Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Manipularea - cauza ascunsa a terorismului

Jurnalism

+ Font mai mare | - Font mai micmanipularea - cauza ascunsa a terorismuluiterorismul, desi reprezinta un fenomen vechi din punct de vedere istoric, este perceput astazi, datorita mediatizarii sporite prin sistemul de comunicare internationala din ultimul timp, drept principala amenintare la adresa omenirii. Aceasta perceptie s-a incetatenit, mai ales, dupa atacurile teroriste de proportii, soldate cu mii de victime, din 11 septembrie 2001 din SUA. Nici Republica Moldova nu lipseste din vizorul gruparilor teroriste internationale. Intr-un raport al sefului de sectie din cadrul Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova, Vitalie Armasu, se mentioneaza interesul unor grupari teroriste (Hezbollah, Hamas s.a.) pentru tara noastra, tinind cont de 'existenta pe teritoriul de Est al Republicii Moldova a unei cantitati impunatoare de armament si munitii (). De catre organele de drept ale tarii a fost depistat interesul gruparilor nominalizate fata de armamentul stocat in zona nistreana si incercarile de organizare a unui canal de contrabanda cu arma' (1). gruparile teroriste sint prezente in Europa, in special, pentru colectarea de fonduri si elaborarea de operatiuni. Oricum, nici o tara din lume nu poate sa se simta in afara pericolului terorist, care devine cu atit mai amenintator cu cit gruparile cu pricina sint in cautarea armelor de distrugere in masa.

Gruparile teroriste isi extind retelele in intreaga lume, asa incit aproape ca a devenit o tautologie sintagma 'teroristi internationali', adica teroristii nu pot fi decit internationali. In acest context, este de la sine inteles ca tema terorismului international a devenit una abordata cu predilectie de sistemul mass-media global, care realizeaza comunicarea internationala. Mass-media oglindeste fenomenul terorismului, deoarece consumatorii de informatie se arata a fi interesati de astfel de publicatii. Mai ales, in situatiile nefericite cind se ajunge la deznodaminte tragice, cu varsari de singe (in cazurile unor atentate, luari de ostatici) se poate observa interesul major al consumatorilor de informatii pentru asemenea evenimente. De ce se intimpla acest lucru? Consideram ca explicatia este de natura psihologica: omul este o fiinta empatica, durerea altuia - a semenului sau - nu il lasa indiferent, ii alerteaza atentia si interesul. De aceea, in cazurile unor atentate teroriste posturile de televiziune, de exemplu, intrerup programele si vin cu buletine de stiri ad-hoc (breaking news). Iar atunci cind sint in pericol vieti omenesti, telespectatorii sau cititorii de ziare vor urmari desfasurarea evenimentelor pina acestea vor fi salvate.

Teroristii sint constienti de interesul publicului fata de actiunile lor si chiar mizeaza pe impactul reflectarii de catre mass-media a evenimentelor create de catre ei. Pe aceasta cale - prin mass-media - ei isi propaga mesajele pe scara larga, folosindu-se de faptul ca oamenii vor sa cunoasca adevarul, folosindu-se de interesul cetatenilor fata de acest fenomen, dar si de dreptul acestora de a fi informati prin presa cit mai amplu despre ceea ce se intimpla in lumea in care traiesc. Unii autori care au scris despre acest subiect considera ca teroristii actioneaza la ora actuala anume pentru a ajunge in reflectoarele mass-media, practic inscenindu-si operatiunile: 'Anumite forme de terorism, in special, acele actiuni, care doresc o relatare in medii pentru a ajunge in constiinta opiniei publice, sint inscenate pentru medii. Teroristii stiu ca jurnalistii au tendinta de a prefera informatiile despre evenimente dramatice si violente, pe care apoi le distribuie sub forma de stiri' (2, p. 193). Iata de ce 'terorismul international devine un eveniment medial' (ibidem). In acest context se inscriu doua pericole pe care le semnaleaza autorii germani Michael Kunczik si Astrid Zipfel:

a) 'Se pot naste relatii aproape simbiotice intre jurnalisti si combatanti', jurnalistii fiind cointeresati in relatarea (fotografierea, filmarea actiunilor teroriste criminale). Asa incit este o linie foarte subtire intre a relata si a instiga la crima.

b) Sub presiunea obligatiei permanente de a produce noi informatii, sint depasite adesea limitele responsabilitatii in relatarile despre acte teroriste (sint aduse exemple privind cazuri cind teroristii au auzit la radio ca comandantul unui avion pe care-l deturnase transmitea informatii despre teroristi autoritatilor, fiind ucis in consecinta; intr-un alt caz, pentru a ataca prin surprindere ferestrele unei cladiri in care se aflau teroristi ce detineau un numar de ostatici, politistii au coborit pe fringhii de pe acoperis. Teroristii au auzit totul la radio, deschizind focul asupra politistilor) (idem, p. 195).

Pentru a evita asemenea situatii, autoritatile unor tari - cum este cazul recent al Federatiei Ruse - adopta in parlamente acte legislative prin care este ingradit accesul jurnalistilor la locuri unde sint detinuti ostatici si unde fortele speciale isi pregatesc interventia in forta. Inevitabilul conflict intre jurnalisti care vor sa relateze de la locurile fierbinti si autoritatile care nu vor sa riste vietile politistilor si ostaticilor va mai fi discutat, cred, de acum inainte in spatiul public (la talk show-urile televizate, conferintele stiintifico-practice, seminarele de la facultatile de jurnalism). Adevarul, ca intotdeauna, este undeva pe la mijloc: nu poate fi ingradit complet accesul jurnalistilor la informatii de acest gen, dar nici relatarile jurnalistilor nu trebuie sa pericliteze succesul actiunilor fortelor speciale de ordine. De altfel, jurnalistii trebuie sa cunoasca deontologia meseriei inainte de a incepe sa o practice. Iar prima regula pe care trebuie sa o respecte, la fel ca si un medic este: Nu dauna. Ceea ce se observa in ultimul timp, mai ales in Rusia, este tendinta puterii politice de a profita de actiunile teroriste de luare de ostatici pentru a se rafui cu teroristii fara sa le pese de victimele in rindul ostaticilor si pentru a se autoafirma (vezi cazurile Nord-Ost si Beslan). Jurnalistii nu trebuie sa treaca cu vederea aceasta stare de lucruri. Cetatenii au dreptul sa cunoasca ceea ce se intimpla in locurile unde sint detinuti ostatici pentru ca operatiunile de salvare desfasurate de fortele de ordine sint sustinute, in definitiv, din bani publici, din banii cititorilor si ai telespectatorilor.Din pacate, atit mass-media cit si studiile din cercurile stiintifice, care abordeaza fenomenul terorismului, trateaza cu precadere efectele, nu si cauzele acestuia. Pentru ca sa intelegem cauzele fenomenului terorismului trebuie sa-i intelegem pe agentii acestuia - teroristii. Care este mobilul actiunilor lor? De ce nu orice om poate fi terorist, capabil de crime atroce? Consideram drept cauza a faptului ca unii indivizi aluneca pe panta terorismului - necunoasterea de sine a acestora. Indemnul anticilor, prezent si pe frontispiciul templului de la Delphy din Grecia antica - 'cunoaste-te pe tine insuti' - este actual si astazi ca niciodata. Identificarea esentei omului cu diferite elemente exterioare lui il face, aflindu-se intr-o stare de inconstienta fata de ceea ce este el in esenta si ce sint si semenii sai in aceeasi masura, sa se dedea la crime, sa nu pregete a curma vietile oamenilor din jurul sau, sa-si realizeze scopurile trecind peste cadavre. Precum omul nu este hainele ce le poarta - deoarece le poate schimba, fiind exterioare lui - la fel, dupa acest criteriu, omul nu este:

1. numele sau - pe care il poate schimba;

2. corpul sau fizic - stiinta indica faptul ca la fiecare ciclu de sapte ani celulele corpului uman se reinnoiesc completamente - sub cele doua aspecte:

a) culoare piele, apartenenta la o rasa - la ora actuala omul poate sa-si schimbe culoarea pielii, (a se vedea cazul lui Michael Jackson);

b) sex - la ora actuala nu este o problema pentru om schimbarea sexului (a se vedea cazul cistigatorului concursului Eurovision Dana International din Israel);

3. mintea sa sub cele trei aspecte:

a) etnia, caracterizata prin limba in cate gindeste individul si traditiile pe care le respecta - acestea pot fi schimbate in procesul de naturalizare a unor indivizi care se stabilesc cu traiul in alte zone decit cele in care s-au format;

b) religia - cazurile de convertire nu sint rare;

c) clasa sociala - un individ dintr-o clasa poate ajunge in alta (a se vedea si recentele casatorii ale printilor Spaniei si Danemarcei cu domnisoare neapartinind nobilimii).

Care este atunci esenta ultima, neschimbabila a omului, cea care da viata tuturor elementelor enumerate mai sus, cea care le insufleteste? Prin metoda excluderii, ajungem sa afirmam ca daca omul nu este corp si minte - acestea fiind niste haine sanjabile ale sale - dar fiindca existenta sa este o realitate, el nu este altceva decit sufletul, despre care vorbesc religiile lumii, cel care insufleteste corpul si mintea, cel care nu poate fi perceput prin cele cinci organe de simt, precum nu putem cunoaste/percepe corpul fizic prin haine. Cunoasterea de sine inseamna cunoasterea/constientizarea de catre suflet a faptului ca el este suflet, neidentificabil cu hainele, numele, corpul si mintea, inseamna trezirea la viata a sufletului. Din pacate, un suflet inconstient de sine se identifica ci hainele sale, cu numele sau, cu corpul sau fizic si cu mintea sa. In asemenea cazuri apare pericolul ca un asemenea individ identificat cu ceva exterior sa fie intolerant si agresiv fata de oamenii care sint diferiti de el, care poarta altfel de haine, poarta altfel de nume, au alta culoare a pielii, au alta limba materna, au alta religie, apartin unei alte clase sociale. In acest context, exista cel putin patru tipuri de terorism:1) rasial - practicat de persoane care se identifica cu culoarea pielii lor, (exemplu - Ku Klux Klan);

2) etnic/nationalist - practicat de persoane care se identifica cu etnia lor, (exemplu - nazismul lui A. Hitler);

3) religios/fundamentalist - practicat de persoane care se identifica cu religia lor (exemplu - fundamentalismul islamic al carui exponent este Osama ben Laden);

4) de clasa - practicat de persoane care se identifica cu o clasa (exemplu - bolsevismul lui V.Lenin si I.Stalin, comunismul lui Mao sau Pol Pot s.a.).

Desi depistam cel putin patru tipuri de terorism, esenta si cauza ascunsa a fenomenului sint aceleasi: persoanele angajate in asemenea actiuni se identifica cu rasa/etnia/religia/clasa din care fac parte, percepiandu-i pe ceilalti ca dusmani, ca inferiori si ca pasibili de moarte. Prin aceasta identificare - care este rodul manipularii operate de lideri ce ramin ascunsi in spatele actantilor - teroristii sint complet inconstienti de esenta fiintei lor, afirmata de toate religiile autentice ale lumii - sufletul. O persoana educata in spiritul umanismului, constienta de faptul ca valoarea suprema in lume, valoarea fiecarui om (esenta sa ultima) este sufletul, individual - neschimbabil - la fiecare persoana, indiferent de rasa, religia, etnia, clasa careia apartine, nu poate fi manipulata in vederea comiterii unor acte teroriste ce abunda in cruzime. O asemenea persoana nu va fi obsedata de preocuparea privind conservarea puritatii unei rase, desconsiderindu-i pe reprezentantii celorlalte, nu va fi obsedata privind impunerea, prin cuceriri, a etniei/limbii sale in detrimentul altora, nu va fi obsedata de ideea ca numai religia sa este cea adevarata, reprezentantii celorlalte, daca nu se convertesc la religia sa, fiind condamnati pieirii, de aceea, oricum, pot fi ucisi fara nici o problema, nu va fi obsedata de idei precum lupta de clasa si revolutia permanenta, fara sa-i pese de milioanele de victime pe care le produc acestea. De aceea, adevarata solutie a terorismului este educatia umanista pe intreg cuprinsul planetei. Dar pina atunci civilizatia umana trebuie sa ia toate masurile pentru a se apara de teroristi cu cele mai energice si eficiente metode. Iar Republica Moldova, la fel ca toate tarile democratice din lume, trebuie sa participe la aceasta lupta. Mass-media din intreaga lume, inclusiv cele din Republica Moldova, au in acest context, nu doar rolul de a reflecta evenimentele tragice, ci si pe cel de a cauta si identifica si cauzele acestui fenomen. Jurnalismul analitic este tocmai cel chemat sa realizeze acest deziderat.

Referinte:

1. Vitalie Armasu. Organizatiile si retelele terorismului international in spatiul Europei de Sud-Est //docs/rap3.html, 28.10.2003.

2. Michael Kunczik, Astrid Zipfel. Introducere in stiinta publicistica si a comunicarii. - Cluj-Napoca: Editura Presa Universitara Clujeana, 1998.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 740
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved