Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Utilizatori, grupuri de utilizatori, parole de acces

windows

+ Font mai mare | - Font mai micq       Utilizatori, grupuri de utilizatori, parole de acces
Sistemul de operare mentine o baza de date in care sunt pastrate caracteristicile tuturor conturilor de utilizator definite pe calculator. In functie de permisiunile de acces, respectiv de lucru pe care le au, utilizatorii se impart in doua mari categorii implicite:

Administrator, este primul cont care apare dupa instalarea sistemului de operare. Administratorul se ocupa de toarte configurarile de pe calculator. Acest cont nu poate fi sters, dar poate fi redenumit.

Guest (oaspete), este un cont implicit fara parola, aparut tot la instalarea sistemului, in care pot intra utilizatorii care nu au cont personalizat definit pe calculator.

 Alte conturi, de tip administrator sau utilizator normal, se vor crea ulterior pe calculator.

 In functie de tipul activitatii care se desfasoara pe calculatorul respectiv, utilizatorii pot fi grupati in grupuri cu caracteristici si permisiuni specifice. Aceasta grupare face ca gestiunea utilizarii calculatorului sa fie mai eficienta.

Cel mai simplu mod de administrare a conturilor de utilizatori se face din Start-> Control_Panel->User_Accounts, care ofera posibilitatea crearii de conturi de utilizatori, repectiv modificarii caracteristicilor conturilor existente. Grupurile de utilizatori nu sunt accesibile in acest loc, iar configurarile care se fac sunt simple. In acest mediu se poate crea un cont de utilizator cu drepturi de administrator sau cu drepturi limitate, prin comanda Create_a_New_Account.

 Dupa crearea utilizatorului, acestuia i se poate adauga o parola de acces, cu comanda Change_an_Account si, dupa alegerea contului care se modifica, prin comanda Create_a Password. Aceasta deschide o fereastra in care se scrie parola, se confirma si se defineste o expresie sau o idee prin care utilizatorul sa isi poata reaminti parola sa in cazul in care o uita. Parola serveste la protejarea accesului in contul respectiv. Persoanele care nu o cunosc nu vor putea accesa anumite informatii care sunt de uz privat.

Cu aceasta, contul respectiv devine accesibil la intrarea in sesiunea Windows XP, iar utilizatorul proprietar il va accesa prin introducerea parolei. Schimbarea utilizatorului fara iesirea din sesiunea curenta de lucru se face prin secventa:

Start->Log_Off->Switch_User

 Prin aceasta se readuce pe ecran fereastra initiala de intrare in Windows XP, iar noul utilizator va putea sa lucreze fara sa restarteze calculatorul.

 Un utilizator nou creat poate fi cu drepturi de administrare in sistem sau cu drepturi limitate, pe care sistemul le descrie in momentul definirii contului. Administratorul de sistem este utilizatorul care poate sa instaleze/dezinstaleze aplicatii sau hardware pe calculator, cel care configureaza reteaua si legatura la Internet si cel care acorda diferite drepturi celorlalti utilizatori. Este indicat ca utilizatorii care lucreaza doar ocazional pe calculator si care au ca activitate mai mult consultarea decat crearea, respectiv modificarea de fisiere pe calculator sa nu aiba drepturi prea extinse. Ei pot fi utilizatori de tip Guest fara parola, sau Limited (cu acces limitat) cu parola in cazul in care li se permite lucrul si stocarea de fisiere pe calculator.

 In functie de destinatia calculatorului respectiv, administratorul de sistem va stabili drepturile utilizatorilor in sistem si modul de grupare al acestora.

 Pentru o administrare complexa a conturilor si grupurilor de utilizatori se deschide fereastra Computer Management (Figura 4.12) prin parcurgerea urmatoarei secvente de comenzi :

Start->Control_Panel->Performance_and_Maintenance->Administrative_Tools-> Computer_Manage­­­ment ->Local_Users_and_Groups

Figura 4.12.

 Fereastra dispune de meniuri utilitare specifice si de liste de comenzi ale butonului din dreapta al mouse-ului.

Selectarea cu butonul dreapta mouse a directorului „Users” si apoi a optiunii „New User” aduce pe ecran fereastra de dialog a functiei de creare a unui utilizator nou (Figura 4.13). Aici se introduc indicativul si numele utilizatorului, informatii care sa il identifice (descriere) si parola pe care o va utiliza pentru intrarea in contul sau. Se observa ca s-a bifat o casuta, si anume „User must change password at next logon”, ceea ce inseamna ca parola data initial de catre administratorul de sistem utilizatorului pentru care s-a creat contul va trebui schimbata. Utilizatorul va introduce parola pe care o doreste la prima sa intrare in cont. 

Figura 4.13

 Prin apasarea butonului „Create”, acest utilizator se adauga celor deja existenti in subdirectorul Users. Selectarea fisierului corespunzator acestui indicativ cu butonul dreapta mouse si apoi a optiunii Properties din lista aparuta va deschide o fereastra in care se pot modifica date (numele, descrierea) si setari referitoare la parola. Ceea ce este mai important este ca aici se poate specifica apartenenta utilizatorului la un grup, altul decat cel in care a fost incadrat la inceput, selectind pe rand „Member Of” si „Add” (adauga grupuri in lista) sau „Remove” (sterge grupuri din lista).

 Selectarea cu butonul dreapta mouse a directorului „Groups” si apoi a optiunii „New Group” permite crearea unui grup nou. Aici se introduc numele grupului, informatii care sa il identifice (descriere) si utilizatorii care ii apartin. Grupul astfel creat este local. In Windows XP exista urmatoarele grupuri predefinite:

Administrators, din care fac parte utilizatorii cu drepturi de administrator pe calculatorul respectiv.

Backup_Operators, utilizatori obisnuiti care pot trece de niste restrictii de securitate pentru a efectua cópii de siguranta ale datelor din sistem.

Guests, utilizatori  cu drepturi restranse.

Users, utilizatori „normali”, cu drepturi specifice activitatilor curente, care nu implica schimbari in sistem.

Network_Configuration_Operators, utilizatori cu drepturi referitoare la configurari legate de lucrul in retea.

Power_Users, utilizatori cu drepturi administrative restrinse.

Remote_Desktop_Users, utilizatori care au dreptul de a se loga la distanta.

Replicator, realizeaza replicarea fisierelor intr-un anumit domeniu.

HelpServicesGroup, grupul pentru servicii de ajutor.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 778
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site