Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Televiziunile monitorizate si recurenta aspectelor de natura etica

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micTeleviziunile monitorizate si recurenta aspectelor de natura etica

Perioadele monitorizate in vederea analizei de catre Agentia de Monitorizare a Presei au fost urmatoarele: 1-7 noiembrie 2006, 1-7 decembrie 2006 si 1-7 ianuarie 2007. Televiziunile monitorizate au fost Antena1, Antena 3, Prima, Pro TV, Realitatea TV si TVR1."Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, in care subiectele mari, grave, nationale conteaza si nu sufera in competitia cu solutia facila a stirilor sangeroase [] In cadrul Observatorului va exista un dozaj intre doua curente, rigoare si tabloid pentru a satisface toate categoriile de public."[1]

Principalul jurnal de stiri al Antenei 1 este Observatorul de la ora 19. Observatorul are un format generalist, cu un continut dominat de fapt divers. Aria tematica a subiectelor abordate este variata, fiind difuzate atat stiri ce tin de agenda curenta cat si materiale a caror valoare de stire e data de caracterul inedit al informatiilor prezentate. Deasemenea, stirile se disting prin accentul pus pe aspectele emotionale ale informatiilor furnizate, respectiv pe potentialul de divertisment al acestora.

Senzationalism in stiri. In cazul Observatorului, acest tip de abordare a fost identificat in 142 din cele 655 de stiri analizate. Cel mai frecvent, elementele de senzationalism au fost intalnite in discursul prezentatorilor sau al corespondentilor. Acestia au folosit diverse formule cu incarcatura emotionala in incercarea de a descrie anumite evenimente ("teribil/groaznic accident", "un adevarat film de groaza", "o adevarata tragedie" etc.).

Totodata, potentialul dramatic al unor stiri a fost valorificat si prin utilizarea unor tehnici cinematografice precum coloane sonore sau inserturi grafice. Aceste elemente au putut fi intalnite in stiri care au prezentat accidente rutiere, informatii despre starea vremii, morti violente, comiterea unor infractiuni sau actiuni in forta ale politiei. Din punct de vedere al pozitionarii in jurnal, stirile senzationaliste se regasesc cel mai frecvent la inceputul acestuia, printre primele 10 materiale difuzate.

"La Antena 3 vom selecta informatia semnificativa, relevanta, nu neaparat spectaculoasa. () Fata de Realitatea TV si N24, unul dintre atributele inevitabile la Antena 3 va fi calitatea programului de stiri. Si asta vine inclusiv din faptul ca redactia de la Antena are in spate o istorie de 11 ani. Asta inseamna o anumita calitate a stirilor fata de posturile concurente, dar si viteza de reactie" .

Infiintat in anul 2005, postul Antena 3 este al treilea post, ca vechime, specializat in difuzarea de programe de stiri si face parte din trustul Intact Media. Sub sloganul "Specialisti in stiri", Antena 3 are ca directi competitori posturile Realitatea TV si N24. Jurnalul orei 21 de la Antena 3 este dominat de subiecte politice, dar si de subiecte din actualitatea interna.

Principala emisiune informativa a postului Antena 3, Stirile de la ora 21 este alcatuita, in medie, din circa 17 stiri si are o durata medie de aproximativ 35 de minute. In intervalul monitorizat au fost analizate 21 de jurnale ce au cuprins 367 de stiri.

Senzationalism in stiri. Abordarile senzationaliste sau elementele de dramatizare au fost identificate in 5 din cele 367 de stiri analizate. Marcile senzationalismului au fost identificate in discursul prezentatorilor si corespondentilor sau in titrarea stirilor. O singura stire a fost ilustrata muzical pentru a potenta nota dramatica a subiectului.

Elemente de dramatizare au fost identificate in stiri in care erau prezentate efectele schimbarilor meteorologice asupra traficului rutier din tara, dar si in stiri in care erau prezentate incendii sau subiecte de fapt divers.

Stirile cu elemente senzationaliste au fost plasate in prima jumatate a jurnalului, fiecare stire avand o durata medie de circa 2 minute si 42 de secunde.

"Ne tabloidizasem prea mult. Prea multe violuri, prea multe manele. Era o necunoastere a pietei si o facere a stirilor la indemana. Am spus: stop!. Imi uzez credibilitatea si nu e ceea ce trebuie sa spunem omului asezat la ora 18.00 in fata televizorului si care vrea informatie. Si, din fericire, lucrurile s-au schimbat. () Un jurnal cu stirile care conteaza. Politica cat trebuie, social mai mult, asta conteaza, Romania reala, mai putin vulg si prost-gust."

Prima TV este parte a trustului SBS International si are o vechime de 10 ani pe piata media romaneasca. Sub sloganul "Toate stirile sunt la PRIMA!", principala editie a stirilor Prima TV, "Focus 18" are ca principal concurent pe acest tronson orar editia "Realitatea de la 18" a postului Realitatea TV. In stirile Prima TV au fost identificate caracterul generalist si tendinta de a prezenta cu precadere subiecte de natura sociala. Focus 18 este alcatuit, in medie, din circa 17 stiri si are o durata medie de aproximativ 35 de minute. In intervalul monitorizat au fost analizate 21 de jurnale ce au cuprins 348 de stiri.

Senzationalism in stiri. Tendinta de a potenta caracterul dramatic intrinsec al unor stiri prin abordari senzationaliste a fost identificata si in cazul stirilor difuzate de prima TV. Astfel, acest tip de abordare a fost intalnit in 53 din cele 347 de stiri analizate.

Ca si in cazul celorlalte televiziuni, elemente de senzationalism sunt prezente preponderent in discursul prezentatorilor sau al corespondentilor. Acestia folosesc diverse formule cu incarcatura emotionala in incercarea de a descrie anumite evenimente ("scena desprinsa parca dintr-un razboi", "un adevarat film de groaza", "lupta pe viata si pe moarte" etc.). Deasemenea, potentialul dramatic al unor stiri este valorificat si prin utilizarea unor tehnici cinematografice precum inserturi grafice sau coloane sonore. Aceste tehnici pot fi intalnite si in stiri fara continut dramatic, dar care au o abordare specifica "infoteinmentului". Astfel, in stirile Prima TV au fost identificate, printre altele, ilustratii sonore extrase din melodii apartinand Metallica - material despre un concurs "off road"; Marilyn Monroe - material despre ziua de nastere a presedintelui Traian Basescu; Planeta Moldova - material despre cresterea numarului de cereri pentru acordarea cetateniei romane in Republica Moldova; Gaz pe foc ("Adio") - material pentru retragerea PC de la guvernare.

Desi nu sunt strict limitate la acestea, elementele de senzationalism pot fi intalnite frecvent in stiri ce prezinta accidente rutiere, informatii despre fenomene meteo cu impact major, morti violente, comiterea unor infractiuni sau actiuni in forta ale politiei.

Din punct de vedere al pozitionarii in jurnal, stirile senzationaliste se regasesc cel mai frecvent la inceputul acestuia, printre primele 8 materiale difuzate.

"Gestul e deja instinctual. Luni sau joi sau oricand, daca e ora 19.00, telecomanda trimite privirile pe Stirile Pro TV si pe zambetul Andreei Esca. () Pe ecran curg reportaje speciale, interviuri in exclusivitate, stiri fierbinti, corespondente din mijlocul evenimentelor inca neincheiate."[4]

Postul Pro TV face parte din trustul "Media PRO" si este o prezenta importanta pe piata media interna de peste 10 ani. Principala emisiune de stiri a postului, "Stirile Pro TV de la ora 19" , are drept competitori directi "Observatorul" Antenei 1 si "Jurnalul" TVR 1. Stirile Pro TV au un caracter generalist si sunt dominate de fapt divers. Principalul jurnal de stiri al postului Pro TV este alcatuit, in medie, din circa 27 de stiri si are o durata medie de aproximativ 57 de minute. In intervalul monitorizat au fost analizate 21 de jurnale ce au cuprins 573 de stiri.

Senzationalism in stiri. Elemente de dramatizare sau abordari senzationaliste au fost identificate in 120 din cele 573 de stiri analizate. In cele mai multe situatii, discursul prezentatorilor sau reporterilor include formulari cu incarcatura emotionala in incercarea de a descrie anumite evenimente ("medicii incearca sa-l scoata din ghearele mortii", "condamnati la intuneric", "revelion in cabana groazei" etc.). Pentru a spori intensitatea dramelor din stiri, in unele situatii s-a apelat la prelucrarea video si la inserarea unor efecte speciale. Introducerea unor inserturi muzicale tematice reprezinta o alta metoda folosita pentru ilustrarea dramatismului asociat cu anumite subiecte.

Cel mai adesea, elementele de dramatizare sau senzationaliste au fost identificate in stiri ce prezentau conditii meteorologice nefavorabile, accidente soldate cu victime, dar si in expunerea unor subiecte mondene. Stirile senzationaliste se regasesc cel mai frecvent intre primele 10 materiale prezentate in jurnal si au o durata medie de circa 2 minute si 10 secunde.

"Realitatea TV este prima statie TV de stiri creata in Romania, ocupand in acest moment pozitia de lider pe nisa televiziunilor de stiri. Suntem sursa de stiri cea mai credibila si demna de incredere din piata media din Romania, un adevarat formator de opinie in termeni de obiectivitate si acuratete a relatarii jurnalistice."[5]

Editia de la ora 18, "Realitatea de la 18" are drept competitor direct editia "Focus 18" de la Prima TV. Din punct de vedere al politicii editoriale, are competitor direct postul Antena 3, post specializat la randul sau in transmiterea de stiri.

Agenda Realitatea TV este dominata de subiecte legate de politica interna, dar cuprinde si subiecte actuale din sistemul administrativ sau juridic. Editia de la ora 18 a jurnalului Realitatea TV cuprinde, in medie, circa 17 stiri si are o durata medie de aproximativ 31 de minute. In intervalul monitorizat au fost analizate 21 de jurnale ce au cuprins 360 de stiri.

Senzationalism in stiri. Tendinta de dramatizare sau marci ale senzationalismului au fost identificate in 22 din cele 360 de stiri analizate.

Marci ale senzationalismului au fost identificate in discursul prezentatorilor si al corespondentilor sau in titrarea stirilor. Deasemenea, in unele situatii au fost utilizate tehnici speciale de prelucrare video pentru a ilustra importanta anumitor evenimente.

Cele mