Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Chenare, umbre si texturi in utilitarul MS-Word

word

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Formatare text. Formatare Paragraf
Utilizarea tabelelor
Formatare la nivelul paragrafului
Crearea unui sablon document
MS Word. Elemente de editare de texte si tehnoredactare
Operare si utilizare
Determinarea dimensiunii si a orientarii paginii
Lucrul cu fisiere de tip text
Imbinare corespondenta
Imbinarea corespondentei


Chenare, umbre si texturi in utilitarul MS-Word

Notiunile si procedurile acestei sectiuni nu sunt specificate cu paragrafe, desi aici se aplica cel mai mult. In Microsoft Word se pot atasa chenare, umbriri si fundaluri cu diferite texturi de multiple obiecte : paragrafe, celule de tabel, imagini, etc.
In cele ce urmeaza, desi discutia este dedicata lucrului cu paragrafe, sunt prezentate si proceduri legate de alte obiecte Word.

Chenare

Pentru a incadra un obiect, aceasta trebuie mai intai selectat. Selectare amai multor paragrafe poate produce si incadrarea globala (exterioara) a intregului grup (deci un efort deosebit de tratare secventiala a paragrafelor).

O incadrare simpla se poate realiza utilizand bara de unelte Borders, prezentata in figura alaturata. Actionarea unei unelte produce linia de chenar accentuata pe buton. Vizualizarea acesteibare de unelte Formatting, cu Toolbars sau prin actionarea uneltei Border de pe bara de unelte Formatting, sau similara (contine imaginea unei unelte din bara Borders plus semnul de lista similara). Actionarea simbolului de derulare afiseaza bara de unelte Borders, actionarea uneltei efectueaza bordura aratata.

La incadrarea unui paragraf, chenarul cuprinde intreaga zona dintre deplasarile stanga si dreapta. Prin urmare, daca se doreste ca, pentru un text mai scurt, chenarul sa fie limitat la text, trebuie sa se modifice deplasarile laterale ale liniilor paragrafului.

Comanda principala este Borders and Shading din meniul Format. Se initiaza dialogul complex Borders and Shading, care cuprinde in cele trei fise ale sale necesare fixarii bordurilor si umbririlor. Fisa Border se refera la stabilirea chenarelor, Page Border se refera la chenarul intregii pagini, Shading se refera la umplerea fundalului cu o culoare completata eventualcu o textura. In fiecare dintre fise exista o lista derulanta Apply To care se va pozitiona pe obiectul dorit (paragraf, celula paginile intregului document etc.), elementele listeisunt specifice fisei active si obiectului selectat.

Pentru a incadra o sectiune cu ajutorul controalelor din fisa Borders :

In Syle se selecteaza stilul dorit pentru linie.

In Color se alege culoarea liniei.

In Width se alege grosimea liniei.

In Setting se poate alege intre o formatare globala (None fara chenar, Box chenar complet, Shadow chenar umbrit, 3-D chenar cu efect tridimensional) sau definita de utilizator Custom

Dupa o formatare globala sau selectarea optiunii Custom, prin click in zona Preview (care este activata in acest dialog) pe locul liniilor dorite se anuleaza sau se insereaza linii. Se pot utiliza si butoanele plasate pe lateralele zonei Preview.

Primele trei etape pot fi repetate inaintea plasarii unei linii, incat linii diferite sa aiba culori, stiluri, grosimi diferite.

Actionarea butonului Options afiseaza un dialog in care se poate preciza distanta dintre chenar si continut, ca si alte atribute dependente de obiectul care se incadreaza.

Stabilirea unui chenar pentru pagina se realizeaza cu ajutorul controalelor din fisa Page Border. In plus fata de fisa Border apare lista derulanta Art prin care se poate selecta un motiv grafic de trasare a chenarului. Dialogul Options este mai complex, lista Apply To are mai multe intrari, dar formatiile cerute sunt suficient de intuitive pentru a nu necesita explicatii suplimentare.

Anularea unui chenar existent se face prin selectarea obiectului respectiv si alegerea optiunii Setting = None.

Umbriri

Prin fisa Shading se stabileste culoare de font in grupulFil. Selectarea culorii se face prin click pe patratul culorii dorite. In grupul Patterns se stabileste o textura plasata peste culoarea de fond. In acest mod se pot crea culori compuse. In lista derulanta Style se alege tipul de hasurare iar in lista Color se alerge culoarea modelului. Rezultatul este vizibil in zona Preview.

Renuntarea la fundalul creat pentru paragraf se realizaaza prin reformatarea cu utilizarea optiunilor Fil=None, Style=Clear.

Liste

Microsoft Word poate gestiona trei tipuri de list: numerotate, nenumerotate (cu buline), ierarhizate. O intrare intr-o lista este un paragraf cu o formatare predefinitade sistem (se poate modifica prin transformari de stiluri). Se poate astfel vorbi despre numerotarea paragrafelor.

Utilizarea uneltelor (Bullets) si (Numbering) in utilitarul MS-Word

O lista numerotata este identificata prin simboluri ordonate (numere arabe, romane sau litere). Poate fi numita si lista ordonata. O lista numerotata, sau cu buline, sau neordonata, este identificata prin simboluri grafice, aceleasi pentru toate elementele pe un acelasi nivel. Lista ierarhizata se deosebeste de cele precedente prin aceea ca intrarile ei sunt grupate pe nivele. In cadrul unui nivel, intrarile pot fi numerotate sau nenumerotate, diferitele nivele diferentiindu-se prin indentarile si simbolurile utilizate.Meniul Word gestioneaza listele in sensul ca pastreaza secventa de numerotare atat la adaugarea unei intrari cat si la eliminarea unei intrari din lista.

Utilizarea uneltelor Bullets si Numbering

Pentru a initia o lista numerotata se utilizeaza unealta Numbering, iar pentru o lista cu buline unealta Bullets (identificate prin imaginile din titlul sectiunii). Toate paragrafele formate paa la un nou click pe unealta devin intrari succesive in lista. Pentru a termina lista se dezactiveaza unealta utilizata.

Pentru a transforma in lista o serie de paragrafe deja scrise, se vor selecta si apoi se utilizeaza unelata Bullets sau Numbering (dupa dorinta).

Plasarea pe o intrare intr-o lista se reflecta in pozitia activata a uneltei respective. Dezactivarea uneltei produce intreruperea listei pentrul paragraful respectiv.

Utilizarea comenzii Bullets and Numbering

Controlul mai complet asupra aparentei unei liste se obtine prin comanda Bullets and Numbering din meniul Format.

Pe fisa Bulleted se alege tipul de puncte de lista iar actionarea butonului de personalizare, Customize, initiaza dialogul Customize Bulleted List :

Bullet character selectarea unui simbol pentru marcare.

Font permite selectarea unui caracter dintr-un alt font.

Bullet permite selectarea unui caracter de marcare dintr-un set de caractere grafice.

Bullet position se completeaza distanta dintre marginea stanga si bulina.

Text position se completeaza distanta dintre marginea stanga si inceputul textuluiunii intrari in lista.

Pe fisa Numbered se selecteaza tipul de numerotare si se selecteaza optiunea dorita prin butoanele radio Restart numbering (se reincepe numerotarea unei noi liste) sau Continue previous list (se continua ultima lista numerotata, chiar daca intre timp s-a introdus text in document). Pentru personalizarea aspectului numerotarii se actioneaza butonul Customize initiaza dialogul.

Customize Numbered List :

Number format se construieste formatul numerotarii.

Font permite selectarea fontului.

Number style selecteaza in stil de numar din lista derulanta (roman, arab, litera).

Start at : - defineste inceputul numerotarii.

Number position fixeaza alinierea numarului si pozitia fata de marginea stanga.

Text position stabileste deplasarea textului fata de marginea stanga.

Pe fisa Outline Numbered se pot fixa optiunile pentru crearea unei liste ierarhizate.

Se alege forma de numerotare dorita si se specifica, similar unei liste numerotate, daca lista continua sau nu o lista anterioara.

Pentru modificarea aspectului listei se actioneaza butonul Customize. Dialog Customize Outline Numbered List cu principalele optiuni:

Level se alege nivelul pentru care se modifica aparenta. Este prima optiune care trebuie selectata.

Numbered format este zona in care se construieste formatul numerotarii. Construirea inseamna ca uneltele entitati (cum af fi numarul nivelului anterior) sunt inserate automat, altele pot ficompletate manual (semne de punctuatie, spatii etc.).

Number style selecteaza un stil de numar din lista derulanta (roman, arab, litera).

Start at: - defineste inceputul numerotarii.

Previous level number se alege din lista ascunsa numarul nivelului anterior care se insereaza in pozitia activata a zonei de formare.

Font permite fixarea fontului pentru numerotare .

Exista si zone de fixare a pozitiilor, identice dialoglui Customize Numbered List, precum si un buton More, care permite selectarii de atribute avansate.

In formarea si editarea unei liste ierehizte este necesar ca anumite paragrafe sa fie avansate pe nivelemai mici, sau sa fie retrogadate pe nivele mai mari. Acest lucru se realizeaza prin uneltele :

(Increase Indent) care coboara paragraful in ierarhie.

- (Decrease Indent) care urca paragraful in ierarhie.

Este de mentionat ca uneltele precedente pot fi utilizate si pentru paragrafe care nu sunt in liste, efectul fiind acela al cresterii sau descresterii deplasarii din stanga.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2853
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site