Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


CAIET DE SARCINI PENTRU EXECUTAREA LUCRARILOR DE IZOLATII LA FUNDATII SI SUBSOLURI

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
CAIET DE SARCINI PENTRU EXECUTAREA LUCRARILOR DE IZOLATII LA FUNDATII SI SUBSOLURI

0.0. Acest capitol cuprinde specificatii pentru executarea lucrarilor de hidroizolatii, pentru parti de cladire sub cota 0 , impotriva infiltratiilor si sau exfiltratiilor, la terenuri cu umiditate naturala si contra apelor fara presiune hidrostatica (subsoluri, fundatii)
1.0. Standarde de referinta

NP-040-2002 Normativ privind executarea si exploatarea hidroizolatiilor MLPTL 607/21.04.2003 publicat in Monitorul Oficial p I-a 776 bis 5.11.2003

STAS 137-78 Reguli si metode de verificare hidroizolatiilor

C56/ Cap XIV Verificarea calitatii lucrarilor de izolatii termice fonice si hidroizolatii ale constructiilor si instalatiilor aferente

1.1. Materiale utilizate:

Se vor folosi in functie de destinatie:

1.1. membrane polimerice

membrane polimerice (polimeri-olastomeri) din clorura de vinil (pvc) de tip omogen, eventual cu adaosuri biocide in compoundul de baza, (care sa le confere rezistenta la vegetale, mucegaiuri, bacterii), la subsoluri blocuri, sub placa parter la vile, intre fundatii si zidarii si la socluri vile, etc.

membrane geotextile de protectie

1.2. materiale peliculare

materiale polimerice din mase omogene cu aplicare peliculara de tip Xypex aplicat manual la interiorul peretilor subsolului sau la subsolul si soclul dotarilor

1.3. Conditii privind materialele hidroizolatoare

Membranele polimerice folosite in infrastructura trebuie garantate ca nu sufera modificari mai mari de 10% a principalilor parametri dupa expunere la xenotest timp de 10000 ore.

Hidroizolatia trebuie sa asigure impotriva umezelii : nu se admit pete izolate de umezeala.

Caracteristicile minime fizico-mecanice ale materialului folosit ca monostrat:

- impermeabilitatea la o coloana de apa de 100 mm timp de 72 ore (pe suprafata exterioara a epruvetei sa nu apara semne de exfiltratie)

- comportarea (stabilitatea) la cald la 80 =/- 2 grade C timp de 2 ore

- flexibilitatea la – 5 grade C pe un dorn cu d=30 mm

- alungirea la rupere 405 min

- forta de rupere la tractiune longitudinal 800 mm, transversal 400-450 N min.

- garantia produsului va fi de min 20 in conditii normale de ambalare, depozitare si transport.

2.0. Prevederi generale

Toate materialele si semifabricatele care intra in componenta unor izolatii vor fi introduse in lucrare numai daca in prealabil:

- s-a verificat de catre conducatorul tehnic al lucrarii ca au fost livrate cu certificat de calitate, care sa confirme fara dubiu ca sunt corespunzatoare normelor respective si prevederilor proiectului; inlocuiri de materiale nu sunt permise decat cu acordul scris al beneficiarului si al proiectantului

- s-a organizat primirea si receptia precum si manipularea, depozitarea si conservarea in conditii care sa asigure pastrarea calitatii si integritatii lor.

- materialele folosite sa fie verificate inainte de punerea in opera, prin masurarea dimensiunilor geometrice, umiditatii, etc., in conformitate cu normele tehnice in vigoare (standarde de produs) sau agremente tehnice, neputand fi utilizate daca prezinta abateri peste cele admisibile.

Pentru realizarea lucrarilor de calitate se vor respecta urmatoarele conditii:

- lucrarile de hidroizolatii vor fi executate de intreprinderi sau echipe specializate cu lucratori instruiti special si dotati cu sculele si dispozitivele specifice

- se vor asigura spatii corespunzatoare pentru depozitarea materialelor la locul executiei.

- la lucrarile executate pe timp friguros se va respecta “ Normativul pentru realizarea lucrarilor pe timp friguros” C 16/84

- se va efectua instructajul lucratorilor referitor la specificul operatiunilor de hidroizolatii

2.1. Pregatirea stratului suport, lucrari ce se executa inainte de hidroizolatie.Lucrarile de hidroizolare se aplica la exteriorul constructiilor in conditii climatice normale, fara vanturi puternice sau ploaie, la temperaturi corespunzatoare prevederilor tehnologice specifice produsului (in general peste 2 grade C). la interiorul constructiilor e necesara existenta unei temperaturi pozitive si o perfecta ventilare.

Suportul pe care se aplica hidroizolatiile trebuie sa fie uscat, curat, desprafuit.

Nivelul admisibil al umiditatii naturale este maxim 12% la beton, sape, tencuieli.

Suprafata suportului rigid trebuie sa fie plana, cu denivelari de maximum 5 mm sub drepatrul de 2 m sau mai mari de 2 mm sub o rigleta de 20 cm pe toate directiile.

Rectificarile necesare eventual se fac cu mortar de ciment fara var sau cu adaos de aditivi plasitfianti

Neregularitatile negative se vor rectifica cu mortar cu rasini sintetice

Muchiile intrande si iesinde nu vor prezenta bavuri mai mari de 2 mm sub rigleta de 20 cm si mai mari de 5 mm sub dreptarul de 2 m.

Se verifica existenta si calitatea montarii eventualelor elemente de strapungere.

2.2. Executia lucrarilor

2.2.1. Hidroizolatia contra umiditatii pamantului (apei din stropiri sau pentru intreruperea capilaritatii) se executa:

- sub peretii cladirii (pe toata grosimea peretelui la o inaltime de minimum 30 de cm de la cota trotuarului)

- la soclul exterior al cladirii si pe inaltimea peretelui subsolului (cel putin pina la 30 cm de la cota trotuarului)

- la peretii (pe 30 de cm inaltime) si pardoselilor incaperilor umede sau cu spalari

sub pardoselile incaperilor situate pe pamant la cota +0,00 (unde e cazul)

Hidroizolatia de sub pereti se va racorda cu hidroizolatia verticala a soclului. (In cazul pardoselilor peste cota +0 asezate pe pamant se racordeaza cu hidroizolatia acestora sau cu stratul de rupere al capilaritatii)

2.2.2. Hidroizolatia contra apelor fara presiune se prevede la radiere, peretii si planseele constructiei partial sau total ingropate situate deasupra nivelului panzei freatice si fundate in teren permeabil ( a carui grosime este de cel putin 1,0 m sub betonul de egalizare). Hidroizolatia are rolul de a impiedica umiditatea pamantului si apa din precipitatii care se poate acumula si stagna in zona de umplutura sa patrunda in cladire.

Modul de izolare cu membrane polimerice:

In cazul izolarii placii de la parter membranele polimerice se aseaza simplu, flotant

In cazul izolatiilor la soclu sau la peretele subsolurilor se sudeaza prin suprapunere pe minimum 5 cm la prelate (prefabricarea foilor prin sudura la dimensiunile necesare conform proiectului) sau 10 cm la sudarea pe pozitie.

Imbinarea se va face fie cu aer fierbinte (pistol) sau cu solvent. Solventul se aplica peste cele doua foi suprapuse, cu ajutorul unui aplicator special, aplicandu-se presiune imediat cu un cilindru compresor. Ori de cate ori temperatura este scazuta se lipesc cu adezivi specifici cu aplicare la rece.

Se protejeaza cu membrana geotextila tip Norphadrain.

Membranele si protectiile lor vor fi alese (grosimea materialelor) in functie de pozitia si inaltimea pe care se monteaza.

Se va acorda o atenrie deosebita la ancorarea straturilor la partea superioara cu piese metalice speciale(conform detaliilor).

Modul de izolare cu materiale peliculare:

Tratamentul cu Xypex e aplica la suprafata betonului ce are minim 20 de ore de la turnare (optim intre 20-72 ore), cu o bidinea, perie cu par rigid sau cu o pompa de mortar. Se foloseste Xypex Modified cu dozajul de 0 kg/mp (5 parti pulbere/2 l apa), conform instructiunilor de aplicare ale furnizorului. Finisajul se poate aplica pe suprafetele tratate dupa 8-48 ore (tencuieli) sau 21 zile pentru vopsire, aplicare de rasini sau alte pelicule.

Rosturile de dilatare se vor etansa cu un strat suplimentar de hidroizolatie din membrane polimerice de minimum 0,5 m lat cu bucla in deschiderea rostului.

La toate intersectiile de planuri scafe, muchii verticale si orizontale se va prevedea un strat suplimentar de hidroizolatie de 50-100 cm latime.

La strapungeri se va prevedea continuitatea hidroizolatiei pe elementele de strapungere, in functie de tipul hidroizolatiei si de caracteristicile fluidului. La diametrul conductei sub 200 mm, cu fluide reci fara vibratii, hidroizolatia intoarsa pe teava care strapunge peretele se matiseaza cu sarma zincata d=1 mm. La diametrul conductei sub 200 mm, sau peste 200 mm, cu fluide calde sau cu vibratii, se fixeaza prin intermediul unei flanse fixe de 10 mm grosime sudata teava care strapunge sau de o conducta insotitoare, prevazuta cu suruburi M16 la 120-200 mm echidistanta si o bucsa presetupa reglabila, si se stemuieste. La diametrul conductei peste 200 mm, cu fluide reci fara vibratii, hidroizolatia se fixeaza prin intermediul unei flanse fixe de 10 mm grosime sudata de teava care strapunge, prevazuta cu suruburi M16 la 120-200 mm echidistanta. La strapungeri apropiate cu distantele exterioare intre ele mai mici de 50 cm, acestea se vor grupa prin sudarea lor pe o placa de otel si hidroizolatia va fi fixata cu o rama metalica din platbanda 100x10 cu suruburi M16 la echidistanta de 150-200 mm.La inaltimi mai mari legatura straturilor cu cele superioare se face in trepte cu petreceri de minimum 10 cm.

3.0. Verificarea calitatii

3.1. Hidroizolatii.

Pe tot parcursul executiei, se vor face verificari, atat asupra materialelor puse in opera, cat si asupra lucrarilor

Verificarea indeplinirii conditiilor de calitate si consemnarea lor in procese verbale de lucrari ascunse in privinta urmatoarelor lucrari;

- calitatea straturilor suport (rigiditatate, aderenta, planeitate, umiditate)

- calitatea materialelor hidroizolatoare

- pozitionarea si ancorarea pieselor metalice de strapungere sau rost

- etapele si succesiunea operatiilor

- executia si calitatea stratului de amorsaj, lipirea corecta a fiecarui strat (suprapuneri, decalari, racordari)

- strangerea flanselor si a platbandelor aferente strapungerilor si rosturilor

- respectarea retetelor si procedeelor de preparare a materialelor pe santier (masticuri, solutii,etc) conform normativului C 112-86 si C246-93

Hidroizolatia se verifica vizual daca indeplineste urmatoarele conditii:

Straturile sunt lipite uniform si continuu fara zone nedezlipite

Hidroizolatia este continua si nu prezinta umflaturi

Racordarea la strapungeri si rosturi asigura o etansare perfecta

Protectia este asigurata conform prevederilor din proiect

Daca este necesar se poate face si o verificare practica prin sondaj.

3.1.1. La incheierea lucrarilor, se va face receptia lor, atat pe baza certificatelor de calitate a materialelor si a proceselor verbale de lucrari ascunse de la pct. 1.3.1. cat si prin verificarile prevazute la cap. 5 al Normativului C112 -86

4.0. Intretinerea hidroizolatiilor

Pentru buna functionare a hidroizolatiei, beneficiarul va lua urmatoarele masuri:

- interzicerea spargerii hidroizolatiei sau a stratului de protectie pentru executia ulterioara de strapungeri sau ancorari

- interzicerea asezarii peste hidroizolatii de obiecte sau utilaje cu temperaturi peste 40 grade C, ori facerea focului sau deversarea de lichide fierbinti

- mentinerea integritatii hidroizolatiei pe durata executiei protectiei si a lucrarilor ulterioare

- mentinerea trotuarelor cu panta spre exterior si colmatarea imediata a rosturilor aparute cu chituri electice

- interzicerea sapaturilor langa peretii subsolului, care sa inlature impingerea pamantului si - interzicerea efectuarii de lucrari in vecinatate fara avizul proiectantului

- interzicerea schimbarii destinatiei incaperilor fara avizul proiectantului

- verificarea periodica a starii hidroizolatiilor pentru o posibila interventie prompta in caz de deteriorare

In perioada de garantie, deficientele vor fi comunicate executantului pentru a fi remediate, numai in cazul in care nu s-au adus modificari ulterioare preluarii lucrarilor si atunci cand s-a facut o intretinere corespunzatoare.

5.0. Decontarea lucrarilor

Decontarea lucrarilor se face la metrul patrat de suprafete real executate din fiecare strat in parte, metrul cub de zidarie inclusiv mortarul aferent, strat de beton de panta, conform listei de cantitati de lucrari.

Eventualele remedieri necesare, datorate proastei executii se vor face fara plata suplimentara.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1899
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site