Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


FILOSOFIE JURNALISM Conceperea si elaborarea ziarului 1 - TEST GRILA

Jurnalism



+ Font mai mare | - Font mai mic



FILOSOFIE JURNALISM      Conceperea si elaborarea ziarului 1 - TEST GRILA



TRUE/FALSE

1) Se afla printre atributiile sefului de departament (de sectie) urmatoarele atributii?

a) Sugereaza tema viitoarelor articole

b) Face (uneori) modificari (privind logica, stilistica, expresivitatea, concizia etc.) textelor primite de la colaboratori

c) Schimba (de la caz la caz) titlul articolelor

d) Cere (in anumite situatii) rescrierea textelor

e) Avizeaza (isi exprima acordul) cu aparitia textului primit

ANS: T

2) Seful de departament cenzureaza observatiile critice sau (dupa caz) sublinierile elogioase din articolele colaboratorilor, in ciuda argumentelor aduse de autori?

ANS: F

3) Poate fi considerat seful de departament un editor?

ANS: T

4) Redactorul sef adjunct, secretarul general de redactie, redactorul sef si directorul formeaza categoria editorilor institutionali?

ANS: T

5) Prntre atributiile publicistului comentator (senior editorul) se afla si coordonarea activitatii unor departamente redactionale?

ANS: F

6) Poate fi considerat "sumarul la zi" si "program minimal" al unei publicatii?

ANS: T

7) Sedinta de sumar se organizeaza doar pentru definitivarea grafica a numarului la zi?

ANS: F

8) Sedinta de sumar se desfasoara, de regula, in doi timpi (analiza numarului aparut si definitivarea structurii viitoarei aparitii a publicatiei)

ANS: T

9) Fac parte din echipa care asigura aparitia numarului "la zi"?

Secretarul de redactie si capul (mintea) limpede

ANS: T

10) Ziarul contine numai "informatii neprelucrate" ?

ANS: F

11) Poate fi considerat, in esenta, ca oferta mass-media este alcatuita din: "informatii neprelucrate", "informatii prelucrate", "elemente de divertisment"?

ANS: T

12) Ofera presa publicului larg "trairi prin procura"?

ANS: T

13) Presa scrisa se defineste, printre alte caracteristici ale sale, printr-o "obiectivitate" absoluta.

ANS: F

14) Esentiala este pentru presa scrisa doar "functia de interpretare".

ANS: F

15) Functiile de divertisment si de informare apartin, cu precadere, presei audio-vizuale.

ANS: F

16) Focalizeaza presa scrisa atentia cititorilor asupra unor persoane, situatii, solutii, care devin astfel prioritare?

ANS: T

17) Primul cotidian din lume, tiparit in doua culori, in 1912, a fost "Dimineata".

ANS: T

18) Cotidianul "Romania libera" a aparut pentru prima data dupa 1990.

ANS: F

19) Ziarele "Cotidianul", "Ziua" si "Evenimentul zilei" au vazut lumina tiparului in 1988.

ANS: F

20) In cadrul unei redactii grupul reporterilor are obligatia de a produce materiale jurnalistice, in timp ce grupul editorilor se preocupa de evaluarea acestor materiale.

ANS: T

21) Departamentele de "politica interna", "politica externa", "economic", "social", "secretariat de redactie" constituie structura de baza a oricarei redactii din presa scrisa.

ANS: T

22) Colaboratorii (permanenti sau temporar) provin, pentru presa scrisa, cu precadere, din randul specialistilor in diferite domenii de activitate.

ANS: F

23) Opera ziaristica este o opera colectiva.

ANS: T

24) Raportul se defineste printr-o dubla mobilitate (fizica si psihic-intelectuala).

ANS: T

25) Onestitatea profesionala il obliga pe reporter sa apeleze la mai multe surse de documentare.

ANS: T

26) Descoperirea "senzationalului constituie principala tinta a reporterului".

ANS: F

27) Ziaristii sunt considerati cei care asigura legatura intre institutiile statului si masa cetatenilor.

ANS: T

28) Ziaristul trebuie sa respecte dimensiunea convenita pentru textul pe care il elaboreaza precum si data fixata pentru livrarea articolului cerut.

ANS: T

29) In cadrul unei redactii "editorul" este un strateg.

ANS: T

30) Programul maximal se confunda cu programul minimal al publicatiilor.

ANS: F

31) Programul maximal este menit sa defineasca obiectivele generale pe care trebuie sa le atinga fiecare publicatie.

ANS: T

32) Sedinta de sumar se desfasoara in biroul secretarului general de redactie.

ANS: F

33) La sedinta de sumar participa redactorul sef, sefii de departamente si secretarul de redactie de serviciu.

ANS: F

34) Editia speciala a ziarelor apare in conditii speciale si nu respecta intotdeauna structura si numarul de pagini ale editiei curente a publicatiei.

ANS: T

35) Cotidianele nationale au o editie de dimineata si una de seara.

ANS: F

36) Secretarul de redactie nu este considerat un gazetar.

ANS: F

37) Un cotidian are cel putin doi secretari de redactie.

ANS: T

38) Cititorii, tehnica tipografica si moda au influentat "punerea in pagina".

ANS: T

39) Asezarea textelor in pagina se face respectand principiul "de sus in jos si de la stanga la dreapta".

ANS: T

40) Atributiile redactorului sef constau, in principal, din conceperea aparitiilor la zi si din punerea in practica a strategiei publicistice a publicatiei pe care o conduce.

ANS: T

MULTIPLE CHOICE

Oferta pe care o face mass-media consta din:

A. Informatii neprelucrate

B. Informatii prelucrate

C. Structuri ale divertismentului

A+B+C

A+B

B+C

ANS: 1

2) Ziarul este:

Institutie economica

Institutie culturala

Institutie cultural-economica

ANS: 3

3) Redactia, ca institutie de presa este alcatuita din mai multe departamente. Care sunt criteriile care se afla la baza organizarii acestor departamente?

A. Domeniile de activitate ale societatii (economie, cultura, politica interna sI externa, finante-banci, probleme sociale) etc

B. Genurile publicistice

C. Zonele geografice (editie de Moldova, editie de Transilvania, editie locala, editie regionala)

A+B

A+B+C

B+C

ANS: 2

4) Cum isi obtine gazetarul "materia prima" pentru textele sale?

A. Documentandu-se in redactie

B. Participand la desfasurarea unor evenimente

C. Folosind agentiile de stiri

B

A+B

C

A+B+C

ANS: 4

5) Care sunt trasaturile esentiale ale "programului maximal" ?

A. Prezinta sintetic profilul si obiectivele publicatiei

B. Traseaza obiectivele profesionale ale colectivului redactional

C. Indica ceea ce isi propune sa realizeze publicatia respectiva de la o aparitie la alta

A+B

A+C

A+B+C

A

ANS: 4

6) Care dintre urmatoarele principii se afla la baza alcatuirii "programului minimal" ?

A. Cuprinderea teritoriala

B. Varietatea tematica

C. Diversitatea genurilor publicistice

D. Prioritatea unor teme

E. Diversitatea semnaturilor

F. Pastrarea unui anumit echilibru intre semnaturile personalului redactional si cele ale colaboratorilor

G. Respectarea zilelor, datelor si locurilor de aparitie a rubricilor fixe

A+B+D+F+G

A+C+E+F

A+B+C+D+E+F+G

C+D+E+F+G

ANS: 3

7) Mapa numarului la zi pe care o aduce secretarul de redactie la sedinta de sumar contine:

A. Materiale de mica si mare publicitate.

B. Informatii de rutina (programe radio-tv; repertoriul si orele de desfasurare ale unor spectacole; informatii financiare; buletin meteo; diferite numere uzuale de telefon etc.).

C. Articole deja aflate in stoc la secretariatul de redactie.

A+B

B

A+B+C

ANS: 3

8) Munca pe manuscrise a secretarilor de redactie se refera la:

A. Selectarea manuscriselor

B. Critica manuscriselor

C. Corectarea manuscriselor

D. Titrarea manuscriselor

A+B+C

B+C+D

A+B+C+D

A+D

ANS: 3

9) Care este rolul fotografiei (ilustratiei) si al culorii in presa scrisa?

A. Unul decorativ

B. Unul informativ- estetic

A+B

A

B

ANS:      3

10) Dintre urmatoarele functii social-culturale ale mijloacelor de comunicare in masa care considerati ca sunt fundamentale pentru presa scrisa?

A. De informare

B. De interpretare

C. De "legatura"

D. De culturalizare

E. De divertisment

A+E

C+D+E

A+B+E

B+C

A+B+C+D+E

ANS: 5

11) Informatiile pe care presa le furnizeaza contribuie

A. Numai la formarea opiniilor?

B. Numai la structurarea atitudinilor si comportamentelor?

A

B

A+B

ANS: 3

12) Presa de informare generala contribuie la realizarea unei comunicari

A. De tip instantaneu

B. Permanente

C. Universale

A+C

B+C

A+B+C

ANS: 3

13) Sunt cunoscute cele patru teorii despre presa (modelul autoritarist, cel communist, liberal si cel al serviciului public). Precizati care dintre urmatoarele trasaturi apartin modelului comunist:

A. Presa actioneaza ca un "caine de paza" (watch-dog)

B. Presa este a "patra putere in stat"

C. Informatia este centralizata si obtinuta numai prin intermediul unor institutii de stat

D. Universal thematic este standardizat si planificat

E. Gazetarii sunt niste "birocrati ai adevarului" actionand sub "dictatul limbii de lemn".

A+E

D+E

C+D+E

ANS: 3

14) Tipologic, presa scrisa poate fi clasificata in functie de:

A. Periodicitatea (cotidian, saptamanal, lunar etc.)

B. Profil (de informare generala, publicatii economice, publicatii social-politice etc.)

C. Presa literar-artistica.

A+C

B+C

A+B+C

ANS: 3

15) Istoria presei scrise consemneaza faptul ca destul de repede au fost stabilite unele trasaturi ramase pana azi fundamentale pentru orice publicatie cu aparitie cotidiana. Care dintre urmatoarele caracteristici pot fi printre ele?

A. Continuitatea

B. Actualitatea

C. Accesibilitatea

A+C

A+B+C

A+B

ANS: 2

16) Care dintre urmatoarele publicatii se afla la baza presei noastre moderne?

A. "Curierul Romanesc"

B. "Albina Romaneasca"

C. "Gazeta Transilvania".

B

A+B+C

C

A+C

B+C

ANS: 2

17) Zona tehnica (sau "campul tehnic") al oricarei publicatii se bazeaza pe:

A. Secretariatul de redactie

B. Serviciul de tehnoredactare

C. Corectura

D. Foto

E. Tipografie

B+C

D+E

A+E

A+B+C+D+E

ANS: 4

18) Printre preocuparile manageriale ale celor care raspund de existenta unei publicatii sunt si cele circumscrise "campului economic si de marketing". Care dintre urmatoarele activitati raspund unei asemenea obligatii profesionale?

A. Serviciile de publicitate

B. Difuzarea publicitatii

C. Sondarea opiniei cititorilor

D. Preocuparile legate de imbunatatirea bazei tehnico-materiale

A+B+C+D

D+C

B+D

A+C

ANS: 1

19) Conducerea (administrativa si publicistica) unei institutii de presa scrisa este asigurata de:

A. Director

B. Redactor sef

C. Redactorii sefi adjuncti

D. Secretar general

E. Sefii de departament

A+E

A+B+C+D+E

D+C

B+D

A+D

ANS: 2

Redactorul sef adjunct are obligatia de a:

A. Coordoneaza mai multe departamente ale redactiei

B. Se implica in punerea la punct a strategiei publicistice a sectiunilor respective

C. Este prima veriga a lantului de editori ai publicatiei

D. Intervine daca e cazul pentru a aduce unor articole diverse corecturi (pentru concizie, claritate stilistica, modificari ale titlurilor).

A+C

A+B+D

C+D

A+B+C+D

ANS: 2

21) Corespondentul de presa local (zonal) are obligatia de a asigura redactiei teme publicistice referitoare la:

A. Domeniul economic

B. Numai la domeniul politic

C. Zona divertismentului

D. Zona cultural-artistica

E. Domeniul sportiv

F. Numai din sfera problemelor sociale

A+B+C+D+E+F

B+D

E+F

A+E

ANS: 1

22) Spre deosebire de "creatia scriitorului" creatia jurnalistului se defineste prin:

A. Apartine unei opere colective

B. Este tributara momentului de inspiratie a autorului

C. Evita subtilitatile stilistice, preocupata fiind de claritate si accesibilitate

D. Scopul principal fiind informarea cititorului

A+B+C

C+D

A+D

A+C+D

ANS: 4

23) Editorul (de la seful de departament pana la redactorul sef) se preocupa:

A. Selectarea articolelor

B. Vizeaza productia publicistica

C. Asigura strategia editoriala

A+C

B+C

A+B+C

ANS: 3

24) Printre caracteristicile care asigura "actul de identitate" al oricarei publicatii se afla:

A. Titlul

B. Periodicitatea

C. Pretul

D. Formatul

E. Data primului numar

A+C

D

D+E

A+B+C+D+E

ANS:      4

25) La baza oricarei publicatii se afla ca intr-o "mare sinteza":

A. Discursul redactional

B. Discursul secretarial

C. Discursul tipografic

D. Strategia de marketing

A+B+C+D

C+D

B+D

ANS:      1

26) Orarul activitatilor de elaborare a "editiei la zi" se stabileste in functie de:

A. Ora de inchidere a ziarului

B. Ora de inchidere a fiecarei pagini

C. Capacitatea profesionala a corpului tehnic

D. Orele de inchidere a agentiilor de stiri

C+D

B+C

A+B+C+D

A+D

ANS:      3

27) In cadrul fiecarei redactii de presa scrisa sunt stabilite momentele cand:

A. Se elaboreaza presumarul si apoi se definitiveaza sumarul "la zi"

B. Ora limita pentru predarea ultimilor articole ale editiei

C. Ora cand se desfasoara sedinta de sumar

D. Momentul cand se schiteaza si se definitiveaza macheta numarului "la zi".

C+D

A+B+C+D

B+D

ANS:      2

28) Conceptia numarului la zi se stabileste la:

A. Sedinta de sumar

B. Sedinta de macheta

C. Conferinta redactionala

A

A+C

B+C

ANS:      1

29) Sedinta de sumar se desfasoara in:

Biroul redactorului sef

Biroul secretarului general de redactie

Biroul redactorului sef adjunct coordonator al departamentului de politica interna

ANS:      1

30) La sedinta de sumar participa:

A. Redactorul sef si secretarul de redactie

B. Redactorii sefi adjuncti si sefii de departamente

C. Redactorul sef, redactorii sefi adjuncti, sefii de departamente, secretarul general de redactie, secretarul de redactie

B

C

A+B

ANS:      3

31) "Echipa de serviciu" (echipa de scoatere a numarului la zi) este formata din:

Responsabilul de numar si secretarul de redactie

Secretarul de redactie si capul limpede

Secretarul de redactie si echipa de corectura

Responsabil de numar, cap limpede, secretar de redactie, echipa de corectori, echipa de tehnoredactare

ANS:      4

32) Ce se intelege prin spec?

A. Articolele si toata productia publicistica aflata in stoc (repartizata pe departamentele redactiei) la secretarul de redactie

B. Textele de presa grupate, la fiecare redactor sef adjunct, care asteapta sa fie citite

C. Materialele de presa aflate de in rezerva de care dispun de obicei sefii de departamente

A

A+C

C

ANS:      1

33) Care dintre urmatoarele trasaturi sunt necesare unui bun secretar de redactie?

A. Posedarea unui simt sigur al informatiei

B. Indemanarea de a lucra repede, exact si cu simt estetic

C. Capacitatea de a lucra intr-o atmosfera tensionata, sub presiunea timpului

D. Memorie fidela

E. Capacitatea de a lua decizii prompte si definitive

C+D

A+B+C+D+E

A+C

ANS:      2

34) Activitatea zilnica a oricarui secretar de redactie se organizeaza in functie de:

A. Periodicitatea publicatiei

B. Numarul de pagini ale acesteia

C. Dinamica personala de lucru

D. Nivelul de calificare si capacitatea de efort ale personalului din subordine

E. Programul agentiei de presa

F. Clauzele pe care le contine contractul incheiat cu tipografia

C+F

A+B+C+D+E+F

C+D

A+F

ANS:      2

35) Selectarea manuscriselor pe care o realizeaza (de multe ori) secretarul de redactie se face tinand cont de:

A. Interesul social

B. Interesul editorial

C. Interesul cititorului

C

A+C

B

A+B+C

ANS:      4

36) Sapourile pe care secretarul de redactie le cere pentru unele texte sau pe care chiar el le realizeaza pot fi:

A. Informative

B. Incitante

C. O combinatie a celor doua

D. De actualizare

E. De prezentare

A+B+C+D+E

A+D

A+E

B+E

ANS:      1

37) Ierarhizarea materialelor in cadrul fiecarei pagini secretarul de redactie o face tinand cont de:

A. Stabilirea locului si a spatiului in functie de tema abordata si calitatea publicistica a textului

B. Dispunerea articolelor in functie de strategia editoriala a numarului la zi

C. Contextul publicistic (al paginii si chiar al intregii editii) in care intra textul respectiv

A

B

A+B+C

ANS:      3

38) Care dintre urmatoarele structuri, devenite clasice, sunt practicate, de la caz la caz, in timpul machetarii (paginarii)?

A. Pe verticala

B. Pe orizontala

C. Mixta

D. In scara

E. In rama

F. In bloc

G. In module

A+C+G

E+G

A+B+C+D+E+F+G

F+G

B+F

ANS:      3

Secretarii de redactie, e recomandabil, sa evite in procesul de machetare:

A. Masa mare de text uniform si zonarile diferentiate

B. Fotografiile cu diferite personaje sa nu fie "asezate" in marginea paginilor privind "in afara"

C. Sa se evite paginarea in scara a articolelor

D. Sa fie eliminate fotografiile numite "santinele"

E. Sa fie evitata paginarea in aceeasi maniera a paginilor alaturate (fata in fata)

E

A

A+E

A+B+C+D+E

ANS:      4

40) Practica a dovedit ca "editorialul" este:

A. Un comentariu pe o tema la zi care reprezinta opinia autorului

B. Un text care reflecta punctul de vedere al publicatiei fata de o problema sensibila a momentului

C. Un text semnat de redactorul sef pe o tema publica la zi

A

A+C

B

ANS:      2



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1214
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved