Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


CONCEPT DE EMISIUNE GASTRO

Jurnalism

+ Font mai mare | - Font mai micCONCEPT DE EMISIUNE GASTRO

ContextGastronomia este un domeniu cu priza la public, mai ales la publicul cu varsta intre 30 si 45 de ani si statut social peste mediu, care percep acest domeniu ca fiind o arta si il asociaza deseori cu rafinamentul si placerea unei intalniri cu o persoana speciala de sex opus.

In televiziune, emisiunile gastronomice nu au vizat (in general) acest public sofisticat ci s-au adresat indeosebi gospodinelor ca o alternativa utila de divertisment care le ofera sugestii pentru gatit si chiar posibilitatea ca, in timp ce gatesc, sa urmareasca si o emisiune distractiva.

Televiziunile cu resurse financiare relativ modeste prefera "pastilele" culinare, produse in colaborare cu companii care doresc sa atraga clienti in locatiile lor si care prefera trei minute din acest gen de prezenta pe sticla, decat spoturile publicitare care au un cost ridicat.

In televiziunile cu resurse financiare mai mari, care puteau suporta si costuri de productie mai ridicate, s-a optat pentru transformarea emisiunilor gastronomice in show-uri TV care sa rupa monotonia si sa atraga un public cat mai larg prin inserarea unor fragmente de umor, muzica, dans cu invitati.

Concept

Emisiunile cu sugestii culinare de pana acum, fie ele "pastile culinare" sau show-uri TV, se desfasoara intr-o atmosfera de lucru, decorul (in intregime sau partial) fiind constituit din echipamentele necesare gatitului felurilor respective (de cele mai multe ori, unul sau doua) si se incheie in momentul in care felurile (felul) respective au fost gatite, in multe cazuri ele nefiind nici macar gustate ci doar aratate telespectatorilor.

Conceptul pe care il propunem este menit sa sparga aceste modele, fiind construit ca un regal culinar, cu feluri de mancare ce au legatura intre ele, sunt asortate si in care, intr-o masura cel putin egala, se pune accent atat pe preparare cat si pe prezentare si degustare, cu un moment in care pe platou tensiunea atinge punctul cel mai inalt iar telespectatorii devin complici. Avantajele competitive sunt aratate in capitolul special dedicat.

Astfel, pe parcursul emisiunii, se pregateste si se serveste un meniu complet cu un anumit specific si o anumita finalitate (in functie si de ora de difuzare a emisiunii, exemplu: "cina romantica"; vezi capitolul "Teme"!) care cuprinde si un moment surpriza.

Se vor urmari si surprinde pregatirile pentru prepararea mesei si pentru servirea ei, prepararea propriu-zisa a felurilor de mancare, modul de prezentare, servirea si consumarea preparatelor culinare.

Intre etapele respective vor fi inserate momente de cunoastere a invitatilor si momente artistice.

In platou vor fi prezenti, ca regula, doi oaspeti. In anumite cazuri poate fi vorba si doar de unul singur (insa vor fi necesare portii pentru doi).

Intr-o sectiune special amenajata pe platou se va prepara mancarea, intr-o alta parte se va servi de catre invitati, iar intr-un alt colt al platoului vor putea avea loc momente artistice.

Pe parcursul servirii meniului, unuia dintre invitati i se va face o surpriza culinara, el degustand cu ochii acoperiti un fel de mancare, pe care tot el si tot fara sa stie il alesese in partea de inceput a emisiunii, dar care este cunoscut de catre telespectatori.

Invitatii pot fi atat personalitati publice (vedete autohtone, jurnalisti, oameni de media, oameni politici etc) care atrag un numar mare de telespectatori, cat si persoane care nu se bucura de o asemenea recunoastere (dar care ajung in platou pe baza unui mecanism cu mare impact in randul publicului - capitolul "Teme").

Bucatarul poate fi stabilit de catre televiziune pentru intregul ciclu de emisiuni sau poate fi desemnat din partea cate unui restaurant interesat de acest gen de publicitate (emisiunile in acest caz se vor derula pe baza unor contracte certe stabilite la inceputul sezonului sau al ciclului de emisiuni). Cea mai avantajoasa este varianta cu doi bucatari intr-o emisiune unul din partea televiziunii si unul din partea restaurantului care contracteaza un asemenea gen de promovare.

Bucatarul se ocupa si de realizarea pregatirilor pentru prepararea mesei. El va hotari ce meniu se preteaza la emisiunea din ziua respectiva (aceasta etapa se filmeaza si poate constitui o oportunitate de promovare a unui restaurant sau a unei reviste de profil, in colaborare cu care se poate stabili meniul). Etapa cumparaturilor necesare poate constitui si ea subiectul unei "pastile" de promovare a unor hipermarket-uri sau supermarket-uri.

Bucatarul este ajutat in platou de doi asistenti - o fata si un baiat - foarte atragatori. Indatorirea cea mai importanta a acestora este sa faca pregatirile pentru servirea mesei (pregatirea mesei in ton cu tema aleasa pentru emisiunea respectiva) precum si sa serveasca masa si bauturile pentru doi oaspeti. (Din nou, amenajarea ambientului si bauturile ce urmeaza a fi consumate sunt alte oportunitati pentru contracte de publicitate). Se poate opta pentru ca acesti asistenti atragatori sa fie selectati din randul dansatorilor profesionisti - caz in care ei pot interpreta si un moment artistic.

Obiective de marketing, de vanzari, de Relatii Publice

marirea numarului de telespectatori cu varsta cuprinsa intre 25-40 de ani, deopotriva barbati si femei, cu statut social mediu si ridicat, care urmaresc la sfarsit de saptamana - spre orele serii - programul televiziunii in cauza.

crearea obisnuintei de a urmari programele televiziunii in cauza.

Cresterea notorietatii canalului de televiziune si a cotei sale de piata.

Sporirea profitabilitatii orelor respective de emisie. Pe langa spoturile de publicitate se vor putea percepe sume importante din colaborarile cu hipermarket-uri, reviste de specialitate, restaurante, companii de amenajari interioare, producatori/distribuitori de bauturi, companii specializate in producerea echipamentelor de bucatarie, design vestimentar si bijuterii etc. Mai mult, pe baza acestor colaborari se vor putea pune la punct campanii ample de relatii publice.

Descriere de format

emisiune de divertisment;

durata 90/120 minute;intervalul orar 17.00 sau 17.30 - 19.00;

difuzare: saptamanal, intr-una din zilele de week-end, preferabil sambata.

Teme de abordat

A."Cina romantica"

variante:

A.1. persoane care se cunosc si care se afla intr-o relatie (prietenie sau casatorie) servesc cina in platou. Una dintre persoane - complice - pune la punct, impreuna cu realizatorii, prezenta in platou. Pentru cealalta persoana totul este o surpriza.

Aceasta varianta se poate preta si la cererile in casatorie.

Persoana complice este selectata pe baza informatiilor adunate in etapa de cunoastere si prezentare a intentiilor (e-mail-uri, scrisori etc.) daca sunt respectate cerintele stabilite de catre realizatori ca necesare pentru aparitia intr-o emisiune televizata. Complicelui ii revine sarcina aducerii partenerei sale in platou.

A.2. persoane care se cunosc dar care nu se afla intr-o relatie (exemplu: vecini, colegi de serviciu, colegi de facultate.), servesc cina in platou. Una dintre ele initiaza actiunea (devenind complice pentru redactor) in timp ce sarcina aducerii celeilalte ramane realizatorilor. Acestia trebuie sa afle detalii de la complice si sa gestioneze elementul surpriza (se poate pastra secreta identitatea celui care a fost cu ideea si cu invitatia) astfel incat persoana sa accepte sa se prezinte in platou fara ca acest lucru sa o oblige mai apoi la altceva; desigur ca persoana va fi si libera sa refuze.

A. persoane care nu se cunosc, dar care si-au exprimat consimtamantul, servesc cina in platou Alegerea lor se va face dintre doritori pe baza indeplinirii unei grile de conditii stabilite de catre realizatorii emisiunii (in cazul in care realizatorii opteaza pentru ca aceste conditii sa fie publice, ele pot fi postate pe un site al emisiunii, permitand astfel si desfasurarea unei campanii de relatii publice/advertising pe Internet). Participarea la emisiune nu-i va obliga cu nimic pe cei doi, dupa ce s-au cunoscut acestia fiind liberi sa se mai intalneasca sau nu.

B. "Cina festiva"

Persoane care se cunosc si care se afla intr-o relatie serbeaza un eveniment servind cina in platou. Una dintre persoane este complice, pentru cealalta fiind o surpriza.

C. "Cina secretului"

Persoane care se cunosc si care se afla ori s-au aflat intr-o relatie servesc cina in platou. Una dintre ele doreste sa scape de "povara" unui secret fata de cealalta, sa i se destainui in vazul intregii lumi - ca dovada a sinceritatii si a intensitatii sentimentelor.

Nu este neaparat necesar ca acest secret sa aiba o incarcatura negativa; el poate fi si o surpriza in sensul bun. Privitorii si cel invitat la cina se asteapta la aspecte oarecum nedorite, iar pe acest fond, beneficiind de tensiunea ridicata, surprizele sunt mai emotionante.

D. "Cina de despartire"

Persoane care se cunosc si care s-au aflat intr-o relatie convin sa se desparta in termeni civilizati si sa traga concluziile relatiei luand o ultima cina in doi pe platoul emisiunii. Exista si varianta in care cei doi raman impreuna dar urmeaza sa fie despartiti pentru o perioasa indelungata de timp.

E. "Cina regretului"

O persoana care regreta despartirea de partener serveste singura cina in platou si povesteste ce greseli a facut si cat de rau ii pare dupa despartirea de partener, cerandu-i acestuia scuze si (eventual) rugandu-l sa revina.

F. "Cina reconcilierii"

Doua persoane incearca reluarea parteneriatului (sau macar a comunicarii in termeni civilizati) discutand la rece .la o cina in platou si reconciliindu-se. Cei doi pot fi chiar politicieni.

Format tehnic

Descriere format editorialAvantaje competitive

grad ridicat de interactivitate atat in platou cat si cu publicul tinta;

asocierea cu momente deosebite, foarte importante, din viata unei persoane (cereri in casatorie, despartiri, cereri de logodna etc.)

apelul la sentimente, la trairi deosebit de puternice;

instalarea cu o deosebita usurinta a rezonantei trairilor intre participantii din platou si telespectatori; identificarea telespectatorilor cu invitatii din emisiune.

apelul la curiozitatea crescuta si crescanda a telespectatorilor cu privire la aspecte personale ale vietii altor persoane si la (ceea ce a devenit oarecum o obisnuinta si o constanta a vremii) trairea prin ceilalti;

noutatea conceptului;

utilitatea conceptului (persoane din ce in ce mai numeroase cauta cai si instrumente potrivite pentru a-si exprima sentimentele);

profitabilitate crescuta a orelor de emisie. In plus, licenta de productie poate fi vanduta si altor televiziuni (din alte tari).

Cerinte de identitate a emisiunii

Descrierea proiectului de decor

Decorul cuprinde:

sectiunea echipamentelor de bucatarie, unde se pregateste mancarea;

sectiunea amenajata pentru servirea mesei;

sectiunea destinata momentelor artistice;

loc de acces pentru persoanele in cazul carora participarea la aceasta emisiune constituie o surpriza;

(eventual) tribune pentru public, daca se opteaza pentru o emisiune cu public

Echipa

Necesar de productie

Proceduri de lucru

Buget

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2007
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved