Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

CONTRACTUL COMPORTAMENTAL

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



CONTRACTUL COMPORTAMENTAL

Contractul comportamental este un document scris, realizat de comun acord intre profesor-elev-parinti, prin care se fixeaza limitele comportamentului elevului. Cu ajutorul lui se recompenseaza atitudinile pozitive si se subliniaza consecintele comportamentelor negative.



Contractul comportamental trimite un mesaj clar catre elev: Acest comportament nu mai poate continua asa. Iata ce dorim sa vedem din partea ta si iata care sunt consecintele alegerilor tale!

Pentru a realiza un astfel de contract se pot parcurge urmatorii pasi:

Pasul 1. Personalizati contractul!

Creati un formular in functie de situatia particulara a copilului caruia ii este adresat.

Pasul 2. Organizati intalnirea!

La aceasta vor participa toate partile implicate-elevul si parintii (reprezentantii legali). Focusati-va pe doua-trei comportamente pe care vreti sa le schimbati. Nu incercati sa schimbati totul dintr-o data. Faceti pasi marunti, ca sa i se para copilului mai usor de atins obiectivele propuse. Si parintii vor fi mai putin in defensiva daca nu li se prezinta totul foarte dramatic.

Faceti-va clar intelesi ca ati cerut intalnirea pentru ca va pasa de copil si vreti ca el sa aiba rezultate bune. Sustineti ideea ca toti faceti parte dintr-o echipa.

Pasul 3. Comunicati consecintele!

Definiti metoda de urmarire pe care o veti folosi zilnic pentru monitorizarea comportamentului. Descrieti recompensele si consecintele care sunt corelate cu alegerile comportamentale pe care copilul le face. Fiti foarte clari! Utilizati numere cantitative oriunde este posibil.



Implicati parintii in gasirea recompenselor si pedepselor. Recompensele trebuie sa fie cu adevarat importante pentru copil. Cand totul este bine stabilit, semnati contractul si inchideti intalnirea intr-o nota pozitiva.

Pasul 4. Programati evaluarea

Programati o intalnire de monitorizare ca sa discutati progresele si sa ajustati contractul, daca este necesar. Aceasta ar trebui sa aiba loc in intervalul cuprins intre 2- 6 saptamani, in functie de situatie.

Pasul 5. Fiti consecventi la clasa!

In clasa trebuie sa urmariti comportamentul elevului. Cand se comporta bine acordati-i recompensa. Nu fiti iertatori cand apar problemele. Scoateti contractul si actualizati termenii acestuia.

Pasul 6. Fiti rabdatori si increzatori in plan!

Nu renuntati la copiii care au probleme si nu abandonati lucrul cu ei. Trebuie sa aveti multa rabdare. Inchipuiti-va cum ar fi acesti copii odata ce au crescut. Multi dintre ei au nevoie de extra-dragoste si atentie pozitiva, asa ca nu lasati frustrarile sa va copleseasca.

Folositi-va intuitia de educator!

Foarte importanta este increderea in tot ce faceti. Daca ezitati si nu credeti in procedeul folosit, elevii vor simti acest lucru si nu vor crede nici ei.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2493
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved