Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

EVALUAREA IN INSTRUIREA INTERACTIVA

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micEVALUAREA IN INSTRUIREA INTERACTIVAIn reforma educationala intreprinsa in momentul de fata in invatamant, importanta evaluarii devine din ce in ce mai accentuata .Actiunea didactica fiind premeditata si vizand atingerea unor scopuri , este firesc ca cineva sa se intereseze daca ceea ce trebuia facut, a fost facut . Managementul procesului de invatamant valorifica toate strategiile de evaluare cunoscute : evaluarea initiala , sumativa si formativa .

Evaluarea este una din componentele de baza ale actului didactic . De modul in care este realizata depinde in mare masura succesul scolar al elevilor .Ea il ajuta pe elev sa se cunoasca mai bine, il determina sa munceasca mai mult .

Evaluarea este o activitate de colectare, organizare si interpretare a datelor privind efectele directe ale relatiei profesor-elev, cu scopul de a eficientiza functionarea intregului sistem educational .

Evaluarea in invatamant are doua scopuri :

a) examinarea efectelor invatarii

b) descoperirea insusirilor naturale ale celui educat

Evaluarea permite:

-sa se descopere momentul in care un elev si-a insusit un obiectiv si este pregatit sa treaca mai departe

-sa se depisteze lacunele din invatare si caile prin care elevul este ajutat sa recupereze ramanerile in urma

-sa se descopere obiectivele la care cei mai multi elevi nu au obtinut performanta admisa , in scopul revederii si revizuirii demersului didactic ( dozarea cunostintelor , metodologia aplicata , mijloacele de invatamant utilizate ) .

Intotdeauna inainte de a preda o lectie este bine sa ne gandim la modalitatile de evaluare . Invatatorii vor sa sa se asigure ca elevii au invatat materialul predat, dar si daca elevii invata sa gandeasca si sa invete .

Intre noile orientari din domeniul practicilor educationale se situeaza si cea privind evaluarea activitatii in grup, folosind metode si tehnici activ-participative noi, cum ar fi : tehnica ciorchinelui , cvintetul , linia valorica , recenzia prin rotatie , metoda colturilor, turul galeriei si metoda R.A.I.

R.A.I

Metoda R.A.I. are la baza stimularea si dezvoltarea capacitatilor de a comunica ceea ce au invatat prin intrebari si raspunsuri. Denumirea metodei provine de la initialele cuvintelor RASPUNDE-ARUNCA-INTEROGHEAZA .

La sfarsitul unei lectii sau a unei secvente de lectie, invatatorul impreuna cu elevii investigheaza rezultatele obtinute in urma predarii - invatarii, printr-un joc de aruncare a unei mingi usoare de la un elev la altul. Cel ce arunca mingea trebuie sa puna o intrebare din lectia predata celui care o prinde. Acesta raspunde la intrebare si apoi arunca mai departe altui coleg, punand si el o intebare. Elevul care nu cunoaste raspunsul iese din joc, iar raspunsul va veni din partea celui care a pus intrebarea. In cazul in care cel care a pus intrebarea este descoperit ca nu cunoaste raspunsul la propria lui intrebare este scos din joc. Prin eliminarea treptata a celor care nu cunosc raspunsurile, se ajunge treptat la ramanerea in joc a celor mai bine pregatiti.

Am aplicat aceasta metoda la matematica, la clasa a III a, la unitatea de invatare ,,Inmultirea si impartirea numerelor naturale". La aruncarea mingii de la un elev la altul se formulau intrebari de genul:

- care este produsul numerelor 8 si 5 ?

- de cate ori este mai mare numarul 32 decat 4 ?

- cat este jumatatea numarului 20 ?

- ce numar trebuie scazut din dublul numarului 10, pentru a obtine numarul 15 ?

- care este catul numerelor 72 si 8 ?Intrebarile formulate de elevi au demonstrat ca elevii cunosc terminologia matematica si algoritmul de calcul.

Metoda R.A.I. este adaptabila oricarui tip de continut, putand fi folosita la istorie, matematica, limba romana, stiinte.

Elevii sunt incantati de aceasta metoda-joc, de constatare reciproca a rezultatelor obtinute, modalitate care se constituie in acelasi timp si ca o strategie de invatare ce imbina cooperarea cu competitia. Este o metoda de a realiza un feed-back rapid, intr-un mod placut, energizant si mai putin stresant decat metodele clasice de evaluare.

Antrenati in acest joc cu mingea, chiar si cei mai timizi elevi se simt incurajati, participa cu usurinta la o activitate care are in vedere atat invatarea cat si evaluarea. Interesul pentru aceasta metoda este dat si de faptul ca nu stiu la ce intrebari sa se astepte din partea colegilor si nu stiu daca mingea le va fi adresata sau nu. Aceasta metoda este si un exercitiu de promptitudine, atentia participantilor trebuind sa ramana permanent treaza si distributiva.

TURUL GALERIEI

Este un exercitiu de exprimare a opiniilor si de investigatie independenta. El cuprinde urmatorii pasi:

1) se comunica sarcina de lucru.

2) se formeaza grupurile de lucru.

Elevii lucreaza in grup. Produsul poate fi un desen, o caricatura, o schema, scurte propozitii.

Dupa terminarea muncii independente, elevii prezinta in fata clasei produsul si raspund la intrebarile puse de colegi.

Fiecare grupa isi expune ceea ce a lucrat intr-un loc ales de grupa. Langa fiecare material expus se pune si o foaie goala.

Se cere grupurilor sa faca un tur, cu oprire in fata fiecarui material realizat si sa noteze pe foaia alba anexata comentariile, sugestiile, intrebarile lor

Fiecare grup va citi si va raspunde la intrebarile scrise de acestia pe foile albe. Aceasta metoda ofera elevilor posibilitatea de a primi un feed-bach referitor la munca lor, de a compara produsul muncii lor cu ale celorlalte echipe, de a lucra in mod organizat si productiv.

Am aplicat aceasta metoda la clasa a III a in cadrul proiectului,,, ZIUA CARTII " din 19 decembrie 2006.

Elevii au citit povestea ,,Fata babei si fata mosneagului" de Ion Creanga dupa care pe trei grupe au realizat urmatoarele produse:

Ø      Ciorchine -fata babei, fata mosneagului

Ø      Cvintet  - fata babei

Ø      Desene - scene din poveste

GRUPA NR. 1

TAFNOASA SLUTA


FATA BABEI

REA LA INIMA LENESA

ALINTATA

GRUPA NR.2
FATA BABEI

LENESA, REA

DORMIND, MINTIND, LACOMIND,

NU VREA SA MUNCEASCA,

PIERDE.

GRUPA NR.3

A reprezentat prin desen ajutorul dat de fata mosului :

CATELUSULUI

POMULUI

FANTANII

CUPTORULUI

METODA COLTURILOR

Este recomandata cand exista mai multe pozitii vis a vis de o anumita problema.

Lansam o problema si le oferim elevilor posibilitatea de raspuns. Cei care au ales raspunsul A trec intr-un colt al clasei, iar cei care au ales raspunsul B in alt colt. Elevii discuta intre ei in interiorul propriului grup. Fiecare grup isi alege un conducator care argumenteaza pozitia grupului. In final se incearca convingerea altor colegi din celalalt grup.

Am aplicat aceasta metoda la clasa a III a, la la obiectul Stiinte ale naturii, dupa parcurgerea unitatii de invatare ,, Plante si animale". Elevii au fost impartiti in doua grupe, grupa planelor si grupa animalelor. Fiecare grupa a incercat sa scoata in evidenta importanta plantelor, respectiv a animalelor, pentru om si mediul inconjurator. Prin argumentele aduse au incercat si chiar au reusit sa convinga si alti colegi din grupa adversa sa treaca in echipa lor.

Atat activitate individuala, cat si cea de grup subliniaza faptul ca elevii sunt, in cele din urma, responsabili de opiniile si convingerile proprii pe care trebuie sa le sustina. Bineinteles ca parerile lor pot sa se intemeieze pe gandurile si intelepciunea altora, dar, in final ei trebuie sa le exprime in propriile cuvinte.

Invatamantul pregateste tineri pentru viata , dar asta nu inseamna a pregati pentru acum , ci si pentru ce o sa vina . A lucra in echipa nu este o cerinta a viitorului , ci si a prezentului . Activitatea in echipa in invatamant , presupune rezolvarea sarcinii didactice de catre toti membrii echipei , impreuna contribuind dupa puterile fiecaruia.

Instrirea interactiva presupune atat cooperare cat si competitie, ambele implicand un anumit grad de interactiune.

Rolul invatatorului in procesul de modelare a omului este poate cel mai important. Punandu-si elevii in situatii variate de instruire el transforma scoala ,, intr-un templu si un laborator". Fara a ajuta elevii sa obtina succese, fara a li le provoca, fara a le crea situatii care sa-i ajute sa-si aprecieze si guste realizarile, sa le inteleaga valoarea, e greu de presupus ca vom putea mobiliza toate fortele lor si-i vom determina sa dea tot ceea ce pot.

Bibliografie

1. I. Dumitru-Dezvoltarea gandirii critice si invatarea eficienta, Editura de Vest, Timisoara, 2000.

2. Pintilie Mariana, Metode moderne de invatare-evaluare, Editura Eurodidact, Cluj-Napoca, 2002.

3. Management Educational pentru Institutiile de Invatamant, M.E.C , Bucuresti, 2001.

4. Tudora Pitila, Cleopatra Mihailescu, Limba si literatura romana, manual pentru clasa a III a, Editura ARAMIS, 2005

5. Stoica Adrian- Reforma evaluarii in invatamant, Editura Sigma, Bucuresti, 2000.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2359
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved