Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


CUM SCRIEM IN MICROSOFT WORD?

word

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Formatare text. Formatare Paragraf
Help
Tiparirea plicurilor si a etichetelor
MS Word. Elemente de editare de texte si tehnoredactare
URMARIREA MODIFICARILOR UNUI DOCUMENT
Editarea
Copierea, stergerea si mutarea textului
Despre inserarea unei foi de calcul sau a unei diagrame Microsoft Excel in documentul Word
Adaugarea unor chenare si culori in fundalul celulelor
Operatii la nivelul zonelor de text


CUM SCRIEM IN MICROSOFT WORD?

Pentru a invata sa lucrati cu programul Word, cel mai bine este sa incepeti sa scrieti ceva. Orice. Si ca sa fie mai usor sa invatati in continuare despre facilitati ale programului, selectati din meniul View, submeniul Toolbars, optiunea Formatting (formatare a doua de sus in jos). Pe ecran va aparea acum o a doua bara de instrumente, sub cea care era deja afisata in partea de sus.
1 Scrierea propiu-zisa

Pentru a scrie ceva, in primul rand trebuie sa activati fereastra de scriere, plasand cursorul mouse-ului in spatiul destinat documentului si executand click cu butonul din stanga. Apoi nu mai trebuie decat sa apsati tastele corespunzatoare literelor ca la masina de scris. Ceea ce introduceti de la tastatura veti vedea pe ecran, in spatiul destinat documentului dumneavoastra. Locul unde scrieti in pagina este semnalat de asa-zisul 'prompt' (o liniuta verticala care clipeste).

Deoarece la inceput fisierul dumneavoastra contine un singur caracter, nu puteti introduce textul decat in acest loc.

Daca nu sunteti familiarizati cu tastatura calculatorului, va reamintim urmatoarele detalii:

Literele mari se obtin apasand simultan tasta Shift si tasta corespunzatoare literei dorite (exista doua taste Shift: una in stanga si alta in dreapta). Acelasi lucru este valabil si pentru tastele care au notate pe ele doua simboluri: cel de jos este tiparit daca apasati tasta, iar celalalt il obtineti apasand Shift simultan cu tasta in cauza.

Daca doriti sa scrieti cu majuscule, de exemplu la titluri, apasati tasta Caps Lock (sesizati aprinderea led-ului corespunzator). Nu uitati sa dezactivati aceasta tasta, apasand-o din nou, cand doriti sa reveniti la scrierea normala.

Tasta Space (spatiu) este cea lunga, din partea de jos a tastaturii.

Pentru a trece la un rand nou, apasati tasta Enter. Atentie: programul Word trece automat la linia urmatoare atunci cand depasiti spatiul linii curente (de altfel, el trece automat si la o pagina noua). Nu folositi tasta Enter decat atunci cand doriti sa incepeti un paragraf nou.

Daca ati gresit, puteti sterge folosind tasta Backspace, (←), care sterge caracterul din stanga promptului sau tasta Delete, care sterge caracterul din dreapta promptului.

Acestea fiind spuse, scrieti cateva propozitii (daca nu aveti chiar nici un pic de inspiratie, copiati cateva fraze din acest manual).

2 Caractere romanesti

Daca scrieti un text in limba romana, aveti nevoie desigur si de literele romanesti care nu apar in limba engleza (s, t, a etc.). Pe bara de instrumente de formatare se gaseste o lista derulanta (a doua din stanga), care contine numele setului de caractere cu care scrieti in acest moment. Seturile de caractere romanesti au litera R la sfarsit (de exemplu TimesRomanR). Apasati pe sageata din dreapta listei si apoi folositi bara de derulare pentru a cauta in acesta lista un set de caractere romanesti. Selectati-l cu ajutorul mouse-ului. In plus, acest set de caractere trebuie sa aiba in stanga sa un simbol T dublu.

Daca nu gasiti in lista de seturi de caractere un set de caractere romanesti, inseamna ca trebuie fie va instalati aceste caractere, fie sa nu le folositi (scriind cu 'a' in loc de a, a, etc.)

Pentru instalarea caracterelor romanesti aveti nevoie de o discheta sau un CD pe care sa aveti fisierele (de tip font) pentru aceste caractere. Ele sunt denumite exact cu numele tipului de caractere. Inchideti mai intai programul Word. Copiati apoi fisierele in directorul Fonts, pe care il puteti accesa cu Start, Settings, Control Panel, unde veti gasi o scurtatura pentru deschiderea acestui director (Fonts). Dupa ce ati copiat fisierele, deschideti din nou programul Word si sesizati aparitia noului set de caractere in lista derulanta, pe care il puteti selecta acum.

Daca nu aveti tastaura romaneasca, caracterele speciale romanesti se regasesc pe unul din tastele cu simboluri, asa ca va trebui sa va jucati un pic pentru a le gasi.

O alta modalitate de a introduce caracterele romanesti este: din Insert se alege Symbol si aici se selecteaza din Font (normal text) litera specifica caracterului romanesc.

3. DEPLASAREA IN TEXT SI DERULAREA TEXTULUI

Priviti acum frazele scrise: probabil ati facut unele greseli pe parcurs, undeva la mijlocul textului. Cum le corectati? Daca ati gresit doar unele caractere, cel mai simplu este sa va pozitionati cu promptul inainte sau dupa caracterul pe care doriti sa-l modificati, sa-l stergeti pe acesta cu tasta Delete, respectiv BackSpace si sa introduceti caracterul corect.

Cum deplasati promptul (punctul unde scrieti in text)? Iata doua variante:

Miscati usor mouse-ul pentru a localiza pe ecran cursorul acestuia, care arata oarecum litera I, cand se afla in zona destinata documentului, si ca o sageata atunci cand se afla in zona de comenzi. Pozitionati acest cursor exact in punctul unde doriti sa faceti modificarea si faceti click pe butonul din stanga. Promptul se va deplasa acolo. Nu uitati sa reveniti cu promptul in pozitia unde doriti sa continuati redactarea.

Daca trebuie sa deplasati promptul doar cu cateva caractere sau randuri, veti gasi poate mai comod sa folositi tastele de deplasare, care sunt marcate cu sageti si se afla in dreapta tastaurii pentru caractere (jos). Daca mentineti  apasata tasta cateva secunde (durata depinde de setarile tastaurii dumneavoastra) veti sesiza o deplasare rapida in sensul respectiv.

Exista si un alt grupaj de taste pentru deplasare in text, aflate deasupra celor marcate cu sageti:

Tasta Home deplaseaza promptul la inceputul randului pe care scrieti acum.

Tasta End deplaseaza promptul la sfarsitul randului pe care scrieti.

Page Up si Page Down va ofera accesul rapid la pagina anterioara, respectiv la cea urmatoare.

Pentru a ajunge chiar la inceputul documentului, apasati Ctrl+Home.Pentru a ajunge la sfarsitul documentului, apasati Ctrl+End.

4 Folosirea barei de derulare

Daca textul dumneavoastra este mai lung si nu incape complet pe ecran, il puteti derula in sus sau in jos folosind tastele de deplasare anterioare sau bara din dreapta ecranului (cu butonul din stanga al mouse-ului, executati click pe butoanele marcate cu sageti). Daca apasati sageata de sus, care indica in sus, veti vedea ca textul se deplaseaza in jos. Nu ati gresit nimic, asa puteti avea acces la partea anterioara a documentului (cea care este 'deasupra' a ceea ce vedeti acum pe ecran). In fine, daca textul dumneavoastra are mai multe pagini, sagetile duble din partea de jos a acestei bare va ajuta sa accesati direct paginile anterioare/succesive paginii in care scrieti acum.

Pentru deplasarea in text in functie de continutul acestuia, s-ar putea sa gasiti foarte util modul de vizualizare Online layout, a carui descriere o veti gasi la prezentarea meniului View.

5. EFECTE SPECIALE: FONT-uri, DIMENSIUNI, CULORI, BOLD, ITALIC

Haideti sa experimentam acum cateva 'efecte speciale', care, desi pot parea spectaculoase sunt totusi printre cele mai simple din programul Word.

Tipuri de caractere

Apasati pe sageata pentru lista derulanta Font. Va aparea o caseta continand seturile diferite de caractere de care dispuneti. Sunt de obicei mai multe decat vedeti acum in caseta, folositi-va de sagetile din dreapta pentru a derula acesta lista. Alegeti un alt tip de caractere, de exemplu Comic Sans MS. Ceea ce scrieti va arata asa. Dragut, nu? Experimentati si alte tipuri de caractere. Pacat ca nu exista si caractere romanesti pentru toate acestea!

Dimensiunea caracterelor

Apasati pe sageata din dreapta casetei care indica dimensiunea literelor cu care scrieti si selectati o noua dimensiune a literelor, de exemplu 16. Scrieti cateva litere pentru a vedea diferenta.

Stiluri

Urmatoarele trei butoane de pe aceasta bara de instrumente, notate cu B, I, si U va ofera posibilitatea sa scrieti cu litere ingrosate (bold), cursiv (italic), sau sa subliniati (underlined) anumite portiuni din text. In portiunea de text in care aceste efecte sunt active (aceasta se refera la pozitia promptului), butonul corespunzator este mai deschis la culoare.

Apasati pe butonul B. Scrieti cateva cuvinte, vor arata asa. Acelasi  efect il puteti obtine apasand Ctrl+B. Pentru a reveni la scrierea normala, apasati din nou aceeasi comanda (butonul B sau tastele Ctrl+B).

Apasati acum butonul I. Scrieti ceva, sesizati diferenta? Pentru a scrie italic, puteti folosi si tastele Ctrl+I. Reluati comanda pentru a reveni la scrierea normala.

Ati ghicit deja ca, pentru a sublinia ceea ce scrieti, va trebui sa apasati pe butonul U (sau Ctrl+U). Acum ceea ce scrieti este subliniat, ca aici. Se revine repetand aceeasi comanda.

Cele trei efecte pot fi si combinate, oricare doua dintre ele, sau toate trei. Daca activati butoanele I si U in acelati timp, iata ce veti obtine. Iar daca le activati pe toate trei, textul va arata asa. Incercati si dumneavoastra!

Atentie: in tot ceea ce am discutat aici, efectul (schimbarea caracterelor, a dimensiunilor lor) se aplica incepand din punctul respectiv, pentru ceea ce scrieti in continuare. Aceasta nu inseamna ca daca va plasati la mijlocul textului si incepeti sa scrieti ceva cursiv (italic), tot textul incepand de acolo va aparea italic! Numai ceea ce introduceti acum, dupa ce ati dat aceasta comanda, va fi scris cursiv.

Daca deplasati cursorul in cadrul textului si vreti sa adaugati ceva, este bine sa verificati in prealabil daca cele trei butoane sunt activate sau nu in punctul in care ati ajuns.

Ce faceti insa daca ati scris tot textul si apoi vreti sa faceti modificarile 'estetice': sa scrieti titlurile cu caractere mai mari, de exemplu, sa subliniati anumite cuvinte, etc.? Este simplu, cititi paragraful urmator.

Culori

Apasati acum pe butonul Font Color (litera A subliniata cu o culoare, de obicei rosu). Acesta se afla in partea dreapta a barei de instrumente de formatare. De acum inainte, ceea ce scrieti apare pe ecran cu rosu. Sageata din dreapta acestui buton va permite sa alegeti si o alta culoare cu care sa scrieti. Programul Word este fara indoiala un program in culori, dar daca aveti o imprimanta alb-negru, nu va asteptati ca aceasta sa tipareasca textele in culori!

Remarcati ca actiunea acestui buton este oarecum diferita de a celor trei descrise anterior: odata ce ati apasat acest buton, veti scrie cu culoarea selectata, oriunde va deplasati in text, pana cand selectati din paleta de culori o alta culoare. Ca sa reveniti la negru, deci, selectati negru.

Stiluri 6. SELECTAREA TEXTULUI: MUTAREA SI COPIEREA UNOR FRAGMENTE

La fel cum selectati o optiune dintr-un meniu, puteti selecta si o portiune a textului dumneavoastra. Toate comenzile ulterioare cum ar fi: mutarea, copierea, modificarea setului de caractere, dimensiunea acestora sau aplicarea unor efecte speciale pentru un fragment de text se vor face doar asupra textului marcat.

Pentru a selecta o portiune de text, plasati sageata mouse-ului la inceputul textului si, mentinand apasat butonul din stanga al mouse-ului, deplasati mouse-ul la sfarsitul fragmentului de text pe care doriti sa-l selectati (veti descoperi ca merge si invers, de la sfarsitul fragmentului selectat catre inceputul lui). Textul selectat va fi 'marcat' adica il veti vedea pe fond negru. Dati acum comenzile dorite: modificati dimensiunea, culorile, etc. Reveniti cu cursorul in zona documentului si apasati pe butonul din stanga a mouse-ului. Textul va aparea acum normal cu modificarile pe care le-ati facut.

S-ar putea ca la inceput sa nu fiti foarte indemanatici. Pentru a deselecta textul, daca ati gresit sau v-ati razgandit, apasati pe butonul din stanga a mouse-ului.

Pentru a selecta tot textul apasati Ctrl+A sau din meniul Edit selectati comanda Select All.

Atentie: Daca o portiune de text este selectata si apasati tastele Backspace, Delete sau Space veti sterge tot textul selectat.

7. Ati gresit? Nici o problema.

Daca totusi ati gresit, de exemplu stergand o bucata de text sau ati modificat caracterele si nu va place rezultatul obtinut aveti la dispozitie un buton miraculos, pe bara de instrumente standard, butonul Undo (anulare) (aceasta comanda se poate da si din meniul Edit). Apasati pe acesta si ultima 'actiune' pe care ati facut-o este anulata. Daca apasati pe sageata din dreapta acestui buton veti vedea ca puteti anula chiar mai multe actiuni, in ordinea inversa celei in care le-ati realizat (sau apasati de mai multe ori acelati buton). Daca va razganditi din nou si va hotarati ca totusi era bine ceea ce ati facut anterior mai aveti o posibilitate: butonul Redo (refacere).

8. Copiere

O functie foarte utila este aceea de copiere sau deplasare (mutare) a unei portiuni de text. Diferenta dintre acestea este simpla: atunci cand copiati textul ramane si in pozitia initiala, copiindu-se identic si in noua pozitie dorita. In cazul mutarii, textul dispare din pozitia initiala.

Pasii pentru copiere:

Selectati portiunea de text pe care doriti sa o copiati.

Apasati Ctrl+C sau butonul Copy de pe bara de instrumente standard sau alegeti optiunea Copy din meniul Edit (textul selectat este salvat in Clipboard).

Pozitionati sageata mouse-ului si faceti un click acolo unde doriti sa inceapa copia.

Apasati Ctrl+V sau butonul Paste de pe bara de instrumente standard sau alegeti optiunea Paste din meniul Edit.

Pentru a muta textul, folosim pasii de mai sus cu deosebirea ca pasul 2 se face astfel: apasati Ctrl+X sau butonul Cut de pe bara de instrumente standard sau optiunea Cut din meniul Edit. Textul selectat este 'decupat' si dispare de pe ecran. Nu va speriati deoarece el este salvat in Clipboard.

Atentie Trebuie sa nu mai salvati altceva in Clipboard pana cand nu puneti fragmentul in locul dorit.

Functiile Cut, Copy, Paste se afla si in meniul rapid pe care il accesati cu tasta din dreapta al mouse-ului.

Pentru mutarea unui fragment exista si o alta posibilitate:

Selectati portiunea de text pe care doriti sa o mutati.

Apasati (si mentineti apasat) butonul din stanga a mouse-ului in orice punct de pe suprafata selectata.

'Trageti' acum textul cu mouse-ul pana in locul dorit si eliberati butonul.

Veti sesiza faptul ca cursorul apare acum pe ecran avand atasat un patratel care semnifica bucata de text deplasata. Metoda se numeste in engleza 'drag and drop'.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1315
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site