Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Structura unui document HTML

internet

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Zapp Turbo - Accelerator Internet
Analiza si structurarea informatiilor
Lucrul cu dosarele de cautare in Outlook
Cum sa cautati mai eficient pe Internet
Testarea site-ului
Formatarea textului siteuri
Ce este un spyware? - Prevenirea infectarii
MICROSOFT OUTLOOK - Folderele grupului Mail
INTERNETUL - SPRIJIN PENTRU CERCETARE
Promovare web / Promovare online / Promovare pe internet

Structura unui document HTML

Ce este un document HTML?
Un document HTML nu este altceva decat un fisier text care, pe langa textul propriu-zis ce va aparea in pagina, contine si o serie de elemente speciale, denumite etichete, sau marcaje (tags, in limba engleza).

Nota

Toate celelalte elemente, de tip multimedia, care insotesc documentul HTML, cum sunt sunetul, imaginile video, grafica, etc., nu fac parte din structura acestuia. Documentul HTML include referinte la aceste elemente, prin intermediul unor etichete speciale, care indica browserului modul in care ele vor fi incarcate si integrate in pagina Web.

Etichetele nu sunt instructiuni in sensul cunoscut al notiunii, ele avand doar rolul de a comunica browserului semnificatia si modul de afisare al elementelor incluse, privind aspectul textului, al fonturilor (tipurilor de caractere) si in general, al tuturor elementelor prezente in pagina. Etichetele sunt delimitate de perechi de paranteze unghiulare '< >'.

Unele etichete permit precizarea anumitor caracteristici ale elementului pe care il introduc in document prin intermediul unor perechi caracteristica - valoare numite atribute. Exista atribute specifice doar anumitor elemente si atribute ce sunt utilizate in asociere cu mai multe etichete. O eticheta poate avea unul, nici unul, sau mai multe atribute. La randul lor, atributelor li se pot atribui valori diferite.

Atat etichetele cat si atributele sunt case-insensitive, ca atare nu va exista nici o diferenta de actiune intre, sa spunem, <head> <Head> <HEAD>, sau chiar <HeaD>. Ele sunt echivalente. Pe de alta parte, valoarea unui atribut poate fi case-sensitive, cum, in principiu, este cazul locatiilor fisierelor si adreselor URL.

Regulile de folosire a etichetelor, atributelor si valorilor acestora reprezinta sintaxa limbajului HTML. Similar limbajelor de programare, in HTML respectarea sintaxei limbajului este determinanta pentru o buna functionare a documentului.

Spre deosebire de limbajele compilate cum ar fi limbajul C, in care programele trec inainte de executie prin faza de compilare, etapa in care compilatorul semnaleaza eventualele greseli de sintaxa, la documentele HTML nu se intampla acest lucru. Documentele HTML sunt interpretate de browser exact asa cum au fost ele scrise. Prin urmare, orice greseala de sintaxa se va reflecta direct in aspectul paginii Web, conducand, de cele mai multe ori, la o functionare defectuoasa a acesteia.

Daca la vizualizarea paginii dumneavoastra cu browserul constatati ca anumite secvente ale paginii nu au aspectul asteptat, sau elementele pe care doriti sa le introduceti nu sunt afisate, reveniti asupra documentului HTML si verificati inca o data sintaxa acestor elemente.

HTML lucreaza intr-o maniera foarte usor de inteles. In esenta trebuie sa scrieti textul si sa precizati elementele care doriti sa apara in pagina si sa le includeti intre anumite etichete specifice. De exemplu, daca dorim sa afisam o propozitie cu caractere ingrosate (bold), vom marca inceputul acesteia folosind eticheta <B> iar pentru marcarea sfarsitului propozitiei eticheta </B>.

<B> Acesta este un text scris cu litere aldine</B>

Atentie!

Browserul nu tine cont de numarul spatiilor dintre cuvinte, afisarea facandu-se invariabil cu un singur spatiu. De asemenea, nu se poate preciza marimea liniilor de text, acestea fiind de marimea ferestrei browserului (prin redimensionarea ferestrei se vor rearanja si liniile de text).

Dupa cum vom vedea mai tarziu, se poate preciza totusi unde sa se termine un anumit rand si cum se poate alinia un text in pagina.

Etichetele HTML sunt de doua tipuri:

etichete container (container tags)

etichete vide (empty tags)

Etichetele container sunt de forma:

<TAG> bloc de text </TAG>

unde:

<TAG> - marcheaza inceputul unui bloc

</TAG> - marcheaza sfarsitul blocului

Etichetele specifica formatul in care va fi afisat textul continut intre eticheta de inceput si cea de final. Majoritatea etichetelor sunt de acest tip. O particularitate a etichetelor container este ca, in cazul unora dintre ele, prezenta etichetei de inchidere (</TAG>) este optionala. Pe parcursul capitolelor care vor urma, vom preciza explicit care anume sunt etichetele care au aceasta proprietate.

Etichetele vide au forma:

<TAG>

Acest tip de etichete nu se refera la formatul textelor, ci la introducerea anumitor elemente, ca de exemplu: paragrafe, sfarsit de linie, linii orizontale si altele, deci dau indicatii browserului despre ce element este vorba si despre cum sa afiseze acel element.

Etichetele vide nu au eticheta de inchidere.

2. Etichete de structura

Orice document HTML contine doua sectiuni:

antetul (head)

corpul documentului (body)

Structura generala a unui document HTML este urmatoarea:

<HTML>

<HEAD>

<TITLE> </TITLE>

</HEAD>

<BODY>

</BODY>

</HTML>

Documentul este delimitat de etichetele <HTML> </HTML> si este format din cele doua parti:

antet (head) - este delimitat de etichetele <HEAD> </HEAD> si contine titlul documentului precum si alte informatii privind documentul. In antetul documentului se mai insereaza si anumite secvente de program (script-uri), care se executa la incarcarea documentului in browser.

corp (body) - care delimiteaza continutul propriu-zis al documentului si este inclus intre etichetele <BODY> </BODY>

Iata acum si semnificatia etichetelor mentionate si care fac parte din structura oricarui document HTML:

<HTML> </HTML>

Intre aceste etichete este inclus intregul document HTML. Ele comunica browserului unde incepe si unde se termina documentul.

<HEAD> </HEAD>

Intre aceste etichete sunt incluse titlul, deja mentionat, precum si alte informatii despre documentul HTML. Aceste elemente, numite metatag-uri sunt deosebit de importante pentru ca pagina sa fie cat mai bine cotata de catre motoarele de cautare. Ele vor face obiectul unui capitol separat.

Metatag-urile si antetul in ansamblul sau nu sunt vizibile pentru vizitator in pagina Web. Totusi, la fel ca intreg codul HTML al paginii, antetul poate fi vizualizat selectand din meniul browserului optiunea View > Source.

<TITLE> </TITLE>

Stabileste titlul documentului HTML.

Titlul documentului este deosebit de important deoarece este unul din criteriile folosite de motoarele de cautare pentru indexarea paginii. Prin urmare, straduiti-va sa gasiti un titlu care sa descrie cat mai corect si complet continutul paginii dumneavoastra.

Atentie!

Eticheta de mai sus nu stabileste titlul care apare in cadrul paginii, ci pe acela care apare obisnuit in bara de titlu a browserului.

<BODY> </BODY>

Contine descrierea textului si elementelor paginii. In corpul documentului se stabilesc, deci, aspectul si continutul paginii Web. Elementele continute in aceasta sectiune sunt vizibile in pagina.

Poate nu va vine sa credeti, dar acum aveti deja posibilitatea de a crea o pagina foarte simpla de text. Aveti Notepad-ul deschis? Daca nu, deschideti-l acum si scrieti exemplul urmator:

Exemplul 2. 1

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Pagina mea</TITLE>

</HEAD>

<BODY>

Am reusit sa scriu prima mea pagina de Web. Urmatoarea va fi cu mult mai buna.

