Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


PREZENTAREA TOOLBOX-URILOR MATLAB

Matlab+ Font mai mare | - Font mai micPREZENTAREA TOOLBOX-URILOR MATLAB

MATLAB permite dezvoltarea unei familii de aplicatii sub forma toolbox-urilor. Aceste toolbox-uri permit invatarea si aplicarea tehnologiilor specializate din diverse domenii. Sunt disponibile toolbox-uri pentru domenii cum ar fi: procesarea numerica a semnalelor, sisteme de conducere automata, retele neurale, logica fuzzy, wavelet, simulare (SIMULINK), identificare, statistica, crearea de harti, procesarea imaginilor, etc. In continuare sunt prezentate pe scurt facilitatile oferite de cateva din aceste toolbox-uri.1. Toolbox-ul Comunicatii (Communications Toolbox)

Communications Toolbox este o colectie de functii de calcul si blocuri de simulare pentru cercetare, dezvoltare, proiectarea de sisteme si simulare in domeniul comunicatiilor. Toolboxul este proiectat atat pentru experti cat si pentru incepatori in domeniu, si se bazeaza pe MATLAB si Simulink.

Functii disponibile:

. Surse de date

. Surse codare/decodare

. Controlul erorilor de codificare

. Modulare/demodulare

. Filtre transmisie/receptie

. Canale de transmisie

. Acces multiplu

. Sincronizare

. Utilitare

2. Toolbox-ul pentru Sisteme de Conducere Automata (Control System)

MATLAB-ul dispune de o colectie bogata de functii utile atat inginerului automatist practician cat si teoreticianului din domeniul teoriei sistemelor. Printre facilitatile oferite enumeram: aritmetica complexa, valori proprii, gasirea radacinilor, inversari de matrici, Transformarea Fourier Rapida etc.

Toolbox-ul Control System foloseste structurile matriceale ale MATLAB si reprezinta fundatia MATLAB. Toolbox-ul este o colectie de algoritmi (in principal sub forma fisierelor .m), care implementeaza proiectarea sistemelor de conducere, precum si tehnici de analiza si modelare.

Sistemele pot fi modelate in MATLAB ca functii de transfer, sub forma poli-zerouri sau prin reprezentarea de stare, ceea ce permite aplicarea tehnicilor clasice si a celor moderne. Se poate lucra cu sisteme continue si cu sisteme discrete si pot fi efectuate conversii intre diversele tipuri de modele. Toolbox-ul permite calculul si trasarea raspunsurilor in domeniul timp si domeniul frecventa, precum si a locului radacinilor. De asemenea, se pot realiza alocari de poli, se pot implementa conducerea optimala si estimatoare etc.

3. Toolbox-ul pentru Baze de Date (Database Toolbox)

Toolbox-ul Baze de Date permite importul si exportul de date intre MATLAB si cele mai raspandite programe de baze de date. Cu acest toolbox se pot importa date din exterior, se utilizeaza capacitatile mari de calcul si prelucrare analitica ale MATLAB, si se exporta rezultatele inapoi in baza de date sau in alta baza de date.

Realizarea acestor operatiuni se face astfel: toolbox-ul Database conecteaza MATLAB la o baza de date utilizand functiile MATLAB; datele sunt preluate de la baza de date ca si caractere, sunt transformate in tipuri de date corespunzatoare si sunt stocate in tablouri de tip celula. In acest moment se pot folosi instrumentele MATLAB de lucru cu date. Se pot include functiile toolbox-ului in fisiere M-files. Pentru exportul datelor se utilizeaza in final functiile specializate MATLAB.

Toolbox-ul Database este furnizat impreuna cu interfata grafica Visual Query Builder (VQB).

4. Toolbox-ul de Procesare a Semnalelor (Signal Processing Toolbox)

Toolbox-ul de Procesare a Semnalelor este o colectie de instrumente construita in mediul de calcul numeric MATLAB. Toolbox-ul permite o mare varietate de operatii de prelucrare a semnalelor, de la forme de unda la proiectarea filtrelor, modelare parametrica si la analiza spectrala. Toolbox-ul furnizeaza doua categorii de instrumente:

. Functii de prelucrare a semnalelor de la linia de comanda

. Intefete grafice utilizator pentru:

- Proiectarea interactiva a filtrelor

- Trasarea si analiza semnalelor

- Analiza spectrala

- Aplicarea de filtre semnalelor

- Analiza filtrelor

5. Toolbox-ul DSP Blockset

Setul de blocuri de procesare numerica a semnalelor (DSP Blockset) este o colectie de biblioteci de blocuri care se utilizeaza cu pachetul Simulink.

Bibliotecile DSP Blockset sunt proiectate special pentru prelucrarea numerica a semnalelor si includ facilitati cum ar fi filtrarea clasica, adaptiva, manipulari de matrici, algebra liniara, statistica, etc.

DSP Blockset extinde mediul Simulink prin furnizarea de componente si algoritmi pentru sistemele DSP. Facilitati:

. Operatiuni bazate pe cadre

. Suport matriceal

. Filtrare adaptiva si cu esantionare multipla

. Operatiuni statistice

. Algebra liniara

. Estimarea parametrilor

. Facilitati de timp real

6. Toolbox-ul Finante (Financial Toolbox)

MATLAB-ul impreuna cu toolbox-ul de Finante furnizeaza un mediu de calcul integrat si complet pentru analiza si inginerie financiara. Toolbox-ul dispune de instrumente de analiza matematica si statistica a datelor financiare si instrumente de prezentare grafica a rezultatelor obtinute.

Facilitati:

. Calcul si analiza de pret si de productie

. Realizeaza analize venituri, preturi etc. compatibile SIA (Securities Industry Association)

. Analiza si managementul portofoliilor

. Proiectarea si evaluarea de strategii financiare

. Identificarea, masurarea si controlul riscului

. Analiza si calculul fluxului de cash

. Analiza si predictia activitatii economice

. Crearea de instrumente financiare structurate

. Cercetare academica

7. Toolbox-ul de Procesare a Imaginilor (Image Processing Toolbox)

Toolbox-ul Image Processing este o colectie de functii care extind posibilitatile MATLAB din domeniul prelucrarii imaginilor. Toolbox-ul dispune de o mare varietate de operatiuni de prelucrare a imaginilor, cum ar fi:

. Operatii geometrice

. Operatii de tip vecinatate

. Filtrare liniara si proiectarea filtrelor

. Transformate

. Analiza si imbunatatirea imaginilor

. Operatii binare

. Operatii asupra regiunii de interes

Multe dintre functiile toolbox-ului sunt fisiere M-files care constau in instructiuni MATLAB care implementeaza algoritmi specializati de prelucrare a imaginilor. Aceste instructiuni pot fi vizualizate cu comanda cunoscuta:

type function_name

Posibilitatile toolbox-ului pot fi extinse prin crearea de fisiere proprii prin utilizarea functiilor disponibile in combinatie cu alte toolbox-uri cum ar fi Signal Processing Toolbox si Wavelet Toolbox.

8. Toolbox-ul Optimizare (Optimization Toolbox)

Acest toolbox este o colectie de functii care includ rutine pentru o mare diversitate de optimizari:

. Minimizare neliniara fara constrangeri

. Minimizare neliniara cu constrangeri, inclusiv probleme de tip minimax si probleme de minimizare semi-infinita

. Programare liniara si patratica

. Algoritmi neliniari de tipul celor mai mici patrate

. Rezolvarea de sisteme de ecuatii neliniare

Sunt disponibili si algoritmi specializati pentru sisteme mari (large-scale problems). Functiile toolbox-ului pot fi utilizate in combinatie cu alte toolbox-uri sau cu Simulink.

Toolbox-ul pentru Sisteme de Putere (Power System Blockset)

Sistemele electrice de putere sunt combinatii de circuite electrice si de aparate electro-mecanice cum ar fi motoarele si generatoarele. Inginerii care lucreaza in acest domeniu trebuie sa imbunatateasca performantele sistemelor de putere. Cerintele de crestere drastica a eficientei au determinat proiectantii sa foloseasca aparatura electronica si sisteme sofisticate de conducere care necesita instrumente de analiza si proiectare corespunzatoare, fiind absolut necesara intelegerea fenomenelor (neliniare) prin simulare.

Power System Blockset a fost proiectat pentru furnizarea unor instrumente de proiectare care permit inginerilor sa construiasca rapid si usor modele care simuleaza sistemele de putere. Blocurile utilizeaza mediul Simulink si permit construirea unui model cu proceduri simple de tip click and drag. Se poate trasa rapid topologia circuitelor electrice si de asemenea se poate face o analiza a circuitelor care include interactiunile cu sistemele mecanice, termice, de control.

Bibliotecile contin modele ale aparaturii tipice pentru sistemele de putere, cum ar fi transformatoare, linii electrice, motoare, electronica de putere etc. Posibilitatile toolbox-ului pot fi testate prin rularea fisierelor demonstrative.

10. Toolbox-ul Stateflow (Diagrame de stare)

Stateflow este un produs multiplatforma, care poate rula pe sisteme Microsoft Windows 95, Windows NT si UNIX, si care necesita MATLAB + Simulink.

Stateflow este un instrument grafic de proiectare si dezvoltare pentru sisteme de conducere complexe si pentru sisteme logice de supervizare. Cu ajutorul acestui toolbox se pot genera modele sub forma unor diagrame de stare dinamice ale unui sistem. Generarea de cod pentru elementele Simulink ale unui model Stateflow necesita pachetul suplimentar al Simulink-ului Real-Time Workshop.

11. Toolbox-ul de Statistica (Statistics Toolbox)

Toolbox-ul de Statistica dispune de instrumente care permit executarea de sarcini statistice uzuale, de la generarea de numere aleatoare pana la proiectarea de experimente statistice si controlul proceselor statistice.

Exista doua categorii de instrumente:

. Constructia de functii statistice si probabilistice

. Instrumente grafice interactive

Prima categorie consta in functii care pot fi apelate din linia de comanda sau din aplicatii proprii.

A doua categorie consta in instrumente interactive care permit accesul la functii prin intermediul unei interfete grafice utilizator (GUI), care furnizeaza un mediu adecvat pentru functii de predictie, interpolare, probabilistice etc.

12. Toolbox-ul pentru Calcul Simbolic (Symbolic Math Toolbox)

Acest toolbox completeaza facilitatile grafice si numerice ale MATLAB-ului cu diverse alte tipuri de facilitati matematice, care permit efectuarea de calcule simbolice.

Masina de calcul utilizata este nucleul de la Maple. Exista de fapt doua toolbox-uri: unul de baza, care este o colectie de peste o suta de functii MATLAB care permit accesul la Maple, si un toolbox extins care permite accesul extins la multiple pachete Maple (non-grafice, facilitati de programare, proceduri utilizator etc.)

Facilitati:

Calcul matematic: Diferentieri, integrari, limite, sume, serii Taylor

Algebra liniara: Inverse, determinanti, valori proprii, forme canonice

ale matricilor

Simplificari: Metode de simplificare a expresiilor algebrice

Solutionarea ecuatiilor: Solutii simbolice si numerice ale ecuatiilor algebrice si diferentiale

Aritmetica cu precizie

variabila: Evaluarea numerica a expresiilor matematice cu precizie specificata

Transformari: Fourier, Laplace, Transformarea z si inversele lor

Functii matematice

speciale: Functii speciale ale matematicilor aplicate clasicePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2479
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved