Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Windows 2000 Server

windows

+ Font mai mare | - Font mai micWindows 2000 Server

C. Windows 2000 Server

Pentrua fi eficiente,organizatiile trebuie sa-si gestioneze hardul,softul si aplicatiile in modul cel mai automatizat si securizat posibil.In acest scop, deoarece sistemele de tehnologia informatiei au devenit mai distribuite,organizatiile au investit o mare cantitate de timp si resurse in construirea sistemelor de informatii si management pentru a ajuta la gestionarea retelelor,serverelor si platformelor client. Unul din telurile acestor sisteme este de a furniza un nivel de inalta fiabilitate a serviciilor.Un alt tel este pentru utilizatori cat si pentru administratori, ca aceste sisteme sa fie bine integrate si usor de folosit.
Unul din costurile majore evidentiate in rapoartele recente cu privire la TCO,este pierderea productivitatii desktopului datorita erorilor utilizatorului, ca de exemplu schimbarea configurarii sistemului care poate face sistemul nefunctionabil.Prea multe caracteristici sau aplicatii neesentiale instalate pe desktop pot,de asemenea, distrage atentia utilizatorului.Pentru rezolvarea acestor probleme, aveti nevoie de un mijloc de control al accesului utilizatorului la fisierele de configurare cheie precum si la caracteristicile si aplicatiile care nu sunt necesare pentru ceea ce utilizatorul are de facut. Pentru a avea succes, acest mijloc de control trebuie sa fie flexibil si personalizabil-trebuie sa puteti controla configuratiile de persona si grupuri de utilizatori ale calculatorului pe baza responsabilitatilor si a abilitatii de a lucra cu calculatorul ale utilizatorului.

Windows 2000 Server este proiectat pentru a se adresa acestor probleme. Ofera servicii de gestionare puternice prin imbunatatiri de infrastructura, ca de exemplu serviciul Active Directory , precum si instrumente construite pe infrastructura ,ca tehnologiile de gestionare IntelliMirror .Windows 2000 Server ofera servicii de gestionare complexe,puternice pentru a gestiona mai bine serverele,retelele si desktopurile bazate pe Windows,incluzand:

Politica de grup(Group Policy), bazata pe Active Directory,este o componenta cheie a IntelliMirror. Politica de grup va ajuta sa controlati accesul utilizatorilor la setarile desktopului si aplicatii mai degraba in grup decat pentru fiecare persoana sau calculator in parte.Politica de grup permite definirea si controlul nivelului de acces pe care utilizatorii il au la date,aplicatii si alte resurse din retea.

Windows Management Instrumentation (WMI) asigura servicii de acces si evenimente unificate, permitandu-va controlul si monitorizarea mediilor gazda care suporta initiativa de standard Web-Based enterprise management (WBEM) a lui Distributed Management Task Force (DMTF).

Windows Script Host (WSH) permite automatizarea si integrarea sarcinilor comune folosind o varietate de medii de scriptare, inclusive MicrosoftÒ Visual BasicÒ, Scripting Edition (VBScript), Microsoft JscriptÒ si Perl. Aceasta caracteristica include scriptare directa in Active Directory si WMI.

Microsoft Management Console (MMC) va pune la dispozitie un instrument de prezentare cu interfata pentru utilizator obisnuita,cu care puteti integra toate componentele de administrare bazate pe Windows si bazate pe Web necesare pentru realizarea unei sarcini specifice.

Impreuna,aceste servicii asigura un model ferm de administrare a sistemului si delegare,care reduce timpul de administrare a sistemului.

Permite organizatiilor sa profite la maxim de infrastructura lor curenta.

Microsoft a lucrat cu multe firme vanzatoare de produse de management si institutii de standardizare pentru a se asigura ca noile servicii de gestionare ale Windows-ului sunt o baza adecvata pentru gestionarea unui numar foarte mare de desktop-uri si servere bazate pe Windows. Mai mult, aceste servicii reprezinta o platforma sigura pentru dezvoltarea solutiilor de gestionare pentru infrastructura de retea si dispozitive de calcul non-Windows. Si Microsoft a lucrat cu furnizori de cadru si solutii de gestionare pentru a se asigura ca serviciile de gestionare ale Windows-ului se integreaza cu solutiile de gestionare existente.In acest fel, grupurile TI ale companiilor pot introduce noile solutii de gestionare bazate pe serviciile de gestionare Windows,protejand si pastrand in acelasi timp investitiile lor existente.

Windows 2000 Server este mai usor de instalat,configurat si utilizat. El ofera servicii de gestionare centralizate, configurabile, ceea ce reduce TCO. Aceste servicii de gestionare functioneaza cu solutiile de gestionare existente si cu retele distribuite eterogene,permitand astfel departamentelor IT sa obtina valoare maxima din serviciile infrastructurii lor curente.administratorii de system, administratorii de retea,personalul de asistenta si utilizatorii finali vor beneficia de pe urma serviciilor de gestionare complexe incluse in Windows 2000 Server.

INTRODUCERE IN PLATFORMA WINDOWS.NET SERVER

Elemente de baza Windows 2000 Server

Windows 2000 Server este un sistem de operare mult mai robust, mai sigur si mai stabil decat predecesorul sau Windows NT 4.0 Server.

Principalele avantaje ale acestui sistem de operare sunt:

A)Cresterea flexibilitatii sistemului prin:

-imbunatatirea managementului memoriei.

-robustetea arhitecturii sistemului.

-programe de diagnosticare a functionalitatii sistemului de operare.

-startarea sistemului cu un set minimal de servicii si drivere (‘’Safe Mode’’) pentru diagnosticarea si eliminarea problemelor ce impiedica o startare normala a sistemului.

-protejarea fisierelor sistem (‘’Windows File Protection’’) ca de exemplu: *.sys, *.dll, *.ocx, *.exe de inlocuirea sau modificarea lor din greseala.

-cresterea performantelor prin aranjarea datelor volumelor (FAT, FAT32, NTFS).

-salvarea datelor pe o varietate de medii de stocare cum ar fi:unitati de banda, disk-uri externe, zip-uri, cd-uri inscriptibile.

B)Cresterea disponibilitatii sistemului prin:

-reducerea considerabila a numarului de restartari ale sistemului in urma unor instalari si configurari atat hardware ca si software.

-detectarea automata(‘’plug and play’’)a schimbarilor hardware.

-posibilitatea de a creea volume ‘’mirror’’ sau ‘’striped’’ pentru cresterea tolerantei si vitezei sistemului.

C)Cresterea scalabilitatii sistemului prin:

-posibilitatea de lucru cu pana la 4 procesoare folosind cea mai rapida tehnologie hardware.

-o noua arhitectura d.p.d.v. al operatiunilor de procesare a datelor de intrare/iesire,la nivel de procesor.

-balansarea traficului de retea (NLB=Network Load Balancing) prin distribuirea traficului de intrare TCP/IP intre mai multe servere.

Pentru reducerea costurilor legate de controlul accesului la resursele retelei Windows 2000 Sever ofera serviciul numit ‘’IntelliMirror’’ care da posibilitatea controlarii clientilor sistemului iar,prin definirea politicilor pentru un anumit grup de useri sau organizatii(OU’s),acestea se configureaza automat ori de cate ori userul se authentifica in domeniu respectiv.

Concret exista 3 optiuni ale acestui serviciu si anume:instalarea si intretinerea automata a aplicatiilor,managementul setarilor la nivelul fiecarui user in parte si asigurarea accesului la anumite resurse,toate acestea indiferent de calculatorul folosit de user pentru logare in domeniul respectiv.

Windows 2000 Server ofera de asemenea prin Windows Management Instrumentation (WMI) serviciul de monitorizare a evenimentelor din retea cum ar fi :

-avertizari asupra limitei spatiului disponibil.

-stoparea serverelor de retea.

-evenimente legate de accessul neautorizat la anumite resurse ale retelei.

O alta noutate importanta oferita de Windows 2000 Server este managementul de la distanta ce se poate face cu ajutorul seviciului numit’’Terminal Services’’.Cu ajutorul consolei MMC se pot organiza,intr-o singura fereastra de administrare,mai multe procese independente.

Se pot delega task-uri pentru anumiti useri prin creearea unor console MMC preconfigurate pentru ei.Windows 2000 Sever ofera posibilitatea instalarii de clientii Windows 2000 Professional de la distanta pe calculatoarele respective prin serviciul de RIS(‘’Remote Installation Services’’)

File, Print and Web Sevices

A)File Services:

-monitorizarea volumelor NTFS d.p.d.v. al spatiului disponibilpentru fiecare user in parte (‘’Disk Quota’’)

-DFS(‘’Distributed File System’’) ce creeaza o singura structura de directoare si fisiere sharate ce include multiple servere pentru a se asigura redundanta si toleranta necesara .

-Indexing Service ce ofera o cautare rapida, usoara si sigura a informatiilor in retea.

-managementul disk-ului,ce include suport pentru volume dinamice (dincolo de limita a patru partitii pe disk),atat local cat si de la distanta.

B)Print Services:

-publicarea printerelor in Active Directory pentru cautarea,localizarea si instalarea rapida a imprimantelor in retea.

-folosind protocolul IPP(Internet Printing Protocol) userii pot printa direct ,catre o cale(URL),atat prin retea cat si pe Internet.

-suport pentru mai mult de 2.500 de imprimante.

-monitorizarea cu ajutorul utilitarului ‘’Sistem Monitor’’ pe baza criteriilor:’’Bytes Printed/sec’’,’’Job Errors’’ si ‘’Total Pages Printed’’.

C)Web Services:

-Windows 2000 Sever ofera prin IIS(Internet Information Services) o modalitate usoara de a face disponibile documentele si informatiile companiei altor companii sau chiar pe Internet.

-IIS ofera suport pentru aplicatii ce se pot functiona pe interfata web(pagini html).

Un alt serviciu important este RRAS(‘’Routing and Remote Access Server’’) serviciu ce ofera sistemului posibilitatea de a se comporta ca un VPN Server, Router, Gateway sau Remote Access Server.Suporta conexiuni fizice de dial-up,frame relay, ISDN, X.25 asigurand legatura cu alta retea,prin conexiuni punct la punct sau VPN(virtual private networking) pe Internet.

In concluzie Windows 2000 Server integreaza intr-o retea aplicatii si servicii ce cresc fiabilitatea si flexibilitatea retelei si scad costurile intretinerii ei.

Notiuni introductive despre Windows 2000 Domain si Active Directory.

Active Directory este un ‘directory services’ pentru Windows 2000.El memoreaza informatii despre obiectele din retea si face aceste informatii disponibile pentru clientii retelei.Active Directory directory services foloseste o structura de memorare a datelor bazata pe organizarea logica si ierarhica a companiei respective.

Securitatea este integrata in Active Directory prin procesul de authentificare ce ofera controlul accesului la resurse retelei.Printr-un singur proces de logare in domeniu administratorii retelei pot manageria resursele de oriunde din retea.

A)Introducere in Active Directory :

Active Directory memoreaza informatii despre obiecte cum ar fi:conturi de userii,nume,parole,etc si face aceste informatii disponibile userilor autorizati pentru anumite task-uri administrative.El cuprinde:

-‘directory service’ tine informatii despre resurse sharate(servere de fisiere si aplicatii,printere),conturi de userii si calculatoare,seturi de reguli referitoare la clasele de obiecte si atributele lor,mecanisme de cautare a obiectelor publicate in Active Directory.El mai contine unul sau mai multe domenii,fiecare cu propriile reguli de securitate ca si relatiile de incredere(‘trust’) intre domenii.

- domeniile ce identifica structura retelei pentru a reflecta mai bine compania respectiva.Fiecare domeniu are informatii despre obiectele din acel domeniu,cu politicile de securitate specifice,cu posibilitatea de a delega autoritatea pentru anumite grupuri de resurse unor anumiti useri.Mai multe domenii pot fi organizate in ‘domain trees’ ce au un domeniu parinte(‘root’) iar acestea la randul lor se pot grupa intr-un ‘forest’.

Ca organizare logica Active Directory poate contine:

-OU’s(‘organizational unit’) este un container ce poate cuprinde userii,grupuri,calculatoare,organizat cu scopul de a se delega administrarea si de a i se putea aplica un set de reguli de securitate dorit.

-grupuri ce pot cuprinde useri,calculatoare sau alte grupuri in scopul de administrare d.p.d.v. al acesului la resurse,permisiuni.

Toate acestea pot exista pe un calculator numit ‘domain controller’ care este de fapt un Windows 2000 Server promovat si configurat sa foloseasca Active Directory.Domain controllerele manageriaza procesele de logare si authentificare in retea precum si accessul la resursele retelei.

Intr-o retea pot exista unul sau mai multe domain controllere,pentru toleranta,Active Directory suportand replicarea schimbarilor intre DCs.

B)Beneficiile folosirii Active Directory:

-ofera securitatea informatiilor si al acesului la anumite resurse cu ajutorul consolei MMC ‘Group Policy’.

-administrarea centralizata a resurselor si in plus posibilitatea delegarii task-urilor administrative pentru anumite resurse unor anumiti useri.

-extensibilitate si scalabilitate pentru extinderea si organizarea domeniilor.

-replicarea informatiilor intre DC’s ce asigura cresterea tolerantei si performantei retelei.

-integrarea DNS(Domain Name Server) in Active Directory ii asigura translatarea usoara a numelor in adresse IP si localizarea usoara a resurselor in retea.

Caracteristici de baza ale Serverelor Windows 2000

Familia de servere Windows@ 2000 este constituita pe baza tehnologiei Windows NT@, integrand servicii standard de directoare, Web, aplicatii, comunicatii, de fisiere si tiparire cu inalta fiabilitate, administrare eficienta si compatibilitate cu ultimele noutati in hardware-ul de retea pentru a oferi o baza solida pentru integrarea afacerii dumneavoastra. cu Internetul.

Servicii Web si de aplicatie

-Internet Information Services 5.0 (IIS)

Serviciile Web integrate permit utilizatorilor sa gazduiasca si sa gestioneze cu usurinta siturile Web pentru a partaja informatiile, a crea aplicatii comerciale bazate pe Web si a extinde serviciile de fisiere, tiparire, media si comunicare la Web.

-Mediul de programare Active Server Pages (ASP)

Active Server Pages este evaluat constant ca fiind mediul de realizare de scripturi pentru servere web cel mai usor si cu cea mai mare performanta, dintre cele disponibile.

-Interpretor XML

Creati aplicatii care permit serverului Web sa schimbe date formatate XML atat cu Microsoft Internet Explorer cat si cu orice server capabil de interpretare XML.

-Windows DNA 2000

Cu Windows Distributed interNet Applications Architecture (Windows DNA 2000) - platforma Microsoft pentru dezvoltarea aplicatiilor Web - puteti construi solutii securizate, fiabile de mare scalabilitate care faciliteaza integrarea sistemelor si aplicatiilor eterogene.-Component Object Model + (COM+)

COM+ este constituit pe baza serviciilor si caracteristicilor integrate ale COM, facilitand pentru dezvoltatori crearea si utilizarea componentelor software in orice limba si utilizand orice instrument. COM+ include Transaction Services si Message Queuing Services pentru aplicatii distribuite fiabile.

-Platforma multimedia

Cu serviciile integrate Windows MediaTM, configurati si gestionati continut media digital de inalta calitate pe Internet si intraneturi - distribuindu-l live la cerere unui numar maxim de utilizatori.

-Aplicatii cu suport Active Directory

Dezvoltatorii pot folosi un numar de interfete standard pentru a scrie aplicatii care utilizeaza informatii stocate in serviciul Active DirectoryTM despre utilizatori, alte aplicatii si dispozitive Acesta faciliteaza aplicatii complexe si dinamice care sunt mai simplu de dezvoltat si mai usor de gestionat. Toate functiile Active Directory sunt disponibile prin LDAP, ADSI si MAPI pentru extinderea si integrarea cu alte aplicatii, directoare si dispozitive.

-Web Folders

Web Folders aduce bogatia Windows-ului pe Web, folosind Web Document Authoring and Versioning (WebDAV) pentru a permite publicarea pe Web prin drag-and-drop.

Motor de telefonie Web

Acum puteti folosi tehnologii si instrumente Web pentru a crea si rula solutii de telefonie, ca Interactive Voice Response (IVR), pentru noi nivele de economie si eficienta operationala. Puteti utiliza de asemenea acest serviciu pentru a va transforma situ1 Web intr-un sit Web cu acces dual, astfel incat continutul poate fi experimentat printr-un browser Web standard SAU prin telefon, folosind tastatura telefonului sau comenzi vocale pentru navigare si text-vorbit pentru redarea continutului. Motorul de telefonie Web este disponibil in Platforma SDK cu o licenta de redistribuire fara taxa pentru drepturi de autor.

-Tiparirea pe Internet

Trimiteti lucrari de tiparire pe Internet la un URL.

-Suport pentru procesare simetrica cu 8 cai

Scalati folosind cele mai recente servere SMP cu 8 cai pentru putere mai mare de procesare. Windows 2000Server ofera suport pentru servereSMP cu pana la 4 cai.

-Suport pentru sisteme cu 8 GB de memorie

Profitati de avantajul unor memorii mai mari pentru a imbunatati performanta si a utiliza aplicatiile cele mai pretentioase, cu suport pentru pana la 8 GB de RAM cu Physical Adress Extention (PAE) de la Intel. Windows 2000 Server ofera suport pana la 4 GB de RAM.

-Performanta ASP imbunatatita

Procesarea Active Server Page (ASP) mai scalabila, controlul imbunatatit al fluxului ASP si ASP Fast Path pentru fisierele ASP fara scripturi permit o procesare mai rapida a paginilor Web.

-Gazduire pe mai multe situri

Internet Information Services (IIS) 5.0 va permite sa gazduiti mai multe situri Web per server cu o performanta ridicata.

-Partajarea CPU IIS

Limitati durata in care o aplicatie Web sau un sit poate folosi CPU pentru a asigura disponibilitatea de timp de utilizare procesor - si asadar o performanta mai buna -si pentru alte situri Web sau aplicatii non- Web.

-Flux ridicat si utilizarea latimii de banda

Cu suport pentru retele de pana la 1 GB, Windows 2000 Server ofera procesare de mare performanta pentru reteIe de mare performanta. Cresterea fluxului mareste performanta fara a trebui sa se mareasca latimea de banda a retelei.

-Protectie la scriere in modul Kernel

Ajuta la prevenirea situatiilor in care executia unui cod eronat sa interfereze cu operatiile sistemului.

-Protectia fisierelor Windows

Impiedica ca noile instalari de soft sa inlocuiasca fisiere sistem esentiale.

-Certificate de driver

Identifica driverele dispozitivelor care au trecut testul Windows Hardware Quality Labs si ii avertizeaza pe utilizatori daca sunt pe cale sa instaleze un driver necertificat.

-Protectia aplicatiilor IIS

Protectia aplicatiilor mentine rularea aplicatiilor Web separat de serverul Web propriu-zis, impiedicand ca o aplicatie sa cauzeze blocarea serverului Web.

-Job Object API

Job Object API, cu abilitatea de a se adapta la procesor, aceasta stabileste limitele de timp, controleaza prioritatile proceselor si limiteaza utilizarea memoriei pentru un grup de procese interconectate si permite unei aplicatii sa gestioneze si sa controleze resursele de sistem dependente. Acest nivel suplimentar de control semnifica faptul ca Job Object API poate impiedica ca o aplicatie sa aiba un impact negativ asupra scalabilitatii intregului sistem.

-Certificarea aplicatiei si protectia DLL-urilor

Aplicatiile certificate sa ruleze pe Windows 2000 Server sunt testate de Microsoft pentru a asigura o calitate si fiabilitate ridicate. Protejeaza DLL-urile instalate de aplicatii de conflictele care pot cauza blocarea aplicatiei.

-Cel mai recent server hardware

Suport pentru cele mai recente servere SMP avansate cu 8 cai ruland cipsetul si arhitectura Profusion de la Intel si suport pentru pana la 8 GB de memorie cu Physical Address Extension (PAE) de la Intel.

-Periferice

Windows 2000 Server lucreaza cu cele mai noi periferice cum ar fi sistemele hardware de gestiune a stocarii, imprimante USB, adaptoare de retea, tastaturi si mouse-uri. EI livreaza suport pentru drivere de imprimanta avansate precum si suport pentru 1394, PCMCIA, dispozitive cu infrarosii si digitale.

Servicii de directoare

-Integrare Active Directory

Integrarea Active Directory cu infrastructura de securitate de baza ofera un punct central pentru gestionarea securitatii utilizatorilor, calculatoarelor si dispozitivelor, facand Windows 2000 mai usor de gestionat.

-Replicare multi-master

Active Directory foloseste replicarea multi-master pentru a asigura o scalabilitate si disponibilitate ridicate in configuratii de reteIe distribuite. 'Multi-master' inseamna ca fiecare replica de director din retea este la fel de importanta ca si celelalte replici; schimbarile facute in oricare replica acestea reflectandu-se in toate celelalte.

-Servicii de directoare integrate

Windows 2000 introduce Active Directory, un serviciu de directoare conform standardelor, scalabil, care face Windows 2000 mai usor de gestionat, mai sigur si mai interoperabil cu investitiile existente. Active Directory gestioneaza centralizat clientii si serverele bazate pe Windows printr-o singura interfata de gestionare consistenta, reducand redundanta si costurile de mentenanta.

-Interoperabilitatea directoarelor

Tehnologiile de meta directoare permit companiilor sa foloseasca Active Directory pentru a gestiona informatiile de identitate stocate in servicii de directoare eterogene. Instrumente de sincronizare a directoarelor. Mentin si sincronizeaza datele intre Active Directory si directoarele Microsoft Exchange si Novell NDS.

Clustering

-Echilibrarea sarcinii in retea

Scalati rapid si usor distribuind traficul IP de intrare intr-o ferma de servere incarcate echilibrat. Extindeti treptat capacitatea prin adaugare de servere suplimentare la ferma folosind Network Load Balancing (NLB).

-Serviciul de cluster

Serviciul de cluster cu doua noduri suporta evitarea caderii, cauzata de erori hardware sau software, aplicatiilor critice, incluzand baze de date, gestiunea cunostintelor, ERP si servicii de fisiere si tiparire.

-Echilibrarea sarcinii in retea

Pe Web sau pe fermele de servere Terminal Services, in eventualitatea caderii hard sau soft a unui server sarcinile de lucru se redistribuie intre serverele ramase in mai putin de 10 secunde.

-Suport pentru actualizare in derulare

Folosind serviciul Cluster si NLB, evitati timpii morti cauzati de mentenanta sau actualizarile programate folosind actualizarea in derulare. Transferati aplicatiile sau sarcinile IP la un nod, actualizati primul nod si apoi Ie transferati inapoi. Puteti muta hardware, software si chiar actualizarile sistemelor de operare fara a trece aplicatia in mod off-line. Ambele tehnologii Windows Clustering sunt compatibile inapoi cu versiunile anterioare ale lui Windows NT Server 4.0.

-Configurarea serviciului de cluster

Configurati rapid clusterele cu un imbunatatit si fluent vrajitor de configurare al serviciului Cluster. Realizati instalari de la distanta folosind suportul Sysprep pentru serviciul Cluster.

Configurarea integrata a echilibrarii sarcinii in retea

NLB este parte integranta a stivei de retea Windows 2000 Advanced Server permitand configurarea rapida fara necesitatea de a face instalari separate sau rebootari de sistem.

-Administrator de cluster

Rulati Cluster Administrator din orice sistem Windows NT sau Windows 2000 pentru a controla de la distanta dintr-o singura locatie mai multe clustere.

Servicii de securitate

-Suport pentru cele mai recente standarde de securitate

Construiti situri intranet, extranet si Internet securizate folosind cele mai recente standarde, inclusiv: SSL/TLS, IPSec, Server Gated Cryptography pe 56 si 128 biti; Digest Authentication, autentificare Kerberos v5 si Fortezza.

-Autentificare Kerberos

Suportul complet pentru protocolul Kerberos versiunea 5 ofera o identificare rapida dintr-o singura semnatura la resursele Windows precum si la alte medii care suporta acest protocol.

Infrastructura cu cheie publica -Public Key Infrastructure (PKI)

Certificate Server este o parte critica a unei infrastructuri cu cheie publica care permite clientilor sa elibereze propriile lor certificate x.509 catre utilizatorii lor pentru functionalitate PKI cum ar fi identificare pe baza de certificat, IPSec, email securizat, etc. Integrarea cu Active Directory simplifica inrolarea utilizatorilor.

Suport pentru carduri inteligente

Suporta logarea cu ajutorul cardurilor inteligente 'out-of-the-box' pentru autentificare puternica la resurse confidentiale.

-Criptarea sistemului de fisiere

Mariti securitatea datelor de pe discul hard criptandu-l. Aceste date raman criptate chiar si la backup sau arhivare.

-Set de instrumente pentru configurarea securitatii -Security Configuration Toolset (SCTS)

Reduceti costurile asociate de configurarea securitatii si analiza retelelor bazate pe Windows. in Windows 2000, folositi Group Policy pentru a seta si actualiza periodic configuratiile de securitate ale calculatoarelor.

-Gestionarea politicii de grup PKI

Gestionati centralizat domeniul larg al politicilor PKI. Specificati CertificateIe Autoritatilor in care clientul are incredere, distribuiti noile certificate radacina, adaptati politica IPSec sau determinati daca unui utilizator i se va cere sa utilizeze un card inteligent pentru a se loga la un anume sistem.

Comunicatii si retele

Comunicatii securizate in retea

Comunicatii criptate de la un cap la altul in reteaua companiei dumneavoastra. folosind standardul IPSec. Foarte bun pentru protejarea comunicatiilor interne confidentiale de vizualizarea intentionata sau accidentala. Active Directory ofera un control centralizat al folosirii politicii pentru a o putea face utilizabila.

-Serviciu de rutare si acces de la distanta

Conecteaza utilizatorii de la distanta, utilizatorii mobili si birourile filialelor la reteaua corporatiei prin dial- up, linie inchiriata si legaturi Internet.

-Virtual private networking (VPN)

Un gateway complet care cripteaza comunicatiile pentru a conecta in mod securizat utilizatorii de la distanta si birourile satelit prin Internet. Acum cu un suport PPTP actualizat si securitate avansata cu Layer 2 Tunneling Protocol criptat prin IPSec.

-DNS dinamic

Active Directory, integrand serviciul Domain Name System (DNS) bazat pe standarde Internet, simplifica numirea si localizarea obiectului prin protocoale Internet si imbunatateste scalabilitatea, performanta si interoperabilitatea. Sistemele care primesc adrese de la un server Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) sunt automat inregistrate in DNS. Optiunile de replicare cu sistemele DNS mai vechi si prin Active Directory pot simplifica si intari infrastructura de replicare a numelor.

-Microsoft Connection Manager Administration Kit si Connection Point Services

Aceste instrumente coordonate prin vrajitor permit administratorilor sa configureze si sa dea spre utilizare in mod centralizat programe de apelare telefonica cu acces de la distanta, personalizate care pot integra carti de telefon cu actualizare automata, actiuni de conectare personalizate (ca identificare firewall si inspectarea de virusi a clientului), actualizari de driver si multe altele.

-Partajarea conexiunii Internet

Permite mai multor utilizatori din cadrul unei companii mici sau grupurilor de lucru sa partajeze o singura conexiune Internet externa facilitand conectarea la Internet.

Windows Telephony Applications Programming Interface (TAPI) 3.0

TAPI este un nivel de abstractizare software care permite aplicatiilor software de la o firma furnizoare sa lucreze cu o varietate larga de sisteme de telefonie pentru a oferi clientilor mai multe optiuni si o mai mare flexibilitate. TAPI 3.0 adauga suport pentru media-difuziune si suport mai bun pentru telefonie IP prin inglobarea de facilitati H.323 IP Multicast, bazandu-se pe suportul deja existent pentru aplicatii de telefonie client-server traditionale, cum ar fi centre de apel telefonic, raspuns vocal interactiv si mai multe altele. lar cu noua arhitectura Component Object Model a lui TAPI puteti sa va faceti aplicatia accesibila telefonic folosind o varietate de limbaje de programare.-Retele

Windows 2000 Server lucreaza cu dispozitive de retea care suporta cele mai recente tehnologii de retea, incluzand Plug and Play, DSL, VPN, rutare, NAT, DHCP, comutatoare si routere Quality of Services, dispozitive Directory-Enabled Networking, IPSec, SSL si Asynchronous Transfer Mode.

Servicii de gestionare

-Boot-are in modul safe

Boot-area in modul safe permite utilizatorilor sa depaneze sistemul in timpul pornirii schimband setarile implicite sau inlaturand un driver nou instalat care cauzeaza probleme.

-Repornire automata

Puteti configura serviciile din sistemul de operare, inclusiv IIS, sa reporneasca automat daca se blocheaza.

-Arborele de oprire a proceselor

Opriti toate procesele legate de un proces sau aplicatie eronata fara a reboot-a sistemul.

-Vrajitor de configurare

Configurati automat serviciile de fisiere, tiparire, Web, comunicatii, retea, Active Directory si DNS cu vrajitorul Configure Your Server.

- Instrument de pregatire a sistemului

Economisiti timpul de dare in folosinta cu SysPrep pentru a crea o imagine a discului hard al

calculatorului, incluzand sistemul de operare si aplicatiile, pe care o puteti apoi duplica pe alte calculatoare.

-Windows Installer

Windows Installer monitorizeaza instalarile aplicatiilor si executa curat sarcinile de dezinstalare /inlaturare.

-Plug and Play

Detecteaza si recunoaste automat componentele nou instalate, simplificand configurarea sistemului in retea si reducand timpii morti alocati pentru service.

-Service Pack Slipstreaming

Simplifica actualizarile sistemului de operare prin mentinerea unei imagini master a sistemului de operare in retea.

-Cautare si conectare la imprimante de la un desktop

Publicati imprimantele in serviciul Active Directory, permitand utilizatorilor sa localizeze si sa se conecteze la imprimante pe baza unor criterii ca locatie, capacitate a de a tipari color sau viteza.

-Windows Management Instrumentation

Un mode uniform prin care datele de gestionare de la orice sursa pot fi gestionate intr-un mod standard. Windows Management Instrumentation (WMI) asigura acest model atat pentru software, cum sunt aplicatiile, cat si pentru hard sau drivere de dispozitive hard prin extensiile WMI pentru Windows Driver Model (WDM). WMI in Windows 2000 permite gestionarea chiar a mai multor functii.

-Administrare delegata

Active Directory permite administratorilor sa delege un set selectat de privilegii administrative persoanelor adecvate din cadrul unei organizatii pentru a distribui gestionarea si a imbunatati acuratetea administrarii. Delegarea ajuta de asemenea companiile sa reduca numarul de domenii de care au nevoie pentru a sprijini o organizatie mare cu locatii geografice multiple.

-Microsoft Management Console

Unificati si simplificati sarcinile de gestionare a sistemului printr-o consola centrala, personalizabila, care permite controlul, monitorizarea si administrarea resurselor raspandite in retea. Toate functiile de gestionare din Windows 2000 sunt disponibile prin Microsoft Management Console (MMC).

-Gestionare de la distanta cu Terminal Services

Activati in siguranta Terminal Services in scopul administrarii de la distanta. Sunt suportate pana la 2 sesiuni concurente, fara vreun impact asupra performantei sau compatibilitatii aplicatiilor.

-Windows Script Host (WSH)

Administrati serverul si automatizati sarcini date prin linie de comanda folosind instrumente de sub interfata grafica cu scripturi.

-Politica de grup

Politica de grup permite gestionarea centrala a colectiilor formate din utilizatori, calculatoare, aplicatii si resurse de retea in loc de gestionarea separata una-cate-una a entitatilor. Integrarea cu Active Directory ofera control mai detaliat si mai flexibil.

-Gestionarea centralizata a desktopului

Gestionati resursele desktop ale utilizatorilor aplicand politicile bazate pe necesitatile de afaceri si locatiile utilizatorilor. Tehnologiile de gestionare IntelliMirror instaleaza si intretin softul, aplica setarile corecte pentru utilizator si calculator si garanteaza ca datele utilizatorului sunt intotdeauna disponibile.

-Instrumente de migrare de la domeniul Windows NT 4.0

Simplifica procesul de actualizare la un domeniu Windows 2000.

Integrare multi-platforme

-Interoperabilitate ridicata cu calculatoarele client

Suporta sistemele de operare Windows NT Workstation, Windows 9x, Windows 3.x, Macintosh si Unix. Suportul TCP/IP Appleshare imbunatateste partajarea resurselor pentru sistemul de operare Macintosh.

-Interoperabilitatea aplicatiilor si directoarelor

Aplicatiile compatibile cu Windows 2000 se vcr instala si actualiza in sistemul de operare Windows 2000. Active Directory poate interopera sau sincroniza datele cu alte servicii de directoare folosind Lightweight Directory Access Protocol (LDAP), tehnologiile Meta directory, Microsoft Directory Service Synchronization sau Active Directory Connector. Integrarea cu aplicatiile si cadrul de gestionare existente se face prin serviciile Windows Management.

-Interoperabilitatea cu servere si mainframe-uri

Message Queuing permite schimbul de informatii dintre aplicatiile care ruleaza pe platforme mainframe. Suportul pentru protocolul de identificare Kerberos permite interoperabilitatea cu alte sisteme folosind acest protocol de identificare ce este un standard al industriei. Services for NetWare este un produs aditional care mareste interoperabilitatea serverelor si clientilor NetWare cu serverele si clientii bazati pe Windows. Services for Unix este un produs aditional care face mai usoara integrarea lui Windows NT 4.0 si a lui Windows 2000 intr-un mediu UNIX.

Servicii de terminal

Rulati pe server aplicatii bazate pe Windows si accesati-le de la distanta de pe un PC, un terminal bazat pe Windows sau dispozitiv non-Windows prin LAN-uri, WAN-uri sau conexiuni de banda ingusta, printr-un emulator de terminal. In Windows 2000, serviciile de terminal sunt cu pana la 20% mai scalabile si au o performanta vizibil imbunatatita atat pentru conexiuni in banda larga cat si pentru cele in banda ingusta.

Servicii de fisiere si de tiparire

-Distributed File System (DFS)

Construiti o singura vedere ierarhica a multiplelor servere de fisiere si a resurselor partajate de pe acestea or de fisiere dintr-o retea. Dfs face mai usoara localizarea fisierelor de catre utilizatori si mareste disponibilitatea lor prin pastrarea unor copii multiple de fisiere pe servere distribuite.

-Cote de disc

Setati cote pentru utilizarea spatiului de disc per utilizator si per volum pentru a oferi o disponibilitate sporita a spatiului pe disc si pentru a sprijini eforturile de planificare a capacitatii.

-Gestionarea ierarhica a stocarii

Transferati automat datele care nu au fast accesate recent pe medii de stocare mai ieftine, maximizand spatiul pe disc pentru datele cel mai des accesate.

-Gestionare dinamica a volumelor

Adaugati volume noi, extindeti volumele existente, spargeti sau adaugati o oglinda sau reparati o structura RAID 5 in limp ce serverul este online, fara a afecta utilizatorul final.

-Defragmentarea discului

In timp, fragmentarea poate avea un impact sever asupra performantei unui server de fisiere sau Web solicitat. Aceste instrumente maresc disponibilitatea si performanta discului.

-Backup si recuperare

Facilitatile de backup si recuperare usureaza backup-ul datelor si apoi recuperarea acestora in eventualitatea unei caderi a discului hard. Windows 2000 permite backup-ul intr-un singur fisier pe un disc hard si pe medii cu banda.

Usurinta in administrare

In anii care au trecut de la intrarea calculatoarelor personale pe piata, rolul pe care acestea l-au jucat in organizatii a crescut, de la a fi un mod rapid de a descongestiona mainframe-urile de procese simple -ca de exemplu procesarea de text -pe mainframe-uri, pana la a deveni o resursa esentiala in majoritatea companiilor. Cu toate acestea, odata cu proliferarea calculatoarelor de birou, am invatat ca TCO (Total Cost of Ownership) -costul real al intretinerii unei retele de calculatoare distribuite -este departe de a fi nesemnificativ. TCO include nu doar costul initial al hard-ului si soft-ului, ci si cheltuieli legate de organizare, costuri de actualizare a soft-ului si hard-ului existent, instruire, mentenanta zilnica si suport tehnic.

Sistemul de operare Windows@ 2000 Server este proiectat pentru a va permite cresterea valorii investitiilor existente in timp ce costurile generale de calcul scad. in mod special, sistemul de operare Windows 2000 Server este mai usor de instalat, configurat si utilizat, deoarece asigura servicii de management centralizate, configurabile pentru a reduce TCO. Mai mult, aceste servicii de management functioneaza cu solutiile de management existente si cu retele distribuite pe platforme mixte, acest lucru asigurand departamentului IT obtinerea unui randament maxim din infrastructura curenta.

-Mai usor de instalat, configurat si utilizat

Windows 2000 Server ofera servicii care va permit construirea si organizarea mai rapida a serverelor. Noul vrajitor Configure Your Server reduce in mod semnificativ timpul necesar instalarii unui server si reduce probabilitatea erorilor. Vrajitori noi suplimentari reduc timpul necesar pentru crearea de noi situri Web, crearea directoarelor virtuale, gestionarea setarilor de securitate si gestionarea certificatelor de securitate. Si, cu utilitarul Sysprep (disponibil in Windows 2000 Server Resource Kit) puteti reduce vizibil timpul necesar pentru a instala servere, bazate pe Windows 2000, complet configurate, comparand aceasta cu instalarea si configurarea acelorasi servere manual. O alta caracteristica disponibila prin Resource Kit, Windows Script Host, include scripturi pentru un numar de functii administrative folosite in mod obisnuit, ca scriptarea logarii.

In plus, Windows 2000 Server va permite sa configurati reteaua mult mai usor. Ofera suport pentru adaptoare de retea Plug and Play, reducand semnificativ timpul de configurare al dispozitivului. Ofe ra servicii care gestioneaza relatiile de incredere dintre domeniile din organizatia dumneavoastra si furnizeaza replicare automata si caching local al informatiilor din DNS si DHCP, astfel incat reteaua devine robusta si receptiva. Mai mull, vrajitorii Connection Sharing asigura o solutie out-of-the-box de gestionare a adreselor din retea pentru firme mici.

Mentenanta zilnica se face de asemenea mai usor. Administratorii dumneavoastra de sistem pot invata sa gestioneze sistemele de la o consola Windows mult mai rapid decat pot invata sa gestioneze sistemele de operare Windows NT@ Server 4.0, datorita unei delegari mai simple, unei interfete cu utilizatorul mai coerente si unor instrumente integrate usor de folosit oferite in Windows 2000 Server.

2. NOTIUNI DE SECURITATE IN WINDOWS 2000 SERVER

2.1. CONCEPTE DE SECURITATE

Inainte de a implementa si configura elementele de securitate pe un sistem Windows 2000 este util sa intelegeti avantajele si conceptele de securitate oferite utilizatorilor si administratorilor de Windows 2000.

AVANTAJE:

-Confirmarea identitatii celor care incearca sa acceseze resursele sistemului,impiedicand accesul neautorizat,furtul de informatie ,distrugerea datelor sau programelor.

-Va asigura ca fiecare utilizator are acces numai la resursele de care are nevoie si pe care are dreptul sa le vizualizeze/utilizeze.

-Va ofera o modalitate simpla de a implementa si mentine securitatea in mediul de lucru.

Prin introducerea unui sistem de securitate adaptat mediului dumneavoastra de lucru puteti asigura accesul la resursele necesare pentru utilizatori si puteti proteja informatiile importante.

ELEMENTE DE SECURITATE

-Definirea si administrarea centralizata a politicilor de securitate si a conturilor de utilizator

-Sincronizarea informatiilor legate de securitate pe toate Domain controllers

-Politici de acces pentru fiecare resursa

-Mecanisme de autentificare multiple,atat pentru utilizatorii interni cat si pentru cei externi

-Utilitare comune pentru administrarea accesului si informatiilor despre

-Posibilitatea de utilizare a smart card-urilor

-Folosirea criptarii atat pentru datele aflate pe server cat si pentru transmisii pe retea

ARII DE APLICABILITATE

POLITICI LA NIVELUL CONTURILOR DE UTILIZATOR

-Politici pentru parole (daca se pot schimba sau nu de catre utilizator ,cat au valabilitate,ce obligatii are utilizatorul)

-Politici de blocare a contului (cand si cum este blocat contul)

-Politici Kerberos (referitoare la setarile necesare daca alegeti ca server de autorizare si autentificare Kerberos)

POLITICI LOCALE

Aceste politici se aplica la nivelul calculatorului si se refera la drepturile pe care le aveti pe acel calculator.

-Politici de audit-determina care dintre evenimentele legate de securitate sunt inregistrate in loguri

-Definirea drepturilor utilizatorului-determina care utilizator sau grup are drepturi de logare in sistem si poate efectua operatiuni privilegiate

-Optiuni de securitate-defineste sau anuleaza setarile de securitate pentru calculator (accesul la CD-ROM sau disketta,posibilitatea de a instala componente hardware,modul de logare).

GRUPURI PREDEFINITE CU DREPTURI RESTRICTIONATE

Grupurile sunt folosite pentru a acorda unuia sau mai multor utilizatori anumite drepturi.Exista mai multe grupuri predefinite,care va ajuta sa asignati permisiuni utilizatorilor pe baza sarcinilor pe care trebuie sa le indeplineasca,sau puteti crea propriile grupuri.Apartenenta unui utilizator la un astfel de grup,cum ar fi Administrators,Powers Users,Print Operators,Server Operators,and Domain Admins,ii acorda drepturi de administrare speciale.

SECURITATEA IN RETEA

Datele care sunt transmise in retea pot fi protejate la nivelul interfetei de retea sau prin modalitatea de transmitere prin cabluri (on the wire).Securizarea datelor “on the wire” necesita metode criptografice si un protocol care le suporta.Acesta este scopul serviciului Ipsec(Internet Protocol security).Securizarea datelor la nivelul interfetei de retea presupune un firewall sau un server proxy care sa realizeze trecerea intre reteaua interna (LAN) si reteaua externa (Internet).

Pentru mai multe informatii privind securitatea si implementarea acesteia pe Windows 2000,consultati Windows 2000 Server Help sau accesati pe Internet https:/www.Microsoft.com/windows2000/en/server/help/.

PROCEDURA STANDARD MICROSOFT DE INSTALARE WIN2000 SERVER

1. Se set-eaza in BIOS sa boot-eze de pe CD-ROM

Dupa ce server-ul porneste de pe CD-ROM si incepe instalrea , pe ecran va apare mesajul :

SETUP IS INSPECTING YOUR COMPUTER’S HARDWARE

2. In continuare va apare mesajul : Welcome to Setup . Alegeti optiunea :

To set up WINDOWS 2000 now , press ENTER

3. La mesajul Windows 2000 Licensing Agreement alegeti optiunea F8=I agree si apasati F8

4. La ecranul urmator WINDOWS 2000 Server Setup trebuie sa alegeti partitia pentru sistemul de operare

Folosind sagetile ¯ selectati Unpartitioned space 37000 MB din partea de sus a ecranului. Dupa ce sa selectat primul disk alegeti optiuea C=Create Partition

5.In continuare va apare mesajul Create partition of size ( in MB ) : introduceti apoi apasati

ENTER=Create

6.La ecranul urmator trebuie sa fie selectat ( folosind sagetile ¯ ) optiunea :

C: New ( Unformatted ) 10000 MB apoi apasati ENTER=Install

7.In continuare trebuie selectata optiunea : Format the partition using the NTFS file System apoi apasati

ENTER=Continue

8. In continuare calculatorul va format-a partitia respectiva

9.Dupa format-are sunt copiate automat fisirele de sistem pe hard disk

10.Sistemul va face reboot . La aparitia mesajului Press any key to boot from CDROM … nu apasati nimic .

11. In continuare sistemul porneste continuaind cu detectarea automata a componentelor sistemului si instalarea fisierelor aferente acestora .

12.Va apare meniul Regional Settings alegeti Next .

13.La meniul Personalize Your Software alegeti numele si organizatia apoi Next.

14.In continuare la meniul Your Product Key trebuie sa introduceti licenta pentru sistemul de operare , aflata pe carcasa Cd-ului de instalare sau pe manualul Cd-ului .

15.La meniul Licensing Modes alegeti Per server /Per seat .

16.Meniul Computer Name and Administrator Password va permite sa alegeti numele serverului precum si parola pentru contul administrator .

17.La meniul Windows 2000 Components apasati Next .

18. In continuare la meniul Date and Time Settings alegeti ora si fusul orar si apasati Next .

19. In continuare se instaleaza partea de retea . La meniul Networking settings alegeti Typical settings si apoi Next .

20. La meniul Workgroup or Computer Domain alegeti Member of Workgroup, apoi Next .

21. Meniul urmator este Installing Components .

22.La meniul Completing the Windows 2000 Setup Wizard , scoateti CD-ul si apsati Finish .Sistemul va reporni automat .

23. Dupa repornirea sistemului faceti logon cu contul de administrator si se configureaza reteaua :

Clic pe butonul din dreapta de la mouse pe icon-ul My Network Places

Alegeti properties apoi clic pe butonul din stinga de la mouse. In continuare clic pe butonul din dreapta de la mouse pe icon-ul Local Area Connection .Din meniul care se va deschide alegeti optiunea Properties .

Apasati buton dreapa la mouse si alegeti Properties apoi clic pe butonul din stinga de la mouse. Din fereastra Local Area Connection Properties alegeti Internet Protocol (TCP/IP) , apoi apasati Properties .

In continuare introduceti IP address , Subnet mask si Default Gateway .Apoi OK , OK pentru a inchide ferestrele respective .

24. In continuare urmeaza instalarea de Active Directory. In cadrul instalarii de Active Directory se va instala si DNS-ul Domain Name System . Pentru a instala Active Directory avem urmatoarele etape :

Se apasa butonul Start de pe bara de meniuri ( de obicei in partea stinga jos a ecranului ), in continuare se apasa Run. Se deschide o fereastra cu titlul Run .In cadrul meniului open se scrie dcpromo, apoi se apasa ENTER

25. In cadrul meniului Active Directory Installation Wizard alegeti Next .

26. In continuare alegeti Domain Controller for a new domain si apoi Next .

27. Alegeti Create a new domain tree si apoi Next .

28. Alegeti Create a new forest of domain trees si apoi Next .

29. In continuare trebuie sa specificati intreg numele domeniului si apoi Next .

30. In continuare trebuie sa specificati numele de NetBIOS pentru domeniul ales ( poate corespunde cu numele de domeniu ) apoi Next .

31. La meniul Database and Log locations nu se schimba nimic se apasa doar Next .

32. In cadrul ferestrei Shared System Volume nu se schimba nimic se da Next .

33. La urmatoarea ferestra se instaleaza DNS . Yes I want to install and configure DNS si se apasa Next .

34. La permisiuni se bifeaza Permissions compatible with pre-Windows 2000 servers si apoi Next .

35. Se set-eaza parola pentru Directory services restore ( indicat e sa se seteze aceasi parola de administrator ) si apoi Next .

36.La meniul Summary apasati Next si asteptati sa se instaleze Active Directory .

37.La ultimul meniu apasati Finish . In continuare apasati Restart now .

38. Dupa restart trebuie instalat DHCP si WINS server. Acestea se instaleaza in modul urmator :

Start , Settings , Control Pannel . Din Control Pannel se porneste Add / Remove Programs .

Din Add /remove programs se activeaza Add /Remove Windows Components .

In aceasta fereastra ( Windows Components )se face scroll down pina la Networking Services apoi se apasa Details.

Aici se bifeaza DHCP si WINS , apoi se da OK . Apoi revenind in fereastra Windows Components se apasa Next . Daca sistemul cere , trebuie sa introduceti CD-ul cu Windows 2000 Advanced server .Dupa ce a terminat se da Finish si apoi Close .In continuare se configureaza serviciul de DHCP ( Dynamic Host Configuration Protocol ). Acest tip de serviciu permite alocare dinamica a adreselor IP si a celorlalte date despre reteaua de calculatoare respectiva . In momentul in care un calculator porneste el se inregistreaza la server si primeste de la server ( prin acest serviciu ) toate datele despre retea : adresa IP, sunet mask , DNS,

WINS , default gateway …

39. Configurarea DHCP-ului se realizeaza in modul urmator :

Trebuie configurat un spatiu de adrese pentru clienti ( un Scope )

In fereastra de mai sus se alege optiunea New Scope si optinem meniul urmator unde trebuie sa introducem numele clasei de adrese precum si o descriere pentru aceasta clasa .

Se seteaza adresa IP de inceput si adresa IP de la sfirsit precum si subnet mask pentru adresele respective.

Apoi se da Next dupa care se pot specifica adresele IP care sunt rezervate ( excluse din spatiul respectiv ), adrese fixe care alocate la clienti care necesita adresa IP fixa ( cum ar fi servere DNS WINS , gateway-uri, imprimante )

Dupa care se seteaza perioada de inchiriere pentru adresele respective .

Pasul urmator este Activarea spatiului de adrese si apoi autorizarea serverului de DHCP .

PROCEDURA COMPAQ SmartStart DE INSTALARE WIN2000 SERVER

SmartStart este un instrument inteligent pentru instalarea Windows 2000 Server pe calculatoarele Compaq. SmartStart asigura performanta optima si integrarea deplina cu platforma hardware Compaq.

Folosind procedura SmartStart la instalarea Windows 2000 Server beneficiati de urmatoarele avantaje:

Autodetectarea si configurarea automata a componentelor hardware din serverul Compaq Proliant ML310

Instalarea usoara si completa a tuturor sistemelor de operare instalabile pe un server

Instalarea ultimelor versiuni a fisierelor Compaq ROMPaq, agentilor de gestiune si a driverelor optimizate Compaq

Instalarea in retea a sistemelor de operare pe mai multe calculatoare, utilizand pachetele de programe specializate Integration Server Management si Replication Tools

Posibilitatea de a efectua teste si diagnoza hardware a serverului

Posibilitatea de creare a dischetelor pentru actualizarea driverelor software.

SmartStart ofera trei optiuni pentru instalarea sistemului de operare pe server:

Instalare automata. In acest proces se colecteaza informatiile necesare despre preferintele de configurare a sistemului de operare. Aceasta metoda de instalare furnizeaza recomandari pentru optimizarea functionarii sistemului si instaleaza in mod automat driverele corespunzatoare echipamentelor existente.

Instalare Manuala. In acest caz se lanseaza in executie utilitarul de instalare in mod manual.

Instalare prin replicare (copie). Acest tip de instalare permite copierea unei configuratii salvate a sistemului de operare deja instalat pe un sistem, pe mai multe alte calculatoare identice. In acest fel se reduce cu mult complexitatea configurarii si intretinerii a mai multor servere intr-o firma. Aceasta facilitate este disponibila numai pentru urmatoarele tipuri de sisteme de operare:

Windows 2000 Server

Windows 2000 Advanced Server

Windows NT server 4.0

Windows NT server 4.0, Enterprise Edition

Pentru instalarea sistemului de operare Windows 2000 Server, se introduce CD-ul SmartDrive in unitatea de CD, se reporneste sistemul de pe CD si se urmeaza instructiunile de pe ecran.

Informatii suplimentare despre server se gasesc in CD-ul “Compaq Proliant ML310 Documentation”.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 975
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site