Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura

Cadastru

Richard Allan Meier Smith House

Arhitectura

+ Font mai mare | - Font mai micRichard Allan Meier Smith HouseAsezata pe coasta abrupta a stramtorii Long Island in Darien, Conneticut, Casa Smith a lui Richard Meier este un far modern al geometriei transparente. Criticul Kenneth Frampton spune despre ea: este o frumoasa vedere panoramica a tarmului stancos, o opera neoportunista de arhitectura, care aminteste de operele cele mai bune ale lui Corbusier. De asemenea este unul din primele mari proiecte rezidentiale ce semnifica un moment reprezentativ in cariera sa.

Cand a castigat licitatia pt aceasta cladire in 1965, la varsta de 31 de ani, Meier, conducea deja de 2 ani propia sa firama, dupa ce si-a facut ucenicia in studioul lui Marcel Breuer.Casa Smith a fost pentru mine un proiect de infiripare a cunostintelor, afirma Meier, mi-a permis sa materializez idei pe care le urmaream, cum ar fi echilibrul dintre spatiul public si cel privat.

Conceputa ca un loc de retragere in week-end pentru new-york-ezii Carol si Fred I. Smith si cei 2 copii ai lor, casa se impune pe propietatea cu o suprafata de aproximativ 21.000 mp. Dupa o suprafata de conifere, privelistea se deschide si se ridica catre centrul zonei, dupa aceea cade catre tarmul abrupt si catre golful nisipos. Organizarea spatiala a casei alterneaza intr-o separare programata intre zonele private si cele publice. La intrare vizitatorii se apropie de o fatada din lemn aproape opaca inainte de a traversa o rampa si a trece in nivelul 2 unde descopera, ceea ce Meier numeste, o explozie la 180⁰ de spatiu si lumina. Camera de zi, zona de luat masa si biroul imbratiseaza privelistea cu apa din fata,!!!!!!. Camerele private ale familiei, fiind condamnate sa imbratiseze fatada de la strada a casei de circa 930 mp.

Elemente care vor deveni specifice lui Meier sunt de asemenea prezente: exteriorul alb de altadata, se extinde cu o suprafata plata incadrata de piloni si despartituri foarte bine proportinonate si interioare minimale creand volume intersectate. Cand casa Smith a fost publicata pe coperta revistei Record Houses, in mai 1968, editorii evidentiau: impactul designului este produs prin cele mai simple metode, fara zorzoane si o remarcabila absenta a cliseelor arhitecturale curente.


La foarte putin timp, dupa ce casa Smith a fost definitivata, sotii Smith au divortat. Mai tarziu, dupa ce Carol s-a recasatorit cu Herrick Littlefield, familia a decis sa se mute definitiv in Darien si Meier a fost desemnat sa mareasca locuinta. Terminata in 1973, anexa de circa 100 mp, a marit partiul initial, adaugand debarale si spatii suport. Astazi familia Littlefield se bucura de casa, ca loc de retragere in week-end, unde lumina face un joc incredibil tot timpul anului , spune Carol.
Cred ca succesul casei se bazeaza pe capacitatea de a absorbi si de a intra intr-un fenomenal dilaog al luminii cu locul spune Meier. They are, in the end, its material.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 298
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved