Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


PERSONALIZAREA BARELOR DE UNELTE

word

+ Font mai mare | - Font mai micPERSONALIZAREA BARELOR DE UNELTE

CREAREA UNEI BARE DE UNELTE

Aplicatia Word iti pune la dispozitie peste douazeci de bare de unelte cu ajutorul carora poti sa executi orice operatie doresti in timpul lucrului la un document. Daca doresti iti poti crea o bara de unelte proprie, care sa reuneasca butoanele pe care le folosesti cel mai des. Operatia este foarte simpla.Etape:

n           Din meniul Tools  alegi optiunea Customize;

n           In fereastra Customize trebuie sa selectezi eticheta Toolbar;

n           Apesi butonul New.

n           In caseta Toolbar name: din caseta de dialog New Toolbar introduci numele barei de unelte;

n           In caseta Make toolbar available in: alegi documentul sau sablonul curent ca locatie a acesteia.

n           Inchizi caseta de dialog New Toolbar apasand butonul OK;

n           Apesi butonul Close si inchizi fereastra Customize.

ADAUGAREA DE ELEMENTE BARELOR DE UNELTE

Dupa ce bara a fost creata este absolut necesar sa adaugi noi elemente in interiorul acesteia.

Etapele sunt urmatoarele:

Din meniul Tools  alegi optiunea Customize;

In fereastra Customize selectezi eticheta Commands;

Din lista Categories vei alege categoria in care se afla optiunea pe care vrei sa o introduci in bara;

In lista Commands vor fi afisate optiunile corespunzatoare categoriei selectate. Vei selecta una din aceste optiuni, o vei "agata" cu mouse-ul si o vei trage peste bara de unelte nou creata. In timpul tragerii vei observa un cursor care iti indica exact locul unde va aparea butonul. Cand eliberezi butonul stang al mouse-ului, noul buton este afisat pe bara.

MUTAREA SAU STERGEREA BUTOANELOR

Operatia de stergere sau mutare a unui buton de pe o bara de instrumente este simpla, ea nu necesita deschiderea casetei de dialog Customize.Pentru a muta un buton de pe o bara pe alta vei apasa tasta Alt, vei executa clic si vei "trage" respectivul buton la noua locatie, pe noua pozitie.

Daca executi manevra de tragere spre interiorul ferestrei de lucru, deasupra butonului va fi un X, ceea ce va semnifica faptul ca la eliberarea butonului stang al mouse-ului butonul va fi sters.

PERSONALIZAREA ASPECTULUI BUTOANELOR

Aplicatia Word afiseaza butoanele de pe barele de unelte sub forma unor pictograme prestabilite. Ai posibilitatea sa schimbi aspectul butoanelor de pe bare adaugand, modificand sau eliminand pictogramele acestora.

Meniul scurtatura Modify Selection te ajuta sa inlocuiesti pictogramele asociate butoanelor. Pentru aceasta alege Customize din meniul Tools. Se deschide caseta de dialog Customize. Executa clic cu butonul drept al mouse-ului pe butonul caruia vrei sa-i schimbi aspectul.

Se desfasoara un meniu rapid de care te vei folosi in continuare.

Executa clic pe Change Button Image si din galeria de pictograme alege-o pe cea care iti place si care automat va apare pe buton cand executi un clic pe ea. (Despre aceasta am mai discutat in aceasta lectie la "Adaugarea unei macrocomenzi la un meniu sau bara de unelte").

Daca doresti sa copiezi pictograma pe care o are un buton pe alt buton, din meniul rapid alege comanda Copy Button Image. Executa clic cu butonul drept al mouse-ului pe butonul destinatie si din meniul rapid selecteaza comanda Paste Button Image.

Poti sa modifici pictogramele predefinite, personalizandu-le, folosind editorul de butoane incorporat in Word 2000. Pentru aceasta din meniul rapid afisat ca in pasii anteriori selecteaza comanda Edit Button Image. Se deschide caseta Button Editor in care in zona Picture este prezentat fiecare pixel de pe ecran care compune imaginea respectiva, iar in Preview sunt prezentate rezultatele modificarilor la dimensiunea reala.

Grupul de sageti iti permite sa deplasezi imaginea pe buton, iar paleta de culori te ajuta ca, dupa selectarea culorii, sa o aplici efectuand un clic in fiecare patratel, pentru a-l colora.

Crearea grupurilor de butoane (si de meniuri) este o alta posibilitate de personalizare a barelor de unelte. Daca ai privit atent ai vazut ca pe fiecare bara de instrumente butoanele sunt grupate functie de actiunea pe care o indeplinesc. Astfel pe bara de unelte de formatare ai observat ca butoanele de ingrosare,de inclinare si de subliniere sunt despartite de grupul butoanelor care realizeaza alinierea paragrafului; acestea la randul lor sunt despartite de cele care realizeaza listele marcate si numerotate, etc. Delimitarea dintre aceste grupuri de butoane (iar in meniuri intre grupele de comenzi) este "marcata" printr-o linie subtire. Cu ajutorul meniului Modify Selection poti crea o noua linie de despartire intre grupuri.

Pentru aceasta deschide caseta de dialog Customize selectand din meniul Tools comanda Customize. Apasa butonul drept al mouse-ului pe butonul (sau pe comanda) pe care doresti sa-l modifici. Din meniul rapid alege comanda Begin a Group. Automat Word-ul insereaza o linie de despartire intre grupuri, deasupra (in meniuri) sau la stanga elementului selectat.

O alta facilitate pe care ti-o ofera aplicatia Word 2000 este asocierea unei hiperlegaturi unui buton. Aceasta iti va oferi posibilitatea ca in momentul in care executi un clic pe un buton aflat pe o bara de unelte, sa deschizi un document sau sa navigi catre o anumita adresa de Internet. Dupa ce ai deschis caseta de dialog Customize executa clic-dreapta pe butonul caruia ii asociezi hiperlegatura. Din meniul rapid selecteaza Assign Hyperlink si apoi Open. Se deschide caseta de dialog Assign Hyperlink:Open unde vei indica (selecta) locatia care sa fie deschisa sau numele documentului. Vei inchide caseta apasand butonul OK.

Poti elimina o hiperlegatura parcurgand aceiasi pasi ca la crearea ei, dar nu vei folosi comanda Open ci Remove Hyperlink din submeniul Edit Hyperlink.

MODIFICAREA OPTIUNILOR DE AFISARE A BUTOANELOR SI A MENIURILOR

Atunci cand lucrezi cu Word 2000 in mod implicit apropierea cursorului mouse-ului de un buton are ca efect afisarea unei etichete explicative (Screen Tip) care prezinta numele butonului. Asa cum ai vazut in cursurile anterioare, poti sa stabilesti si modul de prezentare al butoanelor pe bara de instrumente - cu pictograme mari sau mici.

Pentru a modifica aceste optiuni (si nu numai pe ele) trebuie sa parcurgi urmatoarea secventa:

Selectezi comanda Customize din meniul Tools.Executi clic pe eticheta Options. De aici selectezi sau debifezi optiunile dorite.

Inchizi caseta executand un clic pe butonul Close.

Care este semnificatia si actiunea fiecarei optiuni

Standard and Formatting toolbars share one row - daca este activa, barele de instrumente Standard si Formatting sunt ancorate una langa cealalta pe acelasi rand. Aceasta iti permite sa ai cat mai mult spatiu de lucru pe ecran, sa vizualizezi cat mai mult din documentul activ. Debifarea ei va permite celor doua bare sa apara una sub alta, avand vizibile toate butoanele disponibile.

Menus show recently used commands first - Comenzile utilizate mai rar sunt ascunse.

Show full menus after a short delay - pentru economie de spatiu ocupat pe ecran, in momentul desfasurarii listei cu comenzi dintr-un meniu sunt prezentate cele mai des folosite, restul aparand dupa cateva momente.

Butonul Reset my usage data permite restabilirea optiunilor si functiilor implicite ale Word-ului, ca si cum nu ai fi lucrat si personalizat nimic pana in acest moment.

Optiunea Large icons activata are ca efect afisarea pictogramelor mari pe barele de instrumente.

List font names in their font are ca efect afisarea numelui fonturilor chiar cu fontul respectiv .

Show ScreenTips on toolbars. Bifarea acestei optiuni are ca efect adaugarea etichetelor explicative la butoanele barelor cu instrumente cand aceste etichete sunt activate in caseta de dialog Help Options.

Show shortcut keys in ScreenTips adauga in etichetele explicative si combinatia de taste (scurtatura de la tastatura) care se poate folosi pentru lansarea in executie a respectivei comenzi .

Menu animations permite alegerea optiunilor de animatie sau dezactivarea lor.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1314
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved