Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura

Cadastru

Windows Arhitect 3.0

Arhitectura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Windows Arhitect 3.0



Manual de utilizare

Capitolul 1

Introducere


WinArhi este un program de calculare a consumului de materiale pentru tamplaria de usi si ferestre. Pe baza consumului de materiale se bazeaza calcularea si tiparirea ofertei si a celorlalte documente aferente.

Programul poate fi folosit de asemenea ca ajutor in productie prin calcularea automata a dimensiunilor de debitarea a profilelor si a geamului, a consumului de materiale, a fisei de feronerie, optimizarea debitarii profilelor.

Avantajele programului WinArhi

Precizia calcularii consumului

Consumul de profile se realizeaza la milimetru. Fiecare tip de profil are procentul sau caracteristic de pierdere. In calcularea consumului se iau in considerare chiar si capacelele de scurgere a apei, cloturile si suruburile cu care se prinde otelul si feroneria.

Aspectul placut al documentelor tiparite

Tiparirea se realizeaza grafic (chiar si color) folosind interfata Windows.

Interfata prietenoasa caracteristica programelor Windows

Programul este realizat pentru mediul Windows ceea ce ii ofera o interfata intuitiva usor de utilizat chiar de la inceput.

Usurinta utilizarii chiar si fara cunoasterea datelor tehnice

In crearea ferestrelor se folosesc setari implicite pentru tipul de geam, garnituri, gaurile de scurgere a apei, montaj, sipci si garnituri, feronerie. La feronerie sunt setari implicite pentru fiecare tip de deschidere, daca este stulp sau fereastra si usa, ceea ce nu implica cunoasterea feroneriei.

De obicei trebuie date doar cotele si ales profilul pentru usa sau fereastra.

Simplitatea utilizarii

Structura programului este facuta pentru a minimiza efortul de utilizare. Nu include foarte multe date tehnice, o parte din ele fiind implicite, iar cele care sunt, devin vizile doar in caz de necesitate.

Garantia calitatii

Este asigurata de 4 ani de experienta in domeniul productiei de tamplarie din PVC si de 15 ani de experienta in domeniul calculatoarelor.

Suport tehnic

Bazele de date se pot adapta in functie de tehnologia fiecarui producator. De asemena se pot face unele modificari ale programului in masura posibilitatilor pentru al adapta cerintelor utilizatorului.

Informatii generale

Fig. 1.1 Aspectul general al programului

Conceptul de baza al structurii elementelor create

- Ofertele pot contine elemente separate (fereastre, usi), sau panouri (care pot ingloba la randul lor ferestre si usi). Prin selectarea panoului, se poate vizualiza intreg panoul, aici se poate modifica si profilele de legatura

- Toate ferestrele si usile au ca prim element creat o rama care formeaza un prim ochi (ochiul radacina). Mai departe structura este arborescenta.

- Orice ochi poate contine o cercevea sau sa fie impartit in alte ochiuri.

- Fiecare cercevea contine un ochi care la randul sau poate fi impartit sau sa contina o cercevea.

Selectarea ochiurilor:

Ochiurile care nu contin cercevea sau alte ochiuri pot fi selectate direct cu un click stanga mouse. Acestea sunt ochiurile de la ultimele ramificatii ale arborelui si doar ele pot avea un geam. Selectarea ochiurilor din profunzimea arborelui se poate face alegand "Selecteaza parinte" din meniul contextual (click dreapta pe obiect) sau tinant tasta Alt apasata si click stanga.

Selectarea unui ochi din interiorul "arborelui" este utila pentru a vedea proprietatile acestuia (dimensiuni, feronerie .) sau pentru ai modifica continutul. Avand selectat un ochi care contine o cercevea sau alte ochiuri acesta se poate imparti din nou, i se poate introduce o cercevea cu alta deschidere sau selecta ca acesta sa fie fix. In toate cazurile de schimbare continutul vechi al ochiului se va pierde fiind inlocuit de cel nou.

Atentie ! Pentru a modifica deschiderea unei cercevele trebuie selectat ochiul in care se afla cerceveaua si nu ochiul cercevelei.

Practic nu exista limita pentru complexitea obiectelor create.

Capitolul

Bara de butoane


Comenzile des utilizate se afla in bara de butoane de mai jos:

Fig.2.1 Bara de butoane

2.1. Creaza o noua comanda. Apasand butonul "Detalii >>" va aparea fereastra din dreapta.

La crearea unei oferte noi, WinArhi va va cere un client, acesta poate fi un client nou (completand campurile din fereastra "Client Nou" sau alegand un client vechi acctionand butonul "client vechi"

La crearea unui client nou, in cazul modificarilor campurilor "oras" sau "tara", in dreptul acestora va aparea o casuta de validare "implicit" , in cazul bifarii lor, aceste continutul acestor campuri devenind implicite, iar la urmatoarele oferte, vor fi completate cu continutul implicit.

Fig.2.2 Dialogul de creare a comenzii

Casutele de text: "Nume", "Tel.", "Adresa", sunt optionale, in cazul in care numele lipseste, acesta va fi pus automat "Test"

Casuta "Serie Profile" va da posibilitiatea de a va alege seria de profile cu care se va lucra in oferta, aceasta fiind devenind implicita pentru toatele ferestrele si usile create in cadrul ofertei curente.

Casuta "Culoare" va ofera posibilitatea de a alege setul de culoare

Casuta "Geam" va ofera posibilitatea de a alege tipul de geam folosit

Seturi Adausuri va ofera posibilitatea de a alege setul de adausuri dorit (pentru crearea seturi adaosuri mergeti la capitoulu 3.6)

2.2. Butonul deschide o comanda salvata anterior. Extensia fisierului este .cfu.

2.3. Butonul salveaza comanda curenta. Este suportata o singura comanda deschisa la un moment dat. Daca exista o comanda curenta care are modificari nesalvate veti fi intrebat daca doriti salvarea ei. Mai multe comenzi pot fi deschise in acelasi timp bifand optinea <Optiuni / Setari / Setari Diverse / Mediu de lucru / Mai multe oferte in acelasi timp deschise>.

2.4. Creaza o fereastra noua. Aceasta implica o rama avand toate cele patru laturi din acelasi profil (este folosita inclusiv pentru usile de balcon).

Fig.2.3 Dialogul de creare a unei ferestre

Latimea - este bligatorie - latimea totala a tocului (in mm)

Inaltimea - este obligatorie - inaltimea totala a tocului (in mm)

Nr. Bucati - numarul de ferestre create

Amplasare - este optional si reprezinta locul unde se monteaza fereastra. Aceasta va aparea la listarea ofertei.

Geam - va fi geamul implicit al ferestrei, acesta fiind ales de fiecare data cand se imparte un ochi sau cand se creaza o cercevea. Acesta va aparea la listarea ofertei. In casuta Geam apare componenta geamului sau dimensiunea golului pentru geam.

Serie Profile - seria de profile din care se va construi fereastra. Cand este schimbata seria atunci automat se va selecta Geamul implicit al acelei serii (se gaseste in meniu <Optiuni / Setari / Setari Implicite la Creare>).

Culoare - culorile disponibile pentru seria de profile selectata.

Tip Montaj - tipul de montaj al ferestrei. Toate includ materialele si manopera. (Dem.-demontaj; D8-112 - diblu 8*112; Sp - spuma; Si - silicon)

Forma Naregulata - daca este bifat se vor putea face ferestre si in alte forme decat dreptunghiuri. Important in acest moment este alegerea unei forme cu acelasi numar de laturi cu forma dorita.

2.2. Creaza o usa noua. Diferenta fata de fereastra este ca profilul de jos este de tip prag.

Fig.2.4 Dialogul de creare a usilor

Crearea unei usi este identica cu cea a unei ferestre, deosebirea fiind doar profilul folosit, acesta putand fi selectat din tabelul cu profile aflat in partea de jos a ferestrei.

2.5. Creaza un panou. Acesta este compus din ferestre, usi si profile de imbinare.

Fig.2.5 Dialogul de creare a panoului

Nr. Bucati - Numarul de exemplare din panoul creat

Amplasare - este optional si reprezinta locul unde se monteaza fereastra. Aceasta va aparea la listarea ofertei.

Geam - va fi geamul implicit al ferestrei, acesta fiind ales de fiecare data cand se imparte un ochi sau cand se creaza o cercevea. Acesta va aparea la listarea ofertei. In casuta Geam apar straturile care intra in componenta geamului selectat.

Serie Profile - seria de profile din care se va construi fereastra. Cand este schimbata seria atunci automat se va selecta Geamul implicit al acelei serii (se gaseste in meniu <Optiuni / Setari / Setari Implicite la Creare>).

Culoare - culorile disponibile pentru seria selectata.

Tip Montaj - tipul de montaj al ferestrei. Toate includ materialele si manopera. (Dem.-demontaj; D8-112 - diblu 8*112; Sp - spuma; Si - silicon)

Dupa crearea panoului in cadrul acestuia se pot crea ferestre sau usi. Dupa introducerea in panou a ferestrelor si usilor trebuie selectat panoul in lista din stanga. In acest moment toate ferestrele se vor vedea suprapuse in coltul din stanga sus. Trebuie prinse ferestrele (cu mouse-ul) si trase fiecare la locul ei. La inceput trebuie toate duse mai departe si incepand cu cel mai din stanga-sus obiect trebuie lipite impreuna cu elementele de imbinare. Ferestrele si usile se lipesc doar de elemente de imbinare, niciodata intre ele. Acestea se creaza folosid butoanele ; . Daca este selectata o fereastra sau usa atunci dimensiunea elementului de imbinare va avea dimensiunea acelui obiect. Elementul de imbinare poate fi si el la randul lui deplasat si lipit de elementul dorit.

2.6. Imparte un ochi selectat cu bandouri (ochiul selectat este marcat cu rosu). Apare o lista din care se selecteaza numarul de ochiuri in care in care va fi impartit.

Fig.2.6 Impartirea ochiurilor cu bandouri si traverse

Casuta "Tip Cota". Pe langa fereastra sau usa selectata este desenata o sageata albastra care indica intre care puncte se considera cota. Cota Jos-Ax este utila pentru a alinia la aceasi inaltime mai multe bandouri fata de partea de jos a ferestrei sau usii.

Apasarea butonului "Inchide" se termina impartirea cu cotele si profilul selectat . Daca un ochi care se imparte este vecin cu un altul impartit cu acelasi numar de ochiuri atunci vor fi preluate cotele si profilele folosite in ochiul vecin. Se pot introduce cotele pentru fiecare ochi in parte, ultimul ochi avand dimensiunile ramase (exemplu, pentru o fereastra cu 3 ochiuri si o latime totala de 1500 mm, cu primul ochi de 600, ochiul doi de 500, ultimul ochi va avea 400mm).

2.7. Imparte un ochi selectat cu traverse. Similar cu impartirea cu bandouri.

2.8. Imparte un ochi selectat al unei forme neregulate dupa un unghi specificat si o anumita latura. Unghiul este de la latura dupa care se imparte in sensul acelor de ceasornic catre bandou.


Fig.2.8 Dialogul pentru impartirea dupa latura

2.9. Introduce o cercevea in ochiul selectat. Se alege un mod de deschidere existent la seria de profile pe care se lucreaza.Ultimul din lista ("Fix") este folosit pentru a "goli" un ochi care contine o cercevea sau este impartit in alte ochiuri.

Fig.2.9 Dialogul pentru alegerea cercevelei

Feroneria este selectata automat dupa setarile implicite (meniu Optiuni - Setari -Setari Implicite la Creare) doar la formele dreptunghiulare (pentru mai multe detalii consultati capitolul 3.3.3 "SETURI FERONERIE").

Feroneria poate fi schimbata din casuta "Feronerie" unde se selecteaza destinatia feroneriei (usa sau fereastra), furnizorul de feronerie si setul de feronerie. De exemplu la usi daca implicit este broasca cu inchidere in 4 puncte se poate alege broasca simpla.

La casuta "Deschidere" se selecteaza profilul cercevelei daca este pentru deschidere interioara sau exterioara.

Casuta "Cercevea" se activeaza doar daca cerceveaua are deschiderea pe stulp.Seteaza implicit deschiderea complementara fata de ochiul de pe partea cealata de stulp, astfel incat intotdeauna sa existe o cercevea activa si una inactiva. Pentru prima cercevea cu deschidere simpla creata va fi selectat implicit tipul inactiva.

Fig.2.9 Dialogul pentru alegerea cercevelei la formele neregulate

ATENTIE ! La formele neregulate va trebui selectata latura pe care vor fi balamalele!!!
La cercevelele cu stulp va trebui aleasa si feroneria de stulp activ si inactiv si deschiderea "Activa" sau "Inactiva".

ATENTIE! La dimensiunile ferestrei! In cazul in care dimensiunea ferestrei este mai mare (sau mai mica) decat dimensiunile maxime (minime) ale feroneriei, aceasta nu va fi calculata in pretul final. Avertizand in prealabil cu mesajul "Feroneria de la ochiul X este in afara domeniului", unde X preprezinta numarul ochiului.

2.10. sau Introduce in panoul selectat un profil de legatura orizontal sau vertical. In caz ca este selectat o fereastra sau usa va copia cota acesteia.

Daca este bifata casuta "Scade din fereastra (usa) selectata" atunci grosimea profilului de imbinare va fi scazuta din fereastra sau usa selectata.

Fig.2.8 Dialogul pentru elementele de imbinare

Lungimea implicita a profilului de legatura este egala cu lungimea laturii pe care se pune profilul a ochiului selectat

Prin prinderea cu mous-ul al profilului de legatura, acesta poate fi deplasat si atasat unui alt element.

2.11. Acest buton selecteaza scara de vizualizare pe monitor.

2.12. Listeaza la imprimanta oferta.

2.13. Deschide o fereastra in care se previzualizeaza oferta.

2.14. si Editarea intoducerii si a incheierii din oferta.

2.15. O previzualizarea a ofertei pentru a vedea introducerea si incheierea.

2.16. Egalizare ochiuri. Acest buton se activeaza doar in cazul unui ochi selectat. In cazul apasarii lui, apar sub bara urmatoarele doua butoane:

2.16.1. si Egalizeaza ochiurile selectate. Primul egalizeaza dupa cota de ax, al doilea dupa dimensiunea geamului (mai exact lumina). Ochiurile pentru egalizare se selecteaza, selectand unul din ele apoi cu tasta Ctrl apasata se selecteaza si celelalte ochiuri. Cele doua butoane apar daca este selectat mai mult de un ochi.

2.17. Deschide o fereastra in care vor putea fi selectate accesorii pentru tamplarie.

Categorii - filtreaza accesorile in functie de categoria aleasa

X, Y - Latimea, respectiv inaltimea

Accesorile pot fi introduse global pe oferta sau pe fiecare pozitie in parte, in functie de obiectul selectat in lista.

Butonul "Adauga" va adauga accesoriul selectat din lista de sus in lista de jos. "Sterge" va sterge accesoriul selectat in lista de jos.

Implicit casuta pentru montaj va fi bifata. Acesta se poate seta individual pentru fiecare accesoriu in parte.

2.18. si face vizibil sau ascunde fereastra de Mesaje sau Proprietati. Pentru mai multe detalii consultati capitolul 3.4

Capitolul

Meniul


In continuare este prezentat meniul. Unele optiuni au corespondent si in bara de butoane. Anumite optiuni din meniu care nu sunt inca active urmeaza sa fie realizate sau nu fac parte din din modulele cerute.

3.1. "Fisier" contine comenzile de creare, deschidere si salvare a comenzii.

Nou - creaza o oferta noua

Deschide - deschide o oferta deja existenta

Lista - deschide lista de oferte existente

Salveaza - salveaza oferta curenta

Inchide - inchide oferta curenta

Salveaza copie - Salveaza o copie din oferta curenta

3.2. "Document" contine previzualizarea si listarea documentelor generate de program precum si o comanda de calculare completa a consumului.


3.2.1. "Previzualizare"

- "Oferta" este indentic cu butonul .

- "Tablou de tamplarie simplu" - Listeaza dimensiunile ferestrelor si usilor create

- "Tablou de tamplarie detailat" - Listeaza dimensiunile ferestrelor si usilor create, incluzand si tipul profilului, geamului, feroneriei, culorii si a montajului.

- "Consum" - Listeaza consumul de materiale separat pentru fiecare element creat din cadrul ofertei selectate

- "Consum pe o comanda" - Listeaza consumul insumat pentru comanda selectata.

- "Consum pe comenzi insumate" - Listeaza consumul insumat pentru toate ofertele selectate.

- "Fisa feronerie" - Listeaza elementele de feronerie pentru o comanda (nu pentru mai multe comenzi)

- "Situatia Formarii Pretului" afiseaza toate materialele fiecarei pozii a comenzii pe categori (Tamplarie, Manopera tamplarie, Geam, Manopera geam, Montaj, Manopera montaj) cu totaluri si subtotaluri. Este aratat profitul si regia ca valoare si ca procent la fiecare categorie si pe total.

- "Situatia Formarii Pretului per Comanda" este indentica cu "Situatia Formarii Pretului" cu diferenta ca sunt insumate toate materialele si manopera din comanda.

- "Dimensiuni Debitare" afiseaza dimensiunile de debitare ale ramelor cercevelelor si teurilor.

- "Dimensiuni Geam" - listeaza dimensiunile geamurilor (termopanelor) din cadrul ofertelor selectate

- "Lista Debitare Profile" contine o lista cu profilele care trebuie debitate in ordinea profilelor si a dimensiunii lor. Se poate observa si pozitia imbinarilor pe profile.

- "Lista Pozitii Imbinari" este o lista a cotelor la care se prind bandourile si traversele.

- "Dimensiuni Geam" afiseaza dimensiunile de taiere a geamului.

- "Dimensiuni Debitare detaliat" afiseaza dimensiunile de debitare detaliate ale ramelor cercevelelor, teurilor si geamului. Folosita in special pentru forme neregulate.

- "Comanda profile pe comenzi insumate" - Afiseaza lista de profile necesare pentru comenzile selectate

- "Comanda feronerie pe comenzi insumate" - Afiseaza lista de feronerie necesara pentru comenzile selectate

- "Comanda geam pe comenzi insumate" - Afiseaza lista de geamuri necesare pentru comenzile selectate

- "Optimizare profile" - Listeaza locurile de taiere a barelor si resturile folosite (pentru mai multe detalii consultati capitolul 6)

- "Etichete optimizare Z-Label 105x57" - Listeaza etichetele cu dimensiunile fiecarui element taiat.

3.2.2. "Listare" indentic cu previzualizarea cu diferenta ca se face listare direct la imprimanta.

3.2.3. "Calculare Consum" calculeaza consumul comenzii.

La anumite operatii consumul este calculat automat. In caz ca pentru o pozitie s-a calculat deja consumul si aceasta nu are nici o modificare atunci nu recalculeaza consumul. Astfel calcularea consumului se face doar la pozitiile modificate.

Comanda este utila daca s-au facut modificari la profit, regie sau preturi de exemplu si atunci trebuie recalculat intregul consum deoarece aceste modificari nu vor genera o recalculare automata.

3.3. "Optiuni" contine editarea tabelelor de profile, feronerie, manopera etc. si setarile.

Editarea seriilor de profile

"Serie Profile" - selecteaza seria de profile ce urmeaza a fi editata

"Cod" sau "Cod Magazie" in tabela - Codul articolului, de regula ii codul de catalog al articolului respectiv, acest cod trebuie sa fie unic in cadrul bazei de date.

"Pret" - pretul articolului de la furnizor (fara TVA)

"Rabat" - Procentul de rabat al articolului oferit de furnizor

"Grupa rabat" - Grupa de rabat (in meniul Diverse -> Rabat pe grupe, se pot seta grupele de rabat si rabatul din cadrul lor)

"Pierdere %" - pierderea standar care apare la elementul respectiv

"Gramaj" - greutatea elementului - Folosit la calcularea pretului la profilele din aluminiu

"Grupa Pret la gramaj" - Aceasta optiune este specifica profilelor din Aluminiu. Se introduce grupa de pret (aceasta poate fi editata in meniul "Diverse" -> "Preturi pe Kg", unde primul camp "Grupa" reprezinta grupa de pret, iar al doilea camp reprezinta pretul pe kilogram)

"Categorie consum" - Categoria de consum in care se introduce elementul respectiv.

"Denumire" - Denumirea articolului

"UM" - Unitatea de masura

"Categorie Consum" - categoria de consum din care face parte, este deosebit de importanta, ea influentand costul si necesarul de material al produsului finit

"Culoare" - culoarea elementului selectat

"Valuta" - moneda in care au fost exprimate preturile, editarea cursurilor valutare se face in meniul "Optiuni" -> "Setari", selectand tabelul "Consum si ofertare"

Pentru editarea campurilor (si in special al preturilor), se pozitioneaza cu cursorul sau cu mous-ul pe cimpul dorit, se introduce valoarea dorita, dupa care se paraseste campul cu sageata sus sau sageata jos, sau se pozitioneaza cu ajutorul mous-ului pe un alt camp, dupa care se acctioneaza butonul "Salveaza N articole" sau se inchide fereastra de editare.

3.3.2 Editarea articolelor de feronerie

Editarea este identica cu cea a seriilor de profile, diferenta consta:

"Marca" - marca articolelor de feronerie

"Utilizare" - poate fi USA sau FEREASTRA

"Minute Manopera" - se utilizeaza in calculul costului manoperei, timpul de manopera fiind insumat pentru toate articolele necesare obiectului creeat

3.3.3 Editare Seturi Feronerie

Fiecare serie de profile are seturile de feronerie specifice.

"Sterge Set" - Sterge setul de feronerie curenta (doar de la seria de profile, deschiderea si furniozorul curent)

"Copiaza Set" - Copiaza setul de feronerie curent in alta serie de profile sau alta deschidere

"Adauga Set" - Adauga un set nou (gol), acesta putand fi ulterior copiat in alte deschideri

"Modifica denumire" - modifica denumirea setului curent

Pentru crearea unui set de feronerie nou, se selecteaza seria de profile, deschiderea (OBD, OBS, OD, OS etc), destinatia (fereastra sau usa) si furnizorul de feronerie pentru care se doreste a se crea, dupa care se actioneaza butonul "Adauga Set", se introduce denumirea dorita.

In tabelul dreapta jos se va gasi un articol cu codul de magazie "XY". Iar in campurile:

"minX" se introduce latimea minima a feroneriei pentru care se poate crea

"maxX" se introduce latimea maxima a feroneriei pentru care se poate crea

"minY" se introduce inaltimea minima a feroneriei pentru care se poate crea

"maxY" se introduce inaltimea maxima a feroneriei pentru care se poate crea

Din tabelul din stanga jos se alege elementul de feronerie se introduce in set si se apasa butonul

, dupa care se introduc dimensiunile minime si maxime ale ochiului pentru care este elementul respectiv ("minX", "maxX", "minY", "maxY"), daca este cazul. In cazul in care nu se va introduce nici o dimensiune de delimitare a articolului respectiv, acesta va fi introdus in toate ferestrele create, indiferent de dimensiune. La cantitate, se introduce cantitatea necesara domeniului respectiv de dimensiuni. In cazul in care una dintre dimensiuni (X sau Y) nu este importanta, se lasa necompletate campurile respective. De exemplu, pentru balamale, la dimensiunile cuprinse intre 300 si 600 se adauga un articol balama cu minX = 300 si maxX = 600, iar la cantitate se introduce 2. Pentru dimensiunile cuprinse intre 600 si 900 se adauga un alt articol balama unde se introduc dimnensiunile minX = 600 si maxX = 900, iar la introduce la cantitate 3.

Editarea termopanelor.

Fig.3.1 Setari pentru tipurile de termopan

Contine definirea tipurilor de Termopan (care se compun din staturi). In partea dreapta se selecteaza compozitia termopanului. In tabelul din stanga se afla lista cu termopane. Cu tasta <Insert> sau butonul "+" se adauga un nou tip de termopan. Cu tasta <Ctrl-Delete> sau butonul "-" se sterge un tip de termopan. Pentru stergere nu trebuie sa fiti in editarea nici unui camp ci sa fie selectat articolul, adica sa se vada un dreptunghi intrerupt ce inconjoara tot articolul (termopanul).

"Pret" - este pretul termopanului de la furnizor (pe mp). (fara TVA si adaus propriu)

"Pret/mp" - daca este bifat (contine un X) atunci nu va introduce in consum fiecare material al termopanului pe baza de consum ci doar tipul de termopan si "Pret"-ul sau in functie de suprafata.

"Setari" se imparte in mai multe pagini:

"Categorie Consum" - categoria de consum din care face parte (este important ca la termopane sa fie introdusa categoria "Geam" cu prima litera majuscula).

"Straturi" - se pot selecta straturile din care sunt facute geamurile (care pot fi elementele componente sau golul pe care il ocupa geamul".

"Grosime totala" - indica grosimea totala a geamului selectat.

ATENTIE!!! A nu se uita selectarea straturilor sau a golurilor geamului! Este importanta dimensiunea totala a geamului pentru selectarea baghetelor si garniturilor!

Editare Accesorii

Editarea este identica cu editarea profilelor, cu exceptia:

"Grupa" - Stabileste grupa din care face parte accesoriul respectiv

"UM" - unitatea de masura.

In cazul unitatii de masura "ex", calculul pretului se face in functie de expresia introdusa in campul "expresie". Expresia poate fi de forma: "X/1000*Y", unde X reprezinta latimea, respectiv Y inaltimea. Pentru verificarea expresiei, se pot in stanga jos se gaseste "Expresie". La X si Y se introduc dimensiunile de test, dupa care se apasa butonul "Calculeaza".

In cazul unitatii de masura "tab", la expresie se editeaza un tabel de valor. Prima coloana reprezentand inaltimea, iar prima coloana de pe orizontala reprezentand latimea. In campurile create, se indtroduc preturile pentru inaltimea si lungimea respectiva (limitele)

Editare Manopera

"Cod magazie" - Codul manoperei

"Minute" - durata manoperei in minute pentru unitatea de masura, se foloseste la calculul costului manoperei, ea fiind inmultita cu "costul pe ora la ofertare" meniul "Optiuni" -> "Setari" -> "Consum si Ofertare"

"Cost Direct"

"Valuta Cost Direct"

"Aplicare" - unitatea de masura care se aplica costului. De exemplu, daca unitatea este "buc" la "debitare sipci", in cazul in care sunt necesare 5 sipci, totalul timpului de manopera va fi "minute" * 5, unde "minute" ii durata manoperei pentru o bucata.

Creare Tabel Schimbare Serie



"Serie VECHE" - Se selecteaza articolul din seria veche care urmeaza sa fie inlocuit

"Serie NOUA" - Se selecteaza articolul din seria noua care urmeaza sa inlocuiasca

Adauga in tabelul de schimbare articolele. In campul "Cod_mag" se gaseste vechiul vechi, in campul "NCod_Mag" se gaseste noul articol.

"Setari Diverse"

Fig.3.2 Setari diverse

"Debitare" - dimensiunile de debitare pot fi calculate exact pt. debitare (cota de sudura inclusa) sau considerand masina de debitat ca fiind reglata cu dublul cotei de sudura. Cota de sudura se stabileste separat la fiecare serie de profile in parte (la aluminiu de exemplu este 0). Exista si optiunea de a rotunji zecimalele dimensiunilor de debitare.

"Rotunjire dimensiuni de debitare" - rotunjeste zecimalele din dimensiunile de debitare

"Exclude boltele de la debitare" - nu listeaza profilele curbate din oferta

"Afiseaza Toate Cotele" - daca este bifat atunci pe ecran vor fi afisate toate cotele ferestrelor sau usilor altfel vor fi afisate doar cotele ochiului selectat.

"Afisare oferta" - sunt dimensiunile in pixeli a grilei in care va fi afisata oferta cand aceasta este selectata din lista.

"Mai multe oferte in acelasi timp deschise" - daca este bifat se vor putea deschide mai multe oferte in acelasi timp

"Pastreaza fereastra de deschidere deschisa" - La deschiderea unei oferte salvate, lista cu oferte ramane deschisa, este utila pentru deschiderea mai multor oferte.

"Afiseaza denumire firma la pornire" - daca este bifat va afisa la pornirea programului denumirea firmei pentru care este personalizata baza de date.

"Afisare Color" - selecteza daca pe ecran afiseaza sau nu profilele colorate.

"Coeficient curbura minima" - este o valoare mai mica ca 1 si reprezinta rezultatul ecuatiei:
(r-T)/(r-T/2), unde r - raza minima de curbura a profilului pentru latimea profilului T.

Tot aici se poate schimba parola de administrator a programului.

"Setari Implicite la Creare"

Fig.3.3 Setari implicite la creare

Setarile se retin pentru fiecare serie de profile in parte si contin toate setarile care se fac implicit la crearea unui articol de tamplarie (cum ar fi geamul, feroneria, tipul de montaj, etc.).

Setare feronerie implicita pe partea opusa stulpului la Usa (Fereastra) - daca este bifat va selecta implicit feroneria pentru stulp activ sau inactiv la cerceveaua de pe partea opusa stulpului, la Usi (Ferestre).

Setarile se fac pentru fiecare serie de profile in parte

Se alege tipul de fereastra (usa), dupa care se, la deschiderea dorita se alege furnizorul de feronerie si setul de feronerie (pentru crearea seturilor de feroneri consultati capitolul 3.3.3 - editarea seturilor de feronerie)

Este util daca de exemplu la usi se selecteaza foarte des alt tip de feronerie decat cel implicit,
pentru ca sa nu modifice ceea ce a selectat utilizatorul.

"Listare Oferta"

Fig.3.4 Setari pentru listarea ofertei

Listare Color - daca este bifat, desenele tehnice sunt listate color

Editare introducere implicita - se introduce textul cu care se incepe oferta. Este util pentru prezentarea ofertei

Editare incheiere implicita - se introduce textul de incheiere al ofertei.

In casuta de "Logo" se definesc dimensiunile si imagimea care va fi afisata pe Oferta la inceputul acesteia. Imaginea trebuie sa fie de tip Bitmap (extensia BMP), imaginea trebuie sa aibe o adancime de culoare de 24 Biti.

Listare Color - daca este bifat atunci schitele ferestrelor vor fi listate color (nu afecteaza imaginea de Logo care intotdeauna este color).

Subsol - se defineste un text ce apare in subsolul fiecarei pagini listate (implicit in ofertare). De regula ii se introduce o adresa si un numar de telefon al firmei sau un numar de atestare.

"Consum si Ofertare"

Fig.3.5 Setari pentru consum si ofertare

TVA (%) - Procentul TVA

Costul ora-munca pt. ofertare - Se calculeaza dupa cum urmeaza: total timp manopera (Editare articole feronerie -> minute manopera - se editeaza minutele de manopera pentru fiecare articol in parte) inmultit cu costul orei de munca. Totalul se regaseste in pretul final al ofertei.

Pret minim montaj Accesorii - Stabileste pretul minim pentru montarea accesorilor .

Adauga "."(punct) intre cod produs si cod culoare - afecteaza codurile din lista de consum si este utila la folosirea impreuna cu WinStock.

"Foloseste optimizarea pentru a determina pierderile" - pierderile care apar la profile sunt determinate in functie de pierderile din optimizare.

Curs valuta - se trec valutele folosite si valoarea acestora (de obicei) in lei. Prima valuta din tabel va fi folosita ca valuta principala pentru ofertare si toate preturile introduse in celelalte valute vor fi convertite proportional cu cimpul <Valoare>, Se pot adauga valute noi folosind butonul "+"

Denumirea seriilor la ofertare - In camplul "DenumireOfertare" se introduce denumirea seriilor de profile care apar in listarea oferte

3.6 Formare pret

Permite setarea procentelor profitului si regiei pentru fiecare categorie (Tamplarie, Termopan, Montaj) pe fiecare serie in parte.

Calculul se face be baza unui set de variabile definite in tabela "Categorii adausuri consum", unde "cod" este denumirea variabilei, iar "Denumire" este categoria de consum din care face parte. Sintaxa este de forma: Variabila_total = Variabila1 [operand] Variabila2, unde operand este un operator aritmetic (+,-,*,/)

"Adauga Set" - Adauga un set adausuri noi, inclusiv formarea pretului.

"Adausuri pentru seria "- seturile de adausuri si formarea de pret se seteaza pe fiecare serie de profile in parte.

"Editare detailata" - editarea formulelor de calcul si procentelor intr-un editor mai avansat

"Verifica" - verifica sintaxa formulelor de calcul din formarea de pret, eventualele erori vor aparea in casuta alaturata. Daca sintaxa este corecta, in casuta va aparea mesajul "O.K."

3.7. Machete rapoarte

Format rarport folosit - Se selecteaza raportul pentru care se seteaza macheta rapoarte sau poate fi ales din "Lista rapoarte"

Editare macheta - Porneste Rave editorul (editarea fisierului porpriuzis de rapoarte)

Se pot selecta elementele care apar in raport bifand casutele de validare

Pentru a adauga un raport nou, se foloseste "+", iar in casuta noua creata se introduce denumirea. Iar cu ajutorul butonului "Editare Macheta" se poate edita macheta si configura dupa necesitati.

3.8. Conectare la date

Sursa datelor (clienti, oferte, stoc profile etc) - poate fi local sau un server SQL

Server - adresa serverului de date

Cale de export:

WinStock - calea de export a consumului de materiale

WinGlass - calea de export pentru programul WinGlass

"Arhiveaza baza de date" - arhivarea bazei de date cu profile si setarile aferete. Arhivarea se poate face dupa doua optiuni: Total (serii profile, feronerie, rapoarte etc), sau partial, in functie de necesitati. Fisierul are extensia wa3.

"Incarca date din arhiva" - dezarhiveaza o baza de date. Dezarhivarea se poate face dupa doua optiuni: Total (serii profile, feronerie, rapoarte etc), sau partial, in functie de necesitati. Fisierul are extensia wa3.

3.4. "Export"

"Exporta geam pentru WinGlass" - Exporta consumul de geam din ofertele selectate pentru programul WinGlass

"Exporta Consumul Ofertei Selectate" - Exporta consumul de materiale al ofertei selectate pentru WinStock

3.5. "Info" -

"Activare" - in cazul activarilor cu termen limitat (chirie sau cumpararea in rate), programul va anunta cu 15 zile inaintea expirarii activarii. Obtinerea unei noi activari se face telefonic, comunicind numarul cheii de protectie si numarul de licenta.

"WinArhi" - detalii despre program, adrese de contact, numarul de zile ramase pana la expirarea activarii, licenta etc

"Schimbare Licenta" - schimbarea licentei programului, licenta defineste modulele disponibile din program.

3.6. "Vizibil"

"Proprietati"

La selectarea unui ferestre, usi sau panou din lista, proprietatile acesteia apar automat in fereastra de proprietati (daca acesta este vizibila). La fel in cazul selectarii unui ochi sau profil de legatura.

Fig.3.6 Fereastra cu cele 3 pagini de proprietati

"Ochi"

Pentru schimbarea dimensiunilor unui ochi se foloseste butonul "schimba" introducand in prealabil dimensiunea care se adauga sau se scade din ochiul selectat. Aceasta optiune este valabila doar daca exista celputin doua ochiuri.

"Geam" - se poate selecta un alt tip de termopan, sub casuta de selectare fiind indicate straturile geamului.

"Schimba Profil Sprosuri" - se poate schimba si edita profilul curent de spros

"Fereastra si usa"

"Latimea" si "Lungimea" - afiseaza si modifica dimensiunile ale ferestrei (usii)

"Serie Profile" - Seria de profile curenta. Se poate schimba cu condita definirii in prealabil a tabelului de schimbare din seria de profile curenta in cea in care se doreste a se efectua schimbarea.

"Tip montaj" - Se selecteaza tipul de montaj specific profilului respectiv (editabil in Editare Serii Profile")

"Forma neregulata" - h-Bolta - inaltimea cu care se bolteste profilul.

"Formare pret"

- "modifica" - modifica formarea pretului in oferta curenta (ofertele create ulterior nefiind afectate)

- "preia original" - preia formarea pretului din original (originalul putand fi modificat in Setari - Formare pret)

"Oferta"

"Detalii client" - permite vizualizarea si editarea datelor despre clientul pentru care se creaza oferta

"Rabat" - procentul de rabat oferit clientului pentru oferta curenta, este listat ca valoare separata si totodoata se regaseste si in pretul final al ofertei

"Adaus" - adausul suplimentar la intreaga oferta , nu este listat ca valoare separata, dar se regaseste in pretul final al ofertei.

La data scrierii acestei documentatii schimbarea seriei schimba profilele 1 la 1, adica un cod de profil este schimbat direct in alt cod de profil. In versiunile viitoare aceasta schimbare de serie se va face tinand cont de tabelele de rezistenta ale profilelor.

De aceea recomandam ca schimbarea seriei sa fie folosita doar la ofertare, nu si pentru consum si gestiune !


Atentie !!!

- Schimbarile facute la fereastra sau usa au efect in tot interiorul lor.

- Schimbarile facute la panou au efect la toate ferestrele si usile acelui panou.

- Schimbarile facute la comanda au efect la toate articolele din comanda.

Daca de exemplu schimbati geamul comenzii atunci toate ochiurile ferestrelor si usilor din acea comanda vor avea acel tip de geam. Daca ati avut un ochi al unei ferestre cu alt tip de geam decat cel al ferestrei (de exemplu Panel 24mm) chiar si acesta va fi schimbat.

"Mesaje"

Fereastra de mesaje apare automat daca dupa o operatie a aparut o eroare.

Poate sa apara la calcularea consumului, la schimbarea culorii sau a serie de profile etc.

Aceste mesaje de eroare nu trebuie ignorate. In exemplul din imagine nu a fost pusa feroneria in consum din cauza ca dimensiunea ferestrei este prea mica. In consecinta si pretul tamplariei va fi mai mic decat ar trebui deoarece lipseste feroneria.

Capitolul 4

Forme neregulate


Pentru crearea unei forme neregulare in dialogul de creare a unei ferestre sau usi se va bifa casuta "Forma neregulata".

Conceptul de baza

Fereastra sau usa se defineste mai intai prin forma exterioara. Aceasta rama poate fi modificata prin miscarea colturilor care se face cu mouse-ul sau direct prin coordonate (din proprietati). Modificarea formei se poate face doar daca fereastra are un singur ochi fix.

Pentru bolte se bombeaza fiecare latura in parte dupa necesitati.

Fiecare latura poate fi curbata doar in exteriorul formei prin stabilirea inaltimii boltei (h).

Impartirea ochiurilor se face dupa una din laturi la un anumit unghi fata de acea latura. Ochiurile obtinute prin impartire se pot impartii in continuare dupa aceeasi regula.

La introducerea unei cercevele va trebui aleasa latura pe care se monteaza balamalele.

La stulp va trebui ales daca deschiderea este activa sau inactiva si feroneria de stulp activ sau inactiv.



Fig.4.1 Exemplu de fereastra

Modificarea formei exterioare

- Se poate face doar daca forma are un singur ochi fix.

- Colturile formei pot fi miscate cu mouse-ul.

- Miscarea este ghidata pe o grila in milimetrii.

- Miscarea poate fi blocata pe orizontala sau verticala cu ajutorul butoanelor de pe ecran sau a tastei CTRL

- Oricare dintre laturi poate fi curbata, doar in exteriorul formei, schimband inaltimea boltei acesteia.

Impartirea

Impartirea se face dupa latura selectata la un anumit unghi fata de aceasta. Cota este marcata cu o linie albastra. Unghiul este in sensul acelor de ceasornic relativ la latura dupa care se imparte.

Fig.4.2 Dialogul pentru impartirea dupa latura

Introducerea unei cercevele

La fel ca si la formele dreptunghiulare cu diferenta ca trebuie aleasa latura balamalelor cu ajutorul butoanelor din dreapta figurii.

Fig.4.3 Dialogul pentru alegerea cercevelei la formele neregulate

ATENTIE ! La formele neregulate va trebui selectata latura pe care vor fi balamalele!!!
La cercevelele cu stulp va trebui aleasa si feroneria de stulp activ si inactiv si deschiderea "Activa" sau "Inactiva".

Capitolul

Sprosuri


In meniul Optiuni -> Editare Sprosuri se pot adauga profile noi de sprosuri, editare fiind identica cu cea a seriilor de profile.

5.1 Editare Profile Sprosuri


5.2 "Editare Sprosuri"

"Model Sprosuri"

"Model Predefinit" - se pot alege modele definite anterior

"Grila" - se specifica numarul de bare pe verticala si orizontala

Din tabel se pot alege tipul de profil dorit

5.3 "Aliniere Sprosuri" - Aliniaza doua sprosuri de pe doua ochiuri diferite din cadrul aceleasi ferestre

Capitolul

Optimizarea debitarii profilelor


Bara - o bucata de profil de lungime standard din stoc (de obicei de 6 m sau 6.5 m)

Capat - bucata de profil ramasa nefolosita dupa debitarea unei bare. Aceasta se refoloseste la urmatoarea optimizare daca este mai mare decat o anumita lungime sau se arunca daca este mai mica.

6.1. Optimizarea

Optimizarea presupune aranjarea elementelor de profil pe bare si capetii ramasi din debitari anterior, astfel incat sa se obtina o pierdere minima de material si folosirea a cat mai putine bare.

In cadrul optimizarii se pot modifica setarile de optimizare pentru fiecare profil in parte:

Grosimea discului: reprezinta grosimea panzei de circular pt. PVC sau a panzei de debitare a otelului.

Grosime disc la ambele capete: se seteaza de obicei doar pentru PVC

Domeniu in care incearca sa nu retina solutii: reprezinta dimensiunea capatului care ramane dintr-o bara. Algoritmul incearca, pe cat se poate, sa nu retina solutii care au dimensiunea capetilor in acest interval. Se recomanda o valoare intre 100 si 800 pentru ca optimizarile urmatoare sa poata folosii eficient capetii ramasi anterior, si o valoare intre 300 si 800 pentru profilele de usi.

Pierderea maxima acceptata (doar la capeti): reprezinta dimensiunea maxima pe care accepta sa o piarda la impartirea unui capat. Daca pierderea este mai mare nu foloseste acel capat la optimizarea curenta.

Salveaza la iesire setarile de optimizare pentru fiecare profil. Daca este bifata va retine modificarile setarilor facute pentru fiecare profil in parte. Se pot face astfel setari speciale pentru o anumita optimizare fara a altera setarile facute anterior.

Inainte de optimizare poate sa apara o lista a profilelor care nu se regasesc in stocul de bare si capeti. De asemena pot sa apara setarile pentru profilele care se folosesc pentru prima data in cadrul optimizarii pe calculatorul respectiv.

In momentul debitarii pe fiecare bucata de profil trebuie trecute date de indentificare. Pe capetii ramasi trebuie trecuta lungimea data de calculator deoarece la urmatoarele optimizari acestia vor fi recunoscuti prin lungimea lor teoretica si nu prin cea practic rezultata.

Fig.6.1 Optimizarea fara detalii

La optimizarea fara detalii (fig.6.1) butonul <Previzualizare> calculeaza optimizarea si o prezinta (de aici se poate si lista). Butonul <Optimizare> face acelasi lucru dar in plus aplica rezultatul optimizarii in stocul de bare si capeti.

Fig.6.2 Optimizarea cu detalii

In detaliile de optimizare se pot vizualiza separat fiecare varianta de optimizare, alegandu-se pentru fiecare profil varianta dorita.

Sunt patru variante de optimizare:

cu procentul de pierdere minim, incluzand pierderile de taiere ale discului si capetii care se arunca

cu procentul de capeti minim

cu numarul de capeti minim care este recomandata pentru a nu avea un stoc mare de capeti

cu numarul de bare minim, recomandata pentru profile colorate care se folosesc foarte rar si se considera ca pierdere tot ce ramane nefolosit. Aici nu are importanta ce dimensiuni v-or avea capetii ramasi. Atentie ! Pentru a da un rezultat bun trebuie setat "Domeniul in care incearca sa nu retina solutii" intre 0 si 0 si "Pierdere minima acceptata (doar la capeti)" pe 0.


6.2. Editare stocului de bare si capeti

Fig.6.3 Editarea stocului de bare si capeti

Un lucru important pentru utilizarea optimizarii este completarea stocului de bare si capeti.

In fig.6.3 se poate vedea in partea stinga tabelul de profile, dedesupt un tabelul care contine culorile care sunt disponibile pentru categoria de culoare a profilului selectat in primul tabel si jos se poate modifica seria de profile care se va vedea in primul tabel. In dreapta se afla stocul de bare si capeti in care:

Lung - reprezinta lungimea barei sau a capatului

Bara - contine valoare "X" daca este vorba de o bara sau "X" daca este un capat (se poate introduce doar "x"si "X")

NrBucati - reprezinta numarul de bare sau capeti

Prin folosirea butonului din mijloc se introduce un profil in stocul din dreapta dupa care se modifica lungimea, tipul (bara sau capat) si numarul de bucati.

Se pot edita si datele si datele din stocul anterior.

Stergerea unui articol din stoc se face selectandu-l si folosind combinatia de taste <Ctrl+Del>.

Doar profilele introduse in stoc v-or fi folosite in optimizare, celelalte fiind date intr-o lista inainte de optimizare.

In meniul "Diverse" se afla optiunea de export in format Excel. Aceasta optiune exporta cantitatea de bare si resturi din profilele existente in stoc in fisiere XLS (format Microsoft Excel).

6.3. Recomandari pentru utilizarea optimizarii

In general folosirea optimizarii presupune o organizare diferita a fluxului de productie.

Pentru a nu genera probleme suplimentare profilele debitate nu trebuie sa ajunga la faza de lipire pana nu este gata seria de ferestre optimizata timp in care acestea se depoziteaza sortandu-se. Fazele de frezare si fixare a otelului se pot face intre debitare si depozitare sau cand este gata toata seria. Aceasta deoarece e posibil ca o jumatate de fereastra sa se debiteze la inceputul etapei si cealalta jumatate la sfirsitul etapei de debitare.

Aceasta metoda creste timpul dintre darea in executie si terminarea executiei unei ferestre cu pana la o zi, deoarece segmenteaza procesul de productie. Se poate reduce aceasta segmentare prin transe mai mici de optimizare.

Practic optimizarea este eficienta de la 5 ferestre in sus atingand un procent de pierdere de 0.7-1.8% . In general nu are rost sa se introduca intr-o optimizare mai mult 20-50 de ferestre deoarece nu se va obtine o optimizare sensibil mai buna dar va creste prea mult etapa de debitare.

Pierderea medie pentru:

5 ferestre este de 0.7-1.8%

20 ferestre - 0.5-1.0%

100 si peste - 0.4-0.6%

Capitolul 7

Functii


Functiile stabilesc necesarul de materiale, dependintele (de exemplu, pentru toc se pune si armatura sau adauga un articol in functie de lungime etc). Functiile sunt de forma: functie(parametru1, paramentru2, ., parametruN). Unde parametru poate fi sau un cod de magazie sau o cantitate. Exemplu:

Pentru toc:

Otel(215025.73) - Adauga otelul cu codul "215025.73", iar din lungime se scade C_otel

MT(M03) - Adauga manopera M03 din categoria de manopera "Manopera Tamplarie"

MT(M05)

MT(M09)

MT(M14)

MT(M30)

MT(M83)

MT(M89)

MT(M93)

MT(M94)

Pentru otel:

BucPerml(S3.9x16,300) - Adauga o bucata din articolul "S3.9x16" la fiecare 300 mm

MT(M01)

MT(M04)

MT(M30)

In continuare sunt prezentate functiile cele mai frecvente:

7.1 Functii pentru feronerie

+ifCCV(ccv1[, ccv2, ])

// Adauga la consum articolul doar daca cerceveaua ochiului este in lista

+ifStulp(stulp1[, stulp2, ])

// Adauga la consum articolul doar daca ochiul are in stinga sau in dreapta

// un stulp din lista

+ifStulpCCV(stulp1, , ccv1, )

// Adauga la consum articolul doar daca si cerceveaua si stulpul(st.dr.)

// al ochiului se gasesc in lista

7.2 Functii pentru montaj

DibluPerLFer(CodDiblu, DistantaIntreDibluri)

// Adauga la consum CodDiblu in felul urmator:

1 - daca lungimea profilului de rama este < DID

2 - daca lungimea ramei este intre DID si 2*DID

in rest Lungim_Rama div DID

VolumPerPFer(CodSpuma, LungimeAplicare)

// Adauga la consum CodSpuma cu cantitatea raportului dintre perimetru si

LungimeAplicare

DibluPerLPanou(CodDiblu, Lungime)

// Ca si la DibluPerLFer cu diferenta ca din perimetrul panourilor scade

de doua ori lungimea elementelor de imbinare

VolumPerPPanou(CodDiblu, DistantaIntreDibluri)

// Ca si la VolumPerPFer cu diferenta ca din perimetrul panourilor scade

de doua ori lungimea elementelor de imbinare

BucPerArt(CodMag, NrBuc)

// Indiferent de cantitatea Articolului adauga la consum CodMag in cantitatea de NrBuc

BucPerArtCul(CodMag, NrBuc)

// Indiferent de cantitatea Articolului adauga la consum CodMag+CuloareArticol

in cantitatea de NrBuc (CodMag este de obicei un profil care trebuie sa ieie

culoarea profilului de care este legat

BucPerArtCulFix(CodMag, CodCul, NrBuc)

// Indiferent de cantitatea Articolului adauga la consum CodMag+CodCul

in cantitatea de NrBuc (CodMag este de obicei un profil care trebuie sa ieie

culoarea profilului de care este legat

BucPerBuc(CodMag, NrBuc)

// Adauga CodMag cu cantitatea NrBuc * CantitateCodMag

BucPerml(CodMag, Lung)

// Adauga CodMag cu cantitatea NrBuc * Ceil(LungimeProfil/Lung)

Este folosit de obicei pentru suruburile de prins otelul

gPerPer(CodMag, gPerml)

// Adauga CodMag cu cantitatea gPerml* Perimetru[ml]

Folosita la termopan

ifCCV_LmC(CodMagCCV, CodMag, Cota)

// Daca profilul de sus al Cercevelei din ochi este CodMagCCV atunci

Adauga CodMag cu cantitatea CotaLuminaOchi-Cota

Se foloseste ca legatura la praguri pt. lacrimare, etc.

ifCCV_LmC2(CodMagCCV1, CodMagCCV2, CodMag, Cota)

// Daca profilul de sus al Cercevelei din ochi este CodMagCCV1 sau CodMagCCV2 atunci

Adauga CodMag cu cantitatea CotaLuminaOchi-Cota

Se foloseste ca legatura la praguri pt. lacrimare, etc.

ifCCV_LmC4(CodMagCCV1, CodMagCCV2, CodMagCCV3, CodMagCCV4, CodMag, Cota)

// Daca profilul de sus al Cercevelei din ochi este

CodMagCCV1 sau CodMagCCV2 sau CodMagCCV3 sau CodMagCCV4 atunci

Adauga CodMag cu cantitatea CotaLuminaOchi-Cota

Se foloseste ca legatura la praguri pt. lacrimare, etc.

ifRamaBucPerArt(CodMagRama, CodMag, NrBuc)

// Daca profilul din stanga ramei este CodMagRama atunci

adauga CodMag cu cantitatea NrBuc (o data pe un articol)

Se foloseste ca legatura de prag pt. elemente de imbinare a pragului

ifRamaBucPerArt2(CodMagRama1, CodMagRama2, CodMag, NrBuc)

// Similar cu precedenta

ifUsaPBucPerArt(CodMag, NrBuc)

// Daca Tamplaria este o usa cu prag atunci adauga CodMag cu cantitatea NrBuc

Se foloseste pentru a pune in consum nadele de colt pentru usi de intrare

(legat de profilul de cercevea)

mlPerml(CodMag, [Cota sau CodCota])

// CodMag se pune cu cantitatea profilului de care este legat minus Cota sau

in functie de CodCota se scade o alta cota

CodCota - 'C_OTEL' ; atunci LungimeProfil-C_OTEL

mlPermlCul(CodMag, [Cota sau CodCota])

// Adauga CodMag+CodCuloareProfil cu aceasi cantitate ca la mlPerml()

Se foloseste la legarea profilelor de PVC de alte profile de PVC pentru a lua

aceasi culoare cu cele de care sunt legate

mlPermlAlB(CodMag, [Cota sau CodCota])

// Adauga CodMag+CodCuloareAlb cu aceasi cantitate ca la mlPerml()

Se foloseste la legarea profilelor de PVC Albe de alte profile de PVC color

mlPerPer(CodMag, Cota)

// Adauga pe consum CodMag la LungimePerimetruGeam-Cota

Se foloseste la termopan (distantierii)

mlPermp(CodMag, CantPermp)

// Adauga CodMag cu cantitatea CantPermp * SuprafataTermopanului

Otel(CodMagazie)

// Adauga otelul specificat prin CodMag scazandu-i C_Otel al profilului

Se foloseste doar pentru a pune pe consum otelul din profile

Otel2(CodMagazie1, Dim1, [CodMagazie2, Dim2])

// Adauga otelul CodMagazie1 daca (Dim1 < Lungime Profil <= Dim2)

CodMagagazie2 daca (Dim2 <= LungimeProfil < Dim3)

Sau ultimul CodMagazie daca LungimeProfil este mai mare decat ultima dimensiune

LegaturaT(cod1, cod2, cod3, cant1, cant2, cant3)

// Adauga la consum cod1 cu cant1, cod2 cu cant2 si cod3 cu cant3 in urmatoarele conditii:

cod1 - daca este legatura la 90

cod2 - daca este legatura la 90 in cruce

cod3 - daca este legatura la unghi diferit de 90

7.3 Manopera

MT(CodManopera [, Cant])

// Pune in consum manopera cu cantitatea 1 sau Cant inmultit cu o valoare in functie

de tipul de aplicare al manoperei (ml)

MM(CodManopera [, Cant])

// Pune in consum manopera cu cantitatea 1 sau Cant inmultit cu o valoare in functie

de tipul de aplicare al manoperei (per)

MG(CodManopera [, Cant])

// Pune in consum manopera cu cantitatea 1 sau Cant inmultit cu o valoare in functie

de tipul de aplicare al manoperei (per, mp)

7.4 Tabel Scurgeri

Picuratori(Cota1, Cota2, Manopera)

// Cota1 - cota de la colt

Cota2 - distanta dintre picuratori

Manopera - apeleaza MT(Manopera, NrPicuratori) pentru manopera de frezare

7.5 Seria900 Culisant

ifJosmlPerml(CodMag, Cota)

// Adauga CodMag cu cantitatea LungimeProfil-Cota

Folosita la profilul de sina

ifCcvIntSiRama(CodMag, Cota)

// Adauga CodMag cu cantitatea LungimeProfil-Cota daca

cerceveaua este de interior si este langa rama

ifCcvCFSiRama(CodMag, Cota)

// Adauga CodMag cu cantitatea LungimeProfil-Cota daca

cerceveaua este fixa (CulisantFix) si este langa rama

IfCcvRama1(CodMag, Cota)

// Adauga CodMag cu cantitatea LungimeProfil-Cota daca

(CCVint.CS sau CD) sau CCVext. si

este langa rama St,Dr,Sus

7.6 Aluminiu

TijaCremon(CodMag, Procent)

// Adauga CodMag cu cantitatea PerimetruCercevea*Procent/100

Note

Notati aici orice modificari la bazele de date (preturi, cote, etc.) deoarece la update-ul datelor acestea se suprascriu.

Note

Note

** ** ** ** ** ** ** ** ** **

Noi facilitati si optiuni care vor fi adaugate ulterior:

In modulul de baza:

- selectarea automata a ramei si a cercevelei in functie de tabele de rezistenta separat pentru usi si ferestre

- la schimbarea seriei se va tine cont de graficul de rezistenta al cercevelelor

Alte module separate:

- sprosuri in si pe termopan

- optimizarea debitarii geamului

- managementul comenzilor

- comanda numerica a utilajelor



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1980
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved