Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

Masuri de siguranta in hartie

diverse

+ Font mai mare | - Font mai micMASURI DE SIGURANTA IN HARTIE

1. FILIGRANUL
Exista trei feluri de filigran, considerate a fi masuri de siguranta impotriva falsificarii:

a filigran liniar (negativ);

b filigran hasurat sau in relief (pozitiv);

c.      filigran combinat liniar/hasurat= negativ/pozitiv

d.    

- hartie normala

filigran liniar (negativ)
- filigran ha~urat sau in relief ozitiv)

- filigran combinat — liniar / hasurat (pozitiv/_ negativ)

Filigranul liniar (negativ)

Filigranul liniar (negativ) este reprezentat de linii subtiri si luminoase (trece mai multa lumina).

Filigranul hasurat (pozitiv)

Efectele hasurate sau cele in relief pot fi recunoscute clar in lumina (trece rnai putina lumina). Pentru introducerea modelului de hasurare al filigranului in sita, este necesara pricepere si maiestrie artistica.

Crearea imaginii unui filigran se realizeaza prin intermediul unor tehnici mestesugaresti specializate, utilizandu-se diverse etape intermediare si tehnici diferite de gravare, pana cand in cele din urma se realizeaza un model care poate fi imprimat cu ajutorul acestui model in relief. Suprafata sitei, deci a cilindrului sita din masina de fabricat hartie va fi prevazuta cu un tipar in relief in acel loc in care urmeaza sa se afle localizat/pozitionat pe traiectoria hartiei un filigran hasurat. In momentul in care cilindrul sita se roteste in masina de fabricat hartie prin material si culege fibrele de bumbac, partile mai adancite ale sitei (vaile) contin mai multe fibre decat partile ridicate (dealurile), care contin mai putine fibre. In lumina, partile mai adancite (cu mai multe fibre) lasa sa se vada o coloratie mai intunecata, deoarece prin acele parti, lumina patrunde mai greu. Partile normale permit recunoasterea grosimii intregii hartii si au o transparenta normala. Partile mai ridicate ale

filigranului hasurat contin fibre mai putine si in lumina ele au o coloratie mai deschisa. Astfel se obtine un desen, o lumina, o coloratie mai intensa sau mai deschisa, care corespund grosimii hartiei; acesta este filigranul hasurat.

Particularitatile unui filigran hasurat sau liniar consta in urmatoarele caracteristici:

- un filigran este o componenta inerenta a hartiei;

- filigranul nu este aplicat ulterior materialului;

- filigranul se formeaza in procesul de productie in interiorul masinii de fabricat hartie in fibrele de hartie;

- in producerea filigranului este nevoie de tehnici complicate de pregatire, de bune cunostinte de specialitate a celor care produc sitele si de utilizarea unor aparate deosebit de costisitoare;

in lumina, filigranul poate fi recunoscut de oricine, fara un ajutor deosebit.

FILIGRANUL LINIAR

Firele de alama sudate pe ruloul filigranator imprima hartia care se deplaseaza pe masa plata.

Acest filigran nu prezinta nici umbre (hasuri), nici reliefuri.

FILIGRAN MASA PLATA

Acest filigran este umbrit (hasurat) dar nu prezinta nici un relief. Ruloul imprima hartia care se deplaseaza pe forma plata, creand asffel adancituri si foarte usoare ingrosari de circa 5 microni, imperceptibile la atingere.FILIGRANUL FORMA ROTUNDA

Acest filigran este umbrit si prezinta reliefuri neperceptibile la atingere. In teorie, ingrosari1e pot atinge valori ridicate (40 microni). Panza filigranatoare serveste drept forma, pe care fibrele continute in pasta de hartie se lipesc (aglutineaza). In practica ingrosarile mai importante ridica probleme de imprimare.

2. PLANSETE

Hartia poate fi asigurata prin intermediul plansete1or. Acestea pot fi presarate pe traseul inca umed al hartiei. De cele mai multe ori p1ansetele sunt de forma rotunda. Ele pot reactiona la lumina ultravioleta sau sa nu reactioneze, dar sa aiba anumite culori (se vad in acest caz, cu ochiul liber).

Plansetele sunt realizate din diverse materiale si pot fi achizitionate in culori vizibile, culori iridizante sau fluorescente.

a. Plansete iridizante

Acestea sunt un fel de solzi (confetii) colorati si luciosi in hartie, care daca sunt copiati cu un copiator color, nu lasa decat o urma colorata, luciul (iridizarea de culori) neputand fi reprodus.

In cazul culorilor iridizante, toate culorile curcubeului sau cele spectrale se intretaie.

b.  Plansete care sunt vizibile numai in lumina cu raze ultraviolete

Unele nu sunt vizibile cu ochiul liber in lumina naturala, devenind vizibile la raza ultravioleta. Altele sunt colorate, se vad cu ochiul liber, insa la razele ultraviolete devin intens fluorescente.

c.  Plansete cu reactie chimica

Plansetele cu reactie chimica sunt solzi in hartie, care lucesc indata ce vin in contact cu o anumita substanta. Daca exista dubii cu privire la autenticitatea unui document, atunci el poate fi tinut sub un abur de amoniac. In cazul in care documentul este autentic, ele se coloreaza in rosu (ca la hartia de turnesol).

FIBRELE

Prin utilizarea de fibre cu lungimi si culori diferite se obtine un model special, care ingreuneaza procesul de fabricatie. Hartia poate fi prevazuta cu fibre, care ca si plansetele sunt vizibile in lumina cu raze ultraviolete. Aceste fibre sunt de cele mai multe ori din materiale sintetice (artificiale) si sunt colorate in culori vizibile normal, chiar daca au pigmenti fluorescenti. Fibrele pot fi plasate in parti determinate dinainte ale hartiei, deoarece ele circula in masa neuscata a acesteia.

FIBRELE DE SIGURANTA

In suspensia inca umeda a fibrelor ce intra in compozitia hartiei se aplica pe un cilindru - sita un fir metalic de siguranta, extrem de subtire, care va ingreuna copierea sau falsificarea. Acest fir de siguranta poate fi incorporat, inca din timpul procesului de productie direct pe cilindrul — sita pe traseul hartiei.

Pot fi prelucrate mai multe tipuri de fire:

fire transparente de poliester cu microtiparitura sau cu imprimeu de mai multe culori;

fire metalizate;

fire metalice, magnetice sau nemagnetice;

fire fluorescente (prelucrate chimic) cu culori vizibile;

fire in culorile curcubeului;

fire fereastra (fire “stardust”).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6396
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site