Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Zmeurul

Pomicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Zmeurul

Rubus idaeus L.

Fam.Rosaceae

Subfam.Rosoideae



Zmeurul este un semiarbust la care partea aeriana este formata din mai multe tulpini de 1 si 2 ani. Fiecare tulpina, in primul an creste, iar in al doilea fructifica si se usuca in mod natural.

Zmeura (fig.27) este un fruct apocarpic format din mai multe drupeole asezate in jurul unui receptacul conic, care la maturitate se detaseaza de fruct. Fiecare drupeola contine cate o samanta.

Cultura zmeurului este limitata de temperaturile foarte scazute din perioada de repaus, precum si de cele foarte ridicate si de seceta din perioada de vegetatie. Prin urmare, cultura sa este cantonata in zonele cu climat maritim si climat continental.

Principalele tari cultivatoare din Europa sunt: Polonia, Ungaria, Germania, Bulgaria.

In tara noastra se cultiva pe suprafete modeste, dar se colecteaza cantitati mari de fructe din zona submontana.

Principalele soiuri de zmeur cultivate in tara noastra sunt: Cayuga - pentru consum in stare proaspata Malling exploit - consum in stare proaspata si congelare; Malling Jewel - fructe de desert, congelare si conservare; Rubin bulgaresc - cu fructe atragatoare, soi pentru desert, congelare; Taylor - se consuma in stare proaspata, fiind bun si pentru congelare; The Latham - se prelucreaza sub forma de sucuri. Dintre soiurile remontante, Romy si September au utilizari multiple.

Fructele de zmeur contin: 4,5-10,6 g% zaharuri, 1,1-2,3 g% acizi organici, 0,5-2,8 g% pectine, 1,2 g% proteine, 0,6 g% cenusa, 127 mg% K, 45 mg% P, 27,3 mg% Ca, 24 mg% Mg, 15 mg% Mn, 3,9 mg% Na, 3 mg% Zn, 1 mg% Cu, 0,6 mg% Fe,circa 25 mg% vitamina C, 0,03 mg% vitamina B2, provitamina A, vitaminele D si P, substante tanante etc.

Din punct de vedere tehnologic, zmeura se caracterizeaza printr-un pH adecvat (3,1-3,8) si continut bogat in pectina, componente indispensabile pentru produsele gelificate cum sunt gemul, jeleul precum si pentru alte sortimente: dulceata, sirop.

Zmeura este foarte apreciata si cautata pentru posibilitatile de transformare si utilizare fie industrial, fie in gospodarii, in numeroase semipreparate si produse finite ca: pulpa, pasta, suc, peltea, gelofruct, gem, marmelada, dulceata, compot, fructe zaharisite, serbet, sirop, racoritoare, inghetata, crema, spuma, fruct congelat cu sau fara adaos de zahar, vin, vermut, lichior, coloranti naturali (inclusiv pentru scopuri cosmetice), preparate farmaceutice etc.

Zmeura se recolteaza numai in momentul maturitatii de consum, cand gustul si aroma sunt maxime. Zmeura pentru desert se recolteaza in ambalaje de 0,2 - 0,5 kg capacitate, dimineata, dupa ce s-a ridicat roua, sau spre seara, iar fructele se preracesc la +5 +8 oC. Zmeura destinata fabricilor de conserve si sucuri, se recolteaza fara receptacul, la deplina maturitate si in tot cursul zilei, iar ca ambalaje se folosesc galeti sau alte ambalaje captusite cu polietilena pentru a se evita pierderile de suc.

Fructele destinate congelarii trebuie sa aiba cavitatea receptaculara mica, sa fie cu seminte putine si mici, de culoare rosie, cu gust tipic, aroma puternica, pulpa ferma, aderenta buna a drupeolelor, fara lovituri, bine sortate ca marime si grad de coacere.

Din punct de vedere calitativ, zmeura trebuie sa corespunda STAS 9036 - 87.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1457
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved