Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

LIPITANII

Animale+ Font mai mare | - Font mai micLIPITANII

Lipitanii sunt deosebit de blanzi, inteligenti, docili ,foarte sensibili si foarte dispusi sa invete lucruri noi, pe care si le insusesc repede. Sunt totusi o rasa temperamentala, cu multa personalitate si cu o mare vioiciune. Isi respecta calaretul, dar se cer totodata respectati .

Istoric si origine

Stramosii Lipitanilor pot fi urmariti prin istorie pana in anul 800 e.n. . Erau cai Berberi, adusi in Spania de Maurii din Africa de Nord, prin stramtoarea Gibraltar. Acesti cai berberi au fost apoi incrucisati cu caii din podisul Karst, folositi de vechii romani la tractiunea carelor de curse precum si la alte intreceri sportive, dar folositi de asemenea in razboaie, in Evul Mediu. In anul 1580, arhiducele Charles II , fiul imparatului Austriei, Ferdinand I a primit sarcina de a infiinta o herghelie care sa produca cei mai buni cai posibili pentru Curtea Imperiala Austriaca. El a ales ca locatie de formare a hergheliei un sat de langa Trieste, numit Lipizza si a numit rasa Lipitana.Nucleul de formare a fost constituit de 24 iepe si 9 armasari adusi din Spania, de unde si numele de 'Scoala Spaniola de echitatie de la Viena'. Caii spanioli de origine barba, berbera, andaluziana, araba, au fost incrucisati cu caii autohtoni din podisul Karst . Au existat 6 armasari fondatori de linii ale Lipitanului pur, baroc, fiecare linie avand caracteristici bine definite si transmise la descendenti pana in zilele noastre.

Armasarii au fost: PLUTO , de culoare alba, nascut in 1765, de origine Spaniola, adus de la Herghelia Regala Daneza; CONVERSANO, negru, nascut in 1767, originar din Neapole; MAESTOSSO, alb, nascut in 1773, la Herghelia Curtii Austriece, de origine Kladruber; FAVORY , cenusiu, nascut in 1779, in Herghelia Imperiala Austriaca, Kladruber; NEAPOLITANO, murg, nascut in 1790, de origine Neapolitana, din Polesina; SIGLAVY, alb, nascut in 1810, de rasa Pur Sange Arab, din Arabia.

Ulterior au mai aparut 2 linii noi si anume : TULIPAN , descendenta din linia Favory, dar mult mai puternica, formata in a II-a jumatate a sec. XIX in Ungaria si linia INCITATO, creata in transilvania, cam in aceiasi perioada cu linia Tulipan. In prezent, la noi in tara exista aceasta linie la Herghelia Beclean pe Somes, in jud. Bistrita Nasaud. Herghelia de la Lipica a supravietuit multor razboaie revolutii, catastrofe naturale, caii au fost evacuati de nenumarate ori. Totusi, dupa Primul Razboi Mondial, in anul 1920 herghelia a fost mutata la Piber , un sat micut din muntii Styria, din Austria de Jos. Herghelia Austriaca de stat de la Piber produce armasarii albi dansatori de la Scoala de Echitatie Spaniola de la Viena .

Un numar insemnat de exemplare de aici provin insa si de la herghelia Sambata de Jos din Fagaras, Romania. Lipitanul se gaseste azi in multe tari, cum sunt : Ungaria, Cehia, Slovenia, Romania, Austria, Marea Britanie.

Aspect exterior si dimensiuni

Formatul corporal lateral este in general dreptunghiular, cu o talie de 155-160cm, o masa corporala de 500-525 kg. Trunchiul este cilindric, bine format, relativ lung, capul uscativ, cu profilul mai mult sau mai putin convex, in functie de linie, urechi de marime mijlocie, foarte mobile, ochii mari, expresivi, cu privire vioaie, gatul foarte bine imbracat in musculatura, bine prins de trunchi cu o forma tipica rasei coama relativ abundenta.

Greabanul este proeminent, lung, larg, spinarea lunga, dreapta, salele scurte bine imbracate in musculatura, crupa puternica, cu tendinta de orizontalitate, existand exemplare cu crupa usor oblica, chiar tesita. Coada este bine prinsa, purtata elegant. Membrele au articulatii largi, puternice, mobile, cu tendoanele bine detasate. Roba este predominant sura, dar pot apare exemplare murgi si negre, chiar si roibe, dar roibul nu este o culoare acceptata in standardele rasei. Lipitanii se nasc negri si se albesc pe parcurs, ajungand albi in jurul varstei de 7 ani, cand este atinsa de altfel si maturitatea fiziologica deplina, Lipitanul fiind o rasa tardiva .

Personalitate

Lipitanii sunt deosebit de blanzi, inteligenti, docili ,foarte sensibil si foarte dispusi sa invete lucruri noi, pe care si le insusesc repede. Sunt totusi o rasa temperamentala, cu multa personalitate si cu o mare vioiciune. Isi respecta calaretul, dar se cer totodata respectati . Exceleaza in dresajul de inalta scoala, avand calitati innascute pentru aceasta disciplina. Cum spuneam mai sus, au o mare capacitate de a invata multe lucruri noi intr-o singura sedinta, fara sa dea semne ca isi pierd rabdarea sau dorinta de a invata. Dispun de o atentie si o memorie remarcabile.

Aspecte particulare

Lipitanii au mersuri caracteristice, inalte, mostenite de la stramosii de origine spaniola si de la caii autohtoni de Karst. De-a lungul timpului, lipitanul a fost cal de atelaj, cal de dresaj de inalta scoala, dar este folosit in multe tari in competitiile de enduranta sau obstacole. Totusi, domeniile de excelenta ale lipitanului sunt dresajul academic si atelajul. Datorita sangelui arab si karstic, lipitanii au picioare sanatoase pana la sfarsitul vietii lor, ramanand apti de munca pana la varste de 25-30 ani. Au putine defecte de aplomb, principalele care apar pot fi : genunchi stersi, coate de vaca, pot apare de asemenea un umar scurt, cu spata dreapta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1445
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved