Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Instructiuni de utilizare, intretinere si service - Cazane pentru incalzire centrala pe combustibil solid (lemn)

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
Instructiuni de utilizare, intretinere si service
Cazane pentru incalzire centrala pe combustibil solid (lemn)

ATMOS

T       Functionare ecologica bazata pe principiul gazeificarii lemnului

DC 18 S DC 50 S DC 20 GS DC 30 SE

DC 22 S DC 70 S DC 25 GS DC 40 SE

DC 25 S DC 32 GS DC 50 SE

DC 32 S DC 40 GS DC 75 SE

Producator: ATMOS-CANKAR Jaroslav & Syn

Bela pod Bezdezem

www.atmos.cz

Introducere

Stimate beneficiar,

Acest produs va poate oferi cu un efort minim o satisfactie maxima. In acest scop este necesar sa urmariti instructiunile de utilizare si sa exploatati cazanul conform recomandarilor producatorului din prezentul manual.

 1. Instalarea cazanului, aprinderea de control si instruirea beneficiarului in ceea ce priveste modul de utilizare, vor fi efectuate de o unitate autorizata de producator, ocazie cu care se va intocmi un proces verbal de punere in functiune a cazanului.
 2. In procesul de ardere a combustibilului solid (lemn) se produc gudroane si condens acid, cu un caracter deosebit de coroziv.    Pentru a diminua efectul acestora cazanul trebuie sa functioneze la temperaturi de 80 – 90 sC si temperatura agentului termic in returul cazanului trebuie sa fie mai mare decat 65sC. In acest scop este obligatoriu a se folosi echipamente automate care sa asigure regimul mentionat. Se recomanda utilizarea Laddomat 21 sau termoventil TV (25, 32, 40)/ 60 dupa caz.
 3. La utilizarea unei pompe de circulatie, functionarea acesteia va fi comandata de un termostat, care va asigura functionarea optima a cazanului si a instalatiei de incalzire.
 4. Cazanul nu trebuie utilizat in permanenta la o capacitate sub 50%.
 5. Functionarea ecologica se obtine in cazul utilizarii cazanului la capacitate nominala.
 6. in cazul functionarii cu capacitate redusa (ex. vara pt. incalzirea apei calde menajere), focul va fi aprins zilnic.
 7. Se recomanda montarea cazanului cu rezervoare de acumulare si pompa Laddomat 21. Astfel se obtine un consum de combustibil cu 20-30% mai scazut si va creste durata de viata a cazanului si a cosului de fum.
 8. Daca cazanul nu poate fi montat cu rezervor de acumulare, se recomada montarea a cel putin un rezervor de compensare avand volumul de aproximativ 25 l pe 1KW putere a cazanului.
 9. Combustibilul utilizat trebuie sa fie uscat, cu umiditate maxima de 12-20% - in cazul umiditatii mai ridicate scade randamentul cazanului si creste consumul de combustibil.

Cazanele cu exhaustor au litera S la sfarsitul codului de identificare (exceptie DC70S).

Atentie! – Daca cazanul este echipat cu Laddomat 21 sau ventil termoregulator TV de 60°C, respectiv cu rezervoare de acumulare (vezi schemele alaturate), garantia corpului cazanului este prelungita de la 24 la 36 luni. Garantia altor piese ramane neschimbata. In cazul nerespectarii acestor recomandari, durata de viata a corpului de cazan si a pieselor ceramice refractare poate sa se reduca in mod esential datorita coroziunii la temperatura joasa. Corpul cazanului se poate coroda chiar si dupa doi ani de functionare.

Destinatie

Cazanele ecologice ATMOS DC 18/ 20/ 22/ 25/ 30/ 32/ 40/ 50/ 70/ 75 sunt destinate incalzirii caselor, cabanelor sau a altor constructii similare. Cazanele pot satisface un necesar de caldura a constructiei de 20-75 KW, in functie tip. Cazanele sunt construite exclusiv pentru arderea lemnelor taiate in bucati. Poate fi utilizat orice tip de lemn uscat. Se recomanda in special butuci cu lungimea de 330, 530, 730 si 1000mm in functie de marimea cazanului. Pot fi utilizate si lemne de diametru mai mare, sub forma de butuci, dar in acest caz se reduce capacitatea nominala si se prelungeste timpul de ardere. Cazanul nu este destinat arderii rumegusului si deseurilor mici de lemn. Acestea pot fi utilizate doar in amestec de MAXIMUM 10%. Camera de ardere spatioasa permite introducerea si arderea lemnelor de dimensiuni mari, astfel reducandu-se substantial efortul fizic si timpul necesar pregatirii combustibilului.

Descrierea tehnica

Cazanul este construit pentru arderea lemnului si functionarea pe principiul gazeificarii, fiind dotat cu ventilator care realizeaza circulatia aerului, respectiv a gazelor de ardere in cazan.

Ventilatorul poate fi de tip:

a)      exhaustor de fum – pentru cazanele DC18S, DC22S, DC25S, DC30SE, DC32S, DC50S, DC40SE, DC50SE, DC75SE, DC20GS, DC25GS, DC32GS, DC40GS

b)      ventilator de insuflare aer – pentru DC70S (DC80)

Corpul cazanului e confectionat din tabla de otel sudata de 3-8mm si este format din rezervorul de alimentare cu combustibil care in partea sa inferioara este prevazuta cu piesa ceramica termorefractara cu fanta longitudinala pentru comunicare cu camera secundara. Camera de ardere secundara este si ea dotata cu piese ceramice refractare. In partea posterioara a corpului cazanului se afla un canal vertical de fum prevazut in partea de sus cu clapeta de aprindere. In partea superiora a canalului de fum se situeaza racordul pentru cos. Partea frontala a corpului cazanului este prevazuta cu usa de incarcare combustibil (sus) si usa de curatare a camerei de ardere secundare de cenusa (jos). De asemenea in partea frontala superioara se afla manerul de actionare al clapetei de aprindere. Corpul cazanului este termoizolat exterior cu vata minerala, amplasata sub carcasa de tabla a invelisului exterior al cazanului. In partea superioara a cazanului se afla panoul de comanda. In partea din spate a cazanului se afla canalul de admisie al aerului primar si secundar, prevazut cu clapeta de reglare, comandata de regulatorul de tiraj FR124. Aerul primar si secundar sunt preincalzite la temperatura ridicata. Pentru cazanele DC50SE clapeta cu regulatorul de tiraj FR124 este inlocuita cu clapeta cu servoactionare cu resort incorporat. In plus, in acest cazan se afla doua bucse de otel speciale pe linga fanta de gazeificare.

Aspectul panoului de comanda

1. Termometru

2. intrerupator principal

3. Termostat gaze arse

4. Termostat reglaj (agent termic)

5. Termostat de siguranta

Descrierea functionalitatii elementelor de comanda

 1. Termometru – indica temperatura de iesire a apei din cazan.
 2. intrerupator general – permite decuplarea totala a alimentarii cu energie electrica a cazanului.
 3. Termostat gaze arse – serveste la decuplarea ventilatorului dupa arderea combustibilului (la scaderea temperaturii gazelor arse)

Atentie! – in timpul aprinderii focului, termostatul de gaze arse trebuie pozitionat pe o temperatura mai ridicata pentru o aprindere lenta, fara gazeificare, iar in timpul arderii trebuie pozitionat pe pozitia de lucru (poz. 12 pe cadran). Pozitia optima pentru conditiile concrete trebuie sa fie intodeauna stabilita practic. Daca temperatura gazelor arse scade sub valoarea reglata, functionarea ventilatorului este oprita de termostat. O comanda normala a pornirii ventilatorului e posibila doar dupa reglarea termostatului de gaze arse la temperatura mai joasa (de ex. 0°C).

 1. Termostat reglaj (agent termic) – cupleaza/ decupleaza ventilatorul in functie de temperatura de iesire a apei din cazan.
 1. Termostat de siguranta (cu rearmare manuala) – serveste ca protectie a cazanului impotriva supraincalzirii in cazul defectarii termostatului de reglaj sau ca semnalizare a depasirii temperaturii critice – dupa depasirea temperaturii critice, termostatul trebuie sa fie rearmat manual.

Avantajele cazanului

Arderea pe principiul gazeificarii se realizeaza la temperaturi ridicate. Acesta are ca rezultat un consum de combustibil mai scazut si o functionare ecologica. Aerul primar si secundar este preincalzit la temperatura ridicata, ceea ce inseamna ca flacara este calda si stabila cu calitate constanta a arderii.

Deservirea cazanului cu exhaustor (de tip S) este placuta si simpla. Acest tip de cazan este marcat cu litera “S” (cu exceptia DC70S). Usa de alimentare cu combustibil de dimensiune mai mare, permite utilizarea butucilor cu lungimea intre 330-1000 mm, in concordanta cu tipul cazanului. Este de asemenea posibila arderea deseurilor de lemn de dimensiuni mari.

Cazanul tip GS este dotat cu focar ceramic, camera de ardere primara captusita, duze laterale de admisie ale aerului primar.

Fiecare tip de cazan este echipat cu serpentina de racire, un element de siguranta impotriva supraincalzirii.

Date tehnice

Tipul cazanului

U.M.

DC18S

DC22S

DC25S

DC32S

DC30SE

DC20GS

DC25GS

DC32GS

DC40GS

DC40SE

DC50S

DC50SE

DC70S

DC80

DC75SE

Puterea cazanului

KW

Suprafata de incalzire (a focarului)

m2

Volumul rezervorului de combustibil

dm3

Dimensiuni usa de alimentare

mm

450x260

450x260

450x260

450x260

450x260

450x260

450x260

450x260

450x260

450x260

450x260

450x315

Tirajul necesar al cosului

Pa

Suprapresiunea maxima de lucru a apei

kPa

Greutatea cazanului

Kg

Diametru racordare cos (evacuare gaze arse)

mm

Inaltimea cazanului

mm

Latimea cazanului

mm

Adancimea cazanului

mm

Tensiune de alimentare

V/Hz

Putere el. absorbita

W

Clasa de protectie electrica

IP

Randamentul cazanului

Clasa cazanului

Temperatura gazelor arse la putere nominala

°C

Viteza gazelor arse la putere nominala

Kg/s

Combustibil recomandat

Lemn uscat cu putere calorica 15-18 Mj.kg-1, continut de apa 12-20%, diametru 80-150mm

Consum mediu de combustibil

kg.h-1

In sezon

1 m3 / 1 kW de putere nominala

Lungimea max. a butucilor

mm

Timp de ardere continua la putere nominala

h

Volumul apei din cazan

l

Pierderi de presiune in cazan

mbar

Volum min. al rezervorului de compensare

lVoltaj

V/Hz

***Conditii obligatorii

Temperatura minima obligatorie a apei din retur la functionarea cazanului este de 65°C

Temperatura obligatorie de lucru a cazanului este de 80-90°C

Legenda pentru desenele cazanului

 1. Corpul cazanului
 2. Usa de umplere
 3. Usa de evacuare a cenusii
 4. Ventilator

de aer

exhaustor (S)

 1. Piesa ceramica refractara – duza de aer
 2. Panou de comanda
 3. Termostat de siguranta pentru pompa – 95 °C (numai pentru DC75SE)
 4. Clapeta de reglare
 5. Piesa ceramica refractara – pentru tipul GS – partea laterala a focarului (camera de ardere)
 6. Piesa ceramica refractara – pentru tipul GS – camera sferica (camera de ardere secundara)
 7. Etansarea duzei – 12x12 (14x14) – snur
 8. Piesa ceramica refractara – tip semiluna
 9. Clapeta de aprindere
 10. Piesa ceramica refractara – pentru tipul GS – partea din spate a camerei sferice
 11. Capac de curatare
 12. Ecran
 13. Manerul clapetei de aprindere
 14. Termometru
 15. Ecranul focarului
 16. intrerupator cu lampa de control
 17. Regulator de tiraj – Honeywell FR124
 1. Serpentina de racire contra supraincalzirii
 2. Termostat reglaj (temperatura agent termic)   
 3. Termoizolatie usa – Sibral
 4. snur etansare usa 18x18
 5. Piesa ceramica – tip acoperis
 6. Termostat de comanda pentru pompa (numai pentru DC75SE)
 7. Condensatorul ventilatorului
 8. Piesa ceramica refractara – tip semiluna
 9. Piesa ceramica refractara – placa focarului
 10. Usa de curatare (DC70S)
 11. Termostat gaze arse
 12. Termostat de siguranta

K – Canalul de fum

L – Iesirea apei din cazan

M – Intrarea apei in cazan

N – Racord pentru robinetul de umplere

P – Racord pentru senzorul de temperatura a supapei termice montata pe serpentina de racire (TS130, STS20).

Date tehnice

Dimensiuni

DC18S

DC20GS

DC22S

DC25S

DC32S

DC30SE

DC25GS

DC32GS

DC40GS

DC40SE

DC50SE

DC70S

DC80

DC75SE

A

B

C

D

E

F

G

H

CH

I

J

Desenele cazanelor

 
Text Box:


Text Box:

Text Box:

Sectiunea cazanului DC70S

Camera de ardere

Text Box:

3. Usa de evacuare a cenusii

5. Piesa ceramica refractara – duza de aer

31. Piesa ceramica refractara – semiluna

32. Piesa ceramica refractara – placa focarului

34. Gura de curatare

Schema exhaustorului

Atentie! – Exhaustorul (S) este livrat demontat. Asezati exhaustorul pe canalul de fum din spate, strangeti piulitele de fixare apoi alimentati exhaustorul cu curent electric.

 
Verificati functionarea lui normala.

1 – Motor

2 – Placa metalica (otel inoxidabil)

3 – Paleta rotorului

4 – Piulita (cu filet stanga si saiba)

5 – Piulita fluture

6 – surub

7 – Etansare (2 buc.)

8 – Etansare

Tipul si asezarea pieselor ceramice refractare in focar

pentru cazanele (DC22S, DC25S, DC32S, DC40SE) cu lungimea de 500mm;

pentru cazanele (DC50S, DC50SE) cu lungimea de 700 mm.

 


 1. Text Box: Pentru tipurile

DC22S

DC25S

DC32S

DC50S

DC40SE

DC50SE

Text Box:

 1. Pentru tipul

DC75SE

Pentru acest cazan, placa tip acoperis este compua din doua piese – vezi figura (DC75SE – 2x500 mm).

 


 1. 10. Piesa ceramica refractara – camera sferica (partea stanga + dreapta)

  14. Piesa ceramica refractara – partea din spate cu scobitura

   
  Pentru tipul

DC18S

DC20GS

DC25GS

DC32GS

DC40GS

DC30SE

Camera sferica trebuie asamblata in asa fel incat partea din fata a piesei ceramice refractare (10) sa fie pozitionata la 3 cm fata de cantul frontal al cazanului.

Atentie! – nu se va schimba pozitia partii posterioare (14) la o eventuala demontare.

 1. Pentru tipul


DC70S

La curatarea cazanului trebuie scoasa piesa ceramica refractara frontala, aceasta fiind asezata pe partea din fata a camerei de ardere, spre usa.

6. Accesorii livrate cu cazanul

Perie de otel cu accesorii

1 buc.

Rascheta de curatat

1 buc.

Robinet de umplere

1 buc.

Instructiuni de utilizare si de intretinere

1 buc.

Regulator de tiraj Honeywell FR124 (cu exceptia DC50SE

1 buc.

Cenusar (numai pentru tipurile DC XX GS)

1 buc.

7. Combustibil

Se recomanda utilizarea lemnelor uscate aproximativ 2 ani in mod natural (butuci de Φ80-150 mm), cu umiditate de 12-20%, cu puterea calorica 15-17 Mj.kg-1 si cu lungimea butucilor de 330-1000 mm in concordanta cu tipul cazanului. Dimensiunile recomandate pentru combustibil pot fi gasite la punctul 3. “Date tehnice”. Se pot arde si deseuri de lemn de dimensiuni mari in combinatie (max. 10%) cu lemnul de dimensiuni mari.

Date de baza la arderea lemnului

Puterea maxima si durata lunga de viata a cazanului sunt asigurate prin utilizarea lemnului uscat de 2 ani. In graficul urmator se afla dependenta puterii calorice a combustibilului de continutul de apa. Puterea calorica utila a lemnului scade substantial cu cresterea umiditatii.

Exemplu:

lemnul cu umiditatea 20% are puterea calorica de 4 kWh / 1 kg lemn

lemnul cu umiditatea 30% are puterea calorica de 1,5 kWh/ 1 kg lemn

de exemplu lemnul de molid depozitat timp de un an sub acoperis – vezi graficul

Text Box:

in graficul alaturat se gaseste puterea utila maxima a cazanului in cazul in care lemnul folosit este umed.

KW

DC18S - 13

DC22S - 14

DC25S - 19

DC32S - 24

DC40S(E) - 31

DC50S(E) - 39

DC75S(E) - 53

Aceste informatii pot servi si pentru alte tipuri de cazane care functioneaza pe principiul gazeificarii lemnului.

Nu se recomanda utilizarea lemnelor cu o umiditate mai mica decat 12%.

Puterea calorica a lemnului

Tip lemn

Puterea calorica pentru 1kg lemn

Kcal

KJoule

KWh

Molid

Pin

Mesteacan

Stejar

Fag

I Lemnul verde (umed) are putere calorica scazuta, nu arde bine, afuma tare si reduce substantial durata de viata a cazanului si a cosului. Totodata puterea utila a cazanului scade cu 50%, iar consumul de lemne se dubleaza.

Fundatia cazanului

 


Tip cazan

A

B

DC18S

DC20GS

 

DC22S / DC25S

DC30SE/ DC32S/

DC25GS/ DC32GS/

DC40GSDC40SE

DC50SE

DC50S, DC70S

DC75SE

Mediul de instalare si amplasare a cazanului in sala cazanelor

Text Box:

Cazanul poate fi utilizat in “mediul de baza”AA5/AB5 dupa standardul ceh ČSN 3320001/1995.

Cazanul trebuie amplasat in sala cazanelor in care este asigurata admisia aerului necesar arderii. Amplasarea cazanului in spatii locuite (inclusiv coridoare) nu este acceptata. Sectiunea prizei neobturabile trebuie sa fie minim 250 cm2 pentru cazanele cu putere nominala de 20-75 kW.

1 – cos de fum

2 – canal de fum

3 – cazan

Cosul de fum

Racordarea cazanului la cosul de fum se va efectua doar cu acordul unei firme de coserit. Canalul de evacuare al cosului de fum trebuie dimensionat astfel incat prin tirajul sau sa asigure evacuarea gazelor arse din cazan si dispersarea acestora in atmosfera, in orice conditii de lucru. O buna dimensionare a cosului de fum este necesara pentru functionarea corecta a cazanului. Arderea, randamentul cazanului si durata de functionare a acestuia depind de tirajul cosului. Tirajul cosului la randul sau depinde direct de sectiunea, inaltimea si rugozitatea suprafetei interioare a acestuia. In cosul de fum la care cazanul este racordat nu se vor racorda alte aparate. Diametrul cosului nu poate fi mai mic decat diametrul racordului de iesire al cazanului (min. 150mm). tirajul cosului trebuie sa atinga valorile prescrise (vezi datele tehnice de la punctul 1), dar nu trebuie sa fie extrem de inalt pentru ca sa nu reduca randamentul cazanului si sa nu influenteze arderea (sa nu rupa flacara). In cazul tirajului ridicat al cosului poate fi instalata o clapeta de reglare a debitului (limitator de tiraj) in canalul de fum, intre cazan si cosul de fum.

Dimensiuni informative privind sectiunea cosului:

20 x 20 cm

Inaltime min. 7m

20 cm

Inaltime min. 8m

15x15 cm

Inaltime min. 11m

16cm

Inaltime min. 12m

Racordul de fum

In cazul in care nu este posibila racordarea cazanului direct la canalul de evacuare al cosului, tubulatura respectiva, trebuie sa fie cat mai scurta posibil si sa nu depaseasca lungimea de 1 m, fara suprafata de incalzire suplimentara si sa aiba panta ascendenta. Din punct de vedere mecanic, canalul de fum trebuie sa fie solid, etans si usor de curatat in interior. Canalul de fum nu poate trece prin alte incaperi.

Text Box: Diametrul interior al canalului de fum nu poate fi mai mare decat diametrul interior al racordului de gaze arse al cazanului si nu se poate ingusta spre cosul de fum. Nu se recomada utilizarea coturilor. Modurile de executie a trecerilor canalului de fum prin constructii din materiale combustibile sunt indicate in anexele 2 si 3 ČSN 061008/97 (cabane de lemn, etc.)

 1. Termometru gaze arse
 2. Gura de curatare
 3. Clapeta de reglare a debitului gazelor arse (limitator de tiraj)

I in cazul tirajului ridicat al cosului se poate instala in canalul de fum o clapeta de reglare a debitului (3) sau un limitator de tiraj.

Protectia impotriva incendiilor la instalarea si utilizarea echipamentelor termice

In conformitate cu standardul ČSN 061008/97 – Protectia impotriva incendiilor la utilizarea echipamentelor termice si a surselor de caldura.

Distante sigure

La instalarea cazanului se va pastra o distanta de siguranta de minim 200mm fata de materialele de constructie. Aceasta distanta este valabila pentru cazanele si canalele de fum montate in apropierea materialelor inflamabile din clasele de inflamabilitate B, C1 si C2 (vezi tabelul de mai jos). Distanta de siguranta (200 mm) trebuie dublata in cazul in care cazanul se instaleaza in apropierea unor materiale aflate in clasa de inflamabilitate C3. Aceasta distanta de siguranta trebuie marita si in cazul in care nu se cunoaste clasa de inflamabilitate a materialului in cauza. De asemenea poate fi redusa la jumatate (100 mm) in cazul utilizarii unei placi termoizolatoare (ex. placa de azbest), incombustibile, avand groismea min. 5 mm si amplasata la cel putin 25 mm fata de materialul inflamabil. Ecranul de protectie trebuie sa depaseasca gabaritul gazanului (inclusiv al canalelor de fum) cu cel putin 150 mm pe fiecare parte si cu cel putin 300 mm deasupra cazanului. De asemenea piesele de mobilier confectionate din materiale inflamabile trebuie prevazute cu o astfel de placa de blindaj in cazul in care nu este posibila pastrarea acestei distante de siguranta (de ex. in cazul cabanelor). Aceasta distanta de siguranta trebuie pastrata doar in cazul in care mobilierul este amplasat in apropierea cazanului.

Daca suprafata pe care se instaleaza cazanul este inflamabila acesta trebuie protejata cu ajutorul unui material incombustibil si termoizolator pe o suprafata cu cel putin 100mm mai mare decat baza cazanului in partile laterale si cu cel putin 300 mm in partea frontala a cazanului. Ca material incombustibil se pot utiliza toate materialele mentionate din clasa A de inflamabilitate.

Tabelul nr. 1

Clasele de inflamabilitate a materialelor de constructii

Materiale de constructii din clasa de inflamabilitate (conform ČSN 061008/97)

A – neinflamabil

Granit, gresie, beton, caramida, dale ceramice, mortar, tencuieli antiincendiu etc.

B – inflamabilitate redusa

Acumin, izomin, eraclit, lignos, placi din pasla de bazalt, placi din fibra de sticla, novodur

C – greu inflamabil

Lemn de foioase (stejar, fag), placi hobrem, placaje, sircolit, werzalit, carton presat (formica, ecrona)

C2 – inflamabilitate medie

Lemn de conifere (pin, larita, molid), lemn de aschie si placi de pluta, pardoseli de cauciuc (Industrial, Super)

C3 – usor inflamabil

Placi de fibra lemnoasa (Hobra, Sololac, Sololit), celuloza, poliuretan, polistiren, polietilena, PVC

Atentie! – in imprejurarile in care exista gaze sau vapori inflamabili in incaperea in care se afla cazanul sau daca exista pericolul producerii unui incendiu ori a unei explozii (ex. lipirea linoleului), cazanul trebuie oprit din timp. Nu este permisa asezarea pe cazan sau la o distanta mai mica decat cea de siguranta a obiectelor din material inflamabil.

Conectarea cazanului la reteaua electrica

Pentru racordarea cazanului la reteaua de alimentare cu curent electric de 230V, 50 Hz se foloseste cablu de alimentare cu fisa sau fara fisa la racordarea fixa. In cazul inlocuirii cablului de alimentare se utilizeaza unul identic, iar interventia trebuie facuta de o unitate autorizata de service. Cazanul trebuie amplasat astfel incat fisa de racordare sa fie in apropierea operatorului (conform standardului ČSN EN 60335-1/1997). Racordarea cazanului se va face numai de persoane competente si autorizate in acest sens, respectand normativele in vigoare.

Este obligatorie protectia prin legare la pamant.

Schema electrica de conectare a cazanului -DC18S – DC40SE (cu exhaustor, tip UCJ4C52), respectiv DC80, DC70S (cu ventilator de aer) – reglare electromecanica

Text Box:

Schema electrica de conectare a cazanului DC50SE – reglare electromecanica, cu exhaustor, tip UCJ4C52

Text Box:

a.       - - - - varianta conectarii la pompa cu termostat de siguranta 95°C

b.      elementele notate cu linie punctata nu sunt montate in cazanul standard.

Schema electrica de conectare a cazanului DC75SE – reglare electromecanica cu exhaustor, tip UCJ4C82

Text Box:

Standardele (ČSN EN) referitoare la constructia si instalarea cazanelor pe combustibil solid

ČSN EN 303-5 – Cazane pe combustibil solid pentru incalzire centrala

ČSN 060310/98 – incalzire centrala, constructie si instalare

ČSN 060830/96 – dispozitive de siguranta pentru incalzire centrala si incalzire a apei menajere

ČSN 734201/88 – Proiectarea cosurilor si a canalelor de fum

ČSN 734210    – Realizarea cosurilor, a canalelor de fum si racordarea aparatelor consumatoare de combustibil

ČSN EN 1443    – Constructia cosurilor de fum – Cerinte generale

ČSN 061008/97 – Protectia impotriva incendiilor la utilizarea aparatelor locale si a surselor de caldura

ČSN 730823/84 – Clasa de inflamabilitate a materialelor de constructie

ČSN EN 1264-1 – incalzire prin pardoseala – Sisteme si componente – Definitii si marci

ČSN EN 1264-2 – incalzire prin pardoseala – Sisteme si componente – Calcul de putere termica

ČSN EN 1264-3 – incalzire prin pardoseala – Sisteme si componente – Constructie

ČSN EN 442 – 2 – Corpuri de incalzire – incercare si evaluare

Atentie!

a.       instalarea cazanului se va face intodeauna dupa un proiect de instalare

b.      instalarea cazanului se face numai de persoane instruite de catre producator

c.       vor fi respectate normativele in vigoare din tara de destinatie

Selectie si mod de racordare a elementelor de reglare si de comanda

Cazanele sunt livrate utilizatorului cu reglaj de baza a puterii cazanului care satisface exigentele de confort ale incalzirii si de securitate. Automatizarea cazanului asigura valoarea ceruta de 80-90 C a temperaturii apei la iesire, dar nu rezolva comanda vanelor de amestec si a pompelor. Cu exceptia cazanului DC75SE, care este echipat cu doua termostate, unul de 70 C (temperatura anclansarii pompei la functionare normala), iar al doilea de 95 C (temperatura anclansarii pompei in caz accidental). Modul de conectare a acestor elemente este indicat pe schema electrica de conectare. Fiecare pompa din sistem trebuie comadata de un termostat independent, pentru ca temperatura apei in returul cazanului sa nu scada sub 65 C. In cazul instalarii cazanului fara rezervor de acumulare sau de compensare, pompa circuitului de incalzire trebuie comandata de un termostat independent sau cu comanda electronica, astfel incat aceasta sa functioneze numai atunci cand pompa din circuitul de cazan este in functiune. In cazul utilizarii a doua termostate, cel de comanda al pompei din circuitul de incalzire va fi reglat la 80 C, iar termostatul de comanda al pompei din circuitul de cazan va fi reglat la 75 C. Exista posibilitatea comandarii ambelor pompe de un singur termostat. Daca cazanul este instalat cu rezervoare de acumulare si pompa Laddomat 21 si daca in circuitul de cazan circulatia apei este realizata prin gravitatie, ceea ce prelungeste timpul de demarare al cazanului la valoarea ceruta a agentului termic, pentru functionarea corecta se recomanda comanda pompei din circuitul de cazan de un termostat de gaze arse, instalat in cazan (la aprinderea focului). Reglarea incorecta de catre utilizator a termostatului de gaze arse poate provoca cresterea temperaturii in cazan, de aceea se recomanda montarea unui termostat de siguranta de 95 C. Termostatul din cazan poate fi inlocuit cu un termostat extern, situat la iesirea din cazan. Rolul acestuia este de a comanda pompa din circuitul de cazan la 95 C (conectat paralel cu termostatul de gaze arse).

Reglarea temperaturii apei distribuite in circuitul de incalzire se va efectua intodeauna cu ajutorul unei vane de amestec cu 3 cai. Vana de amestec poate fi comandata manual sau electronic, ceea ce va contribui la functionarea mai confortabila si mai economica a sistemului de incalzire. Racordarea acestor elemente trebuie efectuata in baza unui proiect tinand cont de conditiile specifice ale sistemului de incalzire. Instalatia electrica legata de dotarea cazanului cu aceste elemente trebuie efectuata de catre persoane competente si autorizate in acest sens de catre producator, conform standardelor in vigoare.

I La instalarea cazanului se recomanda utilizarea vasului de expansiune deschis sau a vasului de expansiune inchis, daca normele in vigoare ale statului respectiv permit acest lucru. Cazanul trebuie instalat in asa fel incat intreruperea alimentarii cu energie electrica sa nu conduca la supraincalzire sau la deteriorarea cazanului. Cazanul are o inertie termica. El poate fi protejat impotriva supraincalzirii in mai multe moduri. Unul dintre aceste moduri este racordarea serpentinei de racire cu ventil TS 130 Ύ A (95 C) sau WATTS STS 20 (97 C) la reteaua de alimentare cu apa rece. In cazul existentei alimentarii locale (hidrofor) cazanul poate fi protejat prin utilizarea sursei de rezerva a energiei electrice (baterie cu convertizor) pentru asigurarea functionarii a cel putin uneia dintre pompe. O alta posibilitate este racordarea cazanului cu un rezervor de compensare si o clapeta de retinere.

Atentie!

La instalare partea posterioara a cazanului trebuie ridicata circa 10 mm pentru ca purjarea si dezaerarea cazanului sa fie mai usoara.

Protectia cazanului impotriva coroziunii

Modul de protejare a cazanului impotriva coroziunii, recomandata de producator se bazeaza pe racordarea cazanului cu Laddomat 21 sau ventil termoregulator care permite crearea circuitului de cazan separat de circuitul de incalzire (circuitul primar si secundar) astfel incat temperatura minima a apei in returul cazanului sa fie mentinuta la 65 C. Cu cat este mai ridicata temperatura apei in returul cazanului cu atat este mai scazuta cantitatea de condens, acid si gudroane care deterioreaza corpul cazanului. Temperatura de iesire a apei din cazan trebuie sa fie in permanenta 80-90 C. La functionarea normala a cazanului temperatura gazelor arse nu trebuie sa scada sub 110 C. Temperatura scazuta a gazelor arse cauzeaza aparitia condensului, acidului si a gudroanelor chiar daca temperatura apei de iesire (80-90 C) si temperatura apei in returul cazanului (65 C) sunt respectate. Aceasta situatie se poate produce de exemplu in cazul incalzirii apei calde menajere (ACM) vara sau in cazul in care se incalzeste doar o parte a cladirii. Pentru evitarea acestei situatii se recomanda instalarea cazanului cu rezervoare de acumulare sau aprinderea zilnica a focului. Pentru cazanele cu putere nominala peste 50 KW se poate utiliza o vana de amestec cu 3 cai cu servoactionare si cu posibilitatea reglarii electronice in scopul mentinerii temperaturii apei in returul cazanului la valoarea minim recomadata (65-75 C).

Instalarea recomandata a cazanului cu Laddomat 21

Text Box:

Instalarea recomandata a cazanului cu ventil termoregulator

Text Box:

Instalarea recomandata a cazanului cu rezervor de compensare

Text Box:

Schema recomandata a instalarii cazanului cu Laddomat 21 si cu rezervoare de acumulare

Text Box: Diametre minime ale tevilor pentru instalatie cu rezervoare de acumulare

Tipul cazanului si puterea nominala

Partea A

Partea B

Cupru

Otel

Cupru

Otel

DC18S, DC20GS

28x1

28x1

DC22S, DC25S, DC25GS

28x1

28x1

DC32S, DC32GS, DC30SE

35x1,5

28 x 1

DC40GS, DC50SE

35x1,5

28 x 1

DC50S, DC50SE

42 x 1,5

35 x 1,5

DC70S, DC75SE

54 x 2

42 x 1,5

Laddomat 21

Text Box: Prin constructia sa pompa Laddomat 21 inlocuieste instalarea clasica din piese separate. Laddomat 21 este compus din corpul de fonta, ventil termoregulator, pompa, clapeta de retinere, robinete sferice si termometre. La temperatura de 78 C a apei din cazan ventilul termoregulator deschide admisia din rezervor (sau instalatie). Instalatia cu pompa Laddomat 21 este substantial mai simpla, din aceasta cauza utilizarea sa este recomandata. In furnitura pompei Laddomat 21 se livreaza un termocartus de schimb pentru 75 C, care se utilizeaza pentru cazanele cu putere nominala peste 32KW.

Date tehnice

Presiunea maxima de lucru

0,25 Mpa

Suprapresiune de calcul

0,25 Mpa

Suprapresiune de testare

0,33 Mpa

Temperatura maxima de lucru

C

Atentie!

Pompa Laddomat 21 nu este destinata decat pentru cazanele avand puterea nominala pana la 75 KW inclusiv. Se recomanda insa utilizarea pana la puterea nominala de 50 KW inclusiv.

Ventil termoregulator ESBE

Text Box: Ventilul termoregulator ESBE tip TV 60 C se foloseste la cazanele pe combustibil solid. La temperatura apei din cazan de +60 C, ventilul termoregulator se deschide si lichidul din circuitul de incalzire este admis in circuitul de cazan. In acest mod se asigura temperatura minima a apei in returul cazanului. La nevoie se poate utiliza ventilul termoregulator reglat la temperatura mai ridicata (de ex. 72 C).

Ventilul termoregulator TV 60 C este recomandat pentru cazanele:

DC18S, Dc20GS, DC22S, DC25S, DC25GS …..TV25

DC32S, DC32GS, DC40GS, DC40SE…………..TV32

DC50S, DC50SE, DC70S, DC75SE……………..TV40

Functionarea sistemului cu rezervoare de acumulare

Dupa aprinderea focului, cazanul ridica temperatura apei in rezervoarele de acumulare la 90-100 C, prin functionare la putere maxima (prin 2-4 incarcari). Dupa aceasta se preia caldura din rezervor cu ajutorul vanei de amestec cu 3 cai pentru circuitul de incalzire pentru o perioada corespunzatoare cu capacitatea acumulatorului si a temperaturii aerului. In sezonul de incalzire (la respectarea capacitatilor minime ale acumulatoarelor – vezi tabelul) se ajunge la o autonomie de 1-3 zile. Daca nu este posibila folosirea rezervoarelor de acumulare se recomanda utilizarea unui rezervor de cel putin 500-1000 l pentru echilibrarea timpului de demarare si de oprire a cazanului.

Capacitati minime recomandate ale acumulatoarelor

Tip

DC18S

DC20GS

DC22S

DC25S

DC25GS

DC32S

DC32GS

DC40GS

DC40SE

DC50S

DC50SE

DC70S

DC75SE

DC100

Putere nominala

18

22

25

32

40

49

70

99

Capacitate

1000-1500

1500-2000

1500-2000

2000-2500

2500-3000

3000-4000

4000-5000

5000-6000

Rezervoare de acumulare ATMOS standard

Tipul rezervorului

Capacitate (l)

Diametru (mm)

Inaltime (mm)

AN500

AN750

AN1000

Izolarea rezervoarelor

Solutia potrivita este izolarea rezervoarelor, folosind vata minerala si schelet din carton ipsos, precum si umplutura suplimentara. La utilizarea lanii minerale grosimea minima recomadata este 120mm. O alta varianta este cumpararea rezervoarelor deja izolate cu vata minerala in invelis din material sintetic.

Avantaje

Instalarea cazanului cu rezervoare de acumulare are mai multe avantaje:

consum redus (20%) de combustibil, cazanul functioneaza la putere nominala si la randament de 81-89% pana la arderea completa;

durata de viata ridicata pentru cazan si cosul de fum – cantitate minima de gudroane si acizi;

posibilitatea combinarii cu alte sisteme de incalzire – incalzire electrica cu colectoare solare, etc.;

combinarea corpurilor de incalzire (radiatoarelor) cu incalzire de pardoseala;

incalzire confortabila si arderea completa (ideala) a combustibilului;

caracteristici de ardere mai ecologice

Racordarea serpentinei de racire impotriva supraincalzirii cu supapa termica Honeywell TS 130 – Ύ A sau WATTS STS 20

(temperatura deschiderii supapei este 95-97 C)

 


Atentie!

Conform standardului EN ČSN 305-5, serpentina de racire impotriva supraincalzirii nu trebuie utilizata in alt scop decat cel de protectie impotriva supraincalzirii (nicidecum la incalzire).

Supapa termica ACM TS 130 – Ύ A sau WATTS STS 20 al carui senzor de temperatura se afla in partea din spate a cazanului, protejeaza cazanul impotriva supraincalzirii in asa fel, incat la cresterea temperaturii din cazan peste 95 C, permite intrarea in serpentina de racire a apei din reteaua de alimentare cu apa, aceasta preluand energie termica, care este evacuata. In cazul amplasarii unei clapete de retinere la intrarea apei in serpentina de racire, in scopul evitarii circulatiei inverse a apei in reteaua de alimentare, serpentina de racire trebuie dotata cu o supapa de siguranta de 6-10 bari, pentru a descarca eventualele cresteri de presiune accidentale.

Prescriptii de lucru

Pregatirea cazanului pentru punere in functiune

Inainte de punerea in functiune se va verifica daca sistemul este umplut cu apa si daca este aerisit corespunzator. Cazanul va fi pus in functiune in concordanta cu prezentele instructiuni, in acest mod putand fi utilizat in conditii de siguranta. Cazanul poate fi deservit doar de catre persoane adulte.

Aprinderea focului si functionarea cazanului

Inaintea aprinderii combustibilului se deschide clapeta de aprindere /13/ prin tragerea manetei clapetei de aprindere /17/ si termostatul de gaze arse se pozitioneaza pe aprinderea focului (temperatura mai ridicata). Prin usa superioara /2/ se pun pe piesa ceramica refractara /5/ lemnele subtiri uscate, in pozitie transversala pe canal, astfel incat sa se creeze un spatiul de 2-4 cm intre combustibil si canal pentru trecerea gazelor arse. Peste acestea se pune hartie, din nou lemne subtiri, peste care o cantitate mai mare de lemne uscate. Dupa aprindere se inchide usa superiora si se deschide usa inferioara. Pentru ca focul sa se aprinda mai repede se poate porni exhaustorul, dar acest lucru nu este recomandat de producator. Dupa aprindere (cresterea temperaturii la 40-50°C) se va inchide usa inferioara, se va umple camera de ardere cu lemne si se va inchide clapeta de aprindere cu ajutorul manetei /17/. Termostatul de gaze arse se regleaza pe pozitia de lucru (aproximativ pozitie verticala). Cu ajutorul regulatorului de tiraj FR 124, /22/ se regleaza valoarea dorita pentru temperatura apei la iesire din cazan, de obicei la 80-90°C (nota: cazanul DC50SE nu este echipat cu regulatorul de tiraj FR124). Pentru ca procesul de gazeificare sa se produca este necesar sa se formeze si sa se pastreze un strat ardent (zona de reductie) a carbunelui de lemn pe duza de gazeificare. Acesta se va forma cu jarul rezultat din arderea lemnului uscat de dimensiuni adecvate. Daca se utilizeaza lemn umed nu va mai avea loc procesul de gazeificare, creste consumul de lemne, nu se obtine puterea nominala dorita a cazanului si scade durata de viata a cazanului si a cosului de fum. Daca cosul are tiraj corespunzator, adica cel prescris de producator, se poate obtine o putere nominala de 70%, chiar si cu ventilatorul oprit.

Avertisment!

La prima aprindere a focului se produce condens, ceea ce nu este un defect. Dupa incalzirea cazanului acest condens dispare. In cazul arderii deseurilor de lemn de marime mai mica, temperatura gazelor arse poate sa depaseasca 320°C, iar arderea trebuie controlata. In caz contrar, exista posibilitatea deteriorarii ventilatorului (S), formarea gudroanelor si a condensului in gura de alimentare, reprezintand un efect asociat gazeificarii lemnului.

Atentie!

In timpul functionarii, manerul de actionare al clapetei de aprindere trebuie apasat (clapeta de aer sa fie inchisa). Nerespectarea acestei prescriptii poate conduce la deteriorarea ventilatorului (S).

Reglajul puterii – electromecanic

Reglajul puterii se face cu ajutorul clapetei de aer (8), actionata de regulatorul de tiraj FR 124 (22), care deschide sau inchide automat clapeta de aer, in functie de valoarea temperaturii (reglata) apei la iesire (80-90°C) din cazan. (cu exceptia DC50SE). Este deosebit de important ca regulatorul sa fie corect montat, pentru ca, cu ajutorul lui se realizeaza protectia impotriva supraincalzirii. Modalitatea de montare si reglare a regulatorului este specificata in instructiunile anexate acestuia (Reg. Honeywell Braukmann, FR124). Protectia impotriva supraincalzirii este asigurata prin verificarea functiei regulatorului la temperatura apei din cazan de 90°C, cand clapeta de aer (8) trebue sa fie inchisa aproape in totalitate. Reglarea regulatorului trebuie verificata. Pozitia clapetei de aer (8) poate fi urmarita din partea posterioara a ventilatorului. De asemenea la efectuarea reglajelor, trebuie sa existe o concordanta intre valoarea setata pe termostatul de agent termic situat pe panoul de comanda al cazanului si temperatura reglata a regulatorului de tiraj. Termostatul de reglaj trebuie sa fie fixat pe o temperatura cu cel putin 5°C mai mica decat regulatorul de tiraj FR124 (punct marcat pe scara termostatului). Pe panoul de comanda este instalat si termostatul de gaze arse, care declanseaza pornirea ventilatorului dupa arderea completa a lemnului.

Text Box: Dupa aprinderea combustibilului termostatul de gaze arse se va regla pe pozitia de lucru astfel incat ventilatorul sa fie in functiune si decuplarea sa sa se produca doar dupa arderea completa a lemnului. Pozitia optima de lucru a termostatului de gaze arse trebuie determinata in functie de combustibilul folosit, de tirajul cosului si de alte conditii specifice. Temperatura apei la iesire din cazan este indicata de termometrul (18) instalat pe panoul de comanda. Tot pe panoul de comanda este instalat si termostatul de siguranta ireversibil. Cazanul de gazeificare DC50SE nu este dotat cu regulator de tiraj Honeywell FR 124, nici cu clapeta clasica de aer (orificiu destinat regulatorului de tiraj, care la iesirea apei din cazan trebuie blindat). In schimb este echipat cu o clapeta de reglaj cu servoactionare cu resort, situata la admisia aerului de ardere in cazan. Aceasta clapeta este actionata, ca si exhaustorul, de termostatul de reglaj si cel de gaze arse in functie de temperatura apei la iesire din cazan. Daca termostatul este decuplat, clapeta se inchide automat. Clapeta de reglaj este setata din fabrica la o deschidere maxima de 30 mm. Deschiderea maxima poate fi reglata dupa nevoie. Acest lucru asigura posibilitatea schimbarii puterii nominale si a calitatii arderii.

Regulator de putere (tiraj) Honeywell Braukmann FR 124 – Instructiuni de instalare

Demontati levierul (1), elementul de cuplare (2), insurubati regulatorul in cazan.

Reglare

Cazanul se va incalzi la aproximativ 80°C. Rozeta de reglare se va pozitiona la temperatura citita pe termometrul de pe cazan. In acest moment clapeta trebuie sa aiba o deschidere minima (3mm). Lantul de pe clapeta de aer se va intinde in asa fel incat cursa clapetei sa fie 3-50 mm, ceea ce asigura obtinerea puterii cerute. Inchiderea minima de 3-8 mm a clapetei este reglata cu ajutorul surubului de reglare. Nu se recomanda reducerea acestei valori, deoarece astfel se reduce durata de viata a cazanului, respectiv s-ar putea provoca formarea gudroanelor in cazan si pe ventilator. Inchiderea minima a clapetei trebuie marita in cazul in care tirajul este insuficient.

Verificarea functionarii regulatorului de tiraj

Manerul de reglare se va pozitiona la valoarea ceruta a temperaturii apei la iesire din cazan (80-90°C). La valoarea maxima de 95°C a temperaturii apei clapeta de reglaj trebuie inchisa pana la contact (pana la surub). Valoarea prescrisa a temperaturii a apei din cazan (80-90°C) trebuie intodeauna reglata cu ajutorul vanelor de amestec, dincolo de cazan. Reglarea se poate face manual ori cu ajutorul dispozitivului electric cu servoactionare.

Reglarea puterii si a arderii

Text Box: Pentru cazanele cu exhaustor DC18S – DC75SEReglarea de baza a raportului de aer primar si secundar

(DC18S – DC50SE, DC20GS – DC40GS)

Reglare optima:

La contact (5 mm): 5 – 10 mm

Reglare maxima:

La contact (5 mm): 10 – 20 mm

Reglarea de baza a raportului de aer primar si de aer secundar al cazanului DC75SE

Reglare optima:

La contact (20 mm): 5 – 10 mm

Reglare maxima:

La contact: 10 -20 mm

Text Box: I Schimbarea reglajelor se va face cu ajutorul analizorului de gaze arse si conform temperaturii maxime care nu poate depasi 320°C la intrarea in cosul de fum, la puterea nominala stabilita (cu clapeta de aprindere inchisa). Cazanul este reglat de catre producator la parametrii optimi, ceea ce inseamna ca schimbarile vor fi necesare doar in cazul conditiilor necorespunzatoare de lucru (de ex. in cazul tirajului mic al cosului se va trage maneta de reglaj pana la pozitia maxima).

Pentru cazanul cu ventilatorul de aer DC70S

Reglarea de baza a raportului de aer primar si aer secundar (70KW)

Reglare optima:

La contact (5 mm): 5 – 10 mm

Reglare maxima:

La contact (5 mm): 15 – 20 mm

Text Box: Reglarea clapetei actionate de servoactionare cu resort incorporat pentru cazanul DC50SE

Reglare:

Optima: .. 30 mm

Text Box: Minima:.15 mm

Maxima:.45 mm

Clapeta de reglaj este setata de catre producator la deschidere de 33 mm (vezi fig.). Pe scara servoactionarii se regleaza numarul 7. Deschiderea maxima a clapetei poate fi insa reglata dupa cerinte. Prin aceasta se poate schimba puterea nominala si arderea cazanului. In cazul decuplarii ventilatorului sau intrteruperii alimentarii cu energie electrica, clapeta este inchisa de catre resort. In cazul intreruperii alimentarii cu energie electrica, clapeta este inchisa. Pe circumferinta ei se admite o cantitate minima de aer pentru regimul de putere redusa.

Completarea combustibilului

La completarea combustibilului se deschide mai intai clapeta de aprindere (13) cu ajutorul manerului de actionare (17). Exhaustorul nu se va decupla. Se asteapta circa 10 secunde, dupa care se intredeschide incet usa de umplere (2), astfel incat gazele acumulate sa se aspire mai intai in canalul de fum si sa nu intre in sala cazanului. In cazul cazanului DC 80, inainte de deschiderea usii trebuie decuplat ventilatorul de aer (4) cu ajutorul intrerupatorului (20). Pe jarul format se pun busteni uscati de dimensiuni mari. La incarcare, combustibilul nu trebuie indesat deasupra duzei de gazeificare pentru ca acesta ar putea produce stingerea flacarii. Gura de alimentare se umple intodeauna complet. Pentru a diminua cantitatea de fum, se recomanda ca reancarcarea sa se efectueze atunci cand cantitatea de combustibil din camera de ardere a scazut la cel putin cu o treime fata de cantitatea initiala.

Atentie!

In timpul functionarii manerul de actionare al clapetei de aprindere trebuie sa fie apasat (clapeta de aer inchisa). Nerespectarea acestei recomandari ar putea conduce la deteriorarea vetilatorului (S).

Functionare continua

Este posibila incalzirea in mod continu, adica mentinerea focului peste noapte (de ex. la un regim scazut). Aceasta posibilitate exista doar in sezon de iarna. Acest mod de functionare reduce durata de viata a cazanului. Cazanul se va pregati pentru functionare continua in felul urmator:

pe jarul format din combustibilul ars se pun cateva bucati (4-6) de busteni de dimensiuni mai mari;

se inchide putin vana de amestec;

Dupa acestea temperatura apei din cazan va creste la 80-90°C

clapeta de reglaj (8) actionata de regulatorul de tiraj FR 124 Honeywell se inchide automat si ventilatorul se decupleaza, astfel cazanul va functiona la putere minima.

I in cazanele astfel pregatite combustibilul poate arde o perioada mai lunga de 8-12 ore. La functionare continua (regim de putere redusa), timpul real de ardere corespunde cantitatii de combustibil incarcat in cazan si a puterii prelevate in mod real. Cazanul trebuie sa aiba temperatura apei de iesire 80-90°C si temperatura apei in returul cazanului de minim 65°C chiar si la functionare continua.

Curatarea cazanului

Cazanul trebuie curatat in mod regulat si temeinic la intervale de 3-5 zile pentru ca cenusa impreuna cu condensul si gudroanele depuse in interiorul cazanului izoleaza suprafata de transfer de caldura si reduce substantial durata de viata si randamentul cazanului. De asemenea o cantitate mare de cenusa in camera inferioara va micsora spatiul de ardere si deterioreaza suprafata duzei ceramice si cazanul. Curatarea cazanului se efectueaza in felul urmator: se pune in functiune exhaustorul, se deschide usa de umplere (2) si se matura cenusa prin orificiul de trecere in camera inferioara. Bucatile lungi de lemn nears (carbune de lemn) se lasa in gura de alimentare pana la aprinderea urmatorului foc. Se deschide capacul de curatare (15) si se curata cu peria canalul de fum din spate. Dupa deschiderea capacului inferior (15) se scoate cenusa si funinginea. Dupa deschiderea usii inferioare (3) se inlatura cenusa si funinginea din camera inferioara. La golirea cenusii se inlatura depunerile de funingine de pe partile laterale ale camerei de ardere inferioare cu ajutorul raschetei de curatat sau a periei. Intervalul real de curatare depinde de calitatea combustibilului (umiditatea lemnului), intensitatea incalzirii, tirajul cosului de fum si de alte conditii. Frecventa curatarii trebuie constatata in mod individual, pentru fiecare cazan. Se recomanda curatarea o data pe saptamana. Placa ceramica (10), (14) nu se scoate din cazan in timpul curatarii. Minim o data pe an se curata (matura) paleta exhaustorului si se controleaza reglajul raportului de aer primar si de aer secundar. La cazanul DC 50SE in camera de incarcare sunt instalate, in partile laterale, pe langa duza de gazeificare, table speciale care imbunatatesc calitatea arderii. Spatiul de sub aceste table trebuie curatat o data la 7-14 zile. La cazanul DC70S se controleaza si se curata eventual ventilatorul de aer minim de doua ori pe an.

 
Text Box:


Colector ceramic de cenusa

Nivelul maxim de cenusa nu trebuie sa depaseasca nivelul muchiei superioare a acoperisului.

Avertizare!

Curatarea regulata si corecta este deosebit de importanta pentru obtinerea puterii nominale in mod constant, respectiv a unei durate de viata marita. Deteriorarile datorate curatarii insuficiente nu constituie obiectul garantiei.

intretinerea sistemului de incalzire (inclusiv cazanul)

Cantitatea de apa, respectiv presiunea din sistemul de incalzire trebuie verificata cel putin o data la 14 zile. Daca este necesar se va completa apa din sistem.

In cazul in care cazanul nu va functiona in perioada cand exista pericol de inghet, se va goli sistemul si cazanul de apa, sau se vor folosi solutii de antiinghet. In conditii normale cazanul se va goli de apa doar daca este necesar si pentru perioade scurte.

La sfarsitul fiecarui sezon de incalzire, cazanul se va curata temeinic si se vor repara eventualele defectiuni.

Inlocuirea pieselor deteriorate si pregatirea cazanului pentru sezonul rece se face primavara.

Exploatare si supraveghere

Uitilizarea cazanului se va face in conformitate cu instructiunile de utilizare si intretinere. Interventiile la cazan care ar putea pune in primejdie sanatatea beneficiarului sau a colocatarilor nu sunt admise.

Cazanul poate fi exploatat doar de persoane adulte, care cunosc instructiunile de utilizare, respectiv modul de functionare a echipamentului. Copii sub 14 ani nu pot fi lasati nesupravegheati in apropierea cazanului in functiune. In cazul cazanelor pe combustibil solid este interzisa utilizarea unor lichide inflamabile in scopul aprinderii focului, precum si marirea in orice fel a puterii nominale (supraincalzire) in timpul functionarii acestuia. Nu se vor depozita obiectele inflamabile pe cazan si in apropierea usii de umplere si de evacuare a cenusii. Cenusa va fi depozitata in containere neinflamabile cu capac. Cazanul aflat in functiune trebuie controlat periodic de persoana care utilizeaza cazanul. Utilizatorul poate efectua doar reparatiile simple, inlocuirea simpla a pieselor de schimb livrate (ex. piesa ceramica refractara, snur de etansare etc.). La utilizarea cazanului se va controla etanseitatea usilor si a gurilor de curatare (acestea trebuie sa fie etanse). Utilizatorul nu poate face interventii la constructia si instalatia electrica a cazanului. Caanul trebuie curatat corect si la timp, inclusiv caile de evacuare a fumului. Usa de umplere si cea de evacuare a cenusii trebuie sa fie intodeauna corect inchise.

Defectiuni posibile si modul de remediere

DEFECT

CAUZA

REMEDIERE

- becul de control „retea” nu lumineaza

lipsa tensiune alimentare;

fisa nu este introdusa corespunzator in priza;

intrerupator defect;

cablu alimentare defect.

se verifica;

se verifica;

se schimba;

se schimba.

- cazanul nu atinge puterea utila ceruta si temperatura reglata

apa insuficienta in sistem;

debit pompa prea mare;

cazan subdimensionat;

calitate necorespunzatoare a combustibilului (umiditate ridicata, busteni de dimensiuni mari);

clapeta de aprindere neetansa;

tiraj insuficient;

tiraj ridicat;

aprindere (functionare cu clapeta deschisa) prea indelungata;

elicea ventilatorului deformata;

cazan necuratat.

se reumple;

se regleaza turatia pompei;

problema de proiectare;

se schimba combustibilul;

se inchide;

cos nou sau curatat;

se inchide;

se schimba;

se curata.

- neetanseitate la usile cazanului

snur de etansare deteriorat;

duza de aer infundata

tiraj insuficient.

se schimba;

se regleaza balamalele usii

nu se arde lemn de dimensiuni mici, rumegus, scoarta

probleme legate de cos.

- ventilatorul nu functioneaza sau functioneaza zgomotos

decuplat termostatul de siguranta;

paleta inbacsita, murdara;

condensator, motor defect;

regulator sau termostat de gaze arse defect

contact imperfect intre cablul de alimentare si motor.

se rearmeaza manual;

se curata ventilatorul de gudroane si de depuneri;

se inlocuieste;

se schimba

se schimba

se verifica.

Piese de schimb

- Piesa ceramica refractara – duza (5)

- Piesa ceramica refractara (10), (11), (12), (13), (23)

- Ventilator (4)

- intrerupator cu lampa de control (20)

- Termometru (18)

- Termostat reglaj (24)

- Termostat de siguranta (36)

- Termostat de gaze arse (35)

- Snur etansare usa 18x18 (26)

- Termoizolatie usa – Sibral (25)

- Condensator pentru exhaustor UCJ4C52 - 1μF (29)

- Condensator pentru exhaustor UCJ4C82 – 1,5 μF (29)

- Condensator pentru ventilator KORA – 3 μF (DC 70S) (29)

- Termostat de siguranta pentru pompa 95°C (DC50SE)    (7)

- Termostat de siguranta pentru pompa 70°C (28)

Atentie!

pentru cazanele DC18S, DC22S, DC25GS, DC20GS, DC25GS, DC30SE este destinat exhaustorul UCJ4C52 cu paleta de Φ 150 mm, pentru cazanele DC32GS, DC40GS, DC32S, DC50S, DC40SE este destinat exhaustorul UCJ4C52 cu paleta deschisa de Φ175mm, pentru cazanul DC50SE exhaustorul UCJ4C52 cu paleta inchisa de Φ175mm, iar cazanului DC75SE exhaustorul UCJ4C82 cu paleta inchisa de Φ 200mm.

Text Box: inlocuirea piesei ceramice refractare (a duzei de aer)

Materiale necesare:

 1. piesa ceramica refractara
 2. snur de etansare (3 buc)
 3. chit de cazan (alb)

Procedura: se scoate sau se sparge piesa ceramica veche (denumita in continuare duza). Se curata foarte bine suprafata unde se va aseza noua piesa, deorece sub duza veche s-au acumulat gudroane si chitul vechi. Pe circumferinta suprafetei de asezare se pune cordonul de chit in asa fel incat acesta sa impiedice mai tarziu trecerea aerului secundar sub duza. In fata cazanului orientati duza in asa fel incat adancitura ei sa fie in directia dvs. spre jos (adancitura este indreptata spre cazan, marca de pe linia trasata, daca este data se indreapta inapoi). In partea din spate a cazanului se admite aerul secundar in duza. Duza se instaleaza pe suprafata de asezare astfel incat spatiul dintre duza si suprafata sa fie identic atat in partea stanga, cat si in partea dreapta. Snururile de etansare special pregatite si taiate, trebuie fasonate putin cu ajutorul ciocanului de cauciuc pentru a avea o forma trapezoidala. Snururile astfel pregatite se intind in partile laterale si in partea frontala a duzei si se stemuiesc pe circumferinta cu ajutorul ciocanului. Capetele snururilor de etansare se izoleaza cu chit de cazan.

Inlocuirea garniturii din usa

Procedura: se indeparteaza snurul vechi cu ajutorul surubelnitei si se curata bine canalul acestuia. Se pregateste noul snur prin batere cu ciocanul pentru a avea o forma trapezoidala. Se apasa snurul cu mana pe circumferinta usii (cu partea mai ingusta in canal) – se poate utiliza eventual un ciocan de cauciuc. Se prinde maneta de la dispozitivul de inchidere a usii, orientata spre sus si se apasa snurul in canal prin inchideri repetate ale usii. La sfarsit se regleaza pozitia rotii pe care se gaseste cama de dispozitivul de inchidere a usii. Etanseitatea usii nu poate fi asigurata decat in cazul respectarii acestei proceduri.

Reglarea balamalelor si a dispozitivului de inchidere a usii

Usa de umplere si cea de evacuare a cenusii sunt fixate pe corpul cazanului prin intermediul a doua balamale. Balamalele sunt compuse dintr-o piulita fixata prin sudura pe corpul cazanului, un surub de reglare pe care este fixata usa cu ajutorul stiftului. Daca este necesar se poate schimba reglarea balamalelor prin slabirea si ridicarea carcasei superioare (panoul de comanda), prin scoaterea a doua stifturi, inlaturarea usii prin invartirea surubului de reglare cu filet dreapta. Pentru a repune ansamblul in starea initiala trebuie urmati pasii de mai sus in ordine inversa. Dispozitivul de inchidere a usii este alcatuit dintr-o maneta si o cama care se roteste pe un disc fixat de cazan si blocat cu piulita care impiedica invartirea partiala a acestuia. Dupa putin timp snurul de etansare se poate deforma, cauza pentru care roata trebuie insurubata mai mult in cazan. In acest caz se slabeste piulita de pe roata si aceasta se insurubeaza in asa fel incat maneta sa fie la 20 minute pe ceasul imaginar, dupa inchiderea usii. La sfarsit se strange piulita.

Protectia mediului

Cazanele de gazeificare ATMOS satisfac cerintele cele mai exigente privind protectia mediului, motiv pentru care le-a fost acordat marca “Produs ecologic”, in conformitate cu directiva nr. 13/2002 a Ministerului Mediului din Republica Ceha. Cazanele sunt certificate conform standardului european EN 3003-5 si fac parte din clasa 3.

Scoaterea din uz a cazanului la sfarsitul duratei de viata

Este necesar sa se asigure scoaterea din uz a diferitelor piese intr-un mod ecologic.

Inainte de scoatere din uz, cazanul trebuie curatat bine de cenusa, care va fi depozitata in lada de gunoi. Carcasa si corpul cazanului vor fi duse in depozitul de fier vechi. Piesele ceramice si izolatiile trebuie transportate in locuri special amenajate pentru aceste tipuri de deseuri.

Avertizare!

Pentru a asigura incalzirea ecologica, este interzisa arderea altor combustibili decat cei prescrisi. Nu se vor utiliza ca si combustibil materiale plastice, vopsele, carpe, rumegus, namoluri, carbune praf, polietilena, etc.

Conditii de garantie

 1. La respectarea recomandarilor mentionate in instructiunile de utilizare, functionare si de intretinere ale produsului se garanteaza caracteristicile prevazute in normele si conditiile tehnice respective ale produsului pe toata durata garantiei si anume pe 24 de luni de la data punerii in functiune. Daca cazanul este dotat cu ventil termoregulator TV 60°C sau cu Laddomat 21 si cu rezervoare de acumulare (vezi schemele alaturate) garantia corpului de cazan este prelungita de la 24 la 36 de luni. Garantia celorlalte piese ramane neschimbata.
 2. Pe durata garantiei, pentru orice defect aparut din vina producatorului, vanzatorul se obliga sa remedieze in mod gratuit acest defect.
 3. Perioada de garantie se prelungeste cu atata timp cat produsul a fost in reparatie in garantie.
 4. Interventiile in perioada de garantie se vor efectua doar in cazul unei solicitari concrete prezentate la centrul de service autorizat.
 5. Garantia cazanului este recunoscuta doar atunci cand instalarea cazanului a fost efectuata de catre persoane instruite de catre producator in conformitate cu normele si instructiunile de utilizare in vigoare. Recunoasterea oricarei garantii este conditionata de indicarea tuturor datelor privind firma care a efectuat instalarea. In cazul deteriorarii cazanului provocata de montarea necorespunzatoare, toate cheltuielile aparute in legatura cu aceasta vor fi suportate de firma care a efectuat instalarea.
 6. Cumparatorul a luat la cunostinta instructiunile de utilizare si modul de functionare a cazanului.
 7. La sfarsitul perioadei de garantie, interventiile se vor efectua de asemenea la un centru autorizat de service in baza cerintei clientului. In acest caz clientul va plati cheltuielile de reparatie.
 8. Beneficiarul este obligat sa respecte recomandariile producatorului din instructiunile de utilizare si intretinere. Garantia nu acopera daunele provocate de nerespectarea instructiunilor de utilizare si intretinere, de montarea necorespunzatoare sau de arderea combustibililor necorespunzatori. In acest caz clientul va suporta cheltuielile de reparatie.
 9. La instalarea si functionarea cazanului conform instructiunilor de utilizare, temperatura de iesire a apei trebuie mentinuta in permanenta la 80-90°C si temperatura apei din returul cazanului la minim 65°C in toate regimurile cazanului.
 10. Clientul este obligat sa asigure cel putin o data pe an o revizie a cazanului, inclusiv reglarea elementelor de comanda si de constructie, respectiv a sistemului de evacuare a fumului, de catre o firma autorizata de service. Aceasta revizie se va inregistra in certificatul de garantie.

Garantia se refera doar la cazanele vandute si montate pe teritoriul Romaniei.

Proces verbal de instalare a cazanului

Instalarea a fost efectuata de firma:

Denumire

Adresa..

Tel.

Date constatate:

Cos de fum:

Canal de fum:

Dimensiuni:

Diametru:..

Inaltime:..

Lungime: .

Tirajul cosului:*

Numar de coturi:

Data ultimei revizii:.

Temperatura gazelor arse:.*

Cazanul a fost instalat cu armatura de amestec (descriere succinta):

Combustibil:

Tip: .   

Dimesiuni:

Umiditate:

La pornire s-a verificat functionarea cazanului si a tutror elementelor de reglare si de siguranta.

Responsabil de control:.. Data:

Semnatura si stampila:..    Semnatura client:.

* marimi masurate

Interventii / Revizii

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Data:

Stampila si semnatura

Raport de reparatii in garantie si postgarantie

Reparatie: ……….………………………………..……………..………………………………………….

…………………………

Efectuat de, la data de

Reparatie: ……….………………………………..……………..………………………………………….

…………………………

Efectuat de, la data de

Reparatie: ……….………………………………..……………..………………………………………….

…………………………

Efectuat de, la data de

Reparatie: ……….………………………………..……………..………………………………………….

…………………………

Efectuat de, la data de

Declaratie de conformitate nr. 007-02-02/DC

conform art. 13 alin. 2 din Legea nr. 22/1997 M.O., sub forma prescriptiilor ulterioare, § 5 O.G. nr. 168/1997 M.O., sub forma prescriptiilor ulterioare, § 13 O.G. nr. 163/2002 M.O.

eliberata de societatea

Producatorul

Jaroslav Cankař a syn ATMOS

Valenskιho 487

297 21 Bělα pod Bezdězem

Nr. de inmatriculare: 11303344

declara pe proprie raspundere ca

Produsul:

Tipurile:

cazanele bazate pe principiul gazeificarii lemnului

pentru incalzire centrala

DC 18S, DC 22S, DC 25S, DC 32S, DC 50S, DC 70S, DC 20GS, DC 25GS, DC 32GS, DC 40GS, DC 30SE, DC 40SE, DC 50SE, DC 75SE, DC 15E, DC 100

Utilizarea produslui:

Seria de tipuri de cazane bazate pe principiul gazeificarii lemnului cu puterea nominala de la 15 pana la 100 kW, destinate incalzirii caselor familiale sau alotr obiective similare.

Produsul indeplineste cererile principale in conformitate cu Hotararea Guvernului nr.168/1997 M.O., sub forma prescriptiilor ulterioare, nr. 163/2002 M.O.

Lista prescriptiilor tehnice:

ČSN EN 303/5/200

ČSN 06 1008/1997

ČSN EN 60335-1/1997

Hotararea Guvernului nr.502/2000 M.O.

Cu conditia respectarii prescriptiilor mai sus mentionate, se garanteaza siguranta functionarii produsului.

Producatorul Jaroslav Cankař a syn ATMOS a luat masurile in baza procedeelor documentate, asigurand prin acestea conformitatea cu documentatia tehnica, precum si cu prescriptiile de baza privind fabricarea, pentru toate produsele introduse pe piata.

Evaluarea conformitatii:

a fost efectuata conform 12 alin. 4 lit. b) din legea nr. 22/1997 M.O. si 3 din Hotararea Guvernului nr. 163/2002 M.O.

In scopul aprecierii conformitatii a fost folosit certificatul nr. B-30-00842-02 din 18.7. 20025 cu valabilitatea pana la 31.7.2004, eliberat de persoana autorizata nr. 202 (Institutul de incercari pentru constructii de masini, intrep. de stat, Hudcova 56b, BRNO, cod postal 621 00)

Nr. de inmatriculare: 00001490

..

Director gen.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3666
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site