Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Cum sa cautati mai eficient pe Internet

internet

+ Font mai mare | - Font mai micCum sa cautati mai eficient pe Internet

Deci, hai sa incepem cautarea !

Majoritatea motoarelor de cautare folosesc cuvinte cheie. Sa incepem cu un motor de cautare cunoscut, cum ar fi Google.
Inainte sa scrieti cuvintele cheie ganditi-va la termenii relevanti pentru cautare. Alcatuiti o lista cu acesti termeni. Scrieti aceasta lista. Daca va ganditi cateva secunde puteti sa castigati minute sau ore de analizat rezultate irelevante.

Zece sfaturi pentru o cautare mai buna

alegeti cele mai descriptive cuvinte

folositi cel putin doua cuvinte cheie

puneti cele mai importante cuvinte sau fraze la inceput

atunci cand doua sau mai multe cuvinte trebuie sa apara intr-o ordine exacta, scritei-le intre ghilimele (“cuvantul_1 cuvantul_2”) Exemplu: 'United States.' Daca folositi o fraza mai lunga, veti obtine rezultate mai precise. Totusi, daca folositi o fraza foarte lunga, nu veti obtine nici un rezultat. Unele motoare de cautare va permit sa alegeti optiunea “fraza” in fereastra de cautare avansata sau va ofera posibilitatea sa scrieti fraza intr-un camp dedicat si astfel nu aveti nevoie de ghilimele.

cand este posibil, folositi cuvinte unice, rare sau neobisnuite. Cu cat cuvintele cheie folosite sunt mai rare/obscure, cu atat sunt rezultatele mai putine si mai relevante.

Folositi substantive si obiecta pe post de cuvinte cheie. Nu folositi acele cuvinte numite “stop words” cum ar fi 'what,' 'where,' 'the,' 'in,' 'and,' etc. Majoritatea uneltelor de cautare le ignora. Daca aveti nevoie ca un astfel de cuvan sa aara in rezultate, adaugati operatorul boolean ‘+’ inaintea cuvantului. Operatorii booleeni standard AND, OR, NOT (sau AND NOT), NEAR, BEFORE, AFTER si parantezele sunt folositi pentru a constru interogari complexe. Operatorii booleeni '+' si '-' pot inlocui AND si respectiv NOT. Un exemplu ar fi: (tips OR tricks) AND ('search engines' OR 'web directories'). Se vor cauta “tips” sau “tricks” pentru “search engines” sau “web directories”. Verificati unelata de cautare pentru a vedea daca suporta operatori booleeni. De exemplu Google nu suporta in intregime logica booleana.

Nu folositi termeni comuni cum ar fi Internet, Web etc, exceptie facand cazul in care este absolut necesat. (De exemplu, cererea este 'searching the web' cu ghilimele.)

Evitati termenii redundanti si cererile complicate

Alegerea cuvintelor potirvite cpentru cererea dumneavoastra este foarte important pentru cautarea pe Internet. Cu cat sunt mai specifici termenii, cu atat mai relevante sunt rezultatele si mai mari sunt sansele sa gasiti ceea ce cautati.

Secretul pentru a constru io cerere corecta este sa scrieti exact cuvintele pe care le asteptati in pagina rezultat

Nota: Unele unelte de cautare, cum ar fi Ask Jeeves [Acum numit Ask.com] va permit sa folosti 'limbajul natural.' Asta inseamna ca puteti construi o cerere ca o intrebare in limba engleza, cum ar fi 'What's the weather in LA?' Cand aveti in minte o intrebare precisa, aceste unelte pot fi folositoare.

Verificarea rezultatelor

Dupa ce ati scris cuvintele cheie in fereastra corespunzatoare, apasati tasta “Enter” sau apasati pe butonul “Search”, “Find” sau “Go”. Se va afisa o lista cu documente care – sa speram – corespund cautarii. Daca lista nu corespunde poate fi deoarece unii administratori de site-uri folosesc metode lipsite de etica pentru a “pacali” motoarele de cautare astfel incat site-urile lor sa primeasca un coeficient foarte mare. Pentru a afla mai multe despre acest subiect cititi articolul: 'Search Engine Spamming Sucks!'

Rezultatele returnate, numite si 'matches' sau 'hits', vor fi pagini web care au legatura cu subiectul cautarii, sortate in ordinea relevantei, in functie de algoritmii uneltei de cautare.

Fiecare rezultat va contine informatii cum ar fi titlul paginii, o descriere scurta, URL-ul paginii si dimensiunea paginii.Acum aveti o sarcina dificila. Trebuie sa decideti care din rezultate va vor conduce catre site-ul care contine cele mai multe informatii. Cea mai buna solutie este sa verificati titlul si descrierea paginii. Sunt relevante pentru cautarea dumneavoastra? Daca da, deschideti pagina. Daca nu, verificati urmatorul rezultat.

Pentru a vedea o pagina aveti doua variante:

Dati un click pe titlul paginii – chiar daca scrie 'No title' sau '?????'. Puneti cursorul peste titlul paginii si acesta va deveni o “manuta”. In mod normal link-urile sunt albastre si subliniate, dar acest lucru nu este obligatoriu. Puteti gasi link-uri scrise cu orice culoare, inclusiv negru, ceea ce le face greu de recunoscut in cadrul unui text scris cu aceiasi culoare.

A doua metoda este deschiderea paginii intr-o noua fereastra a browserului. Right-click pe titlul rezultatului. Asta va conduce la aparitia unui meniu. Alegeti optiunea “open (link) in new window”. Dupa verificarea rezultatului, inchideti pagina. Veti avea in continuare prima pagina care contine rezultatele cautarii. Unele motoare de cautare au o optiune care permite deschiderea rezultatului intr-o pagina noua. Totusi, nu este indicat sa va obisnuiti cu aceasta facilitate, ci folositi varianta recomandata: folositi right-click pentru a deschide rezultatul intr-o pagina noua.

Daca folositi prima varianta este foarte probabil sa nu folositi butonul “Back” pentru a va intoarce la pagina cu rezultate, ci sa inchideti fereastra si sa pierdeti astfel pagina cu lista cu rezultate.

Criterii pentru evaluarea unei resurse web

In primul rand, sa nu credeti tot ce cititi pe Internet. Recent, am gasit o pagnia unde scria ca Google are aproximativ un miliard de pagini indexate. In realitate, conform Google, 3,307,998,701 de pagini sunt indexate.

Agentiile guvernamentale, institutiile educationale , bibliotecile si publicatiile de prestigiu sunt cele mai credibile surse de informatii. Sa fiti circumspecti referitor la informatiile gasite pe pagini personale aflate pe site-uri gratuite.

Sase reguli pentru evaluarea unui site

Este site-ul publicat de o autoritate?

Este autorul un expert recunoscut in domeniu?

Este informatia relevanta, credibila si exacta? Nu strica sa verificati si alte doua-trei surse credibile.

Este site-ul actualizat recent?

Are site-ul un “look and feel” profesional: structura, aspect, paleta de culori, meniu de navigatie etc. Apar erori de gramatica sau de punctuatie?

Apar pe site date de contact cum ar fi email, adresa sau telefon?

Patru reguli in plus:

Nu verificati doar primele 10 rezultate. Cele mai bune se pot gasi in top 20 sau chiar top 50. Din aceasta cauza este indicat sa alegeti afisarea a 100 de rezutate pe o singura pagina. Daca nu gasiti rezultate relevante in primele 20 sau 50 de rezultate, reformulati cererea sau incercati alta unealta de cautare – un meta-motor de cautare de exemplu.

Verificati doar rezultatele care par intr-adevar relevante

Luati aminte ca multe unelte de cautare afisaza o lista de “sponsored links” la inceputul listei de rezultate. Acestea nu sunt rezultate ale cautarii. In schimb sunt liste platite de companii care sunt interesate sa va ofere informatii despre produsele sau serviciile lor. Studiile realizate arata ca cei care folosesc motarele de cautare fac greu diferenta dintre rezultatele naturale si cele platite.Pentru a decide rapid daca un rezultat este relevant, folositi functia “Find (on This Page)” a browserului (in meniul “Edit”) sau apasati simultan CTRL si F si apoi introduceti unul din cuvintele cautate si apoi apasati “Find Next”. Astfel veti gasi locatia acelui cuvant si puteti vedea daca pagina este relevanta sau nu.

Obtinerea numarului corect de rezultate ale unei cautari

De foarte multe ori veti obtine milioane de rezultate, majoritatea fara legatura cu cautarea. Pentru a obtine rezultate mai relevante trebuie sa rafinati sau sa reganditi cautarea.

Ce sa faci cand ai obtinut prea multe rezultate:

Adaugati unul sau mai multe cuvinte relevante la interogare.

Folositi fraze. Scrieti doua sau mai multe cuvinte intre ghilimele in ordinea in care trebuie sa apara.

Eliminati cuvintele pe care nu le doriti folosind operatorul Boolean ‘-‘. De exemplu, interogarea 'red apples' -'yellow apples' va oferii rezultatele care contin 'red apples' – in aceasta ordine – dar nu va contine pagini care contin 'yellow apples.' Dupa cum vedeti nu este nici un spatiu intre semnul ‘-‘ si cuvantul sau fraza pe care doriti sa o excludeti. Exista un spatiu intre semnul ‘-‘ si cuvantul precedent.

Folositi functia 'advanced search' a uneltei de cautare. Limitati cautarea in functie de limba, data, titlu, URL etc.

Ce sa faceti cand nu obtineti rezultate sau cand acestea sunt irelevante:

Uneori veti primi mesaje de genul 'Your search did not match any documents' sau 'No pages were found containing your query' sau 'No results.' In alte ocazii veti primi rezultate irelevante

Ce ar trebui sa faceti:

Verificati interogarea din punct de vedere gramatical. Unele motoare de cautare detecteaza automat erorile gramaticale si vor afisa varianta corecta. Trebuie doar sa alegeti cuvantul sau cuvintele scrise corect.

Stergeti cuvantul cel mai putin important din cautare.

Daca ati folosit o fraza, eliminati ghilimelele.

Folositi termeni mai generali, substantive la plural, sinonime. Recent Google a introdus o noua facilitate pentru cautarea avansata prin intermediul careia puteti cauta nu numai termenul, dar si sinonimele acestuia. Trebuie doar sa scrieti caracterul ‘~’ inaintea cuvantului cautat. De exemplu, 'browser ~help' va cauta nu numai pentru 'browser help', dar si pentru 'browser support', 'browser tips' si 'browser tutorials.'

Puteti sa verificati si corectitudinea URL-ului paginii daca l-ati introdus direct in campul corespunzator din browser.

Daca niciuna din strategiile de mai sus nu dau rezultate, folositi o alta unealta de cautare, de exemplu meta-motorul de cautare ez2Find (fost ez2www.)

Nu uitati: daca realizati o cautare importanta, puteti apela la un profesionist. In cateva ore acesta va va oferi informatii pentru care ati fi pierdut cateva zile.

Daca primiti mesajul 'The page cannot be displayed' sau 'Not found', pagina nu mai exista.

Ce puteti face:

Daca pagina care nu se afisaza nu este home-page-ul site-ului, puteti face urmatoarele: Stergeti o parte din adresa paginii, incepand de la sfarsit si pana la fiecare slash (/). Sa zicem ca resursa inexistenta are URL-ul www.domainname/archive/article_1.html. Mai intai stergeti 'article_1.html' si apasati 'enter.' Poate veti vedea pagina 'archive' si acolo un link catre 'article 1.' Daca nu, stergeti si 'archive' si apasati 'enter.' Poate veti vedea pagina principala si acolo veti avea o optiune 'archive.'Cand nu puteti vedea o pagina, folositi functia 'cached' a unor motoare de cautare, cum ar fi Google. Reveniti la lista cu rezultate si apasati pe link-ul 'cached' de langa rezultat. Veti vedea o varianta a pagini aflata in baza de date a Google. Retineti ca Google nu salveaza toate paginile iar unele pagini salvate nu mai sunt de actualitate. Si Wayback Machine va poate afisa versiuni anterioare ale unei pagini . Trebuie doar sa scrieti URL-ul si apoi alegeti o data din lista de rezultate. Retineti faptul ca exista un numar limitat de URL-uri in baza de date a Wayback Machine

Faptul ca ati primit putine rezultate inseamna uneori faptul ca doar putine rezultate au corespuns cereri dumneavoastra. Folositi un meta-motor de cautare si numarul de rezultate se va imbunatati.

Uneori, o unealta de cautare nu va functiona. De ce? Pentru ca poate este dezactivata sau in curs de actualizare. Incercati mai tarziu. In alte ocazii puteti primi mesaje de genul '503 Server is busy' sau 'Too many users.' Incercati mai tarziu.

Calitati necesare pentru a cauta eficient pe Internet

Rabdare. Poti sa gasesti ceea ce cauti in 10 secunde, 10 minute sau niciodata. Tine minte ca ai nevoie de mult timp pentru a cauta ceva pe Internet.

Insistenta. Nu te speria de milioanele de rezultate. Nu renunta prea repede. Cautarea pe internet consta in incercari repetate.

Memorie buna. Cand intentionezi o cautare detaliata trebuie sa retii interogarile anterioare si astfel vei sti ce termeni ai incercat. Nu ezita sa scri aceste interogari.

Aptitudini de bun organizator. Planuieste o strategie si respect-o

Creativitate. Alege cele mai potrivite cuvinte pentru cautare

Capacitate de a lua decizii. Invata rapid sa recunosti un rezultat relevant. Nu pierde timpul cu unelte si strategii care nu dau rezultate.

Invata si accepta limitarile Internetului. Uneori nu poti gasi informatiile pentru ca nu exista nimic legat de acestea pe Internet. Dar asta se intampla foarte rar. In majoritatea cazurilor problema nu este lipsa informatiilor, ci volumul mare de rezultate. Asta daca sti ce si unde sa cauti.

Folosirea bookmark-urilor

Un sfat util: folositi bookmark-uri si favorites.

Cand vizitati o pagina pe care credeti ca o veti revizita, este recomandat sa salvati adresa ei (URL) in 'bookmarks' or 'favorites' sau – si mai bine – intr-un bookmark manager – cum ar fi MyBookmarks.com – care va permite accesul la bookmark-uri indiferent de locatie sau calculator.

Data viitoare cand vreti sa vizitati pagina trebuie doar sa deschideti bookmark-urile salvate in loc sa cautati din nou sau sa scrieti URL-ul. Tineti cont de faptul ca in timp veti aduna multe bookmark-uri; aveti grija sa le aranjati pe categorii si subcategorii. Si nu in ultimul rand nu uitati sa salvati bookmark-urile la fal ca si in cazul altor informatii importante din calculator.

Sa fiti convinsi ca a gasi informatii pe Internet nu este niciodata legat de noroc. In schimb este rezultatul unei intelegeri detaliate a uneltei de cautare combinat cu experianta in realizarea de interogari corecte.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 865
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site