Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Gradinita

PROIECT DE LECTIE Clasa : a IX-a si a X-a “Ce inseamna sa fii cool?” (in cadrul Campaniei “Alcoolul nu te face mare”)

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic
PROIECT DE LECTIE
Clasa : a IX-a si a X-a

Obiectul : Consiliere si orientare

Modulul: Calitatea unui stil de viata sanatos

Tema : “Ce inseamna sa fii cool?” (in cadrul Campaniei “Alcoolul nu te face mare”)

Scopul : constientizarea efectelor imediate si de durata ale consumului de alcool si promovarea unor metode alternative pentru dezvoltarea unor comportamente dezirabile social;

Obiective de referinta :

sa explice termenii de “cool” si “prietenie” pe baza unor definitii personale;

sa analizeze continutul filmuletului prezentat si sa descrie comportamentele dezirabile social;

sa identifice efectele consumului de alcool.

Metode : conversatia euristica, observatia, vizionarea si analiza filmului, explicatia, dezbaterea, studiu de caz, brainstorming.

Mijloace didactice : Computer/ Tv./ Dvd/ video ; flip-chart, coli flip-chart, markere, coli A4.

Bibliografie

Film “Ce inseamna sa fii cool?” realizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, Inspectoratul General de Politie si Asociatia “ Berarii Romaniei” in cadrul Campaniei “Alcoolul nu te face mare”.

Adriana Baban : “Consiliere educationala”, Ghid metodologic pentru orele de dirigentie si consiliere, Cluj-Napoca, 2001

Materialele informative despre consumul de alcool in perioada adolescentei

SCENARIUL ACTIVITATII

1. Moment organizatoric : se pregatesc materialele audio-video;

2 minute

2. Captarea atentiei : inainte de vizionarea filmuletului profesorul anunta titlul si obiectivele lectiei, apoi face o scurta introducere despre continutul tematic al filmului (un elev silitor de liceu se indragosteste de fata cea mai cool, dar pentru a o impresiona considera ca “Alcoolul il face mare”)- a se citi in prealabil anexa 1 cu scenariul –

5 minute

3. Desfasurarea activitatii :

30 minute

Se vizioneaza filmul “ Alcoolul nu te face mare”

Pe 2 coli de flip-chart se scriu cuvintele „cool” si „prietenie”, iar elevii vor identifica semnificatii, sinonime ale cuvintelor. Pe baza acestora vor crea definitii.

Profesorul le va adresa cateva intrebari :

- Ce ne comunica specialistul din film despre expresia “a fi cool”?

- Dar parerea voastra care este?

- In alegerea prietenilor ce considerati mai important?

- In ce masura considerati ca consumul de alcool ajuta un individ sa devina cool?

- Este alcoolul o solutie?

- Identificati cateva solutii pe care elevul din film le-ar fi putut gasi pentru a-si depasi problema.

- Ce efecte ale consumului de alcool au enumerat elevii din film? (halucinatii, greata, senzatii de ameteala, amorteste simturile, provoaca dependenta, scade inteligenta, devii mai batran, faci ciroza, te schimba in sens rau).

Gasiti si alte efecte.

4. Concluzii si aprecieri:

2 minute

Profesorul concluzioneaza faptul ca adolescentii isi aleg prietenii in functie de anumite calitati : inteligenta, incredere, sociabilitate, punand mai putin accentul pe aspectul fizic si nicidecum pe alcool.

Profesorul parafrazeaza specialistul din filmulet : “Ceea ce bautura face cool, dragostea refuza”.

5 .Evaluare individuala:10 minute

Se analizeaza situatia elevului din film pe baza urmatoarelor intrebari:

Exista vreo legatura intre a “a fi cool” si a consuma alcool?

Cum ar fi putut elevul din film sa castige prietenia fetei?

Ce faceti voi pentru a va face prieteni cu cei pe care ii apreciati?

Enumerati cateva efecte ale consumului de alcool.

6. Tema pentru acasa:

1 minut

Elevii primesc tema pentru acasa: realizati un eseu cu tema “Alcoolul nu te face mare “ in care sa evidentiati comportamente alternative la consumul de alcool.

ANEXA 1

FILM – “Ce inseamna sa fii cool”

Avem un grup de fete si un grup de baieti. Intre aceste doua grupuri exista un aparent conflict, avand ca element central o conventie. O ancheta este facuta de 2 echipe de filmare printre liceeni. Tema anchetei poarta un nume : “Ce inseamna sa fii cool? “

O echipa de filmare este formata din fete, cealalta din baieti. Fetele intervieveaza fete, baietii inervieveaza baieti. Raspunsurile sunt diferite, dar se invart in jurul temei si sunt mai mult sau mai putin teribiliste. Ele exprima o diversitate de opinii, avand insa un numitor comun. Perceptia pe care o au fetele despre baietii cool, nu mult diferita de cea pe care o au baietii despre fetele cool.

Dintre toti baietii intervievati, se distinge unul. Cel mai timid dintre ei. Tocilarul ochelarist, o tipologie destul de des intalnita. Are cosuri si se imbraca “naspa”. Fetele rad de el atunci cand trece pe holurile colegiului. Dar a sosit timpul pentru o schimbare, pentru ca Tocilarul nostru s-a indragostit de o noua colega, cea pe care, de cand a venit, baietii o privesc admirativ, iar fetele cu o usoara invidie, desi au adoptat-o din prima clipa.

Intr-o zi, Tocilarul trece prin curtea scolii. La un momet dat apare Ea, noua colega, plutind pe role. Vadit surprins de aceasta noua prezenta, Tocilarul o priveste uimit, lasand la o parte orice urma de rusine, mai ales ca atunci cand trece pe langa el, fata ii arunca un zambet plin de simpatie. Cum intoarce capul spre ea, un coleg binevoitor, un baiat de gasca, ii pune piedica, asa ca Tocilarul se trezeste intins pe asfalt, cu ochelarii sparti. Dar surpriza! Cine il ajuta sa se ridice de jos? Chiar frumoasa lui colega care ii aduna cartile imprastiate, in timp ce baiatul o priveste paralizat de uimire. Dupa acest pitoresc episod, fata pleaca senina, cu acelasi zambet bievoitor pe buze.

Simtind ca nu-i este indiferent fetei, Tocilarul considera ca e momentul sa renunte la ochelari, chiar daca fara ei nu vede prea bine, la hainele demodate, intr-un cuvant - la complexe. Dar, cum pentru toate astea trebuie in primul rand o schimbare de atitudine si curaj si cum curajul are nevoie de combustibil pentru a f intretinut, Tocilarul se decide sa atenteze asupra minibarului parintilor din sufragerie.

Cum pana si colegii au observat miraculoasa transformare, in momentul cand acesta apare atat de schimbat, practic alt om, pe terenul de sport, cativa dintre ei, “ baietii de gasca“ ai liceului, il adopta, mai ales ca Tocilarul nostru ii cinsteste cu ce a mai ramas din sticla subtilizata din minibarul parintilor, semn ca in sfarsit a fost acceptat

Ametit de bautura, acesta asista la o noua “infruntare”, a celor doua grupuri, cel al baietilor si cel al fetelor, care au transformat curtea scolii intr-un veritabil ring de dans. Vrea sa se afirme si el, mai ales ca intr-un colt al curtii se afla si Ea, noua colega. Cum nu dispune insa de mijloacele coregrafice necesare si nici de echilibrul unui om cu alcoolemia in limite normale, Tocilarul se trezeste pe spate, pe asfalt, dupa un fli-flac nereusit, inconjurat fiind de toti colegii, care il privesc de sus, unii cu mila, altii badjocoritor.

Revenit la aspectul umil dinainte, cu ochelarii pe nas, cu servieta doldora de carti, acesta strabate curtea scolii, aproape strecurandu-se, parca dorind sa devina invizibil. La un momet dat apare Ea, noua colega, plutind pe role. Trece pe langa baiat, care s-a facut mic de rusine. Ea trece cu aceeasi seninatate, umbrita pentru o clipa de prezenta umilului Tocilar, pe care se face ca nu-l observa.

Interviurile (testimonialele), care puncteza ritmic povestea descrisa mai sus, se incheie cu marturia fetei despre tema pusa spre dezbatere: “Pentru mine un baiat cool nu trebuie neaparat sa arate bine. Este mai importanta inteligenta si siguranta de sine. Aspectul este o notiune relativa si schimbatoare“.

Pornind de la aceasta poveste cu adolescenti si despre adolescenti, Psihologul vine sa faca o scurta radiografie a modelului comportamental descris mai sus, deslusind pentru tanara audienta mecanismele care determina atitudinea si relationarea anumitor individualitati in cadrul comunitatii, rolul si locul pe care scoala trebuie sa-l aiba in formarea lor .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1467
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site