Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Orientarea scolara si profesionala. Consilierea psihipedagogica scolara

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micOrientarea scolara si profesionala. Consilierea psihipedagogica scolara

1. Bazele sociale si psihopedagogice ale consilierii si orientarii in scoala. Tipuri de abordari in consiliere si orientare.Respectand drepturile indivizilor de a decide liber asupra optiunilor lor de viata societatea contemporana dispune in acelasi timp de servicii specializate pentru a-i putea ajuta sa se orienteze, sa se adapteze si sa se integreze scolar sau socioprofesional.

Activitatea si orientarea este indusa in sfera activitatilor educative intrucat ea presupune un ansamblu de actiuni si influente ce urmaresc dezvoltarea acelor componente ale personalitatii care sa-i permita elevului realizarea unei optiuni scolare si profesionale cat mai adecvate cu propriile posibilitati, pe de o parte si cu cerintele impuse de exercitarea profesiei de comanda sociala pe de alta parte.

Cele doua elemnte componente ale orientarii, cea scolara si cea profesionala se afla intr-o evidenta unitate. Orientarea scolara precede, conditioneaza si favorizeaza orientarea profesionala; ea este activitatea de indrumare a elevilor spre unitatile de invatamant scolar care corespund aptitudinilor si intereselor lor precum si directiilor dezvoltarii sociale. Orientarea profesionala intemeiata pe cea scolara, este activitatea de indrumare a tinerilor pentru alegerea profesiunilor, astfel incat sa se realizeze concordanta dintre particularitatile individuale, cerintele psiho-filozofice ale profesiunii si necesarul fortei de munca a societatii. Asadar orientarea scoalra si orientarea profesionala sunt doua fatete ale aceluiasi proces, care au aceeasi finalitate: realizarea unei optiuni ideale pentru practicarea unei profesii si integrarea in viata sociala.

Activitatea de orientare scolara si profesionala are ata temeiuri psihologice cat si temeiuri sociale.

Din punct de vedere psihologic, orientarea se intemeiaza pe ideea potrivit careia optiunea este o rezultanta a intregii personalitati a elevului. Importante sunt de acea depistarea, cultivarea diverselor componente si insusiri ale personalitatii si dirijarea lor pentru pregatirea viitoare. Sunt vizate componentele intelectuale (aptitudinile generale si speciale, calitatile proceselor psihice implicate in cunoastere, stilul individual de munca, etc.); afectiv-motivationale (mobilier, interese, nazuinte, inclinatii, preferinte, aspiratii, atractii, atitudini, idealuri, etc); volitiv-caracteriale (perseverenta, consecventa, dragostea fata de munca). Desi interdependente, intre aceste componente pot exista si divergente; intre componentele afectiv-motivationale si cele intelectuale dintre ceea ce isi doreste si potentialul intelectual-aptitudinal de care dispune; intre componentele afectiv-motivationale si intelectuale pe de o parte sau cele volitiv-caracteriale pe de alta parte (intre ceace se doreste si ceea ce se poate, intre nivelul de aspiratie si cel de realizare). Orientarea, parte a procesului educativ, impune diminuarea acstor discordante si imprimarea unei atitudini realiste.

Orientarea se realizeaza insa nu numai in functie de elementele de personalitate ci si in functie de cerintele societatii. Ea trebuie sa raspunda unor obiective economice, sa contribuie in final la cresterea productivitatii muncii. Aceasta presupune corelarea necesitatilor sociale cu planurile de scolarizare; cunoasterea fortei de munca calificata si a posibilitatilor de care dispun scolile de profil existente de a califica acest necesar; cunoasterea si anticiparea schimburilor de esenta care au loc in lumea profesiunilor sub impactul revolutiei stiintifice si tehnice.

Exista si alte aspecte speciale cu caracter social implicate in activitatea de orientare; problema absolventilor ce nu isi gasesc un loc de munca potrivit calificarii; problema incompatibilitatii dintre elevii si motivul . ceea ce demonstreaza existenta unor deficiente in activitatea de orientare ; problema reorientarii profesionale, a schimbarii profesiunii alese, si exercitate initial si indrumarea spre alte profesiuni atunci cand conditiile sociale o impun.

In ideea fundamentarii teoretice asupra OSP au fost emise numeroase conceptii, dintre ele Javella si Ricardi considera ca principale conceptiile:

- conceptia psihofiziologica - aptitudinala. Este prima modaliutate de abordare teoretica si metodologica a muncii de orientare si selectie profesionala. In realizarea acestui proces ca elemente de baza sunt considerate insusirile psihofiziologice individuale (vazul, auzul, viteza de reactie, etc.) si aptitudinile, acestea fiind masurate cu ajutorul testelor. Sunt neglijate insa o serie de variabile ale personalitatii, cum ar fi: trasaturile volitiv-caracteriale, interesele atitudinile, motivatia etc

- conceptia caracteriologica. Apare ca o reactie la conceptia psihofiziologica-aptitudinala si pune pe prim plan interesele profesionale ale individului, ele fiind socotite ca fiind hotaratoare pentru reusita sa profesionala.

- conceptia clasica sau dinamica. In procesul OSP preocuparile trebuie centrate pe investigarea interselor si inclinatiilor individuale.

- caonceptia psihopedagogica. Esenta acestei conceptii teoretico-metodologica consta in necesitatea educarii elevului in vederea alegerii studiilor si profesiunii viitoare. Din prespectiva conceptiei psihopedagogice, OSP nu apare ca fiind un proces educativ indelungat care urmareste sa realizeze un echilibrudinamic intre posibilitatile individului, cerintele profesorilor si nevoile sociale de forta de munca.

2. Principii, obiective, continut si metode utilizate in procesul consilierii

Principii. Consilierea si orientarea scolara profesionala sunt directionate de mai multe princii, dintre care vom enumera pe cele mai importante, de care depinde eficienta acestui proces.

a) Caracterul diferentiat si individualizat al consilierii si orientarii, intrucat fiecare om are trasaturi de personalitate si experiente sociale unice.

b) Structurarea consilierii si orientarii pe cunoasterea personalitatii elevilor: nivel de cunostinte, priceperi, deprinderi, abilitati, capacitati intelectuale si fizice, aptitudini, interese, aspiratii, atitudini, sentimente, pasiuni, comportament (trasturi de vointa si de caracter) experiente sociale traite, succese sau esecuri, rezistenta la acestea, etc,.

c) Cunoasterea climatului psiho-socio-cultural si comportamentul in care s-a formt si dezvoltat personalitatea celui consiliat.

d) Formarea personalitatii ca proces continuu de constructie si reconstructie a structurilor psiho-fizice, care ii determina omului gandirea si comportamentul sub influenta mediului psiho-socio-cultural si educational.

e) Managementul consilierii si orientarii de catre scoli, licee si centrele judetene de Asistenta Psihopedagogica pe baza autocunoasterii si autoorientarii.

Obiective. Acestea sunt finalitati la care trebuie sa ajunga elevii in urma consilierii si orientarii scolare si profesionale:

- formarea la elevi a competentelor necesare unei bune orientari scaolare si profesionale: cunostinte, deprinderi, abilitati, capacitati, aptitudini, motivatii, atitudini, trasaturi de vointa si de caracter

- formarea capacitatii de autocunoastere si pe aceasta baza conturarea unei imagini de sine corecte si pozitive

- formarea capacitatii de a comunica si de a stabili relatii socio-umane de cooperare

- autoanaliza si autoevaluarea corecta pentru a preveni erorile

- conceperea mai multor variante in luarea deciziei finale

- comunicarea folosind limbaje specializate

- asumarea de roluri, de responsabilitati si riscuri

- atitudine pozitiva fata de munca si societate

- rezistenta la stresul provocat de insuccese, analiza cauzelor, a consecintelor si evitarea erorilor

- responsabilitate fata de propria persoana, fata de cei din jur si fata de societate

- perfectionarea continua a personalitatii, a pregatirii scolare sau profesionale, a culturii generale

- grija fata de pastrarea mediului inconjurator si a propriei sanatati

- policalificarea ceruta de mobilitatea profesiunilor

- orientarea scolara si profesionala pe baza autocunoasterii si autodezvoltarii personalitatii

- cunoasterea pietei muncii: mecanismul si dinamica acesteia cererea si oferta locurilor de munca, contraindicatiile pentru anumite profesiuni, aptitudini, cunostinte, si abilitati necesare etc

- realizarea unui echilibru intre nivelul de aspiratii, aptitudini si abilitati pe de-o parte, cerintele meseriei si ale locului de munca pe de alta parte

- formarea capacitatilor de explorare si ionformare privind locurile de munca disponibile si formarea unei stategii proprii de integrare socio-profesionale

- cunoasterea indicatorilor privind calitatea produselor si protectiei consumatorilor, continuturile OSP .. ca urmare a schimbarilor si evolutiilor economice, tehnice, tehnologice si socio-politice din tara noastra s-a introdus la clasele V-VIII aria curriculara intitulata 'Tehnologii'. Continutul ariei curriculare vizeaza: autocunoasterea si (auto)evaluarea cunostintelor, deprinderilor, aspiratiilor, intereselor, capacitatilor si aptitudinilor de care dispun elevii, folosirea limbajelor specializate in domeniul tehnologiilor (electronice, electrice, mecanice, agricole, chimice, informationale); implicatiile dezvoltarii tehnicii si tehnologiei asupra societatii si a mediului natural; deprinderi de calcul si masurare, de utilizare a diferitelor unelte, instrumente, masini, aparate si calculatoare; deprinderi de proiectare, programare, executare si evaluare a produselor de diferite categorii; deprinderi de comunicare cu limbaje tehnice si tehnologice, de cooperare si productie si de luare a deciziilor.

La clasa a X-a, profilul tehnic, prin curriculum la decizia scolii a fost propusa tema 'Calitatea produselor si protectia consumatorului' pentru care s-a precizat urmatorul continut: clasificarea produselor, caracteristici si deficiente, drepturile fundamentale ale consumatorilor, cadru legislativ, sistemul de protectie a consumatorului, standarde de calitate , codificare si etichetarea prduselor, adaptarea produselor la ceintele populatiei, cauzele incalcarii drepturilor consumatorilor.

Programa de orientare si consiliere vocationala pentru scoala profesionala are in continut : lumea profesiunilor - domenii, continut, unelte, atributii, cerintele si contraindicatii generale privind exercitarea profesiilor; autocunoasterea (auto)evalularea: capacitati, interese, aptitudini, pregatirea profesionala, orientarea carierei; comunicare: limbaje, mesaje, etc; planificare si decizie in domeniul cariere; surse de informare privind formarea, perfectionarea si insertia profesionala, aspecete juridice ale muncii etc.

Metode si tehnici de consiliere si orientare: caonvorbiri individuale si in grup; studii de caz; prezentarea si analiza cazului; solutii; aplicare etc; dezbateri pentru rezolvarea de probleme, conflicte etc. teste, chestionare si . de personalitate; proiecte individuale sau de grup; monografii profesionale si nomenclatoare profesionale; vizite la expozitii, vizite la filme, castet video etc; exercitii de autoevaluare a cunostintelor, deprinderilor si a abilitatilor; fise de lucru - spre exemplu: ce gandesc si ce simt intr-o anumita situatie etc, vizite la intreprinderi si institutii, desene, grafice si portofolii; sugestia, sfatul, indemnul, interviul, etc; mass-media, brainstormingul, simularea etc; fise de observare a comportamentului; demonstratii jocul de rol, modelarea etc;

3. Consilierea, orientarea si ezvoltarea carierei - stategii si teorii educationale

Consilierea psihopedagogica are ca scop sprijinirea elevului pentru a-si forma o imagine de sine corecta, pe baza autocunoasterii resurselor de care dispune si pentru a se integra in mediul socio-profesional-cultural si comportamental.

Orientarea scolara si profesionala presupune asezarea omului potrivit la locul potrivit, intr-o forma de invatamant si profesie din cadrul unui anumite context economic si socio-cultural. Atat consilierea cat si orientarea au ca finalitate integrarea socio-profesionala, in raport cu resursele de care dispune o persoana.

Cariera vizeaza o succesiune de profesii abordate pe tot parcursul vietii, determinata de dinamica profesiilor.

Consilierea carierei consta in furnizarea de informatii despre piata muncii si a formarii profesionale, in scopul luarii unei decizii adecvate resurselor de care dispune o persoana.

Consilierea, orientarea si dezvoltarea carieiri se realizeaza cu ajutorul unor strategii si terapii de adaptare la o noua meserie datorita mobilitatii profesiunilor. Inacest scop se va folosi strategia dezvoltarii continue a personalitatii privind:

- cultura generala, tehnica, tehnologica si profesionala

- capacitatile intelectuale si mai ales gandirea critica si creativa, initiativa, capacitatea de comunicare si relationare , de analiza si decizie

- informatii permanente privind piata muncii si formarii profesionale etc.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3322
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved