Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


CLASIFICAREA CONSTRUCTIILOR

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PROIECT -tehnologie-
AMPLASAREA CONSTRUCTIILOR PE SUPRAFATA PARCELEI
PROIECT CLADIRI
LIPIREA PLACILOR DIN POLISTIREN - FIXAREA DIBLURILOR
MATERIALE CERAMICE
FIZICA CONSTRUCTIILOR
LUCRARI DE CONSOLIDARE A TERASAMENTELOR DE DRUM
CIMENTURI CARPATCEMENT CU APLICABILITATE IN DOMENIUL RUTIER
STABILIREA LEGATURILOR DE INTERCORELARE (INTERCONDITIONARE) DINTRE ACTIVITATI
FISA TEHNICA SAVANA - Tencuiala decorativa structurata

CLASIFICAREA CONSTRUCTIILOR

In constructii se folosesc diverse clasificari, in functie de obiectivele urmarite, deoarece un singur criteriu de clasificare nu poate satisface in general toate necesitatile din constructii: documentare, prescriptii tehnice, proiectare, economie, planificare, organizare etc.Se folosesc, in general, urmatoarele criterii de clasificare: ¾ clasificarea functionala sau dupa destinatie; ¾ clasificarea dupa calitate; ¾ clasificarea dupa structura de rezistenta; ¾ clasificarea dupa gradul de rezistenta la foc(incendiu) etc.

1 Clasificarea functionala sau dupa destinatie. Prin aceasta clasificare se grupeaza constructiile asemanatoare din punctul de vedere al cerintelor functionale si al amplasamentului. Din acest punct de vedere constructiile se impart in cladiri si in constructii ingineresti.

Cladirile reprezinta constructii1e care adapostesc oameni sau alte vietuitoare, activitatea omeneasca si produsele muncii lor, facand posibila adaptarea omului la mediul geografic atat de variat si cu clima atat de diferita. La aceste constructii, factorul om impune principalele cerinte tehnice.

Cladirile delimiteaza un spatiu inchis si se executa in general la suprafata terenului. Ele sunt impartite diferit in interior, in functie de scopul si destinatia lor.

In practica curenta clasificarea functionala a cladirilor este urmatoarea:

¾    cladiri civile, in care intra: cladiri de locuit (individuale sau colective), cladiri publice si administrative (judiciare, comerciale, administrative etc.), cladiri social-culturale (teatre, cinematografe, unitati de invatamant, bib1ioteci, constructii sportive etc.);

¾    cladiri industriale, in care intra: cladiri de productie (uzine, fabrici, ateliere), pentru deservirea productiei (magazii, rezervoare, centrale, silozuri etc.);

¾    cladiri agrozootehnice, in care intra cladiri pentru adapostirea animalelor, constructii legumicole (sere, rasadnite etc.), cladiri pentru adapostirea inventaru1ui agricol, a produselor agricole (ateliere, remize, magazii etc.).

Constructiile ingineresti cuprind toate celela1te constructii care nu se incadreaza in categoria cladirilor si anume: cai de comunicatie, lucrari de arta (poduri, tuneluri, viaducte), constructii hidrotehnice, cosuri de fum, turnuri de televiziune, conducte de apa, gaze, canal, linii de transport al energiei electrice etc.

2 Clasificarea dupa calitate.

Aceasta clasificare este determinata de: ¾ durabilitatea si gradul de rezistenta la foc ale principa1elor elemente de constructie; ¾ cerintele de exploatare referitoare la normele de suprafata, inaltime si volum, la gradul de confort,

izolare, instalatii, dotari, ca1itatea lucrarilor de finisaj, durata de serviciu etc. Din acest punct de vedere, constructiile ingineresti si cladirile se impart in trei clase de calitate dupa cum satisfac: cerinte ridicate, medii sau obisnuite.
3 Clasificarea dupa structura de rezistenta. Din acest punct de vedere constructiile sunt alcatuite
din:
¾ structuri cu pereti portanti realizati din: lemn, zidarii diverse (fig. 1.1), beton armat monolit

(diafragme)- fig. 1.2 sau beton armat prefabricat (panouri mari)- fig. 1.3;

-structuri cu schelet portant (cadre) realizat din beton armat monolit (fig. 1.4), beton armat prefabricat (fig. 1.5) sau schelet metalic (fig. 1.6).

-structuri cu alcatuire mixta, realizate din cadre si diafragme (fig. 1.7).

Fig. VI.6 Structura cu schelet metalic: fundatie; stalp cu inima plina; perete de inchidere; 4-grinda cu zabrele (ferma) a acoperisului; pana de acoperis; 6-tabla ondulata de acoperis; 7-grinda de rulare; pod rulant; 9-pardoseala peste terenul natural.

¾ structuri speciale-considerate astfel dupa modul de alcatuire, destinatie, dificultati de proiectare, mode de executie, materiale utilizate etc. Asemenea structuri se pot realiza cu arce (fig. 1.8), placi curbe subtiri, cu acoperisul suspendat pe cabluri (fig. 1.9) sau se pot intalni la silozuri, buncare, castele de apa, turnuri de racire, etc.

Fig. 1.8 Structura speciala pentru un hangar, realizata cu arce turnate monolit cu elemente secundare chesoane (I) sau bo1tisoare prefabricate (II): 1-arce turnate monolit armate cu carcase sudate; 2-chesoane; 3-boltisoare prefabricate; 4-carcasa sudata.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2656
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site