Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

PLANIFICAREA ACTIVITATILOR IN SCOALA. DOCUMENTE DE PLANIFICARE

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micPLANIFICAREA ACTIVITATILOR IN SCOALA. DOCUMENTE DE PLANIFICARE

Planificarea este o activitate complexa prin care se stabilesc obiective, activitati sau actiuni, termene, responsabilitati si modalitati de control si evaluare avand ca scop orientarea si reglementarea activitatilor unitatii de invatamant in conformitate cu legislatia scolara si cea generala.Produsul procesului de planificare este un document de planificare. Potrivit legislatiei scolare, intr-o institutie de invatamant preuniversitar de stat trebuie sa existe urmatoarele documente de planificare:

planul de dezvoltare a scolii;

proiectul planului de scolarizare;

planul anual de activitate si programele semestriale;

oferta educationala;

programul activitatilor educative scolare si extrascolare;

programele de activitati semestriale si anuale ale catedrelor/ comisiilor metodice si ale altor comisii de lucru;

statele de functii si statul de personal;

proiectul de buget.

Planul de dezvoltare a scolii

In realizarea functiei de conducere, una dintre atributiile directorului este coordonarea elaborarii proiectului de dezvoltare a scolii, prin care se stabileste politica educationala a acesteia [art. 19 a) din R.O.F.U.I.P.I).

Proiectul de dezvoltare pe termen mediu (4 - 6 ani2) este un instrument prin care directorul si echipa sa isi propun sa produca schimbari si sa realizeze o dezvoltare institutionala in conditii de complexitate.

Elaborarea unui proiect de dezvoltare pe termen mediu este un demers a carui reusita este dependenta de respectarea urmatoarelor etape:

. analiza/ diagnoza/ prognoza, cu scopul identificarii si stabilirii problemei centrale a proiectului, aceasta presupunand ca echipa care elaboreaza proiectul sa identifice, pe de o parte, nevoile de baza si disfunctiile, iar, pe de alta parte, sa identifice aspectele pozitive pe care se poate baza proiectul;

. definirea obiectivelor, care presupune corelarea acestora cu finalitatile generale ale educatiei, cu politica educationala, cu obiectivele reformei educationale pentru a evita divergentele si disfunctiile, negociindu-se un compromis intre obiective si posibilitatile de realizare, astfel incat proiectul sa aiba caracter realist si rezonabil;

. stabilirea sau alegerea strategiei sau a strategiilor de actiune, etapa in care se identifica si se stabilesc resursele, metodele, mijloacele de realizare a proiectului si se contureaza aspectele manageriale ale acestuia:

niveluri de decizie, responsabilitatile privind gestionarea proiectului si echipele de realizare a actiunilor prevazute;

Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aprobat prin Ordinul nr. 4925 din 08.09.2005, emis de ministru! Educatiei si Cercetarii, publicat In M. Of., Partea I, nr.874 din 29.09.2005.

Vezi art. 8 din 'Norme metodologice ', aprobate prin H.G.2192/30.11.2004, M. Of. nt. 66 din 19. 01. 2005.

. realizarea unuii studiu de fezabilitate, in care sa fie evidentiate aspectele referitoare la conditiile de reusita, impactul si rezultatele scontate.

Proiectul planului de scolarizare

Elaborarea proiectului planului de scolarizare se face anual, in baza unei metodologii si a unui calendar elaborat de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Sunt obligatorii:

fundamentarea proiectului in concordanta stricta cu precizarile din metodologie;

prezentarea notelor de fundamentare pentru orice schimbare a structurii unitatii de invatamant fata de anul scolar precedent;

avizarea documentului in Consiliul profesoral [art. 28 m) din R.O.F.U.I.P.];

avizarea documentului in Consiliul de administratie [art. 31 q) din R.O.F.U.I.P.];

Directoru1 propune inspectorului scolar general proiectul planului de sco1arizare,avizat de Consiliul profesoral si aprobat de Consiliul de administratie [art. 19 e) din R.O.F.U.I.P.].

Pe document se mentioneaza ,,Avizat in Consiliul profesoral din data de ; Aprobat in Consiliul de administratie din data de ', se semneaza de catre director si se aplica stampila, dupa care se inregistreaza in registrul de intrari-iesiri.

3.Planul anual de activitate si programele semestriale

Planul anual de activitate, numit in afara regu1amentului scolar plan managerial, se elaboreaza in concordanta cu nevoile scolii si ale comunitatii si cuprinde:

obiective prioritare (generale si specifice) pe termene scurte, clar fomulate, rezultate dintr-o buna diagnoza a situatiei existente;

fundamentarea obiectivelor;

mijloace de realizare (resurse umane, resurse materiale);

etapizarea transpunerii in realitate;

itemi de evaluare si verificare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5654
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved