Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Castanul

Pomicultura

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Curmalul
Papaia
Cornul
Marimea fructelor
Cafeaua
Raportul dintre componentele anatomice ale fructelor
Perisabilitatea fructelor
Castanul
Grepfrutul
Prunul - Cultura prunului - Lucrari de intretinere caracteristice prunului

Castanul

Castanea sativa Mill.

Fam. Fagaceae

Castanul cu fructe comestibile cunoscut si sub numele de castan dulce sau castan nobil, este o specie pomicola si forestiera care valorifica terenurile in panta, produce fructe bogate in principii nutritive si lemn de buna calitate.
Castanul dulce sau european formeaza pomi longevivi si vigurosi, inalti de 15 - 35 m, cu coroane largi, globuloase si piramidale. Este o planta unisexuat monoica.

Fructul, o achena protejata de un invelis (involucru), spinos, poarta numele de maroana (cand este monogerm) sau castana (cand este poligerm - cu 2 - 5 seminte). La maturitate, involucrul se desface si fructul cade (fig. 25).

In Europa, zona de cultura a castanului se extinde din Portugalia pana in Caucaz, din Grecia septentrionala pana in Suedia meridionala.

In Romania, castanul creste in masive si palcuri pe versantii sudici ai dealurilor din depresiunea subcarpatica a Olteniei, in zona Maramures, precum si in zonele Caransebes, Lipova, Arad, Bistrita, Dej, Hateg, Ramnicu Valcea, Drobeta Turnu Severin s.a.

Maturarea castanelor incepe in decada a II-a a lunii septembrie cu soiul Tismana, continua cu soiurile Polovragi, Prigoria, Iza, Mara si se incheie cu soiurile Gureni si Habita, care se matureaza in decada a II-a a lunii octombrie.

Castanele contin: 52 % apa, 4 % proteine, 2 % lipide, 40 % glucide, 2 % celuloza, sulf, potasiu, fosfor, sodiu, magneziu, calciu, vitamine, aminoacizi s.a.Ele se consuma proaspete, coapte sau fierte, ca piureuri la diferite preparate din carne, creme, budinci, sub forma de sufleu, salata de castane, castane cu ciuperci, castane confiate, glasate in ciocolata, in inghetata, torturi si aperitive si la diferite bauturi racoritoare.

Text Box: Fig. 25. Castan (desfacerea involucrului si eliberarea castanelor)

Din castanele mici (sub 10 g) se obtine faina de castane folosita la prepararea painii, lipiilor, sosurilor si supelor.

Castanele se recolteaza prin batere cu prajina sau prin scuturare cu vibratorul, cand involucrul crapa si ele capata culoarea caracteristica. Castanele ramase in involucru se depoziteaza in gramezi in hale, timp de 2 - 3 saptamani, dupa care se separa prin frecare.

Calitatea materiei prime este reglementata prin norme interne.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 810
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site