Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Constructiile, ramura de baza a productiei materiale

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
Constructiile, ramura de baza a productiei materiale

Constructiile, ca ramura a productiei materiale reprezinta procesul de executie al lucrarilor de constructii-montaj necesare asigurarii crearii de noi mijloace fixe si a mentinerii constructiilor existente la un nivel tehnico-constructiv cat mai apropiat de cel initial.
Dezvoltarea constructiilor constituie o conditie esentiala pentru progresul celorlalte ramuri productive deoarece asigura conditiile corespunzatoare functionarii normale a activitatii de productie.

La realizarea investitiilor, cca. 30-40 % din fonduri revin productiei de constructii-montaj. Lucrarile de constructii-montaj servesc unor scopuri diferite:

adapostirea si crearea conditiilor materiale de trai oamenilor (cladiri de locuit),

satisfacerea nevoilor social-culturale ale populatiei (spitale,scoli, sali de spectacole etc.),

productia de bunuri materiale (cladiri si constructii speciale ingineresti),

producerea si transportul energiei electrice (baraje, centrale termo-, hidro-, si nuclearo-electrice, retele electrice etc.),

cai de transport (cai ferate, drumuri, poduri, tuneluri, porturi, cheiuri etc.),

imbunatatiri funciare (irigatii, indiguiri, desecari, regularizari de cursuri de apa, corectarea torentelor etc.),

depozitarea si conservarea bunurilor (silozuri, magazii, depozite etc.),

instalatii interioare si retele de alimentare cu apa si de canalizare necesare functionarii tuturor categoriilor de constructii,

montajul utilajelor si instalatiilor tehnologice necesare productiei, transportului etc.

Particularitati ale productiei de constructii-montaj

Productia de constructii-montaj, desi prezinta multe asemanari cu unele din ramurile productiei industriale, asemanari ce se accentueaza odata cu cresterea gradului de industrializare a constructiilor, totusi prin esenta ei prezinta o serie de particularitati. Aceste particularitati si implicatiile lor sunt:

1) Procesul de productie in constructii-montaj are un caracter de mobilitate; spre deosebire de industrie, produsul este fix iar mijloacele de productie sunt mobile. Aceasta necesita mutarea periodica a mijloacelor de productie si a organizarii de pe un amplasament pe altul, in conditii si caracter de provizorat. Conditiile de lucru sunt obiectiv mai dificile decat in industrie, constructorului fiindu-i limitat timpul material pentru perfectionarea organizarii pe acelasi amplasament.

Implicatii- organizarea distincta a fiecarui santier;

- dificultati in asigurarea continuitatii folosirii resurselor umane si materiale;

- necesitatea de a asigura un caracter mobil pentru utilajele de constructii;

- unele cheltuieli specifice: organizarea santierului, montarea, demontarea si transportul utilajelor la si de la santier, reamenajarea amplasamentului la terminarea lucrarilor.

2) Cea mai mare parte a volumului de lucrari se desfasoara in aer liber, ceea ce face ca activitatea de constructii-montaj sa suporte, mai mult decat orice alta activitate, influenta factorilor atmosferici.

Implicatii

- influenteaza activitatea muncitorilor; de exemplu, pe timp friguros muncitorii sunt imbracati mai gros, miscarile le sunt ingreunate iar la anumite intervale de timp trebuie sa intre la adapost pentru a se incalzi;

- influenteaza unele procese tehnologice, care nu se pot realiza la temperaturi foarte scazute.

3) Caracterul de unicat, pe care il au foarte multe din obiectele de constructii, confera activitatii de constructii-montaj particularitatile unei productii de serie mica, cu implicatiile nefavorabile care decurg din aceasta.

Implicatii

- necesitatea unor proiecte specifice pentru fiecare lucrare;

- necesitatea elaborarii unei documentatii economice pentru stabilirea pretului pentru fiecare lucrare.

4) Caracterul foarte complex al productiei de constructii-montaj. Obiectele de constructie pot avea varietate mare in ceea ce priveste : alcatuirea lor, sortimentele de materiale si mijloacele de munca utilizate, solutiile tehnice, tehnologice si organizatorice adoptate etc., chiar pentru aceeasi tema data.

Implicatii

- efectuarea unei analize stiintifice a proceselor de productie, in corelatie cu conditiile concrete;

- stabilirea majoritatii solutiilor tehnologice, organizatorice, de planificare si de conducere, pe baza de optimizari, luand in considerare mai multe variante;

- intocmirea la toate nivelurile (obiecte de constructie, santiere, intreprinderi) a unor proiecte de organizare complexe (tehnologie, organizare si planificare) pentru ordonarea si corelarea in spatiu si timp a tuturor activitatilor;

- pregatirea proceselor de productie si urmarirea riguroasa a aplicarii solutiilor de tehnologie, de organizare si planificare, cuprinse in proiectul de organizare.

5) Volumul mare al obiectelor de constructie si masa mare a materialelor manipulate si introduse in opera.

Implicatii:

- mecanizarea manipularii si transportarii materialelor, cu atentie deosebita la articolele de lucrari care implica masa mare de materiale;

- planificarea si organizarea riguroasa a transporturilor;

- mijloace de transport specializate pentru transportul materialelor, semifabricatelor si prefabricatelor cu greutati si volume mari si/sau conditii speciale privind pozitia in timpul transportului.

6) Ciclul de productie indelungat, pentru realizarea produsului (obiectul de constructie), asociat cu procentul ridicat al productiei neterminate, conduce la importante imobilizari de fonduri circulante si la marirea costurilor de productie.

Implicatii:

- necesitatea reducerii duratelor de executie a obiectelor de constructie, prin masuri corespunzatoare de ordin tehnologic si organizatoric, optimizarea planificarii executarii lucrarilor de constructii-montaj;

- necesitatea decontarii pe parcurs a productiei realizate (lunar) si nu pe baza productiei finite.

Avand in vedere cele de mai sus apare evident ca productia de constructii-montaj trebuie abordata intr-un mod specific atat in ceea ce priveste organizarea executiei cat si in ceea ce priveste rezolvarea aspectelor economice.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 878
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site