Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


PROIECT DE SPECIALITATE: Pregatirea Suprafetelor la Lucrari de Zugraveli

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai micCalificare: zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar

PROIECT DE SPECIALITATE

Tema: Pregatirea Suprafetelor la Lucrari de Zugraveli

CUPRINS

I. Generalitati

II. Definitii;Rolul zugravelilor

III. Culoarea si ambientul

IV. Lucrari Pregatitoare operatiei de zugraveli

V. Pregatirea suprafetelor suport pentru zugraveli

1.Pregatirea suprafetelor de tencuiala driscuita sau beton

2.Pregatirea suprafetelor vechi.

3.Pregatirea suprafetelor gletuite.

VI. Glosar de termeni.

VII.      Masuri de protectia muncii la lucrari de zugraveli.

Pregatirea suprafetelor la lucrari de zugraveli

I. GENERALITATI

Suprafetele elementelor de constructii sunt acoperite , adeseori , cu un strat foarte subtire de culoare, opac sau transparent, care le asigura protectia si aspectul estetic. Daca culoarea se executa cu compozitii din a caror alcatuire nu lipseste apa, se numeste zugraveala.II. DEFINITII; ROLUL ZUGRAVELILOR

Zugravelile sunt lucrari de finisaj care se executa in interiorul si la exteriorul constructiilor,imbracand uniform cu o pelicula elementele sau obiectele pe care se aplica.

Compozitia acestora este un amestec bine omogenizat dintre: un element colorant (pigmentul); un element peliculogen (liantul); un element care da consistenta de lucru (diluant si solvent) si diverse materiale ajutatoare.

In notiunea de zugraveli se cuprind toate acele lucrari de specialitate care se executa de zugrav intrebuintand in compozitia de zugravit un liant in prezenta unei cantitati de apa.

Rolul Zugravelilor

In ansamblul lucrarilor care alcatuiec o constructie ,zugravelile indeplinesc unul sau mai multe roluri si anume: protectie (prin pelicula creata); estetic(prin culoare si luciu) si igienic (se intretin usor).

Stratul protector,format de zugraveli apare ca necesar atunci cand este vorba de protectii contra:

-ruginii (anticorosiv) - la constructii si tamplarii metalice

-focului (ignifug) - la elemente de constructie din lemn

-acidului(antiacid) - la diverse rezervoare sau alte obiecte a caror suprafata devine in contact cu substante acide.

III. CULOAREA SI AMBIENTUL

Finisare suprafetei elementelor de constructie se poate realiza prin acoperirea materialelor din care acestea sunt executate cu pelicule sau folii,cu aspect estetic superior,care asigura totodata o mai buna conservare si usureaza operatiile de intretinere.Sunt finisaje relative usor si rapid de executat,convenabile si economice.

Aplicarea pe suprafata se poate face direct in cazul lemnului si metalului sau pe stratul de tencuiala care acopera de regula elementele din beton sau caramida.Foliile din diferite materiale se folosesc la tapetarea suprafetelor prin procedee uscate de aplicare acoperind materialul care alcatuieste elementul.

Peliculele si foliile nu pot masca defectele structurale sau nu pot imita materiale de alta natura,ca, de exemplu:apareiaj de caramizi sau piatra pictat pe perete,desenul fibrelor lemnului pe beton sau faianta imitate in ulei.

Acestea sunt falsuri decorative care au ca rezultat un efect contrar celui scontat.

Valoarea decorativa a lucrarilor de zugraveli ,si tapete este conditionata de calitatea executiei,de efectele cromatice,de eventualul model ornamental si de aspectul suprafetelor.

Culoarea este mijlocul dominant al expresiei plastice: culoarea materialului aparent finisat transparent sau a celui de acoperire opac.

Culoarea insufleteste,variaza lumina si umbra, diversifica nuantele,formele si contururile ,creeaza stralucire,tensiune sau liniste.Ea determina si amplifica stari emotionale,pune in valoarea spatiul si volumele.Din practica rezulta ca o culoare sumbra incita la tristete,melancolie si depresie,in timp ce culorile luminoase trezesc veselia, dinamismul, optimismul si siguranta.

Culorile pot genera senzatia de cald sau rece,fara o cauza fiziologica.Folosindu-se o culoare rece se poate reduce in aparenta temperatura unei incaperi supraincalzite sau orientate spre sud si vest.

La incaperile reci sau orientate spre nord, utilizarea culorilor calde da senzatie de incalzire.

Culorile luminoase din jurul galbenului pot mari senzatia de iluminare a unei incaperi cu orientare defavorabila,in timp ce culorile intunecate din jurul violetului dau un aer de prospetime.

Culorile deschise,transparente,luminoase si pale creeaza impresia de marire a spatiului si de indepartare a obiectelor,in timp ce culorile sumbre,dense si vii creeaza impresia de reducere a spatiului si de apropiere a obiectelor.

Pe de alta parte,intre culoarea diferitelor suprafete trebuie sa se creeze o armonie cromatica.Aceasta consta dintr-o utilizare echilibrata si agreabila a afinitatilor care exista intre culori si combinarea lor in consecinta.

Prin caracteristicile lor,suprafetele colorate dominante sunt cele ale peretilor si plafonului.De aceea se accorda multa atentie alegerii culorilor cu care se zugraveste,se vopseste sau se tapeaza.

Modelul ornamental ales,in relief sau plat ,intervine in obtinerea unor efecte spatiale.

O tratare a suprafetelor in relief da senzatia de robustete si masivitate ,datorita jocului de lumini si umbre.

Modelele cu dungi verticale inalta spatiul,in timp ce desenele mari si incarcate,in culori sumbre,micsoreaza dimensiunile.

Aspectul suprafetei poate fi mat sau lucios.Suprafete mate pun in evidenta culoarea,mascand unele neregularitati .Suprafetele lucioase invioreaza ambianta ,dar scot in evidenta eventualele defecte.

Materialele folosite la zugraveli sunt combinate dintr-un compus cu calitati de liant,care formeaza pelicula acoperitoare si din materiale de umplutura din care unele confera culoarea (pigmentii) si altele ii asigura opacitatea si puterea de acoperire.

Materialele de vopsitorie sunt in general mate,fiind pe baza de apa sau ulei.Cele care dupa uscare pastreaza un luciu puternic sunt denumite lacuri.Lacurile pot fi transparente,lasand sa se vada structura materialului acoperit.Ele pot fi incolore si atunci sunt denumite lustru sau verniu.

Emailuri sunt materiale opace care dupa uscare formeaza o pelicula dura si lucioasa.

Pentru asigurarea unei caliatati bune a lucrarilor este necesara acoperirea cu mai multe straturi successive

IV. LUCRARI PREGATITOARE OPERATIEI DE ZUGRAVELI

Inainte de inceperea lucrarilor de zugraveli trebuie sa fie terminate lucrarile si reparatiile de tencuieli,glet,placaje,instalatii sanitare,electrice si de incalzire.De asemenea,trebuie sa fie terminate pardoselile reci(din betoane mozaicate,gresie etc.)exclusiv lustruirea.

Tamplaria de lemn si cea metalica trebuie sa fie montate definitiv, inclusiv accesoriile metalice ,cu exceptia drucarelor si a sildurilor,care se fixeaza dupa vopsirea tamplariei.

La exterior trebuie sa fie complet executate toate lucrarile de la fatada constructiei ca: jgheaburi,burlane, stresini,cornise,glafuri,socluri cofrete pentru instalatiile electrice sau de gaze etc,precum si trotuarele.

V. PREGATIREA SUPRAFETELOR SUPORT PENTRU ZUGRAVELI

Pregatirea suprafetelor de tencuiala driscuita sau beton.

Pregatirea suprafetelor tencuite consta in curatirea si revizuirea acestora.Aceste operatii se realizeaza prin netezirea suprafetelor pentru inlaturarea asperitatilor si repararea defectelor locale (fisuri impuscaturi etc)Netezirea se realizeaza prin frecarea suprafetelor cu o piatra ponce,gresie,caramida bine arsa si netezita,sau cu o bucata de lemn.

Fisurile existente se deschid cu cutitul de razuit,la impuscaturi se indeparteaza varul ramas in tencuiala si locurile respective se repara cu pasta de ipsos.

Daca se constata tencuieli burdusite,ele se indeparteaza pana la zidarie,portiunile mici se repara cu pasta de ipsos,iar in cazul in acre suprafetele sunt mai mari cu mortar de aceelasi fel cu al tencuielii existente.

Dupa efectuarea operatiilor prezentate,suprafetele care urmeaza a fi zugravite se curata de praf cu carpe,perii sau maturi.

In cazul suprafatelor din beton,plane si netede(de exemplu,suprafata panourilor mari) toti porii ramasi de la turnarea sau gaurile provenite de la transport, montaj ori turnare (in cazul peretilor din beton monolit) se umplu cu mortar de ciment-var,dupa ce,in prealabil,bravurile si dungile iesite in relief au fost indepartate,astfel ca sa rezulte suprafete netede; de asemenea petele cu urma de decoflor se freaca cu piatra de slefuit sau cu perii de sarma.

Pregatirea suprafetelor vechi.

In cazul suprafetelor vechi,care nu au mai fost zugravite, defectele locale se repara la fel ca si la tencuielile noi. Daca pe suprafetele respective sunt aplicate mai multe straturi de zugraveala si daca se constata cojirea acestora,atunci ele trebuie indepartate.

Zugraveala veche se indeparteaza prin spalare sau prin razuire.Spalarea se executa prin inmuierea zugravelii cu apa calda,cu ajutorul bidinelei si prin indepartarea straturilor vechi cu un burete,pana la tencuiala.

Razuirea se efectueaza cu razuitoare de otel, dupa ce in prealabil straturile vechi de zugraveala au fost umezite cu apa calda pentru a usura lucrul si pentru a evita formarea prafului.

Pregatirea suprafetelor gletuite.

Suprafetele cu glet de ipsos sau glet de var,glet de nisip (sau isos) cu aracet,trebuie sa fie plane si netede,fara desprinderi sau fisuri.

In acest scop toate fisurile,neregularitatile se chituiesc sau se spacluiesc cu pasta de aceeasi compozitie cu a gletului.Pasta de ipsos folosita pentru chituirea defectelor isolate se prepara din doua parti ipsos si o parte apa.

Pasta se realizeaza prin presararea ipsosului in apa,dupa care se omogenizeaza prin amestecare rapida( in intervalul de max 1 min de la

presarare).Pasta se prepara in cantitati care sa poata fi folosite inainte de sfarsitul prizei ipsosului ( circa 6 min)

Pentru spacluirea suprafetelor mai mari se foloseste si pasta de ipsos-var,in proportie de o parte ipsos si o parte de lapte de var.

Compozitia se prepara in cantitati care sa poata fi folosite in cel mult 20 de min de la preparare. Dupa uscarea portiunilor reparate,suprafata se slefuieste cu hartie de slefuit,dupa care se curata de praf cu perii sau cu bidinele curate si bine uscate.

Finisare suprafetei elementelor de constructie se poate realiza prin acoperirea materialelor din care acestea sunt executate cu pelicule sau folii,cu aspect estetic superior,care asigura totodata o mai buna conservare si usureaza operatiile de intretinere.Sunt finisaje relative usor si rapid de executat,convenabile si economice.

Aplicarea pe suprafata se poate face direct in cazul lemnului si metalului sau pe stratul de tencuiala care acopera de regula elementele din beton sau caramida.Foliile din diferite materiale se folosesc la tapetarea suprafetelor prin procedee uscate de aplicare acoperind materialul care alcatuieste elementul.

Peliculele si foliile nu pot masca defectele structurale sau nu pot imita materiale de alta natura,ca, de exemplu:apareiaj de caramizi sau piatra pictat pe perete,desenul fibrelor lemnului pe beton sau faianta imitate in ulei.

Acestea sunt falsuri decorative care au ca rezultat un efect contrar celui scontat.

Valoarea decorativa a lucrarilor de zugraveli ,si tapete este conditionata de calitatea executiei,de efectele cromatice,de eventualul model ornamental si de aspectul suprafetelor.

Culoarea este mijlocul dominant al expresiei plastice: culoarea materialului aparent finisat transparent sau a celui de acoperire opac.

Culoarea insufleteste,variaza lumina si umbra, diversifica nuantele,formele si contururile ,creeaza stralucire,tensiune sau liniste.Ea determina si amplifica stari emotionale,pune in valoarea spatiul si volumele.Din practica rezulta ca o culoare sumbra incita la tristete,melancolie si depresie,in timp ce culorile luminoase trezesc veselia, dinamismul, optimismul si siguranta.

Culorile pot genera senzatia de cald sau rece,fara o cauza fiziologica.Folosindu-se o culoare rece se poate reduce in aparenta temperatura unei incaperi supraincalzite sau orientate spre sud si vest.

La incaperile reci sau orientate spre nord, utilizarea culorilor calde da senzatie de incalzire.

Culorile luminoase din jurul galbenului pot mari senzatia de iluminare a unei incaperi cu orientare defavorabila,in timp ce culorile intunecate din jurul violetului dau un aer de prospetime.

Culorile deschise,transparente,luminoase si pale creeaza impresia de marire a spatiului si de indepartare a obiectelor,in timp ce culorile sumbre,dense si vii creeaza impresia de reducere a spatiului si de apropiere a obiectelor.

Pe de alta parte, intre culoarea diferitelor suprafete trebuie sa se creeze o armonie cromatica.Aceasta consta dintr-o utilizare echilibrata si agreabila a afinitatilor care exista intre culori si combinarea lor in consecinta.

Prin caracteristicile lor,suprafetele colorate dominante sunt cele ale peretilor si plafonului.De aceea se accorda multa atentie alegerii culorilor cu care se zugraveste,se vopseste sau se tapeaza.

Modelul ornamental ales,in relief sau plat ,intervine in obtinerea unor efecte spatiale.

O tratare a suprafetelor in relief da senzatia de robustete si masivitate ,datorita jocului de lumini si umbre.

Modelele cu dungi verticale inalta spatiul,in timp ce desenele mari si incarcate,in culori sumbre,micsoreaza dimensiunile.Aspectul suprafetei poate fi mat sau lucios.Suprafete mate pun in evidenta culoarea,mascand unele neregularitati .Suprafetele lucioase invioreaza ambianta ,dar scot in evidenta eventualele defecte.

Materialele folosite la zugraveli sunt combinate dintr-un compus cu calitati de liant,care formeaza pelicula acoperitoare si din materiale de umplutura din care unele confera culoarea (pigmentii) si altele ii asigura opacitatea si puterea de acoperire.

VI. GLOSSAR DE TERMENI

Glet de ipsos = amestec bine omogenizat (cu sau fara intarzietor de priza) de apa 50-60% din greutatea ipsosului si ipsos presarat peste cantitatea de apa.

Lucrari de zugraveli = sunt lucrari prin care elementele de constructie se aplica in strat subtire ( pojghita de culoare opaca sau transparenta).

Suprafata tencuita,driscuita = suprafata suport pe care stratul vizibil de tencuiala este finisat cu drisca

Mortar ciment var = material de constructie constituit dintr-un amestec de apa, nisip, var, ciment care se foloseste ca element de legatura intre materialele de constructie.

Razuitor de otel = unealta formata dintr-o lama de otel cu maner de lemn folosita la spacluit.

VII. MASURI DE PROTECTIA MUNCII LA LUCRARI DE

ZUGRAVELI

In spatiile inchide trebuie sa se lucreze cu usile si ferestrele deshide.

Muncitorii care lucreaza la inaltime trebuie sa verifice stabilitatea

schelelor.

La folosirea instalatiilor de stropit acestea trebuie sa fie curate sis a functioneze bine.

Daca se lucreaza cu solvent inflamabili, muncitorii trebuie sa poarte ochelari de protective sis a nu umble cu surse de foc.

Materialele si uneltele trebuie sa fie de buna calitate sis a nu prezinte defecte.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1661
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site