Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


MONTAJUL – PANOURI SOLARE

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
MONTAJUL – PANOURI SOLARE

II.1. Preparator solar cu acumulare, atmosferic
A. Alcatuire

Rounded Rectangular Callout: Rezervor umplere automata (cu flotor)
Rounded Rectangular Callout: Picior posterior
Rounded Rectangular Callout: Picior anterior

Rounded Rectangular Callout: Contravantuire
Rounded Rectangular Callout: Talpi de sprijinire


B. Asamblarea

Pasul 1. montarea scheletului de sustinere si a panourilor reflectorizante

In prealabil, la fiecare picior se vor monta talpile de sprijinire

Se vor imbina cei 3 suporti de rezervor (2 in cazul panoului cu 18 tuburi ) cu cele 6 picioare (4 in cazul panoului cu 18 tuburi ), 3 posterioare (verticale) + 3 anterioare (oblice),respectiv 2+2 la panourile cu 18 tuburi

Apoi, pe fiecare ansamblu rezultat, se vor monta cate doua contravantuiri laterale. Imbinarea se va face cu ajutorul suruburilor Ø 8 mm.

Dupa operatiunile de mai sus, trebuie sa obtineti un ansamblu ca cel din figura alaturata

Se monteaza contravantuirile posterioare intre picioarele asamblate initial. Pentru panoul cu 18 tuburi se vor monta 2 contravantuiri posterioare in diagonala iar pentru panoul de 24 de tuburi se vor monta 4 contravantuiri posterioare in cate 2 diagonale.

Rigidizarea finala a suportului se va realiza prin montarea panourilor reflectorizante intre picioarele oblice. Imbinarea acestora se va face cu ajutorul suruburilor Ø 6 mm . La sistemul cu 18 tuburi captatoare vor fi 2 panouri reflectorizante, iar la cel cu 24 tuburi vor fi 4 astfel de panouri (cate doua intre fiecare pereche de picioare)

In final, ansamblul sistemului de sustinere trebuie sa arate ca in figura alaturata (exemplul este pentru un sistem de 24 tuburi captatoare).

Pasul 2. - montarea rezervorului

Dupa pozitionarea scheletului realizat mai sus, pe cat posibil pe un plan orizontal, peste acesta se monteaza rezervorul rigidizandu-se cu ajutorul suruburilor Ø 8 mm (4 bucati). Rezervorul se aseaza astfel incat tuburile solare sa poata fi montate deasupra panourilor reflectorizante.

Pasul 3.montarea tuburilor captatoare

Se scot din cutiile de ambalaj tuburile captatoare, se verifica integritatea lor si se aseaza la soare, pe suportii din polistiren cu care au fost ambalate (aceasta operatiune se poate face in timpul in care se realizeaza montarea suportului si a rezervorului).

FOARTE IMPORTANT! Tuburile raman cu dopurile scoase, asa cum se gaseau in cutiile de ambalaj (vezi imaginea alaturata . Daca nu se respecta aceasta precizare exista riscul major de a se sparge tubul vidat interior ca urmare a suprapresiunii create prin dilatarea aerului din tub.

Urmatoarele operatiuni se realizeaza dupa ce rezervorul de acumulare a fost montat pe suport.

a) introducand mana in fiecare din lacasurile tuburilor captatoare, se va verifica pozitionarea corecta a garniturilor de etansare (sunt de culoare alba si se afla amplasate pe rezervorul propriu-zis, dincolo de izolatia termica)

Rounded Rectangular Callout: Aceasta garnitura se afla in interior, dincolo de izolatia termica, marginile gaurii din rezervorul de acumulare calcand in santul circular exterior al garniturii


b) tubul va fi luat cu grija de pe suport si va fi inchis, impingand uniform dopul, pana la refuz. Pentru a evita spargerea accidentala, capatul inferior va fi sprijinit pe suportul de polistiren.

c) se va lubrifia usor capatul tubului cu putina vaselina siliconica (cea folosita la montajul tubulaturii de scurgere din polipropilena sau a racordurilor tip Pexal) si se introduce pe tub mansonul inelar de protectie (de culoare verde).

d) se introduce tubul in locasul sau, impingand si rotindu-l usor, pastrand permanent paralelismul cu panourile reflectorizante. Procedand la fel, se monteaza, unul cate unul, toate tuburile. Tuburile se introduc pe o adancime de cca. 15 cm din lungimea lor si raman rezemate pe panourile reflectorizante.

Daca tubul intra prea usor si are un oarecare joc in locasul sau inseamna ca garnitura de etansare a fost dislocata si impinsa in rezervor. In acest caz, retrageti tubul, recuperati garnitura si repozitionati-o, apoi reluati operatiunea de introducere a tubului.

Dupa ce toate tuburile sunt introduse, panoul arata cam ca in imaginea alaturata. Pare destul de dezordonate) se monteaza suportul inferior al tuburilor impreuna cu capacele de protectie (culoare verde) . Montarea se va face cu ajutorul a 6 suruburi Ø 8 mm (4 buc. pentru panoul de 18 tuburi)

Asa va arata acum partea de jos a panoului

f) se vor retrage tuburile, unul cate unul, rotind usor stanga-dreapta, pana cand capetele inferioare sunt introduse pana la refuz in mansoanele de protectie

Si asa va arata dupa pozitionarea corecta a tuburilor.

g) se pozitioneaza, prin culisare pe tub, pana la refuz, mansoanele de protectie superioare.

Cu aceasta, montajul tuburilor captatoare este terminat.

Pasul 5. - montarea accesoriilor (rezervor cu flotor, regulator electronic, electroventil, senzor nivel, senzor temperatura).

Panourile solare cu rezervor deschis pot fi echipate cu accesorii , in trei moduri: a) cu rezervor cu flotor – completare continua, fara posibilitate de utilizare in anotimpul friguros (vezi schema 1.a).

In acesta caz, rezervorul cu flotor se va monta pe stutul superior iar conducta de alimentare se va monta direct pe stutul acestuia. Pe stutul lateral al rezervorului de acumulare se va monta o conducta de aerisire verticala, care va depasi nivelul rezervorului de alimentare (cu flotor) si care va fi in contact direct cu atmosfera, iar pe stutul inferior se va monta conducta de apa calda catre consumator

Atentie! Rigidizati corespunzator conducta de alimentare cu apa rece si de evacuare apa calda astfel incat greutatea acestora sa nu fie preluata de panoul solar . La imbinarile filetate se va utiliza un material de etansare de tip banda teflonata, astfel incat cuplul de strangere sa fie cat mai mic .

b) cu rezervor cu flotor + senzor nivel si temperatura, cu posibilitate de vizualizare continua (vezi schema 1.b).

In acest caz montajul se va face la fel ca si in cazul «a», singura diferenta fiind ca, in plus, se monteaza ansamblul senzor de temperatura si senzor de nivel. Montajul acestui ansamblu se va face astfel incat sa se mentina conducta de aerisire (in contact direct cu atmosfera ).

c) fara rezervor de alimentare cu flotor

In acest caz, sistemul este prevazut cu regulator electronic si electroventil pentru incarcare automata, permitand utilizarea si in anotimpul friguros (vezi schema 1.c). In locul rezervorului de alimentare cu flotor se va monta conducta de aerisire iar pe stutul lateral al rezervorului de acumulare se va monta conducta de alimentare cu apa rece.   

Pe conducta de apa rece, in interiorul imobilului (protejat impotriva inghetului ), se va monta un electroventil comandat de regulatorul electronic. In acest caz este obligatorie montarea unei rezistente electrice in locul dopului prevazut la partea inferioara a rezervorului de acumulare (rezistenta este inclusa in furnitura).

Atentie ! conductele care nu sunt montate in interiorul imobilului se vor proteja impotriva inghetului. Aceste conducte vor fi montate astfel incat sa permita golirea lor din interiorul imobilului (panta descendenta )

II.2. Panou solar fara acumulare, sub presiune

A. Alcatuire

Rounded Rectangular Callout: Colector


B. Asamblarea

Pasul 1 montarea ansamblului cadrului de sustinere-colector

Initial se monteaza cele doua profile laterale pe colector cu ajutorul celor 4 suruburi M8 existente deja in corpul colectorului, apoi se monteaza profilul inferior (prevazut cu fante speciale pentru coliere metalice) cu ajutorul a doua suruburi M6 .

Se va obtine un astfel de ansamblu (aici este asezat cu fata in jos)

- montarea ansamblului cadru de sustinere-colector pe suprafata de captare : acest tip de panou poate fi montat cu usurinta atat pe suprafete orizontale (terase, platforme de langa imobile) cat si direct pe acoperis, cu conditia sa se respecte inclinarile optime (min. 25º) si sa se evite umbra. Vanzatorul nu asigura sistemele de fixare pe acoperisuri sau pe terase. Pentru dimensionarea sistemului de fixare se va tine cont si de incarcarea statica datorata stratului de zapada. Incarcarea statica maxima admisa pentru acest tip de colector este de 2,6 kN / mp (260 kgf/mp). In cazul montajului pe sol sau acoperisuri-terasa, suportul confectionat va fi prevazut cu un cadru de sustinere dreptunghiular, peste care se suprapune cadrul obtinut mai sus prin asamblarea colectorului cu profilele panoului. Indiferent de locul si modalitatea de montaj, este obligatoriu sa se asigure pozitia orizontala a colectorului panoului. Cu titlu informativ, prezentam in imaginile de mai jos un model de suport pentru suprafete plane (nu face parte din furnitura):Pasul 2 - montarea tuburilor captatoare

Inainte de a fi montate, tuburile vor fi verificate. Acestea trebuie sa nu prezinte fisuri datorita transportului, sa nu contina apa in interior, iar garnitura de etansare sa fie corespunzatoare .

Montajul se face numai dupa ce cadrul-suport a fost ferm fixat pe amplasamentul definitiv, procedandu-se astfel:

a) se pregateste cadrul-suport dupa cum urmeaza:

- se verifica toate lacasurile tuburilor si se curata daca este cazul (resturi de material izolant, deseuri de ambalaje etc.)

- se introduc colierele de fixare prin fantele special prevazute in profilul inferior

b) Se scot din cutiile de ambalaj tuburile captatoare, se verifica integritatea lor si se aseaza la soare, pe suportii din polistiren cu care au fost ambalate (aceasta operatiune se poate face in timpul in care se realizeaza montarea cadrului-suport).

FOARTE IMPORTANT! Tuburile raman cu dopurile scoase, asa cum se gaseau in cutiile de ambalaj (vezi imaginea alaturata . Daca nu se respecta aceasta precizare exista riscul major de a se sparge tubul vidat interior ca urmare a suprapresiunii create prin dilatarea aerului din tub.

c) tubul va fi luat cu grija de pe suport si va fi inchis, impingand uniform dopul, pana la refuz. Pentru a evita spargerea accidentala, capatul inferior va fi sprijinit pe suportul de polistiren.

d) pe capatul superior al tubului se imbraca mansonul de protectie (de culoare neagra, cu gaura de trecere a bulbului din cupru)

e) pe celalalt capat al tubului se introduce mansonul inferior de protectie (negru, fara orificiu)

f) se introduce capatul superior al tubului in locasul din colector, prin impingere si rotiri usoare stanga-dreapta, pana la refuz

g) se fixeaza capatul inferior al tubului prin strangerea colierului (suficient cat sa se asigure o fixare ferma, dar nu excesiv, pentru a nu produce spargerea tubului)

Se procedeaza la fel cu fiecare tub.

Pasul 3 – montarea elementelor reflectorizante

La acest tip de panou elementele reflectorizante sunt reprezentate de benzi inguste din tabla de inox, profilate si fixate de tuburile captatoare cu ajutorul a cate doi calareti si suruburi M4 (vezi imaginea de mai jos)

Rounded Rectangular Callout: Element reflectorizant

Rounded Rectangular Callout: Calaret
Rounded Rectangular Callout: Surub de fixare
Rounded Rectangular Callout: Tub captator


Cu aceasta montajul panoului este terminat.

Este recomandabil ca umplerea instalatiei cu apa sa fie facuta fie cu 2-3 ore inainte de a incepe montarea tuburilor, fie in dimineata zilei urmatoare, cand intregul ansamblu s-a racit si nu mai exista riscul unor socuri termice.

Pasul 4 montarea elementelor de siguranta si control

Si acest tip de panou poate fi instalat in mai multe moduri:

a) instalatie cu descarcare intr-un boiler bivalent, fara protectie la supratemperatura, cu posibilitate de functionare in anotimpul friguros (vezi schema 2.a)

Este obligatoriu ca la partea superioara a instalatiei sa se monteze un dezaerator automat care va asigura prezenta apei in tot volumul colectorului dupa operatia de incarcare.

Golirea tuturor conductelor, inclusiv a colectorului, in cazul in care se doreste inlocuirea antigelului si refacerea concentratiei acestuia, va fi posibila fara sa se intervina la locul de montaj, daca acestea au fost montate cu panta descendenta catre locul de descarcare. Tot la partea superioara, in imediata apropiere a colectorului, se va monta si supapa de siguranta (3 bari), orificiul de descarcare fiind racordat la un vas de colectare deschis pentru a evita pierderea antigelului in cazul aparitiei suprapresiunii. Vasul de expansiune se va monta la partea inferioara a instalatiei (in aspiratia pompei de circulatie) si se va preincarca tinindu-se cont de presiunea de utilizare a panoului (minim 1,5 bari – pentru evitatrea vaporizarii apei in cazul supraincalzirii) si de presiunea statica 0,1 bar/m x inaltimea instalatiei.

Optional, pentru o mai buna functionare, in instalatie se poate monta un presostat de minima presiune care, in cazul scaderii presiunii in instalatie va opri functionarea pompei de circulatie si va avertiza optic sau sonor aceasta stare .

b) instalatie cu descarcare intr-un boiler bivalent, cu protectie la supratemperatura, fara posibilitate de functionare in anotimpul friguros (vezi schema 2.b)

Aceasta instalatie este similara celei de la punctul a, singura diferenta fiind ca supapa de siguranta va declansa inclusiv la aparitia supratemperaturilor (90 ºC). Pe langa acest tip de supapa se va monta si un alimentator automat, reglat la un debit de incarcare de maximum 4 litri / min, care va completa apa in instalatie dupa o eventuala declansare a supapei de siguranta.Mentiune: Aceasta instalatie se poate utiliza si in anotimpul friguros cu conditia ca alimentatorul automat sa se inchida si sa se refaca concentratia de lichid antigel.

Observatie: Cele doua tipuri de montaj, a si b, se pot utiliza si in alte tipuri de instalatii cum ar fi:

cu descarcare intr-un boiler special in care, pe langa producere de apa calda menajera , se poate produce si agent termic pentru incalzire (vezi exemple de utilizare in pliantul “Centrala termica pe combustibili conventionali si energie solara” din colectia ROMSTAL);

cu descarcare intr-un schimbator de caldura pentru piscina .

In aceste cazuri se recomanda instalarea mai multor panouri in baterie asistate de un singur regulator electronic CCS2.

c) instalatie cu descarcare directa intr-un acumulator de apa calda. – fara protectie la supratemperatura si fara posibilitate de functionare in anotimpul friguros (vezi schema 2.c – varianta 1)

In acest caz se vor utiliza aceleasi elemente de siguranta (vas de expansiune, dezaerator, supapa de siguranta), cu urmatoarele precizari:

vasul de expansiune este special pentru boilere (max. 6 bar);

supapa de siguranta va fi reglata sa deschida la 6 bari, fara deschidere la supratemperatura;

optional se poate monta si presostatul de minim.

Observatie: Aceasta instalatie se recomanda la consumatorii care nu au sursa alternativa de producere ACM sau la cei care au deja instalat un boiler simplu (vezi schema 2.c – varianta 2)loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2212
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site