Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Poezii si cantece

Copilul prescolar alaturi de problemele mediului !

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai micCopilul prescolar alaturi de problemele mediului !

Mediul inconjurator ne asigura conditiile necesare vietii, insa depinde de noi daca dorim sa folosim aceste elemente esetiale in mod util sau daca vrem sa ocolim acest aspect al vietii noastre. Acesta este primul mesaj pe care trebuie sa-l perceapa copilul din primele zile de gradinita !
Poluarea planetei se agraveaza pe zi ce trece si se pare ca populatia nu acorda interes acestui proces nociv. Ocrotirea planetei este o problema mondiala si, tocmai de aceea, fiecare om, de la cea mai frageda varsta, trebuie sa-si asume aceasta responsabilitate. Starea de sanatate nu poate fi mentinuta respirand aer poluat, consumand alimente si apa contaminata sau locuind intr-un mediu murdar.

Pentru ca viata nu poate fi separata de mediu, intreaga educatie trebuie facuta in directia protectiei mediului si, in acest sens, curriculum pentru invatamantul prescolar include obiective specifice problemelor mediului inconjurator, pentru a trage un semnal de alarma asupra acestor realitati care nu pot fi ignorate.

Ca educatori in procesul instructiv – educativ si in spiritul democratizarii reale a invatamantului, activitatea si sperantele noastre se indreapta spre insusirea constienta si in mod accesibil a cunostintelor, utilizand mijloace moderne care arata ca intotdeauna corectitudinea informatiei data copilului este validata de realitate. Altfel spus, excursiile, drumetiile, organizarea de observatii, investigatii, experimente si masuratori simple in natura ne poate oferi posibilitatea intelegerii neconditionata a fenomenelor si a protejarii naturii, atat de necesara intelegerii relatiilor de cauzalitate si efect din natura.

Prin excursiile organizate la Ramet, Blaj, Sibiu si imprejurimi, copiii au observat diferite forme de relief, de sol, actiunea diversilor agenti asupra solului,dar si actiunea vietuitoarelor si a omului.

Programul „Ecogradinita”, care poate fi considerat o „geografie a copilului prescolar”, porneste de la studiul locului natal , unde, elementele pline de imagini si de simtire exista in sufletul fiecarui copil, dar, prin indrumare, acestea trebuiesc scoase la lumina, valorificate si randuite . Oricat de putin variat ar fi un astfel de tinut, el permite copilului sa inteleaga deplin cel putin cateva notiuni elementare de ingrijire, infrumusetare si protejare a mediului in care s-a nascut si traieste.

Activitatea din gradinita urmareste dezvoltarea de atitudini ivestigative asupra realitatii si a unui comportament ecologic vizand grija si responsabilitatea fata de calitatea mediului natural, cu implicatii deosebite asupra sanatatii.

Diversitatea activitatilor ii va determina pe prescolari sa-si puna intrebari si sa gaseasca raspunsuri privind mediul inconjurator. Omul creeaza lucruri folositoare care il ajuta in viata, dar tot el produce si deseurile, care, fara o tratare corespunzatoare, poate duce la poluarea mediului, deci la distrugerea lui.

In acest sens, un obiectiv important pentru copii este :

Dezvoltarea capacitatii de cunoastere si intelegere a mediului inconjurator si stimularea curiozitatii pentru investigarea acestuia; formare unor atitudini pozitive, active, de toleranta, solidaritate, protectie si responsabilitate in relationarea cu mediul inconjurator.

Obiectivele operationale prin care realizam acest obiectiv sunt :

01- sa identifice/descrie principalele componente ale mediului inconjurator;

02- sa efectueze observatii si experiente cu privire la influenta principalilor factori de mediu asupra organismelor:

03-sa stabileasca ordinea evolutiva a organismelor observate pe baza interpretarii caracterelor acestora;

04-sa cunoasca regulile de minima protectie a naturii, sesizand comportamentele neconforme cu acestea, luand atitudine fata de cei care gresesc.

Ce putem face?

Pentru a constata direct efectul poluarii asupra mediului am facut impreuna cu prescolarii din grupa mare, in cadrul Proiectului „Ecogradinita”, observatii directe de scurta si de lunga durata care sa duca la constientizarea pericolului la care putem expune mediul inconjurator, deci la imbolnavirea omului si a naturii.

Timp de o luna, la o adancime de 15 cm, am ingropat urmatoarele tipuri de deseuri : resturi alimentare, servetel din hartie, ambalaj de tip PET, deseuri textile si ambalaje de tip DOZA din aluminiu.

Nr. crt.

Deseuri

Starea initiala

Starea dupa o luna

Coaja de banana

Buna

Degradare avansata

Mar

Buna

Degradare avansata

Servetel din hartie

Buna

Stare avansata de degradare

Ambalaj de tip PET

Buna

Nedegradat

Deseu textil cu fire sinteticeBuna

Nedegradat

Ambalaj de tip DOZA din Al.

Buna

Nedegradat

Analizand rezultatele observatiilor facute si timpul de degradare a unor deseuri ( date oferite de manualele de chimie) copiii au fost indrumati sa clasifice deseurile in doua mari categorii:

deseuri usor biodegradabile ( coaja de banana, mar ) care nu produc poluarea solului;

deseuri greu biodegradabile deseuri textile, ambalaj de tip PET ) acestea pe langa durata de descompunere mare prezinta si pericolul eliminarii in sol a unor substante toxice .

Am comparat timpul de degradare la care au ajuns specialistii in domeniu, pentru tipurile de deseuri mai sus amintite: ( hartie – 4 luni, filtru – 2 ani, lemn – 15 ani, cutie Al. – 10-100 ani, ambalaj PET – 100-1000 ani) cu rezultatele noastre si am ajuns la concluzia ca:

Fenomenele de degradare datorate unor actiuni naturale iau amploare in spatiu si timp si ele pot fi usor observate prin jurnalul observatiilor asupra mediului intocmit de catre copii sub indrumarea educatorilor.

Prin cercetarea si prelucrarea datelor trebuie sa se obtina jurnale,desene , schite, fotografii, ce vor fi transmise seriilor urmatoare de copii, care n-au avut ocazia sa le observe direct si care vor trebui sa continue investigatiile.

Copiii au inteles ca fiecare dintre noi trebuie sa devina prieten al naturii, sa protejeze solul ca fiind un sustinator al vietii pe Pamant.

Ziua Mondiala a Mediului !

Aceasta zi am considerat-o o zi de sarbatoare in lupta pentru sanatatea Pamantului, pe care am sarbatorit-o printr-un program special:

  • Curatenie in sala de grupa si in spatiul verde din jurul gradinitei
  • Confectionarea de jucarii din materiale refolosibile
  • Desene pe „talpa piciorului”sub genericul”Sa nu ucidem natura!”
  • Legarea „talpilor cu mesajele copiilor” de baloane si lansarea lor deasupra orasului Alba Iulia
  • Miting in cartierul gradinitei pentru sensibilizarea populatiei pentru un mediu mai curat, mai sanatos.

Realizarea unor astfel de aplicatii la diverse nivele de intelegere poate creea un comportament civilizat si responsabil. Aprofundarea unui astfel de program va pregati copilul de astazi, de la cea mai frageda varsta, pentru momentul in care va fi cetatean al unei Europe fara granite, dar cu reglementari stricte in domeniul protectiei mediului.

Beneficiile pentru copii sunt:

protectia si conservarea mediului     

utilizarea mediului din prisma valorii formative si practice ;

folosirea resurselor si a disponibilitatilor largi in procesul de instruire – educare a copiilor ;

asigurarea cunoasterii formative a principalelor aspecte ale pamantului romanesc ;

investigarea mediului geografic la nivel local si global ;

rolul multilateral al posibilitatilor oferite de orizontul local ;

proiectarea si realizarea noului material didactic specific „prezentului”

Programul „Ecogradinita”ne ajuta pe noi, copii si educatori, sa utilizam mediul inconjurator spre :

a ne creea un maxim de confort social

sa intelegem modul de functionare a mediului, de aparitie a problemelor legate de mediu si de rezolvare a acestor probleme,

sa ne dezvoltam responsabilitati personale si civice,

sa constientizam necesitatea protejarii mediului

incurajeaza copiii pentru a deveni factori activi ai protectiei mediului, actionand si modificandu-si propriul stil de de viata precum si pe cel al persoanelor din jur.

Bibliografie:

1.Viorica, Preda”Educatia pentru stiinta in gradinita”, Editura Compania, Bucuresti,


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2373
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site