dupa parerea mea merita sa-i alocam un capitol de sine statator. Deci, la treaba

Conectarea la Internet

Pentru a realiza conectarea unui computer la Internet nu trebuie sa fii un expert. Principala bariera in calea conectarii este tehnofobia ce va da tarcoale. Este un lucru lesne de inteles pentru ca Internetul implica o relatie de prietenie cu calculatorul. Oricum, nici macar aceasta nu este un impas. De fapt multi considera acest lucru amuzant odata ce s-au apucat de el. Software-ul pentru Internet nu poate fi comparat nici pe departe cu complexitatea ultimei generatii de procesoare de text. Chiar daca nu ati folosit niciodata un computer, in mod cert veti realiza ca nu este greu deloc sa descoperiti cum puteti naviga. Este doar o chestiune de minute. La inceput veti trece printr-o scurta perioada de confuzie insa nu va faceti griji, cu totii am fost in aceasta situatie. Un lucru trebuie stiut, ca Internetul este o comunitate, iar dumneavoastra sunteti noul ei membru. Daca aveti nelamuriri nu ezitati sa intrebati ceilalti membri; cu siguranta va vor ajuta.

De ce avem nevoie pentru a ne conecta?

Pentru a ne conecta avem nevoie de cinci lucruri:

un computer echipat cu softul de rigoare;

un cont de Internet;

un modem;

bunavointa;rabdare, rabdare, rabdare…

Ce computer este indicat pentru conectarea la Internet?

Nu o sa va vina sa credeti dar aproape orice calculator poate fi conectat la Internet cu conditia sa poata rula pagini de Web si alte aplicatii pentru Internet.

Practic, aveti nevoie de cel putin un computer 486 SX2 IBM-compatibil sau de un Macintosh 68030 echipate cu 8 Mb RAM. Pe de alta parte calculatorul nu este singurul mijloc de conectare la Internet. Puteti folosi jocuri cum ar fi Ataris, Sega, Amigas, PC TV-uri, Psion Organisere, ba chiar si telefonul dumneavoastra mobil daca este un telefon de tip WAP (Nokia 6210, 9000).

Ce este un modem?

Modemul este un periferic de tip intern, extern sau PCMCIA care realizeaza efectiv conexiunea.

Modemul intern este cel mai ieftin periferic ce va asigura conectarea la Internet. El se conecteaza pe placa de baza a computerului dumneavoastra lucru care se realizeaza foarte usor. Avantajul la aceste modemuri este ca nu ocupa spatiul pe biroul dumneavostra pentru ca ele sunt ascunse in interiorul unitatii computerului, ceea ce automat mai reduce si din numarul cablurilor necesare conectarii. Ca dezavantaj pputem mentiona faptul ca ele produc o usoara incalzire in interiorul computerului si absorb o cantitate suplimentara de energie din sursa calculatorului.

Modemul extern este mult mai usor de instalat si in general este suficient sa il conectati efectiv printr-un cablu de tip serial, paralel sau SCSI. Modemul extern necesita in schimb o sursa suplimentara de alimentare sau o baterie. Un mare avantaj este ca acesta poseda LED-uri care indica permanent starea conexiunii calculatorului la Internet.

Modemurile PCMCIA sunt o combinatie a celor doua mentionate anterior. Ele intra in sloturile PCMCIA (in general utilizate in cazul calculatoarelor portabile) si se pot scoate usor, putand fi inlocuit cu un CD-ROM. Nu necesita o sursa suplimentara de alimentare. Ca optiune de conectare nu este foarte rentabila deoarece modemurile de tip PCMCIA sunt foarte scumpe si fragile.

Orice modem ati alege trebuie sa tineti cont de viteza acestora. Viteza de transfer se exprima in biti pe secunda.

Cel mai important lucru este sa fiti sigur ca modemul respectiv este compatibil cu calculatorul dumneavoastra.

Posta electronica

Daca aveti nevoie de un motiv puternic pentru a folosi Internetul, iata unul: posta electronica (in limba engleza Email). Odata ce veti descoperi “tainele” utilizarii lui, acesta va deveni unul din “deliciile” conectarii la Internet. Vorbim despre Email, dar…

Ce este de fapt Emailul?

Emailul este modalitatea prin care se pot trimite texte, imagini, sunete, grafice, etc. la distanta, aproape instantaneu, fapt care desemneaza Emailul ca fiind cea mai rapida si mai eficienta modalitate de comunicare. Emailul poate fi de un real ajutor atat persoanelor fizice cat si celor juridice. Ca persoana fizica el poate deveni cel mai bun curier avandu-se in vedere faptul ca este extrem de rapid si elegant. Un alt atu il constituie pretul expedierii acestuia care se materializeaza strict in costul conectarii la Internet pentru a-l expedia. Mai mult decat atat prin intermediul lui putem trimite si fotografii sau sunete. Iata doar cateva dintre avantajele utilizarii lui.

Ca persoana juridica este suficient sa creezi un mesaj “istet” pentru a castiga rapid cativa clienti, dar despre asta vom discuta mai pe larg in capitolele ce urmeaza.

Emailul aduce imbunatatiri importante sistemului postal revolutionand astfel cantitatea si calitatea modalitatii dumneavoastra de comunicare. Astfel se pot trimite mesaje in intreaga lume oricarei persoane care detine o adresa de email. De fapt cum se trimite un email Se scrie mesajul ce urmeaza a fi trimis si se completeaza adresa destinatarului. Din acest moment singurul lucru pe care il mai aveti de facut este sa dati click pe tasta “send” (trimite). Astfel sunteti scutiti de activitati precum scrisul de mana sau printarea, achizitionarea plicurilor, a timbrelor, de vizitele pe la oficiul postal si de cel mai neplacut lucru care consta in lipirea plicurilor. Pe de alta parte, emailul este mai bun si decat faxul, avandu-se in vedere faptul ca nu trebuie sa asteptati ton de fax de la destinatar, nu auziti ton de ocupat cand formati numarul si nici nu deranjati destinatarii din zone cu alte fuse orare pentru a va primi faxul. In plus, avantajul este ca emailul, comparativ cu faxul poate fi color, poate contine sunet si animatie. Si fata de telefon exista unele avantaje cum ar fi faptul ca puteti trimite mesaje si noaptea ele putand fi primite in dimineata urmatoare, mai mult decat atat, sunteti scutiti de robotul telefonic al destinatarului si alte probleme de acest gen. Insa cel mai important lucru pe care nici o alta modalitate de comunicare nu il poate realiza este faptul ca il puteti trimite simultan un mesaj catre mai multi destinatari. E-mail-ul desi complex, se rezuma la chintesenta comunicarii: cuvintele. Nu trebuie sa va faceti probleme in ceea ce priveste literele, asezarea in pagina, semnaturile, rezolutia la tiparire sau tipul de hartie necesar.

In marketing, e-mail-ul are o importanta covarsitoare datorita unor avantaje cum ar fi raspunsurile automate si listele de adrese electronice. Cand se lanseaza un nou produs pe piata, potentialii clienti pot fi anuntati prin intermediul postei electronice.

Servicii de Internet: Telnet, Usenet.

Serviciul Telnet emuleaza terminale ale calculatoarelor din Internet. In afara de posibilitatea de cautare a informatiilor localizate pe calculatorul concurentilor, Telnet nu joaca un rol nemijlocit pentru marketing. El este paradisul informatiilor de orice tip. Dupa unele estimari se pare ca pe retea sunt accesibile in mod public cel putin 10.000 de GB de software gratuit si alte fisiere de tip audio-video, etc. In general informatiile se pot incarca in calculatorul personal relativ rapid ele fiind arhivate (comprimate). Transferul de fisiere in Internet se datoreaza FTP-ului (File Transfer Protocol).

Usenet-ul este punctul de intalnire al mai multor persoane cu mai multe interese. In marketing, segmentarea de piata este o adevarata arta. Criteriile de segmentare pot fi varsta, sexul, venitul, nivelul de pregatire profesionala, etc, aspectul intern al intereselor si aspiratiilor grupului respectiv determinandu-se in functie de caracteristicile exterioare.

Pe Internet exista mii de grupuri de discutii (newsgroups), ceea ce reprezinta o adevarata baza de date pentru specialistii in marketing, dar lipsa caracteristicilor exterioare ale persoanelor individuale este o problema majora. Mai mult decat atat, legile nescrise ale Internetului interzic adresarea directa catre grupuri. Actualmente exista circa 10.000 de grupuri de discutie, fiecare dedicate unor anumite domenii. Functia Internetului de a comunica cu aceste grupuri de discutie se numeste Usenet.

Usenet-ul a aparut la inceput independent de Internet, dezvoltandu-se ulterior pe baza UUCP-ului (Unix-to-Unix Copy Protocol), insa Internetul foloseste ca protocol de transfer TCP IP-ul. Astfel a aparut un protocol special care a permis schimbul de informatii intre cele doua sisteme, grupurile de stiri Usenet devenind o componenta foarte apreciata in randul utilizatorilor de Internet.

Usenet-ul ofera o vasta varietate de teme de discutie tratand orice subiect imaginabil cu putinta. Majoritatea grupurilor de discutie pot fi consultate international, o comunicare a unui astfel de grup fiind disponibila in intreaga lume. O astfel de discutie poarta numele de “thread” (fir).

Ce este si in ce consta termenul    “Netiquette”

Netiquette aduna in continutul sau “regulile de conduita” ale Usenet-ului ele purtand si numele de “Usenet-Netiquette”. Neticheta s-a instituit si in toate celelalte domenii ale retelei. Datorita faptului ca discutiile se desfasoara pe plan international Usenet reprezinta intr-o oarecare masura si o provocare in sensul comunicarii internationale. Expeditorul unei comunicari sau al unui comentariu ramane anonim. Anumite grupuri de discutie reactioneaza destul de violent la contributii cu tenta comerciala. Pentru a-l identifica pe cei interesati si pe potentialii clienti din cadrul grupurilor de discutii aveti nevoie de un inalt grad de finete.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 902
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site