</BODY>

</HTML>

Salvati fisierul cu numele primapagina.html. Apoi deschideti browserul pe care il folositi (Internet Explorer sau Netscape), selectati meniul File > Open > Browse, cautati folderul in care ati salvat fisierul, deschideti-l si va veti afla in fata primului dumneavoastra document HTML.

Daca doriti sa scrieti un text pe mai multe linii in pagina, va trebui sa folositi eticheta <BR> (de la line break), care face trecerea pe o linie noua. Eticheta <BR> este de tip empty, deci nu are eticheta de inchidere. Incercati exemplul de mai jos, in care afisarea textului documentului se va face pe doua randuri.

Exemplul 2. 2

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Pagina mea</TITLE>

</HEAD>

<BODY>

Am reusit sa scriu prima mea pagina de Web.<BR>Urmatoarea va fi cu mult mai buna.

</BODY>

</HTML>

Deoarece structura documentelor HTML obisnuite este in realitate mult mai complexa, este recomandat ca, pe masura ce procesul de editare avanseaza, sa introduceti comentarii in text pentru a face aceasta structura cat mai explicita. Comentariile nu sunt vizibile pentru browser, ele servesc creatorului paginii pentru a da un grad crescut de lizibilitate documentului HTML.

Comentariile constau in scurte informatii, explicatii la elementele de cod utilizate, etc., fiind deosebit de utile ulterior, mai ales in situatia in care se impune depanarea codului.

Comentariile se introduc prin includerea textului intre etichetele de mai jos.

<!-- -->

Iata doua exemple:

<!- - Acesta este un comentariu introdus in pagina Web - ->

<!—Acesta este un comentariu

pe mai multe randuri

care ia sfarsit aici -->

3. Folosirea corecta a etichetelor

Etichetele container se compun, asa cum am vazut mai devreme, din perechi de etichete: eticheta de deschidere <TAG> si de inchidere </TAG>

La construirea unei pagini Web complexe veti fi pus adesea in situatia de a folosi mai multe etichete pentru aceeasi secventa de text.

De pilda, veti dori sa atribuiti unui text doua proprietati: litere aldine sau ingrosate (bold) si text centrat in pagina. Pentru aceasta va trebui sa utilizati doua perechi de etichete, care descriu cele doua proprietati, in mod simultan, metoda numita imbricarea etichetelor (nested tags), ca in exemplul de mai jos:

<CENTER><B>Text cu aldine si centrat</B></CENTER>

Este foarte important ca, in cazul folosirii mai multor etichete container impreuna, ele sa fie plasate in mod corect.

In aceasta situatie, principiul de utilizare este: 'Last In - First Out' (LIFO). Acest lucru inseamna ca ultima eticheta deschisa trebuie sa fie prima care se inchide.

Atentie!

Trebuie sa fiti foarte atent la inchiderea etichetelor, pentru a nu incalca principiul LIFO. In caz contrar, secventa de cod din pagina nu va functiona corect.

Iata un exemplu generic de folosire corecta a doua etichete:

<TAG1><TAG2>Etichete utilizate corect</TAG2></TAG1>

si un altul de folosire incorecta:

<TAG1><TAG2>Etichete utilizate incorect</TAG1></TAG2>

4. Concluzie

Un document HTML este un fisier text care contine textul care va aparea in pagina si etichete. Acestea au rolul de a comunica browserului semnificatia si modul de afisare al elementelor incluse intre ele.

Etichetele sunt insotite de atribute care sunt perechi caracteristica - valoare si care au rolul de a stabili diverse caracteristici ale etichetei. Etichetele pot fi de doua tipuri: etichete container si etichete vide. Etichetele container necesita eticheta de inchidere in timp ce etichetele vide nu trebuie inchise.

Un document HTML este format din antet si corp. Etichetele de structura ale documentului sunt:<HTML> </HTML> care delimiteaza documentul

<HEAD> <HEAD> care delimiteaza antetul

<TITLE> </TITLE> care delimiteaza titlul documentului

<BODY> </BODY> care delimiteaza corpul documentului.

Intr-un document HTML se pot introduce comentarii prin introducerea textului intre etichetele <!-- -->

Imbricarea etichetelor respecta regula LIFO: prima eticheta deschisa este ultima care se inchide.

5. Test

HTML este un acronim de la:

a)     Hyper Text Marker Line

b)    Hyper Text Markup Language

c)     Hyper Technical Method Library

Etichetele HTML sunt incluse intre:

a)     si

b)    si

c)     < si >

Etichetele si textul care nu sunt vizibile in pagina sunt plasate in blocul:

a)     Body

b)    Head

c)     Table

Ce fel de program este necesar pentru a scrie HTML?

a)     un editor de text

b)    un editor grafic

c)     HTML Development 4.0

O pagina Web este formata din doua parti:

a)     Top si Bottom

b)    Body si Frameset

c)     Head si Body

Care etichete ii comunica browserului unde incepe si unde se termina pagina?

a)      <HTML>

b)     <HEAD>

c)     <BODY>

Care dintre urmatoarele elemente nu poate fi gasit in sectiunea Head?

a)     Title

b)    Table

c)     Metatag

In constructia urmatoare:

<TITLE>Pagina mea</TITLE>

Pagina mea reprezinta:

a)     Numele fisierului HTML

b)    Titlul care va aparea in pagina Web

c)     Titlul care va aparea in bara de titlu a ferestrei browserului

Care dintre urmatoarele fisiere nu este un fisier HTML?

a)     mypage.htm

b)    mypage.txt

c)     mypage.html

Iata exemplul de mai jos:

<TAG1>

<TAG2>Text</TAG2>

<TAG3>Text

<TAG4>Text</TAG4>

</TAG3>Text

</TAG1>

Este un exemplu de folosire corecta a etichetelor?

a)     Nu, deoarece inchiderea etichetelor nu respecta regula LIFO.

b)    Nu, deoarece nu avem voie sa folosim mai mult de doua etichete imbricate

c)     Da, deoarece etichetele se inchid corect.

Culori

Culoarea reprezinta un caracteristica extrem de importanta a unei pagini Web. Utilizata cu grija si masura, ea poate imbunatati substantial aspectul paginii, facand-o mai lizibila si mai atractiva, iar textul mai usor de parcurs.

Pe de alta parte, utilizarea excesiva sau inadecvata a culorilor poate transforma un text de calitate intr-un fel de caleidoscop obositor, greu de urmarit, si care ii va determina pe multi vizitatori sa renunte la a-l mai parcurge.

Datorita faptului ca ea reprezinta un atribut al multor elemente ale documentelor Web (text, fundaluri, margini, link-uri), am optat pentru prezentarea detaliata a modului de utilizare al culorilor inca din aceasta etapa a lucrarii noastre.

1. Sistemul de definire a culorilor

Sistemul general utilizat pentru definirea culorilor este RGB prin care sunt specificate pentru fiecare culoare care sunt cantitatile de rosu (Red), verde (Green) si albastru (Blue) care o compun.

In HTML orice culoare este desemnata printr-un cod de 6 cifre hexazecimale, dintre care primele doua reprezinta cantitatea de rosu, cele doua din mijloc, cantitatea de verde, iar ultimele doua cantitatea de albastru.

Sistemul hexazecimal este un sistem de numeratie care foloseste 16 cifre, existand urmatoarea corespondenta intre cifrele hexazecimale si cele zecimale:A

B

C

D

E

F

De exemplu, #FF0000 este codul pentru rosu. Semnificatia acestui cod este urmatoarea: cantitatea de rosu este maxima, iar cantitatile de verde si albastru sunt egale cu 0. Codul pentru verde pur este #00FF00 iar pentru albastru este #0000FF.

Deoarece uneori definirea culorii prin intermediul codului sau hexazecimal este incomoda, standardul HTML 3.2 stabileste un set de 16 culori standard.

In acest caz, pentru valoarea atributului de culoare se utilizeaza direct numele culorii, ca in exemplul de mai jos, in care se seteaza culoarea magenta pentru linkurile vizitate:

<BODY vlink='magenta'>

Numele si codul culorilor stabilite in standardul HTML3.2 sunt urmatoarele:

Tabelul 3. 1

Nume culoare

Cod hexazecimal

aqua

#00FFFF

black

blue

#0000FF

fuchsia

#FF00FF

gray

green

lime

#00FF00

maroon

navy

olive

purple

red

#FF0000

silver

#C0C0C0

teal

yellow

#FFFF00

white

#FFFFFF

Mai trebuie mentionat faptul ca se pot utiliza, pe langa culori, 100 de nuante de gri (gray). Ele sunt numerotate de la 1 la 100, 'gray 1' fiind nuanta cea mai inchisa, iar 'gray 100' cea mai deschisa.

Si acum sa trecem la lucruri mai atractive si sa dam viata paginii noastre adaugandu-i culori. Vom lua pe rand atributele etichetei <BODY>. Cu ajutorul lor se pot seta culorile fundalului, textului si linkurilor:

bgcolor - culoarea fundalului

text - culoarea textului

link - culoarea linkurilor

vlink - culoarea linkurilor vizitate

alink - culoarea linkului activ

2. Culoarea fundalului

Pentru a stabili culoarea fundalului unei pagini folosim atributul bgcolor (background color) al etichetei <BODY>, caruia ii atribuim o valoare astfel:

<BODY bgcolor='#RGB sau nume_culoare'>

Se poate folosi drept valoare pentru atributul bgcolor fie codul hexazecimal al culorii fie numele ei. Iata un exemplu de pagina cu fundal verde:

Exemplul 3. 1

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>culori1</TITLE>

</HEAD>

<BODY bgcolor='#00FF00'>

<H1 align='center'>Pagina cu fundal verde</H1><HR>

</BODY>

</HTML>

3. Culoarea textului

Pentru a seta culoarea textului din intreaga pagina se foloseste atributul text al etichetei <BODY>, conform sintaxei:

<BODY text='#RGB sau nume_culoare'>

Daca am stabilit o culoare pentru textul din pagina si dorim sa utilizam o alta culoare pentru o anumita sectiune a textului (culoarea unui bloc de text), vom folosi o eticheta despre care vom vorbi pe larg in capitolul urmator: eticheta <FONT>. Aceasta este o eticheta container care cuprinde intre etichetele de inceput si de final textul a carui culoare dorim sa o modificam. Stabilirea culorii se face folosind atributul color al etichetei conform sintaxei:

<FONT color='#RGB sau nume_culoare'>Text</FONT>

In Exemplul 3.2 culoarea textului este albastru iar anumite cuvinte sunt colorate in rosu.

Exemplul 3. 2

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>culori2</TITLE>

</HEAD>

<BODY bgcolor='#FFFFFF' text='#0000FF'>

<H1 align='center'>Text albastru si rosu</H1>

<HR>

Textul din aceasta pagina este albastru cu mici

<FONT color='#FF0000'> exceptii</FONT>

</BODY>

</HTML>

4. Culoarea legaturilor

In general legaturile (links) dintr-o pagina Web au culori prestabilite (default), astfel:

blue (albastru) - pentru legaturi

red (rosu) - pentru legatura activa (cea pe care este fixat cursorul mouse-ului, cu butonul stang apasat)

purple (violet) - pentru legaturile vizitate, cele pe care s-a efectuat cel putin un click

Pentru a schimba culorile prestabilite se folosesc urmatoarele atribute ale etichetei <BODY>

link pentru legaturi

alink pentru legaturile active

vlink pentru legaturile vizitate

conform sintaxei:

