Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


GHID DE OPTIMIZARE WINDOWS XP

windows

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Sistemul de operare WINDOWS
Realizarea conexiunii VPN pentru Microsoft Windows XP
Administrarea in Windows - Noi tehnologii, servicii, interfete si instrumente de administrare
Tutorial de instalare si configurare VMware pentru Windows
Directoare partajate
INSTALAREA UNUI SISTEM DE OPERARE
Configurare Windows XP
Sistemul HELP
GHID DE OPTIMIZARE WINDOWS XP
Ghid de instalare Microsoft Windows XP Pas cu pas


GHID DE OPTIMIZARE WINDOWS XP

Inainte de a face orice fel de optimizare ori de a va juca cu sistemul de operare, ar trebui intotdeauna sa faceti un backup! De vreme ce Windows XP are are o functie foarte interesanta - System Restore, noi o vom folosi pe aceasta. Ca alternativa ati putea folosi utilitarul pentru backup - Backup Utility.
Vreau sa mentionez ca System Restore nu este un utilitar pentru backup, el doar ia o 'imagine' a setarilor de baza ale sistemului: drivere, setari ale registrilor, si in cazul nostru, servicii. Motivul pentru care am folosit aceasta metoda pentru acest ghid este acela ca nu dureaza decat cateva secunde. Utilitarul de backup este mai bun si face backup la toate fisierele, dar poate dura ore intregi.

Pentru a face o 'imagine' a sistemului dumneavoastra, mergeti la Start -> Programs -> Accessories -> System Tools -> System Restore. Odata rulat acest program va aparea un ecran ce seamana cu cel din imaginea de mai jos.

Dati click pe Create a restore point si apasati Next. In urmatorul ecran veti fi rugat sa introduceti o descriere a punctului de revenire. Aici puteti sa introduceti orice doriti, eu am introdus simplu 'Backup'. In cele din urma dati click pe Create si toate setarile Windows vor fi salvate. Odata terminat acest lucru, dati click pe Close. Acum putem spune ca am facut cu succes un backup al sistemului nostru.

Utilitarul pentru servicii

Mergeti in Start -> Control Panel -> Administrative Tools -> Services. Aici va va aparea utilitarul Services care arata ca in figura de mai jos. Nu va uitati dupa Automatic Updates - era deja scos impreuna cu altele.

De aici puteti activa sau dezactiva serviciile ce ruleaza pe calculatorul dumneavostra. Multe dintre ele sunt nefolositoare, dar unele sunt absolut necesare pentru ca sistemul sa porneasca. Dezactivand unele dintre ele putem obtine un castig de performanta, mai multe resurse disponibile, opriri ale calculatorului mai rapide si timpi de pornire mai mici.

Dati un click dreapta pe serviciul numit Automatic Updates.

In ecranul urmator uitati-va unde scrie Service Status. Daca aici scrie Started atunci dati click pe butonul Stop. Acum, unde scrie Startup Type modificati in Disable si apoi dati OK. In acest moment ati reusit cu succes sa dezactivati Automatic Updates si sa impiedicati ca acesta sa porneasca de fiecare data cand porniti Windows :) In sectiunea urmatoare veti gasi lista completa a serviciilor, impreuna cu descrierea fiecaruia, si cu recomandarea daca sa-l activati sau nu. Toate aceste setari au functionat pe calculatorul meu.

EU NU GARANTEZ CA ACESTE CONFIGURARI VOR MERGE PE CALCULATORUL DUMNEAVOASTRA! FOLOSITI-LE PE RISCUL VOSTRU!

Daca setam serviciile pe manual, aceste nu se vor incarca, rezultand o marire a vitezei sistemului, dar totodata Windows va putea apela la aceste servicii sa le incarce atunci cand va avea nevoie de ele. Am inclus in lista si cateva servicii unde cred ca ar fi recomandat sa avem 'Manual'.

Liste de servicii ( I )

Iata in continuare lista cu serviciile pe care Windows XP le ruleaza in background, impreuna cu descrierea lor si recomandarea noastra privind dezactivarea lor. Lista fiind foarte lunga am impartit-o in trei pagini pentru o navigare mai usoara.

A Alerter (DISABLE) - Anunta userii de alertele administrative. Nefolositor in conditii normale.

M Application Layer Gateway Service (Manual) - Folosit pentru Assign Publish si servicii de Remove software. Unii 'poate' au nevoie de asa ceva. Eu am dezactivat-o si a mers foarte bine. Poate ar trebui sa setati pe manual in caz ca o aplicatie are nevoie de acest serviciu, ea putand sa-l porneasca, altfel nu.

A Automatic Updates (DISABLE) - Folosit pentru a verifica daca vreun update este disponibil pentru download. Puteti sa va duceti la windowsupadate.microsoft.com pentru update daca doriti.

M Backgroud Intelligent transfer Service (Manual) - Folosit pentru transfer de date asincron cu serverele http1.1

M ClipBook (DISABLE) - Folosit pentru a stoca informatii (cut/paste) si a le imparti cu alte calculatoare.

M COM+ Event System (DISABLE) - Nu cunosc vreo aplicatie care sa foloseste COM+ ,dar daca setam pe Manual, multe servicii vor aplela la el si va porni oricum.

M COM+ System Application (DISABLE) - La fel ca si COM+ Event System

A Computer Browser (DISABLE) - Contine o lista a calculatoarelor din retea. Acest serviciu nu este necesar unui sistem de sine statator. Daca aveti retea sau doriti sa dati share la fisiere pentru reteaua de acasa ar trebui sa porniti acest sistem.

A Cryptographic Services (DISABLE) - In esenta confirma semnaturile fisierelor Windows. S-ar putea ca odata dezactivat acest serviciu sa va apara mereu o casuta de dialog care sa se planga de drivere necertificate.

A DHCP Client (DISABLE) - Primeste o adresa dinamica de IP de la serverul vostru DHCP. Daca aveti un IP static ( un IP care nu se modifica) puteti sa dezactivati acest serviciu. Daca folositi modemul sau aveti un IP dinamic lasati-l cum este.

A Distributed Link Tracking (DISABLE) - Mentine link-uri cu fisierele NTFS in cadrul calculatorului sau in cadrul unui domeniu. Nu cred ca multi au nevoie de asa ceva.

M Distributed Transaction Coordinator (DISABLE) - Are grija de tranzactiile care solicita resurse multiple. Nu intrebati, pentru ca nu stiu :) Eu am avut-o dezactivata si a mers fara probleme.

A DNS Client (Automatic) - Are grija de numele DNS si functiile de control ale domeniului Active Directory. Am constatat ca daca dau disable, navigarea pe Internet este mai inceata. Ii lua mai mult sa caute numele DNS cu acest seviciu setat pe off. Se poate sa fi fost doar calculatorul meu de vina, oricum puteti testa personal.

A Error Reporting Service (DISABLE) - Telefoneaza acasa la Microsoft cand apar erori. Dezactivati!

A Event log (Automatic) - Aceasta optiune permite mesajelor Event Log de la aplicatii sa fie vazute in event Viewer. Ar trebui ca aceasta optiune sa fie activata, la mine sistemul comportandu-se ciudat cand a fost dezactivata.

M Fast User Switching Compatibility (Automatic) - Ce? Eu am folosit enable pentru ca imi place ecranul meu logon. Daca dezactivati, veti avea surpriza sa constatati ca ecranul de logon este cel de la Windows 2000.

Fax Service (DISABLE) - Default nu este instalat, asa ca nu-l activati.

FTP Publishing Service (DISABLE) - Folosit pentru a avea un server FTP pe reteaua dumneavoastra.

A Help and Suport (DISABLE) - Urasc chestia asta. Foloseste o gramada de resurse dezactivati-o! De asemenea, se va activa singura daca dati click pe Help din Start Menu sau daca apasati F1, asa ca aveti grija.

D Human Interface Device Access (DISABLE) - Daca vreuna din perifericele dumneavoastra nu mai functioneaza, setati pe automatic.

IIS Admin (DISABLE) - De obicei folosit impreuna cu un site de web local sau cu servere FTP.

M IMAPI CD-Burning COM Service (DISABLE) - Folosit pentru softul necesar scrierii cd-urilor din Windows XP. Eu insa prefer sa folosesc Nero.

D Indexing Service (DISABLE) - In nici un caz! Chestia asta mananca o gramada de resurse si va va incetini foarte mult calculatorul.

M Internet Connection Firewall and Internet Connection Sharing (MANUAL) - Daca aveti un acces la Internet pe care il impartiti sau daca aveti share cu alti useri din retea, lasati aceasta setare asa cum este. Daca nu, setati-o pe manual.

A ISPEC Services (DISABLE) - Majoritatea userilor nu au nevoie ca aceasta setare sa fie activata, dar daca sunteti obsedati de securitate dati enable.

Lista de servicii ( II )

A Logical Disk Manager (DISABLE) - Vital pentru a rula consola Disk Management MMC pentru volume dinamice.

M Logical Disk Manager Administrative Service (DISABLE) - La fel ca mai sus.

Message Queuing (DISABLE) - Nu este instalat, lasati-l asa cum este sau dezactivati.

Message Queuing Triggers (DISABLE) - Nu este instalat, lasati-l asa cum este sau dezactivati.

A Messenger (DISABLE) - Trimite mesaje intre clienti si servere.

M MS Software Shadow Copy Provider (DISABLE) - Folosit impreuna cu Volume Shadow Copy Service.

M Net Login (DISABLE) - Folosit pentru login intr-un Domain Controller.

M NetMeeting Remote Desktop Sharing (DISABLE) - Foarte urat! Un risc foarte mare de securitate daca ma intrebati pe mine.

M Network Connections (Automatic) - Network setup de la mine are nevoie de el. Puneti-l pe disable si daca Internetul merge lasati-l asa, daca nu activati-l.

M Network DDE (DISABLE) - Daca nu folositi serviciul Clipbook nu-l activati.

M Network DDE DSDM (DISABLE) - La fel ca mai sus.

M Network Location Awareness (NLA) (Manual) - Necesar pentru folosire impreuna cu serviciul Internet Connection Sharing.

M NT LM Security Suport Provider (DISABLE) - Nu este necesar decat daca folositi Message Queuing sau un server Telnet.

M Performance Logs and Alerts (DISABLE) - Strange informatii despre performanta si le trimite catre un log sau declanseaza o alerta.

A Plug and Play (Automatic) - Veti avea nevoie de el! Daca faceti un upgrade sau schimbati vreo componenta acest serviciu o va detecta.

A Portable Media Serial Number (DISABLE) - Primeste numere seriale de la playerele de muzica portabile conectate la calculatorul vostru. Dezactivati doar in situatia in care totul functioneaza corect.

A Print Spooler (Automatic) - Am avut aceasta optiune dezactivata pana in momentul in care a trebuit sa folosesc o imprimanta. Daca nu folositi o imprimanta puteti sa dati disable.

A Protected Storage (DISABLE) - Permite salvarea parolelor locale sau chiar informatii ale site-urilor web (Autocomplete). Nu-l dezactivati daca folositi Autocomplete, altfel daca doriti o crestere de performanta sau extra securitate, dati disable.

M QoS RSVP (DISABLE) - Furnizeaza control de trafic intr-o retea folosind IPSEC si pentru aplicatiile ce suporta QoS, iar in plus are un adaptor ce suporta acest lucru.

M Remote Access Auto Connection Manager (DISABLE/Manual) - Creaza o conexiune catre o retea atunci cand un program solicita o adresa. Daca lucrurile incep sa se precipite atunci cand dezactivati acest serviciu, puneti-l pe manual. Am inteles ca acest serviciu impreuna cu cel de mai jos sunt folosite pentru conexiuni dial-up si 56K. Daca aveti o conexiune dial-up setati-l pe manual. Daca aveti probleme setati-l pe automatic.

M Remote Access Connection Manager (DISABLE/Manual) - La fel ca mai sus.

M Remote Desktop Help Session Manager (DISABLE) - Acesta este un risc de securitate. Opriti-l!

A Remote Procedure Call (RPC) (Automatic) - De o importanta critica! Lasati acest serviciu pe automatic. Aproape totul depinde de acest serviciu pentru a functiona.

M Remote procedure Call (RPC) Locator (DISABLE) - Tine evidenta bazei de date a serviciului RPC. Eu nu am gasit un motiv pentru a activa acest serviciu. Daca ceva in cadrul retelei cedeaza dupa ce dezactivati acest serviciu, puneti-l la loc pe Manual sau Automatic.

A Remote Registry Service (DISABLE) - Mda, alt risc de securitate. Opriti-l! Acest serviciu permite altor useri sa aiba acces la registrul vostru!

M Removable Storage (DISABLE) - Folosit pentru a tine evidenta unitatilor media ce se pot atasa. Dezactivati daca nu aveti dispozitive de stocare pe caseta, etc. Daca unitatea voastra CD-ROM/DVD incepe sa se comporte ciudat, puneti acest serviciu pe Automatic. In mod normal, acest serviciu nu este necesar.

D Routing and Remote Access (DISABLE) - Nimeni nu are nevoie de asa ceva, asa ca dezactivati-l in afara situatiei in care stiti la ce foloseste.

A Secondary Logon (DISABLE) - Acest serviciu chiar nu este de folos

A Security Accounts Manager (DISABLE) - La fel ca in cazul Protected Storage, este un risc pentru securitate si trebuie dezactivat.

Lista de servicii ( III )

A Server (DISABLE) - Daca aveti share dat la fisiere, Internet sau imprimante in cadrul retelei, lasati acest serviciu asa cum este. In caz contrar dezactivati-l.

A Shell Hardware Detection (DISABLE) - Folosit pentru auto play al dispozitivelor precum carduri de memorie, etc. Unele portabilele au nevoie de acest serviciu pentru statia de docare.

M Smart Card (DISABLE) - Daca nu aveti un 'Smart Card', sau nu stiti ce este un Smart Card, nu aveti nevoie de acest serviciu.

M Smart Card Helper (DISABLE) - Cititi mai sus!

M SSDP Discovery Service (DISABLE) - DEZACTIVATI! Pana si Microsoft spune ca este un risc de securitate!

A System Event Notification (DISABLE) - Folosit impreuna cu COM+ Event System, acest serviciu anunta anumite servicii particulare de evenimentele sistemului, ca de exemplu evenimentele de power sau cele logon.

A System Restore Service (DISABLE/Automatic) - Alegerea este a dumneavoastra. Eu am folosit enable. Daca il folositi lasati-l asa cum este. (Tineti cont ca am facut un backup mai devreme cu System Restore asa ca lasati-l activat deocamdata!)

A Task Scheduler (DISABLE) - Dezactivati pentru ca foloseste resurse. Daca aveti programe anti-virus ca de exemplu Norton, tineti cont ca depinde de acest serviciu ca sa ruleze scanarea auto la fiecare saptamana de exemplu. Asa ca alegerea este a voastra. Personal, intotdeauna m-a enervat Task Scheduler, asa ca va dati seama ce setare am avut :)

A TCP/IP NetBIOS Helper Service (DISABLE) - Suport pentru NetBios peste TCP/IP. Daca reteaua voastra nu foloseste NetBios, deazactivati aceasta optiune. (Este deasemenea un risc de securitate,deci dezactivati)

M Telephony (DISABLE/Automatic) - Daca aveti legatura dial-up pentru Internet cu modem 56K, lasati setarea asa cum este. Daca aveti cablu, server cu DSL, conexiune LAN, dezactivati.M Telnet (DISABLE) - Dezactivati! Risc de securitate!

M Terminal Services (Automatic) - Acest serviciu este folosit pentru Fast User Switching, Remote Desktop si Remote Assistance. Eu am avut Fast User Switching activat asa ca a trebuit sa dau enable.

A Themes (Automatic) - Folosit pentru toate noile chestii dragute ce tin de desktop. Daca nu va plac dezactivati. Eu am avut enable.

M Uninterruptible Power Supply (DISABLE) - Daca nu stiti ce este dezactivati! Eu nu am folosit niciodata UPS.

M Universal Plug and Play Device Host (DISABLE) - Folosit impreuna cu SSDP Discovery Service, detecteaza si configureaza dispozitivele UPnP din reteaua voastra. Dezactivati din motive de securitate!

A Upload Manager (DISABLE) - De nici un folos

M Volume Shadow Copy (DISABLE) - Folosit impreuna cu MS Software Shadow Copy Provider Service. MS Backup foloseste de asemenea acest serviciu.

A Webclient (DISABLE) - Nu este necesar, dezactivati.

A Windows Audio (Automatic) - Daca va place sunetul pe calculator lasati aceasta setare asa cum este. Daca nu va place sunetul, deazactivati si astfel economisiti si ceva ram :)

M Windows Image Acquisition (WIA) (Automatic) - Folosit pentru unele scannere si camere video. Daca dupa ce dezactivati acest serviciu, scannerul sau camera nu mai functioneaza corect, dati enable.

M Windows Installer (Automatic) - Acest serviciu este folosit de aplicatiile ce se instaleaza folosind fisierele MSI.

A Windows Management Instrumentation (Automatic) - Remote Procedure Call (RPC) are nevoie de acest serviciu activat!

M Windows Management Instrumentation Driver Extension (Automatic) - La fel ca mai sus.

A Windows Time (DISABLE) - Seteaza ceasul automat prin contactarea unui server de pe Internet. Daca cineva contacteaza pe cineva pe la spatele meu vreau sa stiu si eu! Dezactivati!

A Wireless Zero Configuration (DISABLE) - Configureaza automat dispozitivele de retea wireless. Daca nu aveti asa ceva, dezactivati acest serviciu. Daca nu sunteti siguri, atunci probabil nu aveti nevoie de acest serviciu.

M WMI Performance Adapter (DISABLE) - Nu am gasit o folosinta pentru acest serviciu. Este in regula daca il dezactivati.

A Workstation (Automatic) - Lasati acest serviciu asa cum este! Este de o foarte mare importanta!

Din cate vedeti este o lista lunga, insa asta nu inseamna ca ea este si exhaustiva. Pot fi si alte servicii ce nu au fost listate. Unele programe instaleaza unele servicii pentru ca programul lor sa ruleze cand porneste Windows-ul. De exemplu Norton Antivirus poate avea o intrare in lista de servicii. Daca doriti o puteti dezactiva, dar tineti cont ca nu veti mai fi protejati impotriva virusilor. Daca aveti o placa video de la Nvidia, veti vedea o intrare care se numeste Nvidia Driver Helper Service. Daca o dezactivati veti constata o imbunatatire la inchiderea si pornirea sistemului dumneavoastra.

Castigul de performanta

Va prezentam in continuare pe scurt sporul de performanta obtinut de noi dupa oprirea serviciilor inutile. Tin sa mentionez ca desi in capitolul anterior am recomandat oprirea majoritatii serviciilor, inclusiv cele legate de retea, noi am pastrat pornite serviciile care tin de retea, pentru ca am considerat ca din ce in ce mai multi utilizatori au calculatorul conectat intr-o retea locala, si ca daca se joaca, probabil o fac in modul multiplayer. Daca nu sunteti conectat la o retea, nu ezitati sa inchideti si celelalte servicii, pentru un spor maxim de performanta. De asemenea vreau sa va reamintesc ca scorurile obtinute in test depind foarte mult de configuratia fiecaruia, si ca voi s-ar putea sa obtineti imbunatatiri mai mari sau mai mici. Desi la prima vedere un spor de 2-3% pare de neglijat, tineti cont ca l-ati obtinut fara sa faceti nici o investitie financiara in calculatorul dumneavaostra.

Sitemul folosit de noi in test a fost unul mediu, fara pretentii deosebite fata de ceea ce propun la ora actuala producatorii de hardware pentru segmentul de varf. Iata configuratia de test:

Procesor AMD Duron 800Mhz

Plaba de baza Jetway cu chipset VIA KT266

128 MB SDRAM

Placa video GeForce2 MX400, 32 MB RAM

HDD Quantum Fireball 20 GB, 5400 RPM

Programele folosite pentru masurarea sporului de performanta au fost SiSoft Sandra 2001 si Madonion 3DMark 2001.

Acestea fiind spuse, iata mai jos graficele cu scorurile obtinute in programele de testare.

In loc de incheiere

Iata cum puteti opri serviciile pomenite mai devreme mult mai rapid, in mod automat, cu ajutorul

unui script. Daca aveti de exemplu un joc ce are nevoie de foarte multe resurse, puteti face un

fisier batch cu care sa opriti serviciile ce nu sunt importante in timp ce va jucati. Puteti reporni apoi

serviciile cu un simplu reboot saucu un script echivalent, care porneste toate serviciile oprite

anterior. Eu va recomand sa faceti un astfel de fisier pentru ca se poate dovedi foarte folositor.

Tot ce trebuie sa faceti este sa editati un fisier cu numele stop.bat care sa contina urmatoarele

linii:

net stop 'AVSync Manager'

net stop 'Automatic Updates'

net stop 'Computer Browser'

net stop 'Cryptographic Services'

net stop 'Distributed Link Tracking Client'

net stop 'Help and Support'

net stop 'Logical Disk Manager'

net stop 'Messenger'

net stop 'Print Spooler'

net stop 'Protected Storage'

net stop 'Server'

net stop 'Shell Hardware Detection'

net stop 'System Event Notification'

net stop 'System Restore Service'

net stop 'Task Scheduler'

net stop 'TCP/IP NetBIOS Helper'

net stop 'Themes'

net stop 'Upload Manager'

net stop 'WebClient'

net stop 'Windows Image Acquisition (WIA)'

net stop 'Windows Management Instrumentation'

net stop 'Windows Time'

net stop 'Workstation'

net stop 'System Event Notification'

net stop 'COM+ Event System'

net stop 'Network Connections'

net stop 'Network Location Awareness (NLA)'

net stop 'Remote Access Auto Connection Manager'

net stop 'SSDP Discovery Service'

net stop 'DHCP Client'

net stop 'DNS Client'

pskill ERtray

pskill EPMWOR~1

pskill dbgout

pskill usrbridg

pskill ctfmon

pskill Alogserv

pskill RuLaunch

pskill devldr32

Tineti cont ca setarile depind de configuratie, iar configuratiile nu sunt la fel pentru toata lumea!

Asa ca faceti-va fisierul vostru. Va intrebati ce este pskill? Ei bine, este un program ce inchide

procesele din background. Puteti sa ignorati ultima parte a script-ului toate acestea daca doriti si

sa opriti doar serviciile. Daca doriti sa reporniti serviciile, va trebui sa faceti alt script (un nume

bun este start.bat) cu toate serviciile din fisierul precedent. Va trebui doar sa schimbati 'net stop'

cu 'net start'. De exemplu:

net start 'AVSync Manager'

va porni 'AVSync Manager'.

Asta este tot deocamdata. Va urez succes in optimizarea sistemului dumneavoastra!!!

ATENTIE: CEI CARE NU AU MAI LUCRAT CU REGISTRI TREBUIE SA FACA UN BACKUP*!

Pentru un rezultat mai bun trebuie sa pornim cu setarile dupa ce am instalat OS-ul pe curat. Este bine de stiut ca setarile facute de la inceput diminueaza instabilitatea, conflictele dintre drivere si OS care de cele mai multe ori nu sunt semnate si aprobate Microsoft, proasta functionare a sistemului. Aceste setari vor optimiza si vor duce la o mai buna functionare atat a sistemului cat si a OS-ului. Optimizarile pe care le vom face sunt dedicate in special celor impatimiti de jocuri, care doresc performante rapide de la procesor, placa video, etc. Inainte de-a trece la treaba, trebuie sa va spun ca acest ghid este valabil si pentru cei care au service pack 1 (SP1) instalat.

Windows Logon

Pentru accesare:  Control Panel -> User accounts

Daca nu aveti mai multe persoane care sa fooseasca calculatorul atunci este recomandat un singur user account (Administratorul)

pentru performante mai bune. Selectati Change the way users log on or off,   bifati Use the Welcome screen pentru o inchidere/deschidere mai rapida a calcultorului, si debifati Fast user switching.

Deasemenea este recomandat sa nu folositi parola pentru contul dumneavostra, aceasta avand ca efect o mai rapida incarcare a OS-ului.

Taskbar and Start Menu

Pentru accesare:  Click dreapta pe butonul de Start -> Properties

Taskbar

Bifati - Lock the taskbar

- Keep the taskbar in top of other windows

- Show Quik Launch

- Show the clock

- Hide inactive iconsStart Menu

Este recomandat meniul de WinXP. Click pe Customize. La: General - Small icons

Number of programs on start menu - 5

Show on start menu - debifati amandoua variantele

La: Advanced bifati amandoua optiunile la Start menu settings si debifati optiunea de la Recent documents.

La: Start menu items bifati - Control Panel (display as a link)

- Enable dragging and dropping

- Help and support

- My Computer (display as a link)

- My Documents (display as a link)

- My music (display as a link)

- My Network Places

- My Pictures (display as a link)

- Network Connections (don't display this item)

- Run command

- Search

- System Administrative Tools (don't display this item)

Folder Option

Pentru accesare:  Control Panel -> Tools -> Folder options

La: General bifati - Show common tasks in folders

- Open each folder in the same window

- Double-click to open an item (single-click to select)

La: View bifati - Display file size information in folders tip

- Display simple folder view in Explorer's Folders list

- Display the full path in address bar

- Do not show hidden files and folders

- Hide protected operating system files (recommended)

- Remember each folder's view settings

- Show encrypted or compressed NTFS files in color

- Show popup description for folderand desktop items

- Use simple file sharing (recommended)

La: Offline files - debifati aceasta optiune

Hard drive

Pentru accesare:  My Computer -> Click de dreapta pe fiecare partitie ( C, D, E, ) -> Properties

Recomand formatarea hard disk-ului in format NTFS pentru o securitate viteza de transfer al fisierelor foarte bun. Daca il aveti in format FAT32 il puteti converti in NTFS prin comanda Convert C:/FS:NTFS (Start -> Run). Aceasta convertire facuta din OS va dura mai mult decat daca formatati de la inceput cu NTFS.

Butonul Disk Cleanup va ajuta sa scapati de fisiere nefolositoare (resturi) care ocupa spatiu pe hard inutil. Apasati pe el si bifati toate optiunile cu exceptia Recycle Bin.

Recycle Bin

Pentru accesare:  Click de dreapta pe Recycle Bin -> Properties

Bifati Use this setting for all drives

Display

Pentru accesare:  Click de dreapta pe desktop -> Properties

La: Screen Saver dati none. Monitoarele moderne nu au nevoie de-a proteja display-ul.

La: Appearance -> Effects

System & Prioritizing the IRQs

Pentru accesare:  Click dreapta pe My Computer -> Properties

La: Hardware -> Device Manager -> View -> Resources by type verificati daca fiecarei componenta ii corespunde un singur numar de IRQ.

Setarea pe care o vom face acum urmareste imbunatatirea performantei. Cea mai utilizata componenta din OS care va face intr-adevar simtita performanta este System CMOS/real time clock si noi va trebui sa-i prioritate in functionare. Iata cum:

Dupa ce am vazut unde se afla System CMOS/real time clock vom da click de dreapta pe el si Properties, dupa cum este prezentat in imaginea urmatoare:

Aici veti vedea ce numar de IRQ are componenta respectiva. Vom tine minte numarul si navigam in registri pana la cheia: HKEY_LOCAL_MACHINE -> System -> CurentControlSet -> Control -> PriorityControl (pentru a face asta Start -> Run comanda: Regedit

Aici va trebui sa creem o valuare DWORD numita IRQ#Priority unde # este numarul de IRQ al componentei noastre, cu valuarea 1. De exemplu in sistemul meu numarul de IRQ este 8, cheia se numeste IRQ8Priority si arata asa:

Acum dupa un restart veti simti o imbunatatire a sistemului. Recomandat este sa faceti prioritara aceasta componenta.

MsConfig

Pentru accesare:  Start -> Run si comanda msconfig

Aici veti gasi toate programele care vor rula dupa de s-a terminat de incarcat windows-ul. Nici unul din aceste programe nu este vital pentru sistemul de operare, asa ca nu va temeti sa le debifati. La alegerea voastra ramane sa decideti ce program va mai rula dupa incarcarea OS-ului pentru ca cu atat cu cat se folosesc mai putine programe cu atat mai mult se va incarca OS-ul mai repede.

Optimizand mai multe la incarcare

Pentre accesare:  Start -> Run si tastati comanda services.msc

Aici vom avea o lista mai completa a programelor care inceput odata ce OS-ul s-a terminat de incarcat. Cele care sunt cu Automatic se incarca odata cu sistemul de operare, dar va voi da o lista generala cu ce trebuie sa faceti:

Automatic:

Cryptographic Services 
DHCP Client
DNS Client
Event Log
Plug and Play
Protected Storage
Remote Access Connection Manager
Remote Procedure Call (RPC)
Security Accounts Manager
Shell Hardware Detection
System Event Notification
Task Scheduler
Telephony
Themes
Windows Audio
Windows Management Instrumentation
Windows Time

Disable:

Alerter
Automatic Updates (manually update using Internet Explorer>Tools>Windows Update)
Clipbook
Error Reporting Service
Fast User Switching Compatibility
Help and Support
Human Device Interface Access
IMAPI CD-Burning COM Service
Indexing Service
IPSEC Services
Messenger
NetMeeting Remote Desktop Sharing
Network DDE
Network DDE DSM
Performance Logs and Alerts
Portable Media Serial Number
Print Spooler (Set to Automatic if you have a printer installed)
QoS RSVP
Remote Desktop Help Session Manager
Remote Registry
Routing and Remote Access
Secondary Logon
Smart Card
Smart Card Helper
System Restore Service
TCP/IP NetBIOS Helper
Telnet
Terminal Services
Uninterruptible Power Supply
Upload Manager
Volume Shadow Copy
WebClient
Wireless Zero Configuration
WMDM PMSP Service
WMI Performance AdapterTineti minte cele care nu sunt trecute aici sunt cu Manual

Dar mai multe informatii despre ce face fiecare in parte gasiti dand un singur click pe serviciul respectiv.

Oprirea Autoplay-ului

Pentru accesare:  Start -> Run comanda gpedit.msc

Daca urati ca CD-ul sa porneasca automat odata ce este introdus in CD-ROM, puteti foarte bine sa opriti aceast serviciu. Dupa ce ati dat comanda de gpedit.msc navigati Computer Configuration -> Adimistrative Templates -> System, aici gasindu-se valuarea de Turn off Autoplay dupa ce dati click de dreapta si Properties pe valuare.

Inchiderea mai rapida a programelor la Shutdown

Nu urati atunci vreti sa inchideti calculatorul si primiti mesaj de eroare precum ca mai ruleaza un program? Ei aceasta eroare o putem indeparta foarte usor navigand pana la cheia HKEY_CURRENT_USER -> Control Panel -> Desktop unde com gasi optiunea AutoEndTasks si caruia trebuie sa ii dam valuarea 1.

Nota: Aceasta valuare s-ar putea sa nu existe. Daca nu este o veti creea editand o noua cheie (string value) cu valuarea 1.

Optimizand vizualizarea la Share

Atunci cand te conectezi la un alt calculator sau la o retea, cum este in cazul de fata FX-NET, apare un serviciu care verifica fisierele care sunt facute share si petreci cam mult timp in fata calculatorului si te intrebi de ce?. Acest serviciu se poate elimina si iata cum:

Start -> Run tastati comanda regedit navigati pana la cheia HKEY_LOCAL_MACHINE -> Software -> Microsoft -> Windows -> Current Version -> Explorer -> RemoteComputer ->NameSpace si stergeti cheia . Dupa un restart veti avea o imbunatire de performanta.

*  Backup-ul de registri se relizeza foarte usor: Start -> Run comanda regedit si la File veti gasi optiunea Export.

ATENTIE: CEI CARE NU AU MAI LUCRAT CU REGISTRI TREBUIE SA FACA UN BACKUP*!

Pentru un rezultat mai bun trebuie sa pornim cu setarile dupa ce am instalat OS-ul pe curat. Este bine de stiut ca setarile facute de la inceput diminueaza instabilitatea, conflictele dintre drivere si OS care de cele mai multe ori nu sunt semnate si aprobate Microsoft, proasta functionare a sistemului. Aceste setari vor optimiza si vor duce la o mai buna functionare atat a sistemului cat si a OS-ului. Optimizarile pe care le vom face sunt dedicate in special celor impatimiti de jocuri, care doresc performante rapide de la procesor, placa video, etc. Inainte de-a trece la treaba, trebuie sa va spun ca acest ghid este valabil si pentru cei care au service pack 1 (SP1) instalat.

13. Documente Share in My Computer

Cand deschidem My Computer vom vedea aceste fisiere prezentate in imagine care mie, cel putin mi se par suparatoare. Pentru a scapa de ele nu este nevoie decat sa navigam pana la cheia HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE -> Microsoft -> Windows -> CurrentVersion -> Explorer -> MyComputer -> NameSpace -> DelegateFolders din registri si sa stergem cheia .

Pentru accesare: Start -> Run si comanda regedit

14. Inlaturarea punctelor de recuperare de pe hard disk

Pentru accesare:   Start -> Programs -> Accessories -> System Tools -> Disk Cleanup

De cele mai multe ori OS-ul face niste Restore Point-uri. Aceste puncte sunt de fapt niste informatii adunate de OS cu privire la setarile care au fost facute pentru functionare in parametri buni ale sistemului. Cu timpul pe disk se vor strange gigaherti de date care ocupa loc inutil.

Un Shutdown mai rapid

Pentru accesare: Start -> Run comanda regedit navigati pana la cheia HKEY_CURRENT_USER -> Control Panel -> Desktop. Odata ajunsi acolo cautati cheia HungAppTimeout care sa aiba valuarea 5000, apoi cheia WaitToKillAppTimeout la care voi ii veti da valuarea 4000. Ca mod standard aceasta cheie o veti gasi cu valuarea de 20000.

Dupa ce ati facut acesta setare mai navigati pana la cheia HKEY_LOCAL_MACHINE -> System -> CurrentControlSet -> Control
unde veti gasi cheia WaitToKillServiceTimeout a carei valuare o veti face de 4000.

O alta setare care va grabi inchidere sistemului este accesand Control Panel -> Administrative Tools -> Services si setand Nvidia Driver Help pe Manual.

16. Setarea DMA Mode

In mod stardard WinXP-ul seteaza transferul de date in mod PIO. Pentru un mai bun transfer si mai rapid al datelor setati canalele IDE pe mod DMA.

Pentru accesare:  Click de dreapta pe My Computer -> Properties -> Hardware -> Device Manager si aici veti avea IDE ATA/ATAPI controllers. Dublu click pe Primary IDE channel -> Advanced settings. Continuati pentru fiecare canal in parte.

17. XP Prefetcher!!!

Pentru accesare:  Start -> Run comanda regedit Cred ca a venit timpul sa ii dam de cap si la ceea ce ne macina pe toti atunci cand se incarca OS-ul nostru cel de toate zilele si anume acea liniuta care se plimba de n-ori pe ecran. Hehe iata a venit si timpul ei si iata cum:

Navigati pana la cheia HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet -> Control -> Session Manager ->Memory Management -> PrefetchParameters din registri si gasiti cheia EnablePrefetcher caruia ii veti da valuarea 5. Ea are o valuare standard de 3. Aici sunteti invitati sa va stabiliti valuarea dupa gustul vostru dar sa nu depasiti valuarea de 8.

Ca sa va lamuresc ce face acest serviciu: windows cand se incarca monitorizeaza ce program incarca ca pe viitor sa il puna cu prioritate mai mare.

18. Zip Folders

Sistemul de operare consuma ceva resurse atunci cand dezarhiveaza anumite fisiere, iata ceva care va face treaba buna:

Pentru accesare:  Start -> Run comanda regsvr32 /u zipfldr.dll

19. Hibernation

O alta problema care poate fi apasatoare este atunci cand lasam sistemul sa intre in hibernare. Se aloca un spatiu destul de mare pentru acest serviciu dupa cum o sa vedeti din poza:

Pentru a anula acest serviciu Control Panel -> Power Options -> Hibernate Tab si dati Disable.

20. Optimizare QoS

Windows-ul XP vine inglobat cu un serviciu care se cheama QoSRRP (Quality of Service Resource Reservation Protocol). Acesta monitorizeaza programele care foloseste acest tip de serviciu cerand informatii despre banda de transfer a datelor de pe retea (internet, ethernet). Chiar daca nu folositi programe cu acest tip de transfer 20% din banda este ocupat.

Pentru accesare: Start -> Run comanda gpedit.msc si navigam Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> QoS Packet Scheduler. Veti cauta cheia Limit reservable bandwidth si verificati cu click de dreapta sa fie data optiunea Enable.

Acum veti da la Banwidth limit valuarea zero, ocazie cu care va veti bucura de 20% banda libera.

21. Optimizarea L2 cache

Pentru cei care nu stiu procesoarele moderne au level cache 2 pe procesor. Este un fel de registru tampon intre cicli procesorului si placa de baza. Detectia level-ului cache se face cu un program special sau cu un program de benchmark. Daca stiti valuarea nu ramane altceva de facut decat sa trecem la treaba navigand in registri pana la cheia HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet ->Control -> Session Manager -> Memory Management si gasiti cheia SecondLevelDataCache unde cu un click de dreapta si introducerea valorii ati terminat ceea ce era de facut.


Sper ca aceste setari, optimizari (tweak-uri) aduse sa va ajute si sa nu aveti neplaceri (aici ma refer la cei care nu au mai lucrat pana acum cu asa ceva). Optimizarile aduse sistemului nu afecteaza in nici un fel stabilitatea, compatiblitatea dintre drivere si hardware, iar daca apar neplaceri acestea nu sunt cauzate de setarile aduse ci de voi insiva.

Backup-ul de registri se relizeza foarte usor:  Start -> Run comanda regedit si la File veti gasi optiunea Export.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1538
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site