Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Laricele

Silvicultura+ Font mai mare | - Font mai micLariceleIncrengatura Plantae

Subincrengatura gymnospermae

Familia Pinaceae

Genul Larix

Specia Larix Decidua

In termeni populari Larix Decidua se mai numeste si larice, crin sau zada. Este o specie indigena de talia I, realizand inaltimi de 50m si diametre de 1m.

Radacina este profunda, la inceput pivotanta, iar pe masura ce inainteaza in varsta, produce ramificatii laterale puternice.

Tulpina este dreapta, in prima parte a vietii este cilindrica, iar spre maturitate se labarteaza la baza.

In tinerete scoarta este neteda, cenusie, iar spre maturitate se ingroasa foarte tare (10cm) formand un ritidom adanc de culoare caramizie; aceasta se desprinde in craci.

Coroana este rara alcatuita din ramuri asezate in verticil; este conica la inceput, iar la maturitate are aspect neregulat. Lujerii sunt scurti (lemnosi si persistenti) sau lungi (cazatori odata cu acele).

Acele sunt lungi de 1. 5-3cm., asezate diferentiat pe lujeri de jur-imprejurul lui, de culoare verde lucitoare, pe lujerii scurti acele sunt asezate grupat (cate 25-40 la un loc), iar pe lujerii lungi acele sunt dispuse in spirala cu un petiol foarte scurt.

Florile sunt unisexuat-monoice sub forma de conulete, care sunt globuloase, au 3-5cm, usor alungite, au solzii rotunjiti, rasfranti si sunt prinse printr-un petiol recurbat. Dupa coacere, conurile elibereaza in primavara urmatoare semintele, iar conurile raman pe lujeri cativa ani . Semintele sunt mici, negricioase si aripate. Fructificatia are o periodicitate de 3-5 ani.

Temperamentul este pronuntat de lumina. Lemnul este de o calitate superioara, caracterizat prin inele

Cerinte ecologice:

Laricele este o specie exigenta la conditiile de mediu, temperaturi scazute, necesitand soluri profunde, bine aerisite (culmi, versanti). Daca este cultivat in vai inchise, el se imbolnaveste de cancerul laricelui.

Altitudinal, laricele creste pana la 800m aproximativ limita superioara a padurilor, unde ia forme arbustive.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1566
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved