Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Administrarea in Windows - Noi tehnologii, servicii, interfete si instrumente de administrare

windows

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INSTALAREA SISTEMULUI DE OPERARE WINDOWS NT
Sistemul HELP
Creearea unor noi utilizatori in Windows XP
Directoare partajate
INSTALAREA UNUI SISTEM DE OPERARE
Setarea protocoalelor de retea
Schimbarea sistemului de operare la Windows Vista la Windows XP
Bara de operatii (Taskbar)
Tutorial de instalare si configurare VMware pentru Windows
Deschiderea unei sesiuni de lucru in Windows XP


Administrarea in Windows 2000

Noi tehnologii, servicii, interfete si instrumente de administrare

In timp ce organizatiile utilizeaza tot mai multe calculatoare pentru a creste productivitatea si nivelul de automatizare, trebuie gasite moduri mai eficiente pentru administrarea calculatoarelor si a retelelor in care ele sunt organizate. Windows 2000 ofera o gama larga de noi facilitati care fac viata administratorilor mult mai usoara si reduc mult costurile de intretinere.
Daniel Pol

Datorita numarului mare de facilitati oferite de Windows 2000, posibilitatea de a le accesa, controla, gestiona centralizat este una din primele chestiuni pe care o voi supune discutiei.

Active directory si administrarea centralizata

Prin 'director' (directory) vom intelege o zona de informatii utilizata pentru a stoca informatii despre obiecte, fisiere, aplicatii, baze de date, imprimante, servicii, conexiuni sau utilizatori. Active Directory este serviciul integrat in Windows 2000 Server, care asigura centralizarea informatiilor esentiale folosite de sistemul de operare si de aplicatii. Gandit ca serviciu director la nivel de intreprindere cu grad ridicat de scalabilitate, Active Directory (AD) a fost construit pe baza tehnologiilor Internet standard si integrat la nivelul sistemului de operare. Cu alte cuvinte, AD poate fi privit atat ca serviciu de informare cat si ca loc de consolidare a informatiilor la nivelul unei retele corporative organizata ierarhic sub forma unei structuri arborescente (de unitati organizatorice), avand la baza sistemul clasic al numelor de domenii (DNS). De exemplu, utilizatorii vor apela la AD atunci cand doresc sa localizeze rapid orice resursa partajata din reteaua 'intreprinderii'. Din perspectiva administratorului insa, existenta serviciului Active Directory si a instrumentelor care intretin informatiile (sau sunt bazate pe informatiile furnizate de acesta) este o 'binecuvantare'. AD permite izolarea, migrarea si gestiunea centralizata a surselor de informatii (directory), permitand totodata reducerea numarului acestora la minimul necesar.

Windows 2000 include un numar de comenzi care permit administratorilor sa faca o gama larga de operatiuni de intretinere a directory. Dintre operatiuni merita amintite cele care muta obiecte dintr-un domeniu in altul, cele care citesc atributele oricarui obiect din Active Directory, afiseaza starea si topologia replicarii, si cele care folosesc Visual Basic Scripting pentru a face management.

Conectori Active Directory (ADC)

Ofera sincronizare de directory si utilitare pentru import/export. Permite administratorilor sa replice o ierarhie de obiecte din directory intre Microsoft Exchange 5.5 directory si Active Directory. Imbunatatirile introduse in ADC ofera o mai mare flexibilitate in controlul replicari intre Active Directory si Exchange Directory: permit importul/exportul utilizatorilor din Active Directory folosind un fisier de tip text (LDIF) si asigura viteza de replicare marita.

Active Directory Services Interfaces (ADSI)

Interfatele ADSI simplifica mult dezvoltarea de aplicatii directory-enabled, ca si administrarea de sisteme distribuite. Dezvoltatorii de aplicatii si administratorii utilizeaza acest set de interfete pentru a administra resursele dintr-un serviciu de directory, locul in care resursa exista in cadrul retelei neavand importanta.

ADSI este un set extensibil de interfete de programare, usor de folosit, folosite pentru a scrie aplicatii care acceseaza si administreaza urmatoarele:

  • Active Directory.
  • Servicii de directory bazate pe LDAP (Lightweight Directory Access Protocol)
  • Alte servicii de directory, inclusiv Novell Directory Services (NDS), serviciul de directory folosit in retelele Novell Netware

Lightweight Directory Access Protocol (LDAP)

LDAP este un set standard de protocoale pentru accesarea de directory. Windows 2000 implementeaza LDAP version 2 si 3 pentru accesul clientilor. Aceasta permite sincronizarea si interoperabilitatea cu multiple sisteme de operare si servicii de directory.

Daca un utilizator sau o aplicatie doreste sa gaseasca sau sa utilizeze o resursa, el trebuie sa cunoasca numele obiectului sau alte informatii despre obiect pentru a putea sa il localizeze. Active Directory suporta mai multe conventii de nume, inclusiv nume in format HTTP URL, LDAP URL, X.500 si UNC. Acest suport permite utilizarea unui format familiar pentru regasirea informatiei in Active Directory.

Active Directory este integrat in DNS. DNS este utilizat in Internet si in majoritatea retelelor private pentru a transforma numele de calculatoare si servicii in adrese TCP/IP. DNS a fost dezvoltat pentru a putea fi folosit in retele mari (suporta intregul Internet) insa el este un serviciu 'usor' si poate fi folosit cu succes si in retele cu putine calculatoare, ca urmare organizatiile se pot baza pe serviciul de directory din Windows 2000, acesta putand face fata cu succes nevoilor lor.Extensible Schema

Active Directory permite dezvoltatorilor si administratorilor sa extinda schema de directory si sa creeze noi proprietati si obiecte. Dezvoltatorii pot sa foloseasca aceasta facilitate pentru a crea structuri de date proprii in Active Directory pentru aplicatii. De asemenea utilizatorii pot publica informatii importante in directory in acest fel toti utilizatorii dobandind acces la aceste informatii. De exemplu in cazul administrarii retelei unei universitati ar fi util ca intre proprietatile unui utilizator (student) sa existe si facultatea de care apartine.

Global Catalog (GC)

Global Catalog este un concept nou in Active Directory, el contine toate obiectele din toate domeniile din Windows 2000 directory, impreuna cu un subset de proprietati pentru fiecare obiect. Dezvoltat in scopul unei performante marite Global Catalog permite utilizatorilor sa gaseasca usor un obiect, indiferent de locul pe care acesta il ocupa in ierarhie.

Multimaster Replication

Prin utilizarea replicarii de tip multimaster, modificarile asupra datelor din Active Directory se pot face pe orice domain controller din domeniu. Domain controllerul replica apoi aceste modificari cu partenerii de replicare. Utilizarea modelului de replicare multimaster ofera disponibilitate marita pentru modificari in directory, chiar si atunci cand unele domain controllere nu sunt disponibile. In plus, utilizand copii multiple ale directory pe mai multe servere, Active Directory se poate adapta perfect nevoilor organizatiilor

Backward Compatibility

Windows 2000 poate functiona in retele mixte cu domain controller Windows 2000 si domain controllere Windows NT 4. Calculatoarele conectate in retea utilizand software mai vechi pot functiona fara nici o modificare, ca si cum ar accesa domain controllere Windows NT 4.

Aceasta compatibilitate permite organizatiilor sa migreze in primul rand domain-controllerele si apoi clientii, sau sa migreze si mixeze servere si clienti. Nu exista un punct in procesul de migrare care sa necesite migrarea completa a tuturor calculatoarelor din retea la noul sistem de operare. De asemenea nu este nevoie de a opri un intreg domeniu pentru a se face migrarea la noul sistem de operare.

Interfete de management

Windows 2000 ofera un set extins de servicii de managment si o mare diversitate de utilitare integrate si usor de folosit. Infrastructura de management este construita dintr-o gama larga de servicii diferite care impreuna fac din Windows 2000 o platforma excelenta pentru dezvoltarea de aplicatii de management. Windows 2000 ofera o paleta larga de aplicatii de managment integrate in pachet, insa multe aplicatii de management pot fi achizitionate prin Systems Management Server. Infrastructura de management este suficient de sofisticata pentru a suporta o gama larga de utilitare.

Interfata cu administratorul de sistem este asigurata via consola centrala de administrare prin intermediul unor instrumente specializate pentru executarea unor sarcini specifice, numite snap-ins.

Consola de administrare

MMC (Microsoft Management Console) ofera administratorilor de sistem o interfata unica pentru vizualizarea situatiei serviciilor de retea si utilizarea utilitarelor de administrare. Administratorii utilizeaza aceeasi interfata fie ca sunt responsabili pentru o singura statie sau pentru o intreaga retea de computere. Prin utilizarea MMC se reduc costurile pentru statii. Delegarea de functii, gruparea logica a utilitarelor si serviciilor, managementul folosind o interfata unica permit administratorilor sa isi organizeze mai bine utilitarele si simplifica administrarea de la distanta.

MMC este o platforma pentru programe numite snap-ins, care ofera functionalitatea de care e nevoie pentru administrarea retelei. Snap-ins sunt programe scrise de Microsoft sau de terti pentru a gestiona cate o operatiune specifica. In cele ce urmeaza vom discuta despre cateva din acestea:

Microsoft Directory Service Migration Tool

Acest instrument localizeaza resurse Netware cum ar fi utilizatori si directoare partajate, le modeleaza offline si apoi le migreaza la Active Directory. Utilitarul de migrare verifica daca serviciul de directory va fi corupt in urma operatiunii de migrare inainte de a se face migrarea propriu-zisa, copia locala off-line putand fi actualizata si modificata de cate ori este necesar inainte de migrare. Administratorii pot incerca diverse scenarii 'what-if' pentru a gasi o varianta optima pentru reteaua proprie iar pentru a minimiza posibilitatile de intrerupere a procesului de migrare, acesta poate fi efectuat in etape.

Computer Management

Administratorul poate utiliza toate facilitatile din Computer Managment Snap-In la distanta pentru a configura sau repara oricare sistem din retea. Acest snap-in ofera acces la utilitarele de baza din Windows 2000 (cum ar fi: vizualizarea jurnalului de evenimente - event log, crearea de directoare partajate si managementul device-urilor) si descopera automat ce servicii si aplicatii sunt instalate pe fiecare server pentru a fi administrate.Disk Management

DM inlocuieste Disk Administrator din Windows NT 4.0 fiind un utilitar grafic pentru operatiuni legate de administrarea discurilor. Cu ajutorul acestuia se pot realiza operatii fara a mai restarta sistemul sau a intrerupe utilizatorii din lucru. De exemplu: adaugarea de noi discuri; crearea, extinderea sau stergerea volumelor. Suporta partitii, discuri logice si noile volume dinamice. Meniurile prescurtate si wizards simplifica crearea de volume precum si initializarea si upgradarea discurilor.

System Service Management

Inlocuieste Control Panel din Windows NT 4.0, permite oprirea si pornirea serviciilor atat pe calculatorul local cat si pe orice calculator din retea. De exemplu, daca un serviciu nu reuseste sa porneasca SSM poate sa reporneasca automat serviciul, sa ruleze un script sau un executabil sau chiar sa restarteze serverul.

Device Manager & Hardware Wizard

Acest utilitar va permite sa configurati device-uri si resurse. Adaugarea de noi dispozitive, modificarea proprietatilor acestora, deconectarea de device-uri si rezolvarea conflictelor hard sunt numai cateva dintre operatiile care pot fi efectuate cu acest snap-in.

Group Policy (GP)

Administratorii pot utiliza facilitatea group policies pentru a crea medii de lucru croite dupa responsabilitatile fiecarui utilizator si dupa nivelul lor de experienta. Group Policies definesc optiunile de configurare a mediului de lucru pentru calculatoare si utilizatori. Ele se pot aplica unui anumit nod, domeniu sau unitate organizationala. Cu ajutorul Group Policy snap-in se pot specifica setari pentru: configurari in registry, securitate, instalare de programe, scripturi sau redirectionare de directoare.

In plus Group Policy snap-in include imbunatatiri importante de performanta. Acestea se datoreaza faptului ca GP selecteaza informatiile de care este nevoie pentru a rula si sare peste informatiile de care nu este nevoie

Windows Installer Service

Este responsabil pentru managementul instalarii, modificarii, repararii si stergerii aplicatiilor.

Windows Installer Service ajuta la reducerea conflictelor DLL si faciliteaza un mai bun management al aplicatiilor de tip desktop. Facilitatile cele mai importante ale Windows Installer Service includ:

  • Format standard pentru serviciul de instalare, care identifica unic fiecare produs software pentru a determina rapid daca un produs este deja instalat;
  • Reparare dinamica a aplicatiilor care nu s-au instalat corect sau care au ajuns intr-o stare inconsistenta (de exemplu, fisiere lipsa);
  • Instalare Just in time (JIT) - anumite componente sunt instalate numai atunci cand este nevoie de ele.

Windows Scripting Host (WSH)

WSH suporta executia directa a scripturilor din interfata utilizator sau din linia de comanda. WSH are o arhitectura independenta de limbaj. Oferind suport integrat pentru scripturi Visual Basic si Java, WSH permite automatizarea unei largi game de actiuni: fie ca e vorba de taskuri de administrare, fie actiuni din interfata utilizator (cum ar fi crearea unui shortcut, conectarea la un server de retea sau deconectarea de la acesta.

Task Scheduler

Este o interfata grafica pentru planificarea executiei aplicatiilor. Este similar cu instrumentul din Win 98 oferind insa cateva facilitati suplimentare de securitate in Win2000. Cu ajutorul Task Sheduler orice script, program sau document poate fi invocat la orice moment de timp, la orice interval (de la fiecare zi la o data pe an) sau la aparitia unui eveniment cum ar fi de exemplu: pornirea sistemului, logarea utilizatorului sau momentul in care sistemul nu proceseaza date.

Trusa cu instrumente

Server Configuration Wizard

Windows 2000 poate fi configurat automat pentru un numar de scenarii diferite - Active Directory Server, Networking Server, File Server, Print Server, Web Server sau Clustering Server. Pentru fiecare scenariu programul de instalare instaleaza numai serviciile relevante. De exemplu, pentru scenariul Active Directory configureaza serverul ca un domain controller si adauga si configureaza serviciul de Active Directory si DNS. Daca DNS nu este instalat in retea, odata cu instalarea Active Directory si acesta va fi instalat si configurat automat.

Unattended SetupSetup automat este metoda pe care administratorii din corporatii, resellerii, producatorii de sisteme si altii o pot folosi pentru a instala Windows 2000 plus componente optionale fara ca utilizatorii sa interactioneze cu calculatorul. Dintre componentele optionale pot fi Windows Media Services, clustering, Active Directory si altele. Acest mod de instalare permite instalarea rapida a sistemului de operare Windows 2000 in functie de cerintele corporatiei.

Repair Command Console

Permite utilizatorilor autorizati sa scrie/citeasca volume NTFS utilizand dischetele de boot Windows 2000, ei putand sa copieze fisiere, porneasca/ opreasca serviciile, si sa repare sistemul de operare. Acest mod de lucru permite de asemenea repararea Master Boot Record/Boot, formatarea si partitionarea discurilor. In acest fel se asigura cresterea securitatii sistemului. In cazul Windows NT 4.0 multi utilizatori foloseau o partitie FAT pe care sa instaleze sistemul de operare in asa fel incat ei sa poata accesa aceasta partitie cu o discheta de boot DOS.

Dynamic Disk Support

Suportul pentru discuri dinamice permite o instalare usoara a volumelor dinamice. Volumele dinamice sunt volume care nu necesita rebootarea sistemului pentru implementarea schimbarilor. Un volum dinamic este creat cu Disk Administrator din Windows 2000 si contine o partitie de sistem de 4 MB la sfarsitul discului fizic. Un volum dinamic poate fi extins sau poate fi configurat pentru fault-tolerance.

Automated System Recovery (ASR)

ASR integreaza componente de backup/restore, repair si recovery intr-o solutie unificata. ASR permite salvarea starii complete a unui sistem si restaurarea acesteia in cazul unei caderi a sistemului.

Option Component Manager

Pentru a sprijini mai bine instalarea de componente optionale, programul de instalare al Windows 2000 ofera un mecanism pentru inglobarea mai multor componente suplimentare intr-un modul si instalarea acestuia ulterior instalarii sistemului de operare. Integrarea componentelor optionale permite integratorilor de sisteme instalarea automata a componentelor proprii.

Safe Mode Boot

Windows 2000 ofera un mod de operare 'safe' accesibil la pornire prin apasarea tastei F8. Acest mod poate fi folosit la depanarea sistemului si este asemanator cu modul safe din Windows 9x

Disk Duplication

Daca este nevoie de instalarea mai multor calculatoare identice cu Windows 2000 este foarte utila configurarea unui calculator si clonarea acestuia. Programul de instalare din Windows 2000 permite duplicarea unui sistem instalat in anumite conditii (hardware identic la nivel de drivere si aceleasi configurari de domeniu).

Driver Incompatibility Wizard

Driver Incompatibility Wizard detecteaza si avertizeaza utilizatorul daca unele aplicatii instalate pot sau vor cauza esecul instalarii altor aplicatii. Daca o incompatibilitate este detectata, utilizatorul este directionat spre un sit Web care ofera mai multe informatii legate de aceasta problema.

Instalare la distanta

Utilizand o tehnologie bazata pe standarde pentru 'pornirea de la distanta a sistemelor', numita Pre-Boot Execution Environment (PXE), un calculator se poate conecta automat la un Windows 2000 Server si instala automat Windows 2000 Profesional. Administratorii pot utiliza Remote Instalation Service pentru a instala un calculator nou, pentru a upgrada un calculator la Windows 2000 sau chiar pentru a realiza reformatarea discului si reinstalarea sistemului de operare pe o masina existenta. Remote Instalation lucreaza impreuna cu tehnologiile IntelliMirror pentru a face managementul modificarii si configurarii mai usor.

Concluzii

Noile facilitati de administrare din Windows 2000 permit o administrare mult mai usoara a intregii retele din orice punct, delegarea administrarii pe portiuni din domeniu si o administrare proactiva, toate acestea reflectandu-se in reducerea costurilor de intretinere ale sistemului informatic.

Toate utilitarele de administrare sunt snap-in Microsoft Management Console, lucru ce permite crearea unei interfete proprii de administrare.

Majoritatea serviciilor au functii de monitorizare si permit executia unor anumite programe sau repornirea serviciului (sau chiar a serverului) in cazul in care apar probleme. In acest mod multe probleme se pot remedia automat fara a fi nevoie de interventia administratorului.

Facilitatea mea preferata oferita de platforma Windows 2000 este urmatoarea: in cazul in care apare o problema cu o statie Windows 2000 si sistemul informatic este configurat corespunzator se poate reinstala automat sistemul de operare, toate aplicatiile de pe aceea statie si toate documentele existente pe aceea statie in aproximativ o jumatate de ora prin simpla apasare a tastei F12 la pornirea statiei si introducerea unei parole.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 994
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site