Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


RAPORT DE MONITORIZARE PRESA SCRISA - ADEVARUL, EVENIMENTUL ZILEI, ZIUA

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micSCOALA NATIONALA DE STUDII POLITICE SI ADMINISTRATIVE

FACULTATEA DE STIINTE POLITICERAPORT DE MONITORIZARE PRESA SCRISA

ADEVARUL, EVENIMENTUL ZILEI, ZIUA

TEMA STUDIULUI

Tema prezentului studiu o constituie analiza comparativa a imaginii principalilor candidati la alegerile generale din 2004 pentru functia de Presedinte (Traian Basescu si Adrian Nastase), dupa cum reiese din articolele ziarelor monitorizate in ultima saptamana de campanie.

OBIECTIVELE STUDIULUI

Principalul obiectiv al acestui studiu il constituie identificarea modului in care au fost prezentati cei doi candidatii in articolele cotidienelor monitorizate.

IPOTEZE DE CERCETARE

Ipotezele de cercetare ale acestui studiu sunt urmatoarele:

METOLOGIA STUDIULUI

In cadrul acestui studiu s-a avut in vedere monitorizarea a trei cotidiene nationale: Adevarul, Evenimentul Zilei, Ziua.

Tirajul si aria de distributie reprezinta criteriile principale de selectie a celor trei cotidiene.

Perioada monitorizata: 22 noiembrie - 26 noiembrie 2004.

GRILA DE MONITORIZARE

Categoriile de actiuni cu care sunt asociati actorii politici: pozitive, negative, neutre.

v     Actiunile pozitive sunt definite ca actiuni dezirabile pentru cvasi-totalitatea opiniei publice. De exemplu: integrarea in Uniunea Europeana, lupta anticorupitie, majorarea pensiilor, diminuarea somajului, cresterea nivelului de trai, etc.

v     Actiunile negative sunt definite ca actiuni indezirabile pentru cvasi-totalitatea opiniei publice. De exemplu: majorarea impozitelor, coruptie, etc.

v     Actiunile neutre sunt definite ca actiuni despre care nu se poate spune ca sunt dezirabile sau indezirabile pentru cvasi-totalitatea opiniei publice. De exemplu:

Tendentiozitate sau neutralitate?

Atitudinea jurnalistului: pozitiva, negativa sau neutra, a putut fi identificata din analiza continutului articolelor.

Exemple: - atitudine pozitiva: candidatul X vine in apararea pensionarilor

atitudine negativa: candidatul X ataca verbal jurnalisti prezenti la conferinta de presa

atitudine neutra: nici candidatul X nici candidatul Y nu sunt prezentati intr-o postura favorabila sau nefavorabila

GRILA DE ANALIZA

Liderii politici: a fost cuantificata aparitia celor doi actori politici atat in calitatea lor de participanti in cursa electorala cat si in calitatea lor de lideri de partid.

Frecventa aparitiilor a fost masurata la nivelul fiecarui articol in parte, din toate sectiuniile ziarului.

De asemenea atitudinea jurnalistilor referitoare la candidatii a fost urmarita in fiecare articlol in parte (au fost excluse din aceasta monitorizare editorialele, articolele de opinie si aparitiile publicitare).

CONCLUZII GENERALE

In ziarul "ZIUA" din data de:

26. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Adrian Nastase. (vezi Graficul 1). Cu toate acestea s-a putut remarca o atitudine preponderent negativa a articolelor la adresa lui Adrian Nastase in comparatie cu liderul Aliantei D.A.- PNL-PD, Traian Basescu.

25. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Traian Basescu. (vezi Graficul 4). S-a putut remarca o atitudine neutra a articolelor la adresa ambilor candidati , preponderent pentru candidatul Aliantei.

24. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Adrian Nastase (vezi Graficul 7). S-a putut remarca o atitudine preponderent negativa a articolelor la adresa lui Adrian Nastase in comparatie cu Traian Basescu.

23. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Traian Basescu (vezi Graficul 10). S-a putut remarca o atitudine neutra atat la adresa lui Adrian Nastase cat si pentru Traian Basescu.

22 nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Adrian Nastase (vezi Graficul 13). S-a putut remarca o atitudine preponderent neutra a articolelor la adresa lui Traian Basescu si o atitudine mai cu seama negativa in ceea ce il priveste pe Adrian Nastase.

In ziarul "EVENIMENTUL ZILEI" din data de:

  • 26. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Adrian Nastase. (vezi Graficul 2). Cu toate acestea s-a putut remarca o atitudine preponderent negativa a articolelor la adresa lui Adrian Nastase in comparatie cu liderul Aliantei D.A.- PNL-PD, Traian Basescu
  • 25. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Adrian Nastase. (vezi Graficul 5). Cu toate acestea s-a putut remarca o atitudine preponderent pozitiva a articolelor la adresa lui Traian Basescu in comparatie cu liderul Uniunii Nationale PSD+PUR.
  • 24. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Adrian Nastase. (vezi Graficul 9). Cu toate acestea s-a putut remarca o atitudine preponderent negativa a articolelor la adresa lui Adrian Nastase in comparatie cu Traian Basescu
  • 23. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Adrian Nastase. (vezi Graficul 12). Cu toate acestea s-a putut remarca o atitudine preponderent negativa a articolelor la adresa lui Adrian Nastase in timp ce atitudinea articolelor la adresa lui Traian Basescu au fost in mare masura neutra.
  • 22. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Traian Basescu . (vezi Graficul 15). Cu toate acestea s-a putut remarca o atitudine preponderent negativa a articolelor la adresa lui Adrian Nastase in comparatie cu liderul Aliantei D.A.- PNL-PD, Traian Basescu

In ziarul "ADEVARUL" din data de :

  • 26. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Adrian Nastase. (vezi Graficul 3). S-a putut remarca o pondere egala a articolelor pozitive la adresa lui Adrian Nastase cu cele negativa la adresa liderului Aliantei D.A.- PNL-PD, Traian Basescu .
  • 25. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Adrian Nastase. (vezi Graficul 6). Cu toate acestea s-a putut remarca o atitudine preponderent pozitiva a articolelor la adresa lui Traian Basescu.
  • 24. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Adrian Nastase. (vezi Graficul 9). Cu toate acestea s-a putut remarca o atitudine preponderent negativa a articolelor la adresa lui Adrian Nastase in comparatie cu Traian Basescu.
  • 23. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Traian Basescu. (vezi Graficul 11). Cu toate acestea s-a putut remarca o atitudine preponderent neutra in aceeasi masura pentru amandoi candidatii.
  • 22. nov. 2004 se poate observa ca o frecvanta de aparitie sporita a fost inregistrata de candidatul Traian Basescu. (vezi Graficul 13). Cu toate acestea s-a putut remarca o atitudine preponderent negativa a articolelor la adresa lui Traian Basescu in timp ce atitudinea articolelor fata de Adrian Nastase a fost in mare parte neutra.

In saptamana monitorizata putem concluziona:

in cazul ziarului "ZIUA" (vezi graficul 16) Adrian Nastase a avut o frecventa de aparitie sporita comparativ cu Traian Basescu. In ceea ce priveste atitudinea articolelor acestea sunt preponderent negative la adresa lui Adrian Nastase si neutre pentru Traian Basescu.

in cazul ziarului "EVENIMENTUL ZILEI" (vezi graficul 17) Adrian Nastase a avut o frecventa de aparitie sporita comparativ cu Traian Basescu. In ceea ce priveste atitudinea articolelor acestea sunt preponderent negative la adresa lui Adrian Nastase si neutre pentru Traian Basescu.

in cazul ziarului "ADEVARUL" (vezi graficul 18) ca Adrian Nastase a avut o frecventa de aparitie sporita comparativ cu Traian Basescu. In ceea ce priveste atitudinea articolelor acestea sunt preponderent negative la adresa lui Adrian Nastase.

In perioada 22- 26 nov. 2004 in ziarele"ZIUA", EVENIMENTUL ZILEI SI ADEVARUL, (vezi Graficul 19), candidatul Adrian Nastase a avut o frecventa de aparitie sporita comparativ cu Traian Basescu. In ceea ce priveste atitudinea articolelor din aceasta perioada, se observa o pozitie preponderent negativa pentru Adrian Nastase, in timp ce in cazul lui Traian Basescu s-a remarcat o atitudine neutra.aria de distributie este definita in acest caz ca reprezentand gradul de acces al populatiei (urbane, rurale) la aceste cotidiene nationalePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2006
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved