Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


MODELUL TCP / IP

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Protocolul Ethernet
Istoricul si principiile de realizare a Internet-ului
10 pasi pentru a reduce lagul pe server
UTTLIZARELE RETELELOR DE CALCULATOARE
TFTP client
Cerinte impuse WLAN urilor standardizate
Proiectarea unei retele virtual private (LAN & WAN design)
Modelul ISO-OSI
PROTECTIA STATIILOR DE LUCRU SI RETELELOR DE CALCULATOARE
HARDWARE-UL RETELEI


MODELUL TCP / IP

Este mult mai vechi decat modelul OSI si a fost utilizat drept model de referinta de catre stramosul tuturor retelelor de calculatoare, ARPANET. ARPANET a fost o retea de cercetare sponsorizata de catre DoD (Department of Defense - Departamentul de Aparare al Statelor Unite). In cele din urma, reteaua a ajuns sa conecteze intre ele, utilizand linii telefonice inchiriate, sute de retele universitare si guvernamentale. Modelul de referinta TCP / IP a aparut ca o necesitate de interconectare a retelelor de diferite tipuri, iar denumirea a fost data dupa cele doua protocoale fundamentale utilizate. Din figura care urmeaza se va observa diferenta dintre modelul de referinta ISO / OSI si modelul TCP / IP.
Modelul OSI Modelul TCP / IP

Figura 1. Comparatie intre modelele ISO /OSI si TCP / IP.

Nivelul gazda - la - retea (interfata - retea). Gazda trebuie sa se lege la retea, pentru a putea transmite date, folosind un anumit protocol. Acest protocol nu este definit si variaza de la gazda la gazda si de la retea la retea. Acest nivel face ca functionarea nivelului superior, numit Internet si respectiv, retea, sa nu depinda de reteaua fizica utilizata in comunicatie si de tipul legaturii de date.

Nivelul Internet are rolul de a permite gazdelor sa emita pachete in orice retea si de a face ca pachetele sa circule independent pana la destinatie. Nivelul Internet defineste oficial un format de pachet si un protocol numit IP - Internet Protocol care asigura un serviciu de transmitere a datelor fara conexiune. Alte protocoale care pot functiona la acest nivel sunt:

ICMP - Internet Control Message Protocol;

ARP - Address Resolution Protocol;

RARP - Reverse Address Resolution Protocol.

Nivelul transport permite conversatii intre entitatile pereche din gazdele sursa, si respectiv, destinatie, deci asigura comunicatia intre programele de aplicatie. Sunt definite doua protocoale:

TCP - Transmission Control Protocol este un protocol punct - la - punct, orientat pe conexiuni care permite ca un flux de octeti trimisi de pe un sistem sa ajunga fara erori pe oricare alt sistem din inter - retea (asigura livrarea corecta, in ordine a mesajelor).UDP - User Datagram Protocol este un protocol nesigur (nu asigura livrarea mesajului la receptie fara erori, fara pierderi, fara duplicate, in ordinea in care au fost emise), fara conexiuni, care foloseste IP pentru transportul mesajelor.

Nivelul aplicatie asigura utilizatorii retelei, prin intermediul programelor de aplicatie, o varietate de servicii. Aceste protocoale sunt :

- terminal virtual TELNET, protocolul de terminal virtual permite unui utilizator de pe un sistem sa se conecteze si sa lucreze pe un alt sistem aflat la distanta.

- transferul de fisiere FTP - File Transfer Protocol. Protocolul de transfer de fisiere pune la dispozitie o modalitate de a transfera eficient date de pe o statie pe alta, in ambele sensuri.

- posta electronica SMTP - Simple Mail Transfer Protocol. Posta electronica a fost la origine doar un tip de transfer de fisiere, dar ulterior a fost dezvoltat un protocol specializat pentru acest serviciu. Acest protocol este folosit pentru transferul mesajelor de posta electronica intre utilizatori conectati la retele diferite, dar care au o conexiune Internet. 

Alte protocoale care au aparut ulterior:

DNS - Domain Name Service, Serviciul Numelor de Domenii, pentru a stabili corespondenta dintre numele gazdelor si adreselor retelelor; 

HTTP - HyperText Transfer Protocol - folosit pentru transmisia paginilor de pe Web.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 681
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site