Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Pregatirea terenului si plantarea vitelor

Pomicultura

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Parul
CRITERII DE APRECIERE CALITATIVA A FRUCTELOR SI BAZELE STANDARDIZARII LOR
Volumul fructelor
CALENDARUL VITICULTORULUI
Caldura specifica a fructelor
Clasificarea anatomo structurala a speciilor pomicole de climat temperat
Clasificarea tehnologica a speciilor pomicole de climat temperat
RECOLTAREA FRUCTELOR
Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a fructelor pe plan mondial
Cafeaua

In vederea plantarii vitelor se executa o serie de lucrari inca din primul an si pentru o durata cat mai mare de timp. Principalele lucrari care preced plantatul sunt: inlaturarea resturilor vegetale, nivelatul, fertilizarea, desfundatul terenului si pichetatul.

Inlaturarea resturilor vegetale provenite de la viile batrane, arbori si arboret din vegetatia cultivata sau spontana.

Repausarea solului timp de 2 - 3 ani pe parcelele cultivate timp indelungat cu vita de vie. In acest interval solul se odihneste, se reface structura si fertilitatea, se elimina bolile si daunatorii. Terenul se cultiva cu plante furajere sau amelioratoare.

Fertilizarea terenului cu ingrasaminte organice 30-95 t/ha si minerale, in medie 150 - 200 kg/ha P2O5 si 200 - 250 kg/ha K2O, in raport cu starea de aprovizionare a solului cu substante nutritive, ingrasamintele se incorporeaza la lucrarea de desfundat sau prin aratura.

Aplicarea amendamentelor pe terenurile cu aciditate ridicata, cum ar fi podgoriile Dragasani, Stefanesti, Tg. Jiu, folosind 2-6 t/ha calcar, in functie de gradul de saturatie in baze a solului.

Desfundatul se executa la adancimea de 40 - 70 cm in vederea rnobilizarii solului la o adancime mare si totodata pentru o inversare a orizonturilor acestuia. Se efectueaza cu plugul balansier cu 2 - 3 luni    inainte de plantare.

Pichetarea de baza pentru vita de vie este cea in dreptunghi si se realizeaza la soiurile conduse pe tulpini cu araci de esenta tare de 1,3 1,5 m inaltime. prin pichetare se realizeaza randuri drepte, cu distante egale intre butuci (Fig. 14.24.).Sapatul gropilor se face manual sau cu masina de sapat gropi cu diametrul de 30 40 cm si adancime de 45 cm, alaturi de pichet. Peretele dinspre partea pichetului se netezeste se netezeste si se scobeste putin la fund pentru ca radacinile sa poata fi asezate si rasfirate in groapa.

Plantarea vitelor

Epoca de plantare optima este in primavara de timpuriu (martie-aprilie) pentru a se valorifica umezeala din sol. Se poate planta si toamna in luna noiembrie, inainte de venirea gerurilor. Pregatirea vitelor consta din scurtarea lastarilor (corditelor) la 10-12 cm (3-4 ochi), fasonarea si mocirlirea radacinilor .Materialul saditor viticol trebuie sa fie de calitate, autentic, liber de boli si daunatori de carantina. In cazul plantarilor de primavara se urmareste ca vitele sa nu prezinte degeraturi la radacina sau cordita. Sunt refuzate vitele care nu corespund STAS-ului, precum si cele care nu sunt bine sudate la punctul de altoire.

Tehnica plantarii se rezuma la urmatoarele operatii: asezarea de pamant reavan si mranita; asezarea vitei la mijlocul sau la marginea gropii, vertical sau oblic; punerea unui nou strat de pamant cu tasarea lui usoara cu piciorul; umplerea gropii cu paant; udarea cu 10 l de apa si apoi musuroirea vitei cu pamant bine maruntit .

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 660
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site