<BODY link='#RGB sau nume_culoare'

alink='#RGB sau nume_culoare' vlink='#RGB sau nume_culoare'>

Documentul din Exemplul 3.3 creeaza o pagina in care textul este negru iar legaturile au culoarea verde, legaturile active culoarea albastru si cele vizitate, culoarea rosu. In exemplu este folosita eticheta <A> si atributul sau href care vor fi prezentate pe larg in capitolul despre legaturi. In acest moment singurul lucru care ne intereseaza este cum putem stabili culorile acestora.Exemplul 3. 3

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>culori3</TITLE>

</HEAD>

<BODY bgcolor='#FFFFFF' text='#000000' link='#00FF00' alink='#0000FF' vlink='#FF0000'>

<H1 align='center'>Legaturi colorate</H1>

<HR>

<A href='culori1.html'>Legatura catre primul exemplu</A>

</BODY>

</HTML>

5. Alegerea culorilor

Sunt multe elemente care trebuie luate in considerare la alegerea culorilor pentru o pagina Web. Primul si cel mai important este acela de a face continutul usor de citit. Aceasta inseamnaati ghicit! Litere negre pe fond alb.

Desi in vestimentatie combinatia de rosu cu bleumarin este rafinata, intr-o pagina Web literele rosii pe fond albastru nu arata bine si sunt greu de citit. O alta combinatie nefericita este cea cu fondul negru sau de culoare foarte inchisa si textul de culoare alba.

Sa nu uitam nici faptul ca toate monitoarele dispun de reglaje ale stralucirii luminoase si ale contrastului pe care utilizatorii le seteaza diferit, in functie de preferintele personale, de toleranta ochiului, de iluminarea camerei, etc.

Pe un monitor cu reglaje medii ale contrastului si stralucirii, un text de culoare rosie dispus pe un fundal negru va fi ilizibil, chiar daca la valori maxime ale acestor caracteristici combinatia poate genera efecte interesante.

In alegerea culorilor pentru un site este bine sa tineti seama de cateva elemente de psihologia culorilor, pentru a sublinia astfel mesajul pe care vreti sa il transmiteti.

Iata cateva dintre sentimentele pe care le sugereaza culorile:

Rosu - agresivitate, pasiune, putere, vitalitate

Roz - feminitate, inocenta, moliciune

Portocaliu - amuzament, veselie, caldura, exuberanta

Galben - sentimente pozitive si cordialitate

Verde - liniste, sanatate, prospetime

Albastru - autoritate, demnitate, securitate, incredere

Violet - sofisticare, spiritualitate, mister

Maro - utilitate, legatura cu pamantul, bogatie

Alb - puritate, incredere, modernitate, rafinament

Gri - sobrietate, autoritate, simt practic

Negru - seriozitate, distinctie, hotarare

Alegerea culorilor pentru site trebuie sa fie in concordanta cu tema site-ului si sa sublinieze mesajul sau. Astfel, daca doriti sa construiti un site destinat copiilor veti folosi culori vesele si luminoase, in vreme ce pentru un site destinat prezentarii unei firme de consultanta financiara sunt potrivite culori sobre si care sugereaza seriozitate si incredere.

Alegerea culorilor pentru legaturi este, de asemenea, importanta. Legaturile au, in mod prestabilit, anumite culori. Schimbarea acestora, desi posibila, il poate induce in eroare pe vizitator. Ca si in cazul textului, alegeti pentru legaturi, legaturile vizitate si legatura activa culori care sa vina in contrast cu culoarea sau imaginea de fundal a paginii. Ramaneti consecvent culorilor alese pentru legaturi, pe parcursul intregului site.

6. Culori 'sigure'

Asa cum era de asteptat, nu toate monitoarele pot reproduce cele 16.777.000 de culori furnizate de codul RGB. Cele realizate cu tehnologii mai vechi, sau cele moderne setate pentru numai 256 de culori pot reproduce corect doar un set limitat de 256 de culori, asa-numita paleta Web sau 'culorile sigure Web'.

Culorile 'sigure' sunt cele definite prin standardul HTML 3.2 prezentat in tabelul de mai sus sau sunt realizate prin combinatii ale urmatoarelor numere hexazecimale: 00 33 66 99 CC FF

Codul hexazecimal variaza intre #FFFFFF (alb) si #000000 (negru).

Un monitor setat sa afiseze 256 de culori va incerca afisarea unei culori din afara acestui set prin fenomenul numit 'dithering' (alternarea unui pixel de o culoare cu un pixel de alta culoare), ceea ce uneori da rezultate, dar adesea rezultatul e departe de culoarea reala. Alteori, computerul va afisa culoarea 'sigura' cea mai apropiata de cea originala.

In principiu, o astfel de problema poate parea minora. In realitate, presupunand ca o pagina Web contine atat textul cat si fundalul ambele in culori 'nesigure', prin modificarea lor de catre computerul cititorului, nuantele 'aproximate' pot face textul total ilizibil.

Pentru a evita astfel de surprize neplacute este suficient sa va mentine in limita celor 256 de culori 'sigure'.

Desigur, puteti folosi o combinatie hexazecimala ciudata, ca aceasta: #12EC8B, dar nu veti avea nici o garantie in privinta modului in care va fi afisata aceasta culoare in diferite browsere si pe diferite platforme.

Concluzii

Culorile intr-un document HTML sunt definite cu ajutorul codului RGB care exprima in sistem hexazecimal cantitatea de rosu, verde si albastru prezenta in fiecare culoare.

Pentru a stabili culorile intr-o pagina Web se folosesc atributele etichetei <BODY> dupa urmatoarea sintaxa:

<BODY bgcolor='#RGB sau nume_culoare' text='#RGB sau nume_culoare' link='#RGB sau nume_culoare' alink='#RGB sau nume_culoare' vlink='#RGB sau nume_culoare'>corpul documentului</BODY>

Alegerea culorilor pentru o pagina Web trebuie sa fie in stransa legatura cu mesajul transmis de aceasta si sa permita citirea cu usurinta a informatiilor prezentate.

Pentru a evita afisarea defectuoasa a culorilor din pagina este recomandata folosirea culorilor 'sigure'.

8. Test

Sistemul pentru definirea culorilor este:

a)     Red, Green, Blue

b)    Red, Yellow, Blue

c)     White, Black, Gray

Culorile in HTML pot fi specificate folosind:

a)     Codul zecimal

b)    Codul hexazecimal

c)     Codul Morse

Care este cea mai mare cifra in sistemul hexazecimal?

a)    

b)    F

c)     A

O culoare care are in sistemul zecimal codul RGB cu valorile: 46, 250, 34 are codul hexazecimal:

a)     #2EFA22

b)    #3CCD45

c)     #66FF90

Pentru a stabili culoarea fundalului paginii folosim:

a)      <BODY background='culoare'>

b)     <BODY color='culoare'>

c)     <BODY bgcolor='culoare'>

Setarea culorii pentru tot textul din pagina se face cu:

a)      <FONT color='culoare'>

b)     <BODY fontcolor='culoare'>

c)     <BODY text='culoare'>

Cum se poate schimba culoarea unui bloc de text?

a)      <COLOR='culoare'>text</COLOR>

b)     <TEXT color='culoare'>text</TEXT>

c)     <FONT color='culoare'>text</FONT>

Care sunt culorile prestabilite pentru legaturi, legaturi active si legaturi vizitate?

a)     albastru, rosu, violet

b)    albastru, verde, galben

c)     negru, albastru, rosu

Culoarea legaturilor se poate schimba folosind:

a)      <LINK color='culoare'>

b)     <BODY link='culoare'>

c)     <BODY linkcolor='culoare'>

Atributele link alink si vlink servesc la:

a)     stabilirea legaturilor

b)    stabilirea culorilor pentru legaturi

c)     stabilirea culorilor pentru intreaga paginaloading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1015
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site