Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


APLICATIA Windows Explorer

windows+ Font mai mare | - Font mai micAPLICATIA Windows Explorer

Aplicatia Windows Explorer se utilizeaza in principal pentru efectuarea de operatii cu fisiere si foldere:Copieri de fisiere si foldere

Mutari de fisiere si foldere

Stergeri de fisiere si foldere

Crearea de fisiere, foldere si shortcut-uri

Vizualizarea fisierelor si folderelor

Folderele ce se manevreaza sub aplicatia Windows Explorer sunt de doua tipuri:

1) Foldere de date: ele contin fisiere si alte foldere de date. Exemple de foldere de date: folderul pentru sistemul de operare, foldere pentru aplicatii, foldere pentru documentele utilizatorului, etc.

2) Foldere sistem: ele contin obiecte ale sistemului sau alte foldere sistem. Exemple de foldere sistem: Control Panel, Printers, etc.

Aplicatia Windows Explorer poate fi lansata in executie in mai multe moduri:

1. Butonul STARTTProgramsTWindows Explorer;

2. Click cu butonul din dreapta al mouse-ului pe butonul START, dupa care se selecteaza optiunea Explorer.

In cazul in care aplicatia Windows Explorer este utilizata foarte des pentru operatii cu fisiere si foldere, atunci se poate crea un shortcut pe desktop, in vederea simplificarii lansarii in executie. Crearea unui shortcut catre Windows Explorer se poate realiza astfel:

Se pozitioneaza cursorul mouse-ului pe desktop si se efectueaza un click cu butonul din dreapta, moment in care este afisat un meniu derulant;

Din meniu este selectata optiunea New. In continuare sunt afisate suboptiunile disponibile.

Suboptiunile de pe ecran difera de la un calculator la altul, in functie de tipul aplicatiilor instalate pe respectivul sistem de calcul.

Este selectata suboptiunea Shortcut. In continuare utilizatorul trebuie sa introduca anumite informatii pentru a defini shortcut-ul ce va fi creat.

In prima fereastra dialog trebuie specificata calea si denumirea programului sau documentului la care se refera noul shortcut. Daca aceste informatii nu sunt cunoscute, se poate utiliza butonul Browse pentru a

cauta pe discurile echipamentului de calcul aplicatia sau documentul. Deoarece dorim a crea un shortcut catre aplicatia Windows Explorer trebuie introdusa calea catre programul Explorer.exe, fisier care se afla in folderul de sistem al sistemului de operare Windows. De exemplu: C:WINDOWSExplorer.exe. In cazul in care denumirea fisierului sau a folderului este incorecta, atunci sistemul de operare va afisa un mesaj de eroare.

Apasand butonul Next se trece la urmatoarea fereastra dialog in cadrul careia trebuie specificata denumirea pentru nou shortcut creat. Denumirea implicita propusa de catre sistem este numele fisierului, dar utilizatorul o poate modifica. De exemplu: Windows Explorer.

In urma apasarii butonului Finish, pe desktop va apare un nou shortcut cu denumirea specificata de utilizator, care lanseaza in executie aplicatia Windows Explorer prin efectuarea unui dublu-click.

Ecranul principal al aplicatiei Windows Explorer

In urma lansarii in executie a aplicatiei Windows Explorer pe ecran va fi lansata aplicatia. Fereastra programului dispune de doua panouri. Panoul din stanga al ferestrei afiseaza lista de foldere (foldere de date si foldere de sistem) din cadrul sistemului; deasupra acestui panou se afla eticheta cu denumirea All Folders. Panoul din dreapta al ferestrei afiseaza continutui folderului selectat in panoul din dreapta al ecranului; eticheta aflata deasupra acestui panou indica utilizatorului denumirea folderului pentru care este listat continutul.

Fereastra aplicatiei detine o bara de meniu, dispusa in partea superioara a ferestrei, imediat sub bara de titlu, cu urmatoarele optiuni: File, Edit, View, Tools, Help.

In partea inferioara a ferestrei se afla linia de stare, unde sunt afisate diverse informatii referitoare la obiectele selectate. In functie de modul in care utilizatorul a configurat fereastra aplicatiei Explorer, aceasta poate dispune de o bara cu utilitare. Bara cu utilitare (toolbar) se afla sub bara de meniu. Se poate observa ca in panoul din stanga unde sunt afisate folderele disponibile in cadrul sistemului de calcul, in dreptul fiecaruia se afla un patrat. In interiorul patratului pot exista simbolurile plus (+) sau minus (-). Simbolul plus in dreptul unui folder semnifica ca acel folder contine la randul sau alte foldere. Un click de mouse pe acest simbol si in panoul din dreapta, imediat sub denumirea folderului parinte, vor fi afisate toate subfolderele acestuia. In acest moment simbolul plus se transforma in minus. Simbolul minus in dreptul unui folder inseamna ca structura subfolderelor pentru folderul respectiv este afisata pe ecran. Un click pe simbolul minus restrange afisarea subfolderelor, astfel incat pe ecran va apare numai denumirea folderului parinte. In acest moment simbolul minus se transforma in plus.

Folderul care este parintele tuturor celorlalte foldere este folderul sistem intitulat Desktop. In dreptul lui nu vom regasi simbolurile minus sau plus, deoarece subfolderele acestui folder sunt afisate in permanenta.

Sub MS Windows 95 subfolderele folderului Desktop sunt urmatoarele:

My Computer: folder sistem care la randul lui contine alte foldere. Acest folder permite afisarea mediilor de stocare date ce intra in componenta echipamentului de calcul (discuri, unitati CDROM, dischete) cat si a unor foldere sistem (Control Panel, Printers).

Network Neighborhood: folder sistem care la randul lui contine alte foldere. Permite afisarea resurselor partajate din cadrul retelei (daca echipamentul de calcul este conectat la o retea).

Recycle Bin: folder ce contine fisierele care au fost sterse, in vederea recuperarii lor.

My Briefcase: folder utilizat pentru transferul de fisiere intre doua sisteme de calcul.

Dupa cum se poate observa din descrierea de mai sus, Windows Explorer ofera o alta modalitate de a vizualiza desktop-ul sistemului de operare MS Windows 95. In cadrul panoului din stanga regasim toate icon-urile pentru folderele de sistem care se afla pe desktop.

Selectand un folder din panoul din stanga al ferestrei aplicatiei Windows Explorer, se observa ca in panoul din dreapta este afisat continutul acestuia. In panoul din stanga sunt afisate numai folderele si subfolderele. In dreapta sunt listate fisierele sau aplicatiile aferente folderului selectat in panoul din stanga.

Vizualizarea continutului unui disc

Pentru a vizualiza continutul unui disc se poate utiliza aplicatia Windows Explorer. Din cadrul panoului stang al ferestrei aplicatiei Windows Explorer se afiseaza structura folderului My Computer, prin efectuarea unui click pe simbolul plus din dreptul denumirii sale. Sunt listate toate mediile de stocare ale echipamentului de calcul: hard-discuri, unitati pentru dischete si unitati pentru CDROM. In afara literelor aferente unitatilor respective, sunt afisate si etichetele de volum ale acestora.

Intodeauna in panoul din stanga sunt afisate foldere si subfoldere. Simbolul plus in dreptul denumirii unui folder are semnificatia existentei subfolderelor. Un click de mouse pe acest simbol are drept efect afisarea denumirii subfolderelor pentru folderul selectat; simbolul plus se transforma in minus. In momentul in care este selectat un folder in panoul stang, in panoul din dreapta este afisat continutul acestuia. Sunt afisate atat fisierele cat si subfolderele folderului selectat. De exemplu, pentru a vizualiza continutul folderului Command, care este un subfolder al folderului Win95, in panoul din stanga trebuie mai intai desfasurata structura pentru My Computer. Se selecteaza discul C si se efectueaza un click de mouse pe simbolul plus din dreptul denumirii etichetei discului C. Din structura de sufoldere afisate se selecteaza Command. In panoul din dreapta vor fi afisate fisierele continute in folderul Command.

NOTA: Daca echipamentul de calcul este conectat la retea, atunci prin intermediul aplicatiei Windows Explorer pot fi vizualizate discurile, folderele si fisierele partajate in cadrul retelei. Pentru aceasta se utilizeaza folderul Network Neighborhood.

Crearea folderelor

Prin intermediul aplicatiei Windows Explorer pot fi create noi foldere pe mediile de stocare ale echipamentului de calcul. Pentru crearea de foldere se utilizeaza suboptiunea New a optiunii File din bara de meniu.

Urmatorul exemplu are drept scop crearea folderului EXEMPLU pe discul C. Se deschide aplicatia Windows Explorer, daca aceasta nu este deja deschisa, si din folderul My Computer se selecteaza discul C. Nu conteaza daca structura acestuia este desfasurata sau nu. In panoul din dreapta va fi afisat continutul discului C.

Din optiunea File aflata in bara cu meniu este selectata suboptiunea New, moment in care sunt afisate tipurile de obiecte noi care pot fi create Din lista obiectelor ce pot fi create se selecteaza Folder. Imediat dupa ce a fost selectata optiunea Folder, in panoul din dreapta va fi afisat noul folder, cu numele implicit New Folder. Se poate observa ca in acest moment poate fi modificata denumirea folderului, deoarece cursorul se afla in interiorul casutei ce contine denumirea folderului. Se introduce de la tastatura numele dorit, in cazul nostru EXEMPLU. Observati ca daca scriem cu litere mari numele, dupa apasarea tastei ENTER denumirea este modificata, astfel incat numai prima litera este litera mare. Noul folder a fost creat si a primit numele implicit New Folder.

4. Copieri de fisiere si foldere

Copierea de fisiere si foldere se poate efectua usor prin aplicatia Windows Explorer utilizand tehnica drag and drop. Aceasta modalitate de lucru presupune utilizarea mouse-ului pentru deplasarea obiectelor pe desktop sau in cadrul ferestrei aplicatiei curente. Obiectul dorit este selectat prin pozitionarea cursorului mouse-ului in interiorul lui si apasarea butonului drept. Cu butonul drept apasat in permanenta, se deplaseaza mouse-ul al carui cursor 'trage' si obiectul selectat (operatia drag). In momentul in care obiectul se afla la destinatia dorita, butonul mouse-ului este eliberat si obiectul ramane la destinatie (operatia drop).

O alta modalitate de copiere este utilizarea tehnicii Copy and Paste. Aceasta modalitate utilizeaza Clipboard-ul pentru a copia obiecte. Obiectul este copiat de la sursa si stocat in Clipboard prin operatia de Copy, dupa care este recuperat la destinatie din Clipboard, prin operatia Paste.

In functie de metoda utilizata si numarul de fisierele sau foldere ce trebuiesc copiate, pot fi utilizate diferite metode:

I. Tehnica drag and drop, utilizand butonul din dreapta al mouse-ului si o singura fereastra Windows Explorer

II. Tehnica drag and drop, utilizand butonul din dreapta al mouse-ului si doua ferestre Windows Explorer

III. Tehnica drag and drop sau Copy and Paste, utilizand butonul din dreapta al mouse-ului in combinatie

cu tasta SHIFT sau CTRL (pentru copierea unui grup de fisiere)

IV. Functia Send To

V. Tehnica Copy and Paste

I. Urmatorul exemplu are drept scop ilustrarea copierii fisierului README.TXT de pe discheta intitulata

' Disk 2' pe hard-discul C, in folderul TEMP.

In panoul stang al aplicatiei Windows Explorer este desfasurata structura discului C, pentru a putea vizualiza folderul TEMP. Se introduce discheta intitulata 'Disk 2' in unitate si in panoul stang se selecteaza unitatea A: (sau B:, dupa caz). Imediat in panoul din dreapta sunt afisate fisierele stocate pe discheta A:. In panoul din dreapta se pozitioneaza cursorul mouse-ului peste denumirea fisierului README.TXT si se apasa butonul drept al mouse-ului. In acel moment fisierul este selectat. Fara a elibera butonul mouse-ului, acesta este deplasat, tragand dupa sine fisierul selectat. Denumirea fisierului se suprapune peste cursorul mouse-ului. Pentru a copia fisierul in directorul TEMP de pe discul C:, mouse-ul este glisat pana ce cursorul sau se afla in panoul stang, deasupra denumirii folderului TEMP. Eliberand butonul drept al mouse-ului are loc afisarea unui meniu in care sunt disponibile urmatoarele optiuni:

. Move Here: aceasta optiune are drept scop mutarea fisierului respectiv in directorul destinatie (in exemplul de fata, directorul destinatie este TEMP). Mutarea unui fisier presupune stergerea lui din folderul sursa (in exemplul de fata folderul sursa este directorul radacina al dischetei A) si copierea lui la destinatie. In urma efectuarii mutarii unui fisier, respectivul fisierul se afla stocat numai in folderul destinatie.

. Copy Here: aceasta optiune conduce la copierea fisierului in folderul destinatie. In urma operatiei de copiere, fisierul se afla stocat atat in folderul sursa cat si in folderul destinatie.

. Create Shortcut(s) Here: aceasta optiune ofera posibilitatea creerii unui shortcut pentru fisierul respectiv in folderul destinatie. Acest lucru inseamna ca fisierul este stocat numai in folderul sursa. In folderul destinatie va exista un shortcut, care nu este altceva decat un indicator catre fisier.

. Cancel: aceasta optiunea permite anularea operatiei.

Deoarece se doreste copierea fisierului in directorul TEMP va fi aleasa optiunea Copy Here. Un mesaj informativ este afisat pe ecran pe toata durata operatiei de copiere. Dupa cum se poate observa pe ecran, fisierul README.TXT a ramas in continuare stocat pe discheta. Selectand folderul TEMP din panoul din stanga al aplicatiei Windows Explorer, vom vedea ca fisierul respectiv se afla si in acest folder.

II. Un alt mod de copiere este utilizarea a doua ferestre Windows Explorer, adica deschiderea simultana a doua aplicatii Explorer. Maniera de copiere este aceiasi. Una dintre ferestre este sursa (mai exact, panoul din dreapta al ferestrei), iar cealalta este fereastra destinatie (adica panoul drept al ferestrei). Primul lucru care trebuie efectuat este lansarea in executie a doua aplicatii Windows Explorer si dimensionarea ferestrelor aferente astfel incat sa poata fi vizualizate simultan pe ecran. Fereastra de sus afiseaza in panoul drept continutul dischetei, iar fereastra de jos afiseaza continutul folderului TEMP al discului C:. Apasand butonul drept se selecteaza fisierul README.TXT din panoul drept al ferestrei de sus si se gliseaza mouse-ul pana ce cursorul acestuia se afla in interiorul panoului drept al ferestrei de jos. Odata ce cursorul mouse-ului se afla in interiorul panoului drept al ferestrei de jos, butonul mouse-ului se elibereaza si are loc copierea fisierului. Pe toata durata operatiei de copiere pe ecran este afisat un mesaj informativ.

Exemplele de mai sus au ilustrat moduri in care poate fi copiat un singur fisier de la sursa la destinatie. In practica, de multe ori sunt intalnite cazurile in care se doreste copierea a unui grup de fisiere, care poate include toate fisierele aflate la sursa, sau o selectie de fisiere.

III.

In cazul in care se doreste selectia unui grup de fisiere ce sunt afisate consecutiv in fereastra Explorer, se utilizeaza tasta de control SHIFT. De exemplu, daca din fisierele aflate pe discheta intitulata 'Disk 2' dorim a selecta ultimele trei, atunci efectuam un click de mouse (cu butonul stang) pe primul fisier din selectie (in exemplu, primul fisier este MESAJ.EXE), dupa care apasam tasta SHIFT si o mentinem in continuare apasata. In continuare, este selectat ultimul fisier din selectie (in exemplu, fisierul README.TXT) printr-un click de mouse si se elibereaza tasta SHIFT.

Daca se doreste selectia unui grup de fisiere care nu sunt dispuse consecutiv, atunci se utilizeaza tasta de control CTRL. De exemplu, pentru selectia fisierelor ISA.BMP si PRGDOS.EXE, printr-un click de mouse se selecteaza primul fisier - ISA.BMP, dupa care se apasa tasta CTRL. Tinand tasta CTRL apasata in continuare, este selectat celalalt fisier printr-un nou click de mouse. Dupa selectarea grupului de fisiere, in vederea copierii lui la destinatie se utilizeaza butonul drept al mouse-ului, care este mentinut apasat in timp ce mouse-ul gliseaza astfel incat cursorul lui sa fi pozitionat in final la destinatie.

Copierea unui fisier in acelasi folder in care se afla (sursa este aceiasi cu destinatia), in momentul eliberarii butonului mouse-ului va fi afisat un meniu, in care sunt diponibile urmatoarele optiuni:

. Copy Here: realizeaza o copie a fisierului respectiv, care va primi numele implicit Copy of <nume_fisier>;

. Create Shortcut(s) Here: creaza un shortcut catre fisierul respectiv

. Cancel: anuleaza operatia

O modalitate de a selecta toate obiectele din panoul drept al ferestrei Explorer este utilizarea urmatoarei optiuni din bara de meniu: Edit .Select All.

Optiunea Edit. Invert Selection are drept consecinta inversarea selectiei curente din panoul drept; fisierele care erau selectate vor fi deselectate, iar cele neselectate vor deveni selectate.

IV.

Mai exista o tehnica de copiere, utilizand functia Sent To (in limba romana: trimite catre). Sub sistemul de operare MS Windows 95 sunt definite anumite destinatii prestabilite, unde pot fi copiate fisierele selectate. In functie de aplicatiile instalate sub sistemul de operare, aceste destinatii speciale pot fi:

. discheta de 3.5' (este inclusa pe lista destinatiilor doar daca echipamentul de calcul este dotat cu o unitate de discheta de acest tip)

. destinatar de posta electronica - mail (este inclusa pe lista destinatiilor doar daca pe sistemul respectiv este instalata o aplicatie de posta electronica)

. My Briefcase (este inclusa pe lista destinatiilor doar daca pe sistemul respectiv este instalata aplicatia My Briefcase)

Pentru a apela la aceasta tehnica de copiere, fisierul sau fisierele trebuiesc selectate, dupa care este apelata functia Send To, din optiunea File a meniului ferestrei Explorer.

V.

O alta tehnica de copiere a fisierelor este Copy and Paste. Operatia Copy (in limba romana: copiaza) realizeaza o copie a obiectului selectat si il stocheaza in Clipboard. Clipboard-ul este o zona speciala de memorie, rezervata de catre sistemul de operare, unde poate fi stocat un obiect la un moment dat. Operatia Paste (in limba romana: lipeste) recupereaza obiectul memorat in Clipboard.

Exemplul urmator va copia fisierul README.TXT din folderul TEMP, utilizand tehnica Cut and Paste, in folderul STUDENT, aflat pe discheta intitulata 'Disk 1'. In primul rand se introduce discheta respectiva in unitate. In panoul stang al ferestrei Explorer se desfasoara continutul acesteia, astfel incat sa fie vizibil folderul STUDENT. Tot in panoul stang, este selectat folderul TEMP de pe discul C; in acest moment, in panoul din dreapta va fi afisat continutul folderului TEMP. In panoul din dreapta, cu un click de mouse este selectat fisierul README.TXT, dupa care se apeleaza functia Copy, din optiunea Edit a meniului ferestrei Explorer. In acest moment, fisierul README.TXT este copiat in Clipboard.

Se selecteaza folderul STUDENT de pe discheta si se apeleaza functia Paste, din optiunea Edit a meniului ferestrei Explorer. Fisierul README.TXT este copiat din Clipboard la destinatie. Dupa ce operatia de copiere s-a incheiat, vizualizand folderul STUDENT se poate observa ca fisierul respectiv este afisat. In locul utilizarii optiunilor din bara de meniu a ferestrei Explorer, pot fi utilizate optiunile meniului contextual. Meniul contextual al unui obiect este afisat atunci cand obiectul respectiv este selectat cu un click din butonul drept al mouse-ului.

Pentru a copia obiectul din Clipboard in folderul STUDENT al dischetei, folderul este selectat printr-un click de mouse, utilizand butonul din dreapta. Meniul contextual al folderului este afisat si se selecteaza optiunea Paste. Are loc operatia de copiere a fisierului din Clipboard in folderul STUDENT.

Mutari de fisiere si foldere

Operatia de mutare a unui fisier presupune stergerea fisierului de la sursa si copierea lui la destinatie. In urma efectuarii operatiei de mutare, fisierul ramane stocat intr-un singur loc, si anume la destinatie. Mutarea se efectueaza similar cu operatia de copiere, numai ca in acest caz se utilizeaza butonul stang al mouse-ului.

Operatia de mutare poate fi efectuata numai in cazul in care sursa este diferita de destinatie; nu poate fi mutat un fisier din si in cadrul aceluiasi folder. Daca destinatia aleasa nu este corecta, in sensul ca operatia de mutare nu poate fi efectuata, atunci cursorul mouse-ului ia urmatoarea forma:

Operatia de mutare poate fi efectuata si prin tehnica Cut and Paste. Operatia de Cut (in limba romana: taie) presupune copierea obiectului selectat in Clipboard si stergerea lui de la sursa. Operatia de Paste implica recuperarea obiectului memorat in Clipboard. Functiile de Cut si Paste pot fi apelate din bara de meniu a ferestrei Explorer (optiunea Edit), sau din meniul contextual al unui obiect selectat.

Proprietatile folderelor

Pentru a vizualiza pe ecran proprietatile unui folder, pot fi utilizate trei metode:

1. Folderul este selectat in cadrul ferestrei Explorer (un click cu butonul stang al mouse-ului), dupa care  se apeleaza functia Properties a optiunii File din bara de meniu.

2. Folderul este selectat cu un click al butonului din dreapta al mouse-ului, moment in care este afisat meniul contextual al acestuia. Din optiunile meniului de mai sus se selecteaza Properties.

3. Daca fereastra Explorer dispune de un toolbar - bara cu utilitare, arunci folderul este selectat cu un click si se apasa butonul Properties din toolbar. Fereastra cu proprietati a unui folder poate dispune de doua pagini de configurare:

. Pagina intitulata General afiseaza informatii generale referitoare la folder:

- Numele folderului.

- Tipul (type): in exemplul de mai sus folderul contine fisiere, tipul sau fiind File Folder.

- Localizarea lui pe disc (location): in exemplul de mai sus C:.

- Dimensiunea lui (size): in KB si bytes.

- Ce contine folderul respectiv (contains): in exemplul de mai sus folderul TEMP contine 7 fisiere si nici un folder.

- Numele MS-DOS al folderului (MS-DOS Name): deoarece sub sistemul de operare MS-DOS numele unui folder poate avea maxim 8 caractere, denumirile de foldere care depasesc 8 caractere sunt prescurtate astfel incat sa se incadreze in formatul cerut de MS-DOS. In exemplul de mai sus, numele MS-DOS al folderului coincide cu numele de sub MS Windows 95al folderului, deoarece este format din patru caractere.

- Data si ora la care a fost creat (created), daca aceasta este cunoscuta.

- Atributele (attributes) folderului, care pot fi:

- Read-Only: folderul poate fi numai citit; el nu poate fi sters sau modificat.

- Archive: atribut de arhiva utilizat de sistem pentru anumite operatii de copiere

- Hidden: fisierul este de tip ascuns si nu poate fi vizualizat prin comenzi uzuale

Observatie: Atributul System nu se aplica unui folder.

Activand si dezactivand printr-un click de mouse (butonul stang) pot fi setate sau anulate atributele pentru

folderul respectiv.

. Pagina de configurare intitulata Sharing este prezenta in cazul in care echipamentul de calcul participa la o retea si a fost activata optiunea pentru partjarea folderelor si fisierelor. Acest lucru inseamna ca ceilalti utilizatori ai retelei pot avea acces la folderul respectiv si continutul acestuia.

In cadrul paginii de configurare Sharing pot fi specificate urmatoarele informatii:

- Poate fi activata sau dezactivata facilitatea de partajare a folderului, prin optiunile Shared As, respectiv

Not Shared

- In cazul in care a fost activata optiunea de partajare, trebuiesc specificate urmatoarele:

- Numele sub care va fi cunoscut folderul in cadrul retelei (Sharing Name). Aceste nume poate fi diferit de numele real al folderului. Pentru ca sub MS-DOS numele folderului partajat sa fie recunoscut, este necesar ca denumirea sa sa nu depaseasca 8 caractere. Daca in cadrul retelei nu sunt folosite statii de lucru MS-DOS, atunci numele poate depasi 8 caractere. In exemplul de mai sus denumirea folderului partajat in cadrul retelei este TEMPORAR.

- Comentariu: este o scurta descriere asociata folderului partajat

- Tipul de acces la folder:

a) Read-Only: folderul poate fi numai citit; el nu poate fi sters si nu i se poate modifica numele

b) Full: pot fi efectuate orice fel de operatii asupra folderului, inclusiv stergerea

c) Depends on the password: in functie de parola introdusa, accesul poate fi Read-Only sau Full.

Proprietatile fisierelor

Similar cu afisarea proprietatilor pentru foldere pot fi vizualizate proprietatile pentru fisiere. Pot fi utilizate trei metode:

1. Fisierul este selectat in cadrul ferestrei Explorer (un click cu butonul stang al mouse-ului), dupa care se apeleaza functia Properties a optiunii File din bara de meniu.

2. Fisierul este selectat cu un click al butonului din dreapta al mouse-ului, moment in care este afisat meniul contextual al acestuia.

3. Butonul Properties din toolbar-ul ferestrei Explorer.

In fereastra cu proprietatile unui fisier sunt afisate urmatoarele informatii:

. Numele fisierului: in exemplul de mai sus fisierul are denumirea Readme.txt

. Tipul fisierului (type): in exemplul de mai sus fisierul este un document ce contine text. Alte tipuri de fisiere sunt aplicatie (Application - fisiere cu extensia EXE), setari pentru configurare (Configuration Setting-fisiere cu extensia INI), sistem (System - fisiere cu extensia SYS), etc.

. Localizarea lui pe disc (location): in exemplul de mai sus fisierul se afla pe discheta (pe unitatea A:)

. Dimensiune, in KB sau bytes (size)

. Numele MS-DOS al fisierului (MS-DOS name)

. Data si ora creerii (in dreptul etichetei Created)

. Data si ora ultimei modificari (in dreptul etichetei Modified)

. Data si ora ultimei citiri a fisierului (in dreptul etichetei Accessed)

. Atributele (attributes) fisierului, care pot fi:

- Read Only: fisierul poate fi numai citit, nu si modificat

- Archive: atribut utilizat de anumite programe de copiere

- Hidden: activarea acestui atribut conduce la imposibilitatea afisarii prin metodele obisnuite

- System: fisierul este un fisier de sistem (are extensia SYS)

Atributele respective pot fi activate sau dezactivate printr-un click de mouse.

Stergerea folderelor si fisierelor

Stergerea fisierelor si folderelor se poate realiza in urmatoarele moduri:

. Se utilizeaza functia Delete a optiunii File din bara de meniu a ferestrei Explorer

. Se utilizeaza optiunea Delete din meniul contextual

. Se utilizeaza butonul Delete din toolbar-ul ferestrei Explorer

. Se utilizeaza tasta Delete

Primul exemplu va avea drept scop stergerea fisierului Copy of Readme.txt din folderul TEMP al discului C. Pentru acest lucru se va selecta cu un click de mouse (butonul stang) fisierul respectiv in fereastra Explorer, dupa care se va apela functia File.Delete. Pe ecran va fi afisata o caseta dialog ce solicita utilizatorului confirmarea stergerii fisierului selectat.

Dupa cum s-a mentionat mai inainte, in momentul in care un fisier este sters, el estre stocat in Recycle Bin pentru a oferi utilizatorului posibilitatea de a-l recupera. Pentru a sterge fisierul se apasa butonul Yes. Daca utilizatorul se razgandeste, apasa butonul No. In exemplul de fata va fi apasat butonul Yes.

Al doilea exemplu va sterge folderul EXEMPLU de pe discul C. Se va selecta folderul in fereastra Explorer utilizand butonul drept al mouse-ului, moment in care va fi afisat meniul contextual. Din optiunile disponibile se va alege Delete.

O alta modalitate de a sterge un folder sau fisier este utilizarea tastei Delete. Folderul sau fisierul trebuie mai intai selectat, dupa care se apasa tasta Delete.

Recuperarea fisierelor sterse prin aplicatia Recycle Bin

Fisierele sterse de pe hard-discuri sunt stocate intr-un folder special cu denumirea Recycle Bin. Acest folder are alocat pe disc un spatiu dedicat, utilizat numai in acest scop. Daca la un moment dat spatiul disponibil pentru stocarea fisierelor sterse devine insuficient, atunci stocarea datelor se face dupa regula FIFO (first in first out); adica, cele mai vechi fisiere sunt sterse pentru a face loc noilor fisiere. In Recycle Bin sunt stocate numai fisiere, nu si foldere. Pe langa fisierele si caracteristicile acestora, mai este stocata si calea unde au fost memorate acestea pe disc. Recuperarea fisierelor sterse se realizeaza prin aplicatia Recycle Bin, care dispune de un icon pe desktop. Lansand in executie aceasta aplicatie, este afisat ecranul principal.

Sub MS Windows 95, in cadrul ferestrei aplicatiei Recycle Bin sunt afisate toate fisierele care au fost sterse pana in acel moment, dispuse in ordine alfabetica. Sunt afisate urmatoarele informatii referitoare la fisierele sterse:

. Numele si tipul: in coloana intitulata Name

. Localizarea lor pe disc: in coloana intitulata Original Location

. Data si ora la care au fost sterse: in coloana intitulata Date Deleted

. Tipul: in coloana intitulata Type

. Dimensiunea in KB: in coloana intitulata Size

Imediat sub bara de titlu, este dispusa bara de meniu, care ofera urmatoarele optiuni: File, Edit, View, Help.

La paragraful despre stergerea fisierelor si folderelor ati efectuat stergeri de pe discul C si de pe discheta A. Observati ca in fereastra aplicatiei Recycle Bin apar listate numai fisierele de pe discul C; fisierele sterse de pe discheta nu mai pot fi recuperate.

Pe fiecare hard-disc al sistemului este dispus un folder special, cu denumirea Recycled, ce contine informatii despre fisierele sterse. Aplicatia Recycle Bin reuneste aceste informatii si le prezinta utilizatorului prin intermediul unei interfete prietenoase, concretizata in fereastra aplicatiei. Pentru a recupera un fisier, acesta este selectat din lista si se apeleaza functia Restore, din optiunea File a meniului. Icon-ul Recycle Bin de pe desktop, prin forma pe care o ia, indica utilizatorului daca contine fisiere sau nu. Icon-ul este afisat ca un cos de gunoi gol, in cazul in care nu stocheaza nici un fisier; daca contine fisiere sterse, atunci icon-ul ia forma unui cos de gunoi plin.

Golirea cosului de gunoi se poate realiza in urmatoarele moduri:

. Lansand aplicatia Recycle Bin si apeland optiunea File .Empty Recycle Bin din meniul ferestrei

. Utilizand meniul contextual al aplicatiei Recycle Bin; se pozitioneaza cursorul mouse-ului pe icon-ul Recycle Bin de pe desktop si se apasa butonul drept al mouse-ului, moment in care este afisat meniul contextual al aplicatiei; se selecteaza optiunea Empty Recycle Bin

. Din fereastra Explorer se selecteaza folderul Recycle Bin sau Recycled si se sterg fisierele din folderul respectiv. Spatiul alocat de sistemul de operare pentru Recycle Bin poate fi configurat de catre utilizator. In aplicatia Explorer, daca este selectat folderul Recycle Bin si se afiseaza proprietatile acestuia. Pagina intitulata Global permite efectuarea urmatoarelor configurari:

. Dimensionarea spatiului ocupat de folderul Recycle Bin, prin specificare procentului afectat, din spatiul total de pe disc. Dimensionarea se realizeaza prin deplasarea cursorului din cadrul ferestrei. Valoarea implicita este 10%. Cursorul este deplasat cu ajutorul mouse-ului; se apasa butonul stang al mouse-ului si se mentine apasat in timp ce cursorul este deplasat. Se elibereaza butonul mouse-ului atunci cand procentul afisat pe ecran este cel dorit. Nu se recomanda alocarea unui spatiu mai mare decat valoarea implicita de 10% pentru Recycle Bin, pentru a nu diminua foarte mult spatiul aferent stocarii datelor si programelor.

. Daca sistemul dispune de mai multe hard-discuri, atunci setarea dimensiunii spatiului afectat pentru Recycle Bin poate fi configurata pentru fiecare disc in parte. In mod implicit, setarea este valabila pentru toate discurile. Daca utilizatorul doreste sa stabileasca valori diferite pentru fiecare disc in parte, atunci trebuie activata optiunea Configure Drives Independently ( Configureaza unitatile independent). Altfel, se activeaza optiunea Use One Setting for All Drives (optiunea implicita - Se va utiliza aceiasi configuratie pentru toate unitatile).

. Daca nu se doreste recuperarea fisierelor sterse, atunci se poate activa optiunea Do not move files to Recycle Bin. Remove files immediately on delete (Fisierele nu vor fi mutate in Recycle Bin. Ele vor fi sterse imediat dupa operatia Delete). Aceasta optiunea nu mai trimite fisierele sterse in folderul Recycle Bin; ele sunt sterse irevocabil.

. In mod normal, la stergerea unui fisier este afisata pe ecran o caseta dialog care solicita utilizatorului confirmarea stergerii, dandu-i posibiliatea sa se razgandeasca. Se poate renunta la afisarea acestui dialog prin dezactivarea optiunii Display delete confirmation dialog (Afiseaza dialog pentru confirmarea stergerii). Celelalte pagini de configurare corespund fiecarui hard-disc al sistemului. Figura de mai jos afiseaza pagina de configurare aferenta hard-discului C. In pagina de configurare aferenta unui hard-disc al sistemului sunt afisate informatii despre capacitatea maxima a discului (1 GB in exemplul de mai sus) si spatiul alocat pentru Recycle Bin (102 MB in exemplul de mai sus). Cursorul pentru dimensionarea spatiului afectat fisierelor sterse si optiunea pentru dezactivarea facilitatii de recuperare a fisierelor sterse nu pot fi configurate in pagina din exemplu; motivul pentru acest lucru este acela ca, in pagina Global, s-a specificat faptul ca toate discurile sistemului vor fi configurate identic, aceasta configurare realizadu-se tot in pagina Global. Daca in pagina Global se activeaza optiunea Configure drives independently, atunci pentru fiecare disc in parte, utilizatorul poate realiza configuratia dorita.

Redenumirea folderelor si fisierelor

Schimbarea denumirii unui folder sau fisier se poate realiza astfel:

. Prin optiunea File .Rename din meniul ferestrei Explorer

. Prin optiunea Rename din meniul contextual al obiectului selectat

De exemplu, pentru modificarea denumirii fisierului README.TXT din folderul TEMP de pe hard‑discul C, aceste este selectat, dupa care se apeleaza optiunea File→Rename din meniul ferestrei Explorer. Sau se efectueaza un click cu butonul drept al mouse-ului pe fisierul README.TXT din folderul TEMP si din meniul contextual afisat se selecteaza optiunea Rename. In ambele cazuri, cursorul de editare este afisat in interiorul etichetei aferente fisierului si utilizatorul poate introduce noua denumire.

Procedeul este identic pentru foldere.

Cautarea folderelor si fisierelor

Aplicatia Explorer ofera utilizatorului facilitatea de cautare pe disc un anumit fisier sau folder, sau un anumit calculator in cazul in care echipamentul de calcul este conectat la o retea.

Pentru a apela functia de cautare se poate utiliza urmatoarea optiune din bara de meniu: Tools→Find. In momentul selectarii acestei optiuni este afisat un alt meniu, cu urmatoarele functii:

. Files and Folders: functie utilizata pentru cautarea de fisiere si foldere

. Computers: aceasta functie este afisata numai daca echipamentul de calcul participa intr-o retea de calculatoare si permite cautarea unui anumit calculator in cadrul retelei.

Sunt disponibile urmatoarele criterii de cautare:

. All files: toate fisierele, indiferent de data ultimei modificari

. Find all files created or modified: functia de cautare este aplicata numai fisierelor a carui data de modificare sau creare se incadreaza in parametrii specificati in continuare.

- Intre doua date, specificate de utilizator in dreptul etichetelor between si and.

- Pe parcursul a unui numar de luni, specificat de catre utilizator in dreptul etichetei during the previous month(s)

- Pe parcursul a unui numar de ziel, specificat de catre utilizator in dreptul etichetei during the previous day(s)

Pagina cu denumirea Advanced permite localizarea fisierelor in functie de tip, continut si dimensiune In dreptul etichetei Of type, prin utilizarea sagetii din stanga, poate fi selectat tipul fisierelor cautate. Optiunile ce pot fi selectate aici se refera la tipurile de fisiere inregistrate sub sistemul de operare. In mod implicit este propusa optiunea All Files and Folders, adica toate fisierele si folderele, indiferent de tipul lor. Sub MS Windows 95, in cadrul acestei pagini, utilizatorul poate introduce un sir de caractere in dreptul etichetei Containing text. Astfel vor fi cautate doar fisierele avand tipul specificat mai sus si continand sirul respectiv de caractere.

Un alt criteriu de cautare este dimensiunea unui fisier, specificata in KB si introdusa inaintea etichetei KB. Imediat dupa eticheta Size is, utilizand sageata din dreapta se slecteaza una din urmatoarele doua optiuni:

At Least sau At Most. Optiunea Al Least determina cautarea fisierelor care au cel putin dimensiunea respectiva; optiunea At Most determina cautarea fisierelor care au cel mult dimensiunea respectiva. Toate cele trei pagini de configurare prezentate mai sus pentru fereastra de cautare a fisierelor dispun de urmatoarele butoane:

. Find Now: dupa introducerea criteriilor dorite de cautare, se apasa acest buton pentru a lansa in executia functia Find;

. Stop: poate fi activat numai in timpul procesului de cautare, pentru a inceta operatia de Find

. New Search: sterge criteriile curente de cautare pentru a permite utilizatorului sa introduca noi date. Deoarece sub sistemul de operare numele de fisiere pot fi scrise cu litere mari si litere mici, este posibil ca functia de cautare sa tina cont de aceste diferente. In mod normal, nu se tine cont de faptul ca literele sunt mici sau mari. Pentru a activa aceasta facilitate se selecteaza din bara de meniu a ferestrei Find optiunea OptionsCase Sensitive. Functia de cautare mai poate fi apelata din meniul contextual al unui obiect selectat in panoul din stanga al ferestrei Explorer.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3846
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved