Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


COFRAJE Si SUSTINERI

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai micCOFRAJE Si SUSTINERI

Cerinte de baza
1.1. Cofrajele si sustinerile trebuie sa asigure obtinerea formei, dimensiunilor si gradului de finisare prevazute in proiect pentru elementele ce urmeaza a fi executate, respectandu-se inscrierea in tolerantele admisibile conform C 56 - 85 si ANEXA III.1.

Cofrajele si sustinerile vor fi proiectate asfel incat sa fie capabile sa reziste la toate actiunile ce pot apare in timpul procesului de executie. Ele trebuie sa ramana stabile pana cand betonul atinge o rezistenta suficienta pentru a suporta eforturile la care va fi supus la decofrare, cu o limita acceptabila de siguranta (conform capitolului 14).

1.3. Cofrajele si sustinerile trebuie sa fie suficient de rigide pentru a asigura satisfacerea tolerantelor pentru structura si a nu afecta capacitatea sa portanta.

1.4. Cofrajele vor fi dispuse astfel incat sa fie posibila amplasarea corecta a armaturii, cat si realizarea unei compactari corespunzatoare a betonului.

1.5. Cofrajele si sustinerile vor fi proiectate si montate in conformitate cu reglementarile tehnice in vigoare. Supravegherea si controlul vor asigura realizarea cofrajelor in conformitate cu planurile de executie si reglementarile tehnice specifice.

1.6. Ordinea de montare si demontare a cofrajelor trebuie stabilita astfel incat sa nu produca degradarea elementelor de beton cofrate sau componentele cofrajelor si sustinerilor.

Cofrajele vor fi proiectate si montate astfel incat sa permita decofrarea fara deteriorarea sau lovirea betonului.

Imbinarile dintre panourile cofrajului trebuie sa fie etanse.

Suprafata interioara a cofrajului trebuie sa fie curata. Substantele de ungere a cofrajului trebuie aplicate in straturi uniforme pe suprafata interioara a cofrajului, iar betonul trebuie turnat cat timp acesti agenti sunt eficienti. Trebuie luata in considerare orice influenta daunatoare posibila asupra suprafetei betonului, a acestor substante de decofrare. Agentii de decofrare nu trebuie sa pateze betonul, sa afecteze durabilitatea betonului sau sa corodeze cofrajul.

Agentii de decofrare trebuie sa se aplice usor si sa-si pastreze proprietatile neschimbate, in conditiile climatice de executie a lucrarilor. Alegerea agentilor de decofrare se va face pe baza reglementarilor tehnice sau agrementelor.

Distantierii cofrajului, lasati in beton, nu trebuie sa afecteze durabilitatea sau aspectul betonului.

1. Cofrajul va fi finisat si executat astfel incat sa nu existe pierderi de parti fine sau sa produca pete pe suprafata betonului.

Gradul sau tipul particular de finisare realizate din motive practice sau estetice trebuie specificate ca cerinte suplimentare prin proiect.

Piesele inglobate provizoriu pot fi necesare pentru mentinerea fixa a cofrajului sau a barelor de armatura pana la intarirea betonului. Distantierii nu trebuie sa introduca incarcari suplimentare inacceptabile asupra structurii, nu vor reactiona cu constituentii betonului sau cu armatura si nu trebuie sa produca patarea suprafetei de beton.

Tipuri de cofraje, dimensionare, transport

Cofrajele se pot confectiona din : lemn sau produse pe baza de lemn, metal sau produse pe baza de polimeri. Materialele utilizate trebuie sa corespunda reglementarilor specifice in vigoare.

Din punct de vedere al conceptiei de alcatuire se deosebesc :

* cofraje fixe, confectionate si montate la locul de turnare al betonului si folosite de regula la o singura turnare;

* cofraje demontabile stationare, realizate din elemente sau subansambluri de cofraje refolosibile la un anumit numar de turnari;

* cofraje demontabile mobile, care se deplaseaza si iau pozitii succesive pe masura turnarii betonului ( cofraje glisante, pasitoare sau rulante ).

2.2. Cofrajele, sustinerile si piesele de fixare se vor dimensiona tinand seama de precizarile date in 'Ghidul pentru proiectarea si utilizarea cofrajelor'.In cazul constructiilor deosebite ca forma, inaltime sau deschidere sau a celor prevazute a se executa cu procedee speciale, proiectul lucrarii va cuprinde si precizari privind alcatuirea cofrajelor, a sustinerilor acestora, precum si tehnologia de montare si demontare. Detaliile de alcatuire a cofrajelor se vor elabora de catre constructor in cadrul proiectului tehnologic de executie sau de catre un institut specializat.

Manipularea, transportul si depozitarea cofrajelor se va face astfel incat sa se evite deformarea si degradarea lor. Este interzisa depozitarea cofrajelor direct pe pamant sau depozitarea altor materiale pe stivele de panouri de cofraje.

Pregatirea lucrarilor

In baza analizarii proiectului si a conditiilor specifice de executie, executantul va stabili tipul de cofraj ce se va adopta si va elabora proceduri necesare realizarii lucrarilor de cofraje ce vor cuprinde :

* lucrarile pregatitoare ;

* fazele de executie ;

* pozitia eventualelor ferestre de curatire sau betonare ;

* programul de control al calitatii in fazele de executie a cofrajelor ;

* resursele necesare ( echipamente de cofrare si sustineri, utilaje, scule, personal etc. ) ;

* organizarea locului de munca.

Montarea cofrajelor

Inainte de inceperea operatiei de montare a cofrajelor, se vor curati si pregati suprafetele care vor veni in contact cu betonul ce urmeaza a se turna si se va verifica si corecta pozitia armaturilor. Montarea cofrajelor va cuprinde urmatoarele operatii :

* trasarea pozitiei cofrajelor ;

* asamblarea si sustinerea provizorie a panourilor ;

* verificarea si corectarea pozitiei panourilor ;

incheierea, legarea si sprijinirea definitiva a cofrajelor.

In cazurile in care elementele de sustinere a cofrajelor reazema pe teren se va asigura repartizarea solicitarilor tinand seama de gradul de compactare si de posibilitatile de inmuiere, astfel incat sa se evite producerea tasarilor. In cazurile in care terenul este inghetat sau expus inghetului rezemarea sustinerilor se va face astfel incat sa se evite deplasarea acestora in functie de conditiile de temperatura.

Controlul si receptia lucrarilor de cofraje

In vederea asigurarii unei executii corecte a cofrajelor, se vor efectua verificari etapizate astfel :

* preliminar, cotrolandu-se lucrarile pregatitoare si elementele sau subansamblurile de cofraj si sustineri ;

in cursul executiei, verificandu-se pozitionarea in raport cu trasarea si modul de fixare a elementelor ;

* final, receptia cofrajelor si consemnarea constatarilor intr-un registru de procese verbale pentru verificarea calitatii lucrarilor ce devin ascunse (proces verbal de receptie calitativa), tinandu-se seama si de prevederile capitolului ' 17. Controlul calitatii lucrarilor '.

In cazul cofrajelor care se inchid dupa montarea armaturilor se va redacta un proces verbal comun pentru cofraje si armaturi.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1307
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site