Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


COMISIA EUROPEANA / CONSILIUL UNIUNII EUROPENE

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micCOMISIA EUROPEANA / CONSILIUL UNIUNII EUROPENE

Comisia Europeana joaca rolul guvernului la nivelul Uniunii Europene.Comisia Europeana (CE) este o institutie politica independenta care are, in principiu, dreptul exclusiv de initiativa legislativa la nivel european; astfel, Comisia Europeana reprezinta forta principala in procesul de integrare europeana (vezi http://europa.eu/scadplus/glossary/european_commission_en.htm, vizitat 5 mai 2007). Comisia Europeana pregateste si pune in aplicare instrumentele legislative adoptate de catre Consiliul si de catre Parlamentul European (vezi articol dedicat) in legatura cu politicile Comunitatii Europene. CE este de asemenea responsabila pentru planificarea si punerea in aplicare a politicilor comune, avand control asupra bugetului si punand in aplicare programele Comunitatii Europene. De pe pozitia de "gardian al Tratatelor Comunitatii Europene", CE vegheaza si ca legislatia europeana sa fie aplicata, arata Glosarul de termeni al site-ului oficial al Uniunii Europene.

CE este numita pe 5 ani de Consiliul European, dupa ce primeste votul Parlamentului European, in fata caruia trebuie sa raspunda. Comisarii sunt asistati de o administratie formata din Directorate Generale si de departamente specializate cu sediile mai ales in Bruxelles si Luxemburg. Initial, fiecare dintre membrii cu o populatie numeroasa erau reprezentati de cate doi comisari; dupa adoptarea Tratatului de la Nisa fiecare membru din cei 27 ai Uniunii Europene poate numi un singur comisar. In proiectul Constitutiei Europene, numai doua treimi din statele membre vor fi reprezentate in Comisia Europeana, printr-un sistem de rotatie (https://europa.eu/scadplus/glossary/european_commission_en.htm).

Sistemul decizional european

Legislatia primara a Uniunii Europene (UE) este reprezentata de Tratate; la nivelul unei tari, legislatia primara, adica baza sistemului legislativ, este reprezentata de Constitutie. Tratatele stau la baza legislatiei secundare, cea care are efect asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor europeni, se arata pe site-ul oficial al UE (http://europa.eu/abc/12lessons/lesson_4/index_en.htm, vizitat 5 mai 2007). Din legislatia secundara (vezi site-ul Asociatiei Pro Democratia, https://bucuresti.apd.ro/modelue/documente.php?cat=acte, vizitat 5 mai 2007) fac parte reglementarile (obligatorii si aplicabile direct, fara a fi nevoie sa fie adoptate de legislatia nationala), directivele (acte obligatorii, care identifica rezultatele la care trebuie sa ajunga statele membre, prin metode si in perioade de timp pe care statele membre si le pot alege si negocia cu UE) si recomandarile (care nu sunt obligatorii) adoptate de institutiile Uniunii Europene. Legislatia primara, legislatia secundara si jurisprudenta (reprezentata de deciziile Curtii Europene de Justitie si ale Curtii de Prima Instanta- vezi articolul dedicat ) reprezinta acquis-ul comunitar (pronuntat /a.'ki/).

Aceste legi si politicile Uniunii Europene in general sunt rezultatul deciziilor unui "triunghi institutional" (https://europa.eu/abc/12lessons/lesson_4/index_en.htm) din care face parte (1) Consiliul Uniunii Europene, numit si Consiliul de Ministrii (care reprezinta guvernele nationale), (2) Parlamentul European (care ii reprezinta pe cetatenii europeni) si (3) Comisia Europeana (o institutie independenta de guvernele nationale).

Consiliul Uniunii Europene este principala institutie decizionala a UE. Fiecare membru al UE detine presedintia consiliului pentru o perioada de 6 luni (acum presedintia este detinuta de Germania). In functie de subiectul de discutie al unei intalniri a Consiliului, ministrii responsabili pentru acea chestiune reprezinta guvernele nationale pe probleme ca agricultura, afacerile externe, industria, transportul. Consiliul si Parlamentul impart puterea legislativa, sub forma "procedurii co-decizionala" si au responsabilitate egala pentru adoptarea bugetului Uniunii Europene. Consiliul incheie si intelegerile internationale negociate de catre Comisia Europeana. Deciziile Consiliului de ministrii se adopta prin vot, fiecare tara avand un numar de voturi corespunzator cu populatia sa. Romania are 14 voturi din 345 (https://europa.eu/abc/12lessons/lesson_4/index_en.htm).

Membrii Comisiei Barroso (2004-2009) sunt (www.infoeuropa.ro):

Jose Manuel Barroso, Portugalia, Presedinte

Margot WALLSTROM, Suedia (Vicepresedinta, Comisar pentru relatii institutionale si strategia de comunicare)

Gunther VERHEUGEN, Germania (Vicepresedinte, Comisar pentru intreprinderi si industrii)

Franco FRATTINI, Italia (Vicepresedinte, Comisar pentru Justitie, Libertate si Securitate)

Siim KALLAS, Estonia (Vicepresedinte, Comisar pentru probleme administrative, audit si anti-frauda)

Jacques BARROT, Franta (Vicepresedinte, Comisar pentru transporturi)

Joaquin ALMUNIA, Spania (Comisar pentru afaceri economice si monetare)

Olli REHN, Finlanda (Comisar pentru extindere)

Stavros DIMAS, Grecia (Comisar pentru mediu inconjurator)

Viviane REDING, Luxemburg (Comisar pentru societate informationala si media)

Dalia GRYBAUSKAITE, Lituania (Comisar pentru programare financiara si buget)

Danuta HUBNER, Polonia (Comisar pentru politica regionala)

Jan FIGEL, Slovacia (Comisar pentru educatie, pregatire profesionala, cultura si tineret)

Janez POTOCNIK, Slovenia (Comisar pentru stiinta si cercetare)

Joe BORG, Malta (Comisar pentru pescuit si afaceri maritime)

Markos KYPRIANOU, Cipru (Comisar pentru sanatate)

Andris PIEBALGS, Letonia (Comisar pentru energie)

Benita FERRERO-WALDNER, Austria (Comisar pentru relatii externe si politica europeana de vecinatate)

Charlie MCCREEVY, Irlanda (Comisar pentru piata interna si servicii)

Laszlo KOVACS, Ungaria (Comisar pentru impozite si uniune vamala)

Louis MICHEL, Belgia (Comisar pentru dezvoltare si asistenta umanitara)

Mariann FISCHER BOEL, Danemarca (Comisar pentru agricultura si dezvoltare rurala)

Neelie KROES, Olanda (Comisar pentru concurenta)

Peter MANDELSON, Marea Britanie (Comisar pentru comert)

Vladimir SPIDLA, Cehia (Comisar pentru ocupare, afaceri sociale si sanse egale)

Leonard ORBAN, Romania (Comisar pentru multilingvism)

Meglena KUNEVA, Bulgaria (Comisar pentru protectia consumatorului)Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1046
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved