Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


FONDUL MONETAR INTERNATIONAL

Jurnalism

+ Font mai mare | - Font mai micFONDUL MONETAR INTERNATIONAL

Fondul Monetar International este o organizatie internationala cu 185 de tari membre, al carei scop este sa promoveze cooperarea monetara internationala, stabilitatea schimburilor si oferirea asistentei financiare tarilor in scopul ajustarii balantei de plati externe.Fondul Monetar International, institutie specializata a ONU, monitorizeaza dezvoltarea economica si financiara, la care se adauga acordarea de "sfaturi" menite sa preintampine situatiile de criza.

FMI acorda tarilor care au deficite ale balantei de plati, imprumuturi pentru a sustine politicile propuse si a rezolva problemele aparute. Statele membre ii platesc Fondului Monetar, in functie de economia lor, o suma in aur, devize si moneda nationala. Acestea le fixeaza cota - parte ce determina numarul de voturi in deliberarile Fondului, dar si importanta tragerilor la care pot participa in cadrul institutiei. Accesul la aceste trageri atrage, pentru respectivul stat, masuri de supraveghere si control din partea FMI .

FMI-ul este o institutie independenta. El este condus de reprezentantii statelor membre, reuniti in cadrul diferitelor instante de decizie.

La conducere se afla Consiliul guvernatorilor, investit cu toate puterile, compus din cate un guvernator din fiecare stat membru. Se reuneste o data pe an, in adunare generala (in septembrie sau octombrie), pentru a examina activitatile FMI si pentru a adopta decizii importante, cum ar fi revizuirea Statutului sau admiterea de noi tari membre.

Deoarece se reunesc rareori, guvernatorii deleaga Consiliului de administratie o mare parte din puterile lor. Cei 24 de administratori au sediul la Washington. Cinci dintre ei sunt numiti in mod direct de catre tarile lor (SUA, Japonia, Germania, Franta si Marea Britanie). Rusia, China si Arabia Saudita au obtinut, de asemenea, dreptul de a avea administratori proprii. Toate celelalte state membre trebuie sa se reuneasca in cadrul unor "circumscriptii", adica pe grupe de tari .

La conducerea FMI se afla un director general, ales pe cinci ani, care dirijeaza serviciile si prezideaza Consiliul de administratie. Prin conventie tacita, directorul general este un european , in timp ce presedintele Bancii Mondiale este un american . El este asistat de trei directori generali adjuncti.

Comitetul interimar a fost creat in 1974. El este compus, din 24 de membri, la nivel de ministri sau de guvernatori de banci centrale, care se reunesc de doua ori pe an, primavara si cu ocazia Adunarii generale a guvernatorilor , pentru a propune acestora marile orientari ale sistemului monetar international si functionare FMI-ului. Numarul redus al membrilor sai ii permite sa fie un bun forum de discutii .

Un al doilea organism consultativ, Comitetul de dezvoltare, este compus din 24 de membri, ministri sau guvernatori, cu rol de consilieri pe langa guvernatorii FMI-ului si ai Bancii Mondiale, in legatura cu problemele de transferari de resurse catre tarile in curs de dezvoltare. Acesta se reuneste in acelasi timp cu Comitetul interimar.

DREPTURILE SPECIALE DE TRAGERE (DST) sunt prima moneda internationala creata vreodata de guverne. Aceasta moneda a fost creata cu ocazia adunarii anuale de la Rio de Janeiro, in 1967, pentru a furniza lichiditatile necesare bunei functionari a sistemului monetar international, intr-o epoca in care crearea de dolari necesara expansiunii mondiale a fost perceputa ca insuficienta. DST-ul este compus dintr-un grup de cinci monede carora le-a fost afectata o pondere.

Esentialul resurselor de care dispune FMI-ul pentru a acorda credite este format din cotele-parti subscrise de statele membre. Cum cotele-parti sunt cateodata insuficiente pentru a raspunde tarilor membre, FMI-ul face apel la resurse imprumutate. Cotele-parti reprezinta "capitalul" FMI, adica fondurile proprii care-i permit sa acorde credite. Fiecarui stat membru i se atribuie o cota-parte, element esential in viata institutiei, caci cota-parte serveste la determinarea importantei drepturilor de vot si a marimii eventualelor credite. Totalul acestor cote-parti se ridica astazi la 145 miliarde de DST , adica mai mult de 200 miliarde de dolari.

Una din misiunile cele mai importante ale FMI este aceea de a acorda credite tarilor membre pentru a le ajuta sa-si rezolve dificultatile balantei lor de plati. Pentru multe tari in curs de dezvoltare, FMI-ul este singura sursa de finantare in devize: atunci cand pietele private refuza sa acorde imprumuturi, Fondul este deseori singura institutie capabila sa acorde un credit in baza unui program de ajustare economica. Recurgerea la imprumuturi risca insa sa schimbe natura Fondului, facandu-l sa semene mai mult cu o banca ce imprumuta ca sa-si finanteze creditele, asa cum face Banca Mondiala. Tarile membre au decis ca Fondul sa ramana o institutie ale carei resurse provin in mod esential din cotele-parti si au impus un plafon echivalent cu 60 % din valoarea totala a acestora, adica suma pe care Fondul poate sa o imprumute.Mai multe facilitati sunt oferite statelor membre. Alegerea facilitatii cel mai bine adaptate depinde de natura problemelor cu care se confrunta tara membra.

Transele de credit - Este vorba de politica de credit cea mai veche si cea mai raspandita. Aceste credite sunt disponibile pentru tarile membre in transe echivalente, fiecare, cu 25 % din cota parte. Pentru prima transa de credit, tarile membre trebuie doar sa demonstreze dorinta de a reechilibra balanta de plati. Pentru transele de credit ulterioare se cere un acord de confirmare (denumit acord stand-by), bazat pe politici de stabilizare acoperind o perioada de unul sau doi ani.

Facilitarea de ajustare structurala reintarita (FASR) este raspunsul la esecul relativ al programelor de ajustare traditionala in tarile cele mai sarace. Aceasta facilitate pune accentul pe cresterea economica, pe lupta impotriva saraciei, pe reformele structurale si pe o finantare externa adaptata pe o perioada de trei ani.

Facilitatea de compensare si de finantare a cheltuielilor neprevazute are ca scop sa acopere pierderile temporare ale incasarilor din exporturi si sa finanteze o crestere a costului importurilor de cereale.

Facilitatea pentru transformarea sistemica are ca scop sa permita o finantare a tarilor in curs de tranzitie care se confrunta cu dificultati ale balantei de plati din cauza disparitiei relatiei lor comerciale traditionale in cadrul CAER sau din cauza cresterii costurilor energiei importate.

Asistenta financiara in caz de urgenta permite acordarea unui ajutor financiar tarilor membre care se confrunta cu probleme ale balantei de plati in cazul unei catastrofe naturale.

Intr-o epoca in care cheltuielile de functionare ale organizatiilor internationale atrag atentia in mod deosebit, in particular, cheltuielile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare in timpul primilor doi ani de existenta, cheltuielile de functionare ale FMI-ului sunt considerate , in general, ca fiind ponderate. Aceste cheltuieli de functionare sunt finantate printr-un comision perceput din creditele acordate de catre FMI. De fapt, tara care obtine un credit este obligata sa plateasca FMI un comision. Invers, statele membre care au o pozitie creditoare primesc o remunerare fixa, calculata pe baza ratei dobanzii DST-ului. Diferenta intre comisioanele primite si remunerarile varsate confera Fondului un venit pozitiv pe care acesta il utilizeaza pentru acoperirea cheltuielilor de functionare.

Romania este membra Fondului Monetar International din anul 1972, cu o cota de participare care in prezent este de 1030,2 milioane DST sau 0,48% din cota totala. Romania detine 10, 552 voturi, reprezentand 0,49% din total.

In cadrul FMI, Romania face parte din grupa de tari (constituenta) care include: Olanda, Ucraina, Israel, Cipru, Moldova, Georgia, Armenia, Bulgaria, Bosnia Hertegovina, Croatia, Macedonia. Grupa de tari este reprezentata in Consiliul executiv al FMI de un director executiv olandez - domnul Jeroen Kremers. In cadrul biroului directorului executiv, Romania are un reprezentant care indeplineste functia de consilier al acestuia.

Guvernatorul Romaniei la FMI este Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Romania a acceptat obligatiile prevazute in Articolul VIII al Statutului FMI, la 25 martie 1998. Prin aceasta, Romania se angajeaza sa nu recurga la introducerea de restrictii cu privire la efectuarea platilor si transferurilor pentru tranzactii internationale curente si sa nu participe la aranjamente valutare discriminatorii sau practici valutare multiple, fara aprobarea sau consultarea FMI.

Bibliografie:

https://www.fmi.ro/index.php?lang=ro&page=6      https://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=5064 https://referate.rol.ro/referate/showdown/1369/

https://www.bnro.ro/Ro/Rel_Int/

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1382
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved