Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Cautare web avansata – un lucru simplu

internet

+ Font mai mare | - Font mai micCautare web avansata – un lucru simplu

Studiu de caz: o persoana careia ii este foame. Aceasta intra intr-un restaurant, se aseaza la o masa si asteapta chelnerul. Chelnerul ajunge si la masa persoanei respective, si intreaba politicos: 'Ce serviti la cina, domnule?' sau 'Ce ati dori astazi, doamna?' 'Mancare,' ar raspunde persoana, 'mancare'.
Din fericire, chelnerii sunt oameni rabdatori. 'Cu siguranta, domnule. La ce fel de mancare v-ati gandit? Sa indraznesc sa va recomand somonul?'

In schimb, motoarele de cautare obisnuite nu sunt atat de intelegatoare. O cautare dupa cuvantul „mancare”realizata cu motorul de cautare Google va returna in jur de 124 de milione de pagini. Adica un numar extrem de mare. Si ca o regula, motorul de cautare nu incearca sa ghiceasca ceea ce o persoana incearca sa caute cu adevarat.

Cu toate acestea, multe persoane cauta dupa astfel de cuvinte cheie: 'sport', 'carti', 'stiri'.

Deci, ce este de facut? Fraza dupa care se cauta trebuie rafinata. Trebuie sa adreseze mai bine domeniul cautarii. Practic trebuie furnizate mai multe informatii.

'As dori o pizza cu ardei si sunca, dar fara masline si fara usturoi.'

Pastrand analogia, cine poate realiza o comanda ca mai sus, poate folosi si cautarea booleana avansata in Internet.

Cautarea boleana -- operatorii AND, AND NOT, OR

Reluand anlogia de mai sus, persoana a comandat pizza cu ardei si sunca, dar fara masline si fara usturoi. Folosind operatorii booleeni, comanda ar arata astfel:

pizza AND ardei AND sunca AND NOT masline AND NOT usturoi.

pizza SI ardei SI sunca SI NU masline SI NU usturoi.

Aceasta expresie booleana este interpretata de un motor de cautare astfel:

'Utilizatorul doreste sa ii arat legaturi catre toate paginile care includ cuvantul pizza, cuvantul ardei si cuvantul    sunca, dar sa scot din aceasta lista de pagini acele pagini care contin cuvintele masline respectiv usturoi

Sunt lucruri logice care functioneaza. Operatorul AND (SI) presupune ca acel cuvant care il urmeaza trebuie sa se regaseasca in textul paginilor care urmeaza sa fie listate. Paginile ce includ cuvintele care urmeaza operatorul AND NOT nu vor fi listate.

Daca se suspecteaza faptul ca restaurantul nu mai are ardei, persoan in cauza ar putea formula comanda astfel: 'As dori ardei sau pui'. Folosind expresiile booleene s-ar putea reformula astfel:

ardei OR pui

Revenind la domeniul Internetului, o cautare de acest fel ar returna toate paginile continand cuvantul ardei, toate paginile continand cuvantul pui si toate paginile continand ambele cuvinte.

Ce se va intampla insa daca operatorii AND, AND NOT si OR sunt scosi si se cauta doar fraza de mai jos?

pizza pepperoni ham olives garlic

Cele mai multe motoare de cautare interpreteaza spatiul dintre cuvinte ca fiind AND. Altfel spus, vor returna toate paginile care contin toate acele cuvinte.

Insa, se poate intampla ca unele motoare de cautare sa intepreteze spatiul ca fiind OR. Astfel, ele vor returna chiar si pagini care contin doar unul din acele cuvinte dupa care se initiaza cautarea. Se pot obtine multe pagini care sa fie legate doar de industria usturoiului.

La momentul de fata, cautarea booleana adevarata este implementata in majoritatea motoarelor de cautare.

In Pandia Plus si Open Directory trebuie scris ANDNOT intr-un cuvant.

„Fraze”

Motoarele de cautare sunt folositoare, dar nu sunt foarte inteligente. Daca se cauta pan pizza se vor returna nu doar pagini continand pizza respectiv pan pizza, dar si pagini despre zeul Pan, flauturiPan, tigai, Peter Pan, cooperarea Pan Arabica si altele.

Trebuie astfel precizat motorului de cautare faptul ca pan pizza este o expresie sau fraza. Pentru a realiza acest lucru se folosesc ghilimelele duble: '', astfel:

'pan pizza' AND 'ardei italian' AND 'masline negre'

Astfel se precizeaza motorului de cautare sa caute pagini care includ stringul pan pizza, si nu cuvantul pizza in general.

Folosind Pandia Q-cards

Desi majoritatea motoarelor de cautare folosesc operatori booleeni similari, variatiile sunt prea mari pentru a fi ignorate. Unele persoane aleg un motor de cautare si invata respectivul limbaj de cautare. Cu toate acestea, un singur motor de cautare nu indexeaza toate paginile din Internet, deci ar trebui folosite mai multe.

Ar trebui citite paginile de ajutor ale serviciilor de cautare, dar toti suntem grabiti, iar acest lucru necesita timp, de altfel si cautarea lor. De aceea, Pandia a realizat asa numitele 'Q-cards' pentru cateva din motoarele de cautare si directoarele foarte importante, prezentand un sumar al caracteristicilor si operatorilor pentru respectivele motoare de cautare. Se ofera si exemple ce arata cum se pot formula frazele de cautare.

Acestea sunt accesibile la     Q-card page. Insa, probabil este mai usoara folosirea legaturilor incapsulate in pagina Powersearch. Aceasta pagina include de asemenea formulare de cautare si legaturi catre paginile de ajutor ale unor website-uri de cautare.

Proximitate: operatorul NEAR

Studiu de caz: se doreste cautarea unei secvente de cuvinte care sunt in mod normal conectate, dar care ar putea fi separate prin alte cuvinte. Daca se doreste cautarea de informatii despre inventatorul Thomas Alva Edison, se poate cauta fraza:

'Thomas Alva Edison'

Dar o astfel de cautare nu ar returna paginile in care numele este trecut ca Thomas A. Edison sau Thomas Edison. Problema se poate rezolva astfel

'Thomas Alva Edison' OR 'Thomas A. Edison' OR 'Thomas Edison'

sau se poate folosi operatorul de cautare NEAR. NEAR inseamna 'listeaza paginile in care aceste cuvinte sunt apropiate unele de altele'.

Thomas NEAR Edison

Cat de aproape este NEAR (langa, aproape de)? Depinde. In AltaVista cuvintele sunt la maxim 10 cuvinte distanta.

caini near/3 pisici

gaseste documente in care caine si pisica se regasesc la maxim 3 cuvinte distanta, in oricare ordine.

Variind numarul, se poate decide cat de departe poate fi cuvantul pentru a fi inclus in rezultate.

AltaVista Advanced Search permitea folosirea acestui operator, pana sa fie preluata de Yahoo. Dupa inceperea folosirii motorului Yahoo! pentru gasirea si afisarea rezultatelor, AltaVista nu mai accepta folosirea lui NEAR.

Singurul motor de cautare ce permite inca folosirea acestui operator este: AOL Search.

Operatorul este descris de AOL astfel:

NEAR: Regaseste cuvinte apropiate unele de altele, dar ordinea nu conteaza. Exemple: bill near hillary este asemenea lui (bill adj hillary) sau (hillary adj bill) caine dogs near/3 pisica cats gaseste documente caine si pisica se regasesc la maxim 3 cuvinte distanta, in oricare ordine.

AOL mai ofera un alt operator asemanator:

ADJ: operatorul de adiacenta. Regaseste documente care contin ceea ce este in stanga exact in fata a ceea ce este in dreapta. Se aseamana cu folosirea ghilimelelor duble, dar difera in: 1) ADJ permite existenta unor variante pentru respectivele cuvinte (de ex. feed, feeds, si feeding) si 2) ADJ poate conecta expresii complexe. Exemples: (presedinte or george or george w.) adj bush regaseste obiecte continand fie President Bush sau George Bush sau George W. Bush.

Case sensitivity (diferentierea intre litere mari si litere mici)

Trebuie retinut ca unele motoare de cautare si directoare sunt partial case sensitive. Daca se executa o cautare dupa un cuvant scris cu litere mici, motorul de cautare va returna pagini continand cuvantul scris cu orice tip de caractere.

O cautare dupa 'apple computer' va returna pagini continand apple computer, Apple Computer si chiar APPLE COMPUTER. Inversa nu este adevarata. O cautare dupa 'Bill Gates' va gasi pagini continand Bill Gates dar nu si bill gates.

Dupa cum se poate constata, acest lucru poate fi folositor atunci cand se cauta persoane. Prin folosirea literelor mari in 'Bill Gates', se evita regasirea paginilor care includ cuvantul bill (care inseamna si factura) si gates (insemnand porti/usi).

Utilitare de cautare

In legatura cu site-urile de metacautare exista asa numitele utilitare de cautare, programe care se ruleaza pe un calculator, prin intermediul carora se pot efectua cautari in Internet. Majoritatea functioneaza ca un serviciu de metacautare, interogand mai multe motoare online de cautare pentru a regasi informatia pe Internet. Este cazul utilitarului Copernic pentru PC-uri, si Sherlock pentru sisteme Macintosh. Acestea sunt foarte folositoare pentru cautari simple, dar pentru cautari avansate este recomandata folosirea unui serviciu la un moment dat.Mai multe motoare de cautare au lansat mai nou asa numita bara de unelte de cautare (search toolbar), adica un mic program care adauga o bara suplimentara navigatorului web, incluzand – printre altele – un camp de cautare. Cel mai folosit este Google Toolbar.

Mai exista de asemenea utilitare de cautare a calculatorului, care combina accesul la cautarea folosind motoare de cautare cu accesul la cautarea pe propriul calculator. Cu siguranta sunt mai folositoare decat facilitatile de cautare oferite de sistemul de operare Windows! Copernic este printre cele mai bune, ca si Google Desktop Search. Pentru sistemele Macintosh, unealta de cautare Spotlight este suficienta – si aceasta este deja inclusa in sistemul de operare.

Incuibarea (paranteze)

Motoarele de cautare pot fi induse in eroare. Fie urmatoarea cautare:

'pan pizza' AND ardei OR sunca AND masline

Folosirea parantezelor -- incuibarea – va oferi o varianta clara:

'pan pizza' AND (ardei OR sunca) AND masline

Aceasta inseamna ca se doreste o pizza cu masline, dar fara o alegere clara intre ardei si sunca.

In alta ordine de idei:

('pan pizza' AND ardei) OR (sunca AND masline)

inseamna o alegere intre pizza cu ardei si un preparat bazat pe sunca si masline.

Acestea ar fi notiunile de baza. Unele motoare de cautare folosesc NOT in loc de AND NOT, dar folosirea lui AND NOT ar trebui sa fie de ajuns, scris ca doua cuvinte separate. Unica exceptie o fac Pandia Plus si Open Directory.

Unele motoare de cautare impun scrierea operatorilor booleeni cu litere mari. Majoritatea ignora insa diferenta intre litere mari si mici. Insa folosirea literelor mari este calea sigura.

Trunchieri sau wildcard-uri*

Limba (engleza) ofera diverse variante ale unui cuvant: dog si dogs, give si giving. Multe expresii sunt combinatii ale mai multor cuvinte: doghouse. Este posibil sa se doreasca o cautare a unor astfel de combinatii in acelasi timp, care in mod normal sunt singularul respectiv pluralul aceluiasi substantiv.

La majoritatea motoarelor de cautare si directoarelor, o cautare dupa

dog*

va returna pagini continand orice cuvant ce incepe cu cele trei litere dog, incluzand deci dog (caine), dogs, dogged, doggy si dogma. Dupa cum se poate observa, daca se cauta informatii despre dog si dogs (caine/caini), s-ar putea obtine si rezultate nedorite. Trunchierea functioneaza cel mai bine cand radacina cuvantului contine multe litere si nu este radacina pentru multe alte cuvinte.

Trebuie retinut faptul ca multe motoare de cautare extrag radacina cuvantului cheie, adica vor cauta automat dupa dog daca s-a dorit de fapt cautarea dupa 'dogs'.

Asemanator, Google a introdus un operator special 'tilde' care faciliteaza cautarea sinonimelor. Daca se scrie semnul tilda ('~') in fata unui cuvant, Google va inlocui acel cuvant cu o lista de cuvinte similare, astfel extinzand cautarea.

De exemplu, pentru o cautare dupa elemente despre mancare dar si nutritie si gatit, se poate folosi urmatoarea interogare: ~mancare ~elemente.

Matematica motorului de cautare – calea mai simpla

Daca lucrul cu operatori booleeni pare greu, se poate opta pentru o cale mai simpla. Aceasta se numeste sintaxa de cautare simplificata, cautarea pseudo-booleana, booleana implicita sau 'matematica motorului de cautare '.

De exemplu:

+pizza +ardei +sunca -masline -usturoi

Trebuie plasat un semn plus in fata cuvintelor care trebuie regasite in pagini web. Un semn minus in fata cuvantului va face ca motorul de cautare sa ignore paginile ce contin acel cuvant. Deci + este echivalent operatorului boolean AND, iar - operatorului AND NOT.

In majoritatea motoarelor de cautare se pot combina semnele + si - cu ghilimelele. Totusi, nu se pot folosi parantezele sau operatorul OR.

Iata un exemplu:

+'pan pizza' -masline ardei

SUMAR

termen boolean

matematica motorului de cautare

Trebuie sa fie folosit

AND

Nu trebuie sa fie folosit

AND NOT

Ar putea fi folosit

OR

(fara semnul *)

Cauta fraza intreaga

Incuibare

(nu este disponibil)

Acest lucru semnifica faptul ca paginile pe care motorul de cautare le returneaza trebuie sa includa fraza pan pizza, trebuie sa nu contina cuvantul masline, si de preferinta ar trebui sa includa cuvantul ardei.

Daca nu exista nici un semn in fata cuvantului, cele mai multe motoare de cautare vor interpreta ca fiind semnul +. Motorul de cautare estimeaza ca ar trebui sa fie prezent. Cu alte cuvinte: va folosi implicit AND daca nu gaseste nici un simbol matematic. Alte motoare de cautare vor acorda prioritate cuvintelor cheie care au un semn + explicit. Exceptia majora este AltaVista, care interpreteaza lipsa unui simbol ca un operator OR. Nu este insa cazul, daca AltaVista recunoaste cautarea ca fiind o fraza banala.Folosirea semnului minus ar putea avea consecinte neprevazute.De exemplu se doreste cautarea de pagini care contin informatii despre filmul Star Wars, The Phantom Menace. S-ar dori evitarea paginilor care contin informatii despre filmele precedente, pentru reducerea numarului de rezultate:

+'Star Wars' +'The Phantom Menace' -'A New Hope' -'Return of the Jedi' -'The Empire Strikes Back'

Toate filmele precedente ale seriei sunt marcate cu un minus, simbolizand faptul ca paginile care contin respectivele fraze nu ar trebui incluse in lista de rezultate. Totusi, asta inseamna ca motorul de cautare va exclude si toate paginile care contin informatii despre toate filmele – A New Hope dar si The Phantom Menace. Informatiile cautate ar putea fi continute evident de una din acele pagini. Deci trebuie formulata cu atentie cautarea atunci cand se foloseste simbolul minus (sau operatorul AND NOT).

De asemenea trebuie avut in vedere faptul ca intre simbolul matematic si cuvant nu trebuie sa existe nici un spatiu! A se scrie +'Star Wars', nu + 'Star Wars'.

Se recomanda evitarea folosirii unui semn '-' ca prim termen al unei cautari. Deci trebuie scris caine -pisica, si nu -pisica caine*. In cazul unor servicii de cautare, precum Hotbot, Lycos, AltaVista, Yahoo,Google si Pandia Plus, termenul implicit este AND. In aceste cazuri trebuie folosit operatorul OR.

Cautare pe campuri

Motoarele de cautare, atunci cand regasesc informatii despre paginile web existente la nivel global, le sorteaza in diverse categorii sau 'campuri'. Cele mai importante campuri care pot fi accesate in acest tip de cautare sunt:

Titlu: Acesta este textul ce poate fi citit pe bara ferestrei navigatorului web. Titlul contine de obicei cuvinte cheie importante referitoare la continutul paginii. Daca se cauta doar in titluri, se vor obtine mai putine rezultate – dar mai exacte. Se poate cauta de exemplu petunii AND title:gradinarit.

URL: Aceasta este adresa (Uniform Resource Locator) unei pagini, de exemplu https://www.pandia.com/. Se poate restrictiona cautarea la pagini a caror adresa sa contina un cuvant anume. Pentru o cautare legata doar de tutorialul Pandia, se poate proceda astfel: 'cautare pe campuri' AND url:pandia.com/goalgetter.

Domenii: Domeniul este numele unic ce identifica un website in Internet. Numele de domenii au doua sau mai multe parti componente, separate prin punct. Partea din stanga este cea specifica, cea din dreapta este generala. De exemplu yahoo.com si pandia.com. Numele de domeniu este in mod normal parte a adresei web sau de email.

Unele motoare de cautare permit restrictionarea cautarii la un anumit domeniu. Prin folosirea unei cautari pe domeniu se poate restrictiona cautarea la pagini dintr-o anumita tara. Paginile din Marea Britanie au terminatia .uk in mod normal. O cautare dupa Jaguar AND masina AND domain:.uk ar trebui sa returneze pagini din Mare Britanie continand informatii despre masini Jaguar.

Exista si domenii de nivel inalt (com, org, net etc.) care nu sunt specifice anumitor tari, desi sunt predominant folosite de americani. Se poate folosi terminatia pentru cautare dupa domeniul comercial (.com), educational american (.edu), guvernamental american (.gov) sau militar american (.mil).

Coduri de eroare

'404 not found'

Presupunem ca a fost gasit un site interesant intr-un director. Insa cand este urmata legatura respectiva, se obtine un cod de eroare. Daca mesajul returnat este 'Document not found', atunci in primul rand inseamna ca site-ul exista, iar ca documentul ar putea exista in alta parte in acel site. De exemplu: https://www.pandia.com/search/faq.html, adresa aceasta seamana foarte mult cu adresa unui fisier pe un PC sau Macintosh (C:documentsletter.doc sau harddrive:documents:letter.doc).

De fapt, o adresa http este o adresa de fisier. https:// indica navigatorului web sa caute o pagina web; www.pandia.com ii indica sa caute un server sau calculator numit www.pandia.com; /search/ indica un director sau folder numit 'search'; iar ultima parte indica faptul ca trebuie sa deschida un fisier numit faq.html, care ar trebui sa fie in respectivul folder.

Cu toate acestea, un director cu numele acesta nu exista pe respectivul server. Adresa in cauza este fie incorecta fie neactualizata. Exista posibilitatea ca un astfel de fisier cu numele faq.html sa existe undeva mai sus in ierarhie.

Se poate proceda astfel: se sterge ultima parte a adresei pana se ajunge la '/'. Adica se obtine doar https://www.pandia.com/. Se apasa tasta 'enter'. Daca o adresa se termina cu /, inseamna ca nu a fost specificat un fisier anume spre a fi deschis.

Urmand insa regulile Internet-ului, navigatorul web va cauta un fisier numit implicit de catre serverul web (de obicei numit index.html sau default.html). Pagina principala sau index intr-un director este numita in general index.html. Iar pagina principala in exemplul ales, https://www.pandia.com/index.html are o legatura catre pagina Pandia FAQ.

Adrese in Internet:

World Wide Web

https://www.pandia.com/index.html (indica spre o pagina web scrisa in HTML)

Files

ftp://domain.com/file.zip (indica spre un fisier aflat pe un server)

Newsgroups

news:alt.domain-names.disputes (indica spre un newsgroup pe Usenet)

E-mail

firstname.lastname@domain.com (indica o adresa email)

Gopher

gopher://home.eunet.no:70/
00/1/readgop (indica spre un fisier gopher – un standard mai vechi de distribuire a informatiilor prin Internet)

Serverul nu poseda o intrare DNS

Daca navigatorul nu este capabil sa localizeze serverul (acel calculator ce contine pagina web) este posibil ca acel server sa nu mai existe. Este insa posibil ca acel server sa fie momentan inaccesibil, fiind in revizii tehnice, sau reteaua sa fie ocupata. Se recomanda incercarea la o data ulterioara.

Daca adresa a fost scrisa la tastatura, se recomanda verificarea adresei scrise!

Daca toate metodele descrise mai sus nu functioneaza, se poate apela la Google la https://www.google.com/, un motor de cautare care pastreaza copii ale paginilor web indexate. Exista posibilitatea gasirii unei copii mai vechi a paginii dorite acolo.

Yahoo! are mai multe informatii despre codurile de eroare: https://docs.yahoo.com/docs/writeus/error.html

Cautarea web bazata pe meniuri

Probabil majoritatea celor care cauta informatii pe Internet nu sunt interesati sa invete operatorii booleeni, si prefera cautarea bazata pe meniuri.

Este posibil ca facilitatea de cautare bazata pe meniuri sa produca si mai multa confuzie decat cautarea booleana, si evident nici nu ofera aceeasi flexibilitate in realizarea unor cautari complexe. Paginile bazate pe meniuri pentru cautare avansata pot fi si eficiente, de indata ce o persoana devine familiara cu modul cum functioneaza.

O pagina de cautare bazata pe meniuri va include unul sau mai multe formulare de cautare unde o persoana completeaza fraza de cautat. Cele mai simple versiuni ofera un singur formular unde trebuie scrise toate cuvintele cheie, si un meniu pull down care ofera diverse optiuni referitoare la modul cum vor fi interpretate de catre motorul de cautare.

In mod normal aceste optiuni sunt:

  • Toate aceste cuvinte, insemnand ca motorul de cautare trebuie sa returneze pagini care contin toate cuvintele respective (echivalent AND boolean sau +)
  • Oricare cuvinte sau unul din aceste cuvinte, insemnand ca motorul de cautare trebuie sa returneze pagini ce contin macar unul din respectivele cuvinte, dar nu in mod obligatoriu pe toate (OR boolean)
  • Fraza exacta, insemnand ca motorul de cautare trebuie sa returneze pagini care contin respectivele cuvinte in acea ordine. Folosind cautarea booleana sau matematica motorului de cautare acest lucru s-ar scrie incadrat de ghilimele duble (“-“)

Acest tip de meniu pull down nu ofera posibilitatea de a exclude cuvinte (AND NOT boolean). Cu toate acestea, exista motoare de cautare care permit distribuirea termenilor de cautat in mai multe campuri de cautare, iar fiecare are un meniu pull down cu optiuni semnificand ca respectivele cuvinte:

  • trebuie incluse in pagina de returnat (AND boolean)
  • ar putea fi incluse pe pagina de returnat (OR boolean)
  • trebuie sa fie omise (AND NOT boolean)

Un exemplu bun este Google's advanced search page.Prin completarea tuturor campurilor se pot construi interogari complexe.

Prin analogie, se poate compara fiecare formular cu un filtru sau sita, unul deasupra celuilalt, fiecare filtrand si eliminand un numar de pagini. Motorul de cautare da drumul tuturor paginilor gasite si elimina acele pagini nedorite, conform respectivelor filtre.

De exemplu, daca motorul de cautare este comandat sa regaseasca pagini ce includ cuvantul “agricultura”, in mod normal va inlatura toate celelalte pagini care nu contin acest cuvant.

Cele mai multe pagini de cautare avansata bazate pe meniuri furnizeaza si alte tipuri de filtre, pentru diverse forme de cautare bazata pe campuri. De exemplu, se poate limita cautarea la pagini web create intr-un anumit interval, cerand motorului sa excluda acele pagini care nu se incadreaza in intervalul mentionat.

Se pot astfel selecta pagini scrise intr-o limba anume, excluzand toate celelalte limbi, sau se pot cauta pagini apartinand unui site anume (pandia.com) sau unui domeniu anume (de exemplu .edu pentru site-uri educationale americane sau .no pentru site-uri norvegiene), eliminand astfel paginile care nu apartin domeniului sau site-ului respectiv.

Fiecare filtru aplicat va face cautarea mai precisa si va returna mai putine rezultate.

Exemplu de formular de cautare bazata pe meniuri

Mai jos este prezentata o versiune a motorului de metacautare Pandia Powersearch. Acesta combina folosirea meniurilor pull down si a butoanelor tip radio.

  Where »

  Language »

  Match »

All words Any word Exact phrase

  Description »

Full           Minimum URLs Only

  Per-Page »

        Ranking »  

Primul meniu pull down (The Entire Web) poate fi folosit pentru a alege ce tip de fisiere se doreste ('Entire Web' pentru pagini Web, 'MP3' pentru fisiere continand muzica etc.).

Exista de asemenea optiuni pentru limitarea cautarii la pagini dintr-o tara nume. Optiunea este insa aplicabila doar cautarii de pagini web si va returna pagini al caror URL se termina cu terminatia specifica tarii respective ( .no pentru Norvegia). Insa trebuie retinut faptul ca pot exista site-uri cu terminatiile .com, .org., .net, chiar daca nu sunt americane.

Optiunea de limba va returna pagini in limba respectiva, indiferent de domeniu.

Utilizand acest formular, se pot folosi butoanele radio (cercurile mici) pentru a selecta operatorii de cautare ('All Words' = AND, 'Any Word' = OR, 'Exact phrase') si lungimea descrierii site-ului ce se afiseaza pe pagina cu rezultate.

Exista si un meniu pentru selectarea numarului de rezultate ce se va fisa pe o pagina.

Pentru incepatorii absoluti

Cele mai multe persoane care cauta pe Internet sunt familiarizate cu meniuri si formulare de cautare. Pentru persoanele incepatoare, notiunile prezentate mai sus pot fi confuze. Iata cateva reguli generale:

Formularul de cautare al motorului de cautare nu trebuie confundat cu bara de adresa a navigatorului web. Navigatorul web (adica acel program folosit pentru navigarea pe web – in mod normal Microsoft Internet Explorer, Firefox, Netscape sau Opera) prezinta un camp in partea de sus a ferestrei, unde se scrie adresa unei pagin web, de exemplu https://www.cs.ucv.ro. Este insa adevarat ca unele navigatoare accepta folosirea acestui camp pentru efectuarea unei cautari.

Daca se folosesc Google sau Yahoo pentru o cautare, trebuie folosit campul aflat pe pagina respectiva. Acesta se gaseste de obicei sub logoul companiei si este numit “search”, “search the web” sau ceva similar.

In apropierea acestui camp s-ar putea gasi un meniu pull down. Arata a o bara care are in capat un simbol cu doua triunghiuri, unul deasupra celuilalt. Prin apasarea acelui simbol vor aparea optiunile.

Se va misca cursorul in josul meniului, si executand un click pe optiunea dorita o va selecta. Meniul se va inchide, dar optiunea dorita va ramane vizibila si selectata. Daca au fost introduse cuvintele cheie dorite, se poate apasa butonul de cautare, iar motorul de cautare va executa cautarea.

Unele motoare de cautare folosesc butoane pentru selectii in locul unui meniu. Acestea sunt mici cercuri care se gasesc in fata optiunii relevante. Optiunea implicita va fi marcata printr-un cerc plin, adica un cerc ce are in mijloc un punct negru. Pentru selectarea unei alte optiuni trebuie apasat in mijlocul cercului corespunzator optiunii dorite.

Target The Web   MP3   FTP   Books

Match: All words Any word Exact phrase


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1295
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site