Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Reglajul aprinderii la Jawa

Auto

+ Font mai mare | - Font mai micReglajul aprinderii la Jawa este esential pentru buna functionare si trebuie facut destul de des ( max 1000 km) pentru ca se deregleaza frecvent din cauza vibratiilor,uzurii platinilor si a diferentelor de dilatare a materialelor la cresterea temperaturiiIn principiu avansul aprinderii trebuie sa fie intre 2,5-3,0 mm, egal pe ambii cilindri (in functie de uzura motorului.la un motor bun nu mai mare de 2,7 mm,pe masura ce se uzeaza avansul trebuie marit pentru ca amestecul arde mai lent sub compresie mai mica).Daca cilindrii au compresie inegala, e mai complicat.trebuie avans diferit.

*avans = distanta masurata de la momentul scanteii) pe care pistonul o mai are de parcurs pana in punctul maxim superior (=PMS ) . Distanta se masoara cu un ceas comparator bagat in gaura pentru bujie sau o tija de orice fel bagata vertical in cilindru.iti faci niste crestaturi si repere ceva o solutie destul de precisa e utilizarea unei bujii vechi cu miezul scos si o tija marcata care trece drept prin ea.

Procedura de reglaj:

--> cureti platinile cu smirghel fin

-->scoti bujiile

-->aduci pistonul din dreapta la PMS (manevrand ambielajul cu o cheie de 10 pe surubul de fixare a rotorului de la dinam/alternator) si reglezi distanta intre platini la 0 mm ( miscand platina fixa,masori distanta intre ele cu lera)

-->aduci pistonul stang in PMS si faci la fel

--> aduci iar pistonul drept la PMS si il dai inapoi cu 2,6 mm( sau avansul dorit)inapoi inseamna ca rotesti ambielajul invers fata de sensul normal .Sensul normal de mers al motorului il afli usor actionand pedala de pornire.Platinile care comanda pistonul drept sunt cele de sus. Exact in punctul ala trebuie sa se deschida platinile =momentul scanteii) Momentul il determini cu contactul pus, cu un bec legat cu un fir la masa si cu unul pe platina mobila . Bec stins = platinile in contact una cu alta , becul e scurtcircuitat de ele.Bec aprins = platinile se deschid, becul nemaifiind in scurt se aprinde. Momentul scanteii este exact punctul in care se stinge becul,rotind ambielajul din PMS invers fata de sensul normal . Momentul asta il manipulezi rotind intreg platoul ,slabind cele 2 suruburi. Pentru determinarea momentului se mai poate folosi un multimetru (metoda mai precisa.scoti firul de la platina care duce la bobina, nu mai pui contactul.dai multimetrul pe masurarea rezistentei,contactele se pun unul la masa si unul pe platina mobila. Rezistenta 0 ohmi=platinile inchise ;rezistenta infinita(1) =platinile deschise, momentul=punctul in care 1 devine 0.) .O alta metoda de determinare a punctului de rupere este introducand o bucata de foita de tigara intre platini sau tzipla de la pachet.momentul in care se deschid platinile este cel in care platinile iti permit sa scoti foita mai usor decat cu ele inchise complet)
-->urmeaza pistonul stang, aceeasi procedura cu platinile de jos, fara sa mai umbli la ce ai reglat anteriorreglezi numai miscand jumatea aia de platou cu totul.

-->dupa ce ai reglat tot mai masori inca odata daca ai acelasi avans pe amandoi cilindrii. De obicei nu mai ai :P. Pentru ca in momentul in care strangi orice surub sistemul de kkt se deplasesza imperceptibil.de ex 0,1 mm eroare in distanta platinii te poate duce la o eroare a avansului de 1-2 mm.. Asta e o smecherie care te ajuta in momentul cand calcaiul de textolit platinilor sau cama sunt uzate si ies din plaja de reglaj a platoului.ii mai dai sau ii mai furi o zecime din distanta intre platini la pms.

--> nu te enervezi si o iei de la capat,pana iti iese bine trebuie sa iei in calcul si eroarea care intervine cand strangi suruburile, pentru ca platoul se indoaie elastic si iti ' fura ' avansul.

Alte informatii --> in loc de platinile de jawa se pot pune de Skoda, sunt identice.

--> daca platinile se impusca frecvent, schimbati condensatorii

--> la strangerea bujiilor aveti grija ca filetul in chiulasa e de aluminiu si se strica usor.insurubati bujiile cu mana pana aproape de capatul cursei si de-abia la final strangeti cu cheia,fara sa fortati prea tare.Inainte de a monta bujia ungeti-i filetul cu o picatura de ulei

--> bucata de pasla care unge cama trebuie imbibata cu o vaselina care ramane vascoasa la temperaturi inalte, altfel platinile se vor ineca in ulei sau ce ati pus voi acolo.

--> aveti grija ca papucii de pe firele care vin la platinile mobile sa fie izolati bine si sa nu poata atinge la masa

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1272
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved