Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Turbine cu gaze:: compunere

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
Turbine cu gaze:: compunere

Principalele elemente componente ale instalatiilor de turbine cu gaze sunt: camera de ardere, turbina, compresorul si recuperatoarele de caldura
 


Fig. 10.5 Instalatie de turbina cu gaze

Camera de ardere reprezinta partea din instalatie in care energia chimica a combustibilului se transforma in energie termica a gazelor de ardere rezultate.

La unele tipuri de instalatii, camera de ardere poate sa lipseasca in cazul utilizarii gazelor reziduale sau sa fie inlocuita cu un generator de gaze cu pistoane libere.

Din punct de vedere constructiv camerele de ardere ale turbinelor cu gaze sunt asemanatoare cu camerele de ardere ale motoarelor cu ardere interna.

Principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca camerele de ardere ale instalatiilor de turbine cu gaze sunt:

aprindere sigura si simpla a combustibilului;

ardere stabila cu flacara cat mai scurta;

dimensiuni cat mai reduse;posibilitatea asigurarii unei raciri eficiente si uniforma a tuturor elementelor componente;

rezistenta aerodinamica redusa;

randament marit.

Caracteristicile acestor camere de ardere sunt aceleasi ca si in cazul camerelor de ardere ale motoarelor cu ardere interna. Dimensiunile lor trebuie sa asigure arderea completa a combustibilului injectat in jetul de aer. Pentru a rezista puternicelor solicitari termice la care sunt supusi in timpul functionarii, peretii camerelor de ardere confectioneaza din oteluri refractare si sunt raciti in exterior prin spalare de catre aerul secundar.

Turbina cu gaze au acelasi rol si sunt constructiv asemanatoare celor cu abur, dar sunt mai simple decat acestea datorita numarului mai mic de trepte si lipsei ventilelor de reglare.

Spre deosebire de turbina cu abur, elementele turbinei cu gaze sunt puternic solicitate datorita temperaturii ridicata a gazelor de ardere.

Compresorul de aer are un rol de baza in instalatia de turbine cu gaze deoarece asigura alimentarea cu aer sub presiune a acesteia. Cele mai utilizate sunt de tipul turbocompresor, actionat de catre turbina cu gaze fie prin cuplare directa, fie prin intermediul unui multiplicator de turatie.

In functie de puterea instalatiei, compresoarele utilizate pot fi:

a)      compresoare centrifuge

b)      compresoare axiale

Recuperatorul de caldura se foloseste in unele instalatii de turbine cu gaze in scopul cresterii economicitatii. Sunt aparate schimbatoare de caldura prin intermediul carora o parte din caldura gazelor de ardere care ies din turbina este transmisa aerului comprimat.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 635
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site