Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

PLAN DE LECTIE ECONOMIA INTREPRINDERII - Clasa : a – X - a

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micScoala de Cooperatie Alba Iulia

Disciplina: ECONOMIA INTREPRINDERII

Clasa : a – X - a

Anul: 2008-2009

Programa :
Profesor :

PLAN DE LECTIE

Text Box: Scopul lectiei: insusirea cunostintelor privind mediul extern al intreprinderii
Titlul lectiei:

Text Box: Obiective:
 sa cunoasca conceptul ,, mediu extern’’
 sa caracterizeze elementele mediului
 sa identifice elementele mediului extern specifice unei intreprinderi 
 sa aplice practic cunostintele dobandite
 sa evalueze si sa se autoevalueze

Desfasurarea lectiei :

Organizarea clasei pentru lectie:

prezenta si aspecte de disciplina scolara, asigurarea materialului didactic

Metode si procedee utilizate

autoevaluarea, conversatia, expunerea, explicatia, munca independenta, exemplul, exercitiul, studiul de caz, joc de rol ;

Tipul lectiei

comunicarea si insusirea de noi cunostinte – varianta lectie mixta sub forma insusirii intensiv - participative.

Forme de organizare a activitatii: individual, pe grupe

Durata : 50 minute

Data

Locul de desfasurare : sala 11

Bibliografia

  1. Zahiu Letitia – ECONOMIA INTREPRINDERII – Biblioteca digitala ASE
  2. Dan Vasile, Mitran Daniela - ECONOMIA INTREPRINDERII – Ed. ALL EDUCATIONAL, Bucuresti 2004

Timp

Scopul predarii

Strategia de predare

Strategia de invatare

Stiluri de invatare

Resurse

V

A

P

min.

Verificarea cunostintelor anterioare

- test de verificare

- elevii primesc un test de evaluare din lectia de zi –Tipologia intreprinderilor;

- dupa 10 minute testele sunt stranse si reimpartite elevilor pentru corectare, astfel incat fiecare elev sa evalueze testul unui coleg;

- folosind culoarea rosie elevii corecteaza testele indrumati de profesor, care comunica raspunsurile corecte si baremul de corectare;

- elevii evalueaza testele acordand note;

- coli de hartie imprimate cu testul de evaluare

min.

Explicarea conceptelor teoretice

- expunere orala

- pe video-proiector sunt prezentate noile notiuni teoretice;

- elevii noteaza schita lectiei, asculta explicatiile profesorului;- elevii consulta fisa de documentare primita

fisa de documentare

video-proiector

min.

Dobandirea de abilitati

Consolidarea cunostintelor

- suport de curs

- elevii sunt impartiti pe grupe si fiecare grupa desemneaza un raportor;

- fiecare grupa analizeaza un element al mediului extern, exemplificand fiecare tip;

- profesorul incurajeaza elevii sa discute si intervine pentru a lamuri situatiile problema;

- raportorii grupelor prezinta in fata clasei rezultatul analizei efectuate;

- fise de lucru

5 min.

Concluzii si tema pentru acasa

- expunere orala

- profesorul solicita intrebari din partea elevilor care nu au inteles unele aspecte din lectie;

- se anunta tema pentru acasa: rezolvarea aplicatiilor din manual de la pag………

- manual

FISA DE DOCUMENTARE

MEDIUL EXTERN

Mediul extern reprezinta ansamblul factorilor de natura economica, tehnica, juridica, politica, sociala, ecologica, care actioneaza in profitul sau in defavoarea intreprinderii, in toate actiunile acesteia – stabilirea obiectivelor, obtinerea resurselor necesare, adoptarea si aplicarea deciziilor, etc.

Mediul extern cuprinde doua componente: micromediul si macromediul.

A. MICROMEDIUL intreprinderii cuprinde ansamblul componentelor cu care aceasta intra in relatii directe, pe termen scurt. Dintre acestea fac parte:

a) Furnizorii de marfuri. Acestia sunt reprezentati de diversi agenti economici care, in baza relatiilor de vanzare-cumparare, asigura intreprinderii resursele necesare de materii prime, materiale, echipamente, masini etc. In contactarea acestor agenti de mediu, intreprinderea trebuie sa dispuna de informatii referitoare la dimensiunea si calitatea ofertei, preturile practicate, politicile comerciale utilizate, cunoasterea unor aspecte referitoare la climatul intern al intreprinderii furnizoare (stabilitate economica, disciplina tehnologica etc.), alte informatii referitoare la factorii perturbatori ai unei aprovizionari corespunzatoare.

b) Prestatorii de servicii. Acestia sunt reprezentati de firme sau persoane particulare care ofera o gama larga de servicii utile realizarii obiectului de activitate al intreprinderii, cum sunt firme de comert, de transport, agentiile de publicitate etc. Din aceasta grupa fac parte si prestatorii de servicii bancare, intalniti pe piata financiara

c) Furnizorii fortei de munca. Acestia cuprind unitatile de invatamant, Oficiile de forta de munca, persoanele ce cauta sa ocupe un loc de munca s.a. Capacitatea de a atrage, motiva si retine resursele umane necesare producerii de bunuri competitive este o variabila importanta pentru orice firma.

d) Clientii. In aceasta categorie intra consumatorii, utilizatorii industriali, intreprinderile comerciale, agentiile guvernamentale s.a., care alcatuiesc cercul firmelor, institutiilor si al persoanelor individuale, carora le sunt oferite pentru consum bunurile produse de intreprindere.

e) Concurentii. Aceasta componenta a unei economii de piata concurentiala poate fi reprezentata de firme sau persoane particulare care isi disputa aceleasi categorii de clienti, iar in situatii frecvente aceiasi furnizori sau prestatori de servicii.

f) Organismele publice. Aceasta componenta este reprezentata de asociatiile profesionale, asociatiile consumatorilor, mediile de informare in masa, organizatiile consumatorilor etc. In aceasta componenta se integreaza si organele de stat (financiare, vamale, de justitie etc.) fata de care intreprinderea are obligatii legale.B. MACROMEDIUL cuprinde ansamblul factorilor de ordin general, cu actiune indirecta si pe termen lung asupra activitatii intreprinderii. In general, printre componentele macromediului intreprinderii se numara:

a) Mediul demografic care se poate defini prin indicatori specifici, ca: numarul populatiei, structura pe varste si sex, dimensiunea medie a unei familii, repartizarea teritoriala si pe medii (urban/rural) etc. Analiza unor astfel de indicatori permite o evaluare corecta a dimensiunilor cererii potentiale a pietei intreprinderii.

b) Mediul economic care este format din ansamblul elementelor care compun spatiul economic in care actioneaza intreprinderea, cum sunt: structura pe ramuri a economiei, nivelul de dezvoltare pe ansamblu si pe fiecare ramura economica, gradul de ocupare a fortei de munca, situatia financiar-valutara etc.

c) Mediul tehnologic care implica intreprinderea atat ca beneficiar, cat si ca furnizor, in principal prin intermediul pietei si se concretizeaza prin intermediul unor elemente specifice, cum sunt: inventiile si inovatiile, marimea si orientarea fondurilor destinate cercetarii-dezvoltarii, asimilarea de produse noi si modernizarea produselor traditionale, reglementari vizand eliminarea sau restrangerea efectelor poluante ale unor tehnologii etc.

d) Mediul cultural care este format din elemente referitoare la sistemul de valori, obiceiuri, traditii, norme de convietuire etc. Ele pot influenta, in anumite imprejurari, decisiv asupra comportamentului consumatorilor, a segmentarii pietelor, a comunicarii intreprinderii cu piata.

e) Mediul politic este specific fiecarei tari. Acesta influenteaza activitatea intreprinderii prin componente, ca: structura societatii, fortele politice si raporturile dintre ele, gradul de implicare a statul ui in economie, gradul de stabilitate a climatului politic intern, zonal, international etc. Mediul politic poate deveni un factor stimulativ

sau restrictiv, dupa caz ,al unor activitati de piata.

f) Mediul juridic este constituit din ansamblul reglementarilor prin care este vizata, direct sau indirect, activitatea intreprinderii.

g) Mediul natural (relief, clima etc.) influenteaza, intr-o masura diferita, proiectarea, organizarea si conducerea activitatilor economice.

h) Mediul international poate avea o influenta semnificativa asupra capacitatii firmelor de a conduce business-ul in afara granitelor tarii-mama. De exemplu, fluctuatiile dolarului comparativ cu alte monede straine poate influenta capacitatea unei firme de a concura pe pietele internationale.

Mediul extern poate determina o multitudine de efecte asupra intreprinderii, cum sunt

*       adoptarea de structuri organizatorice suple, adecvate frecventei si complexitatii schimbarilor;

*       multiplicarea „punctelor de contact” intre intreprindere si mediul exterior, pentru sesizarea operativa si corecta a schimbarilor;

*       diferentierea modului de definire a atributiilor in cadrul activitatilor, in functie de gradul de afectare a acestora de schimbarile mediului;

*       sporirea importantei activitatilor de prognoza (de anticipare ) a schimbarilor.

Fisa de lucru

Clasa de elevi va fi impartita in 5 grupe, fiecare grupa isi va desemna un raportor.

GRUPA 1

Analizati elementele micromediului la SC MOBIS SRL ce are ca obiect de activitate prelucrarea lemnului.

GRUPA 2

Analizati elementele macromediului la SC DACIA SA ce are ca obiect de activitate comercializarea marfurilor alimentare si industriale .

GRUPA 3

Evidentiati efectele pe care mediul extern le produce asupra SC DALIA SRL stiind ca aceasta are ca obiect de activitate producerea si comercializarea confectiilor, pe plan intern si international.

GRUPA 4

Prezentati relatiile de concurenta ale SC DANI SRL stiind ca acesta produce si comercializeaza bauturi racoritoare.

GRUPA 5

Argunetati cum influienteaza mediul natural amplasarea unei intreprinderi din domeniul turismului (hotel).

Data Nume si prenume elev

Test de evaluare

Incercuiti varianta de raspuns corecta.

Completati spatiile libere cu termenii cheie care lipsesc.

Realizati asocierea dintre coloana A si B.

Grila de autoevaluare / evaluare

Nr. Subiect

Punctaj / nota

Evaluare elev

Evaluare profesor

Oficiu

Punctaj / nota 


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3126
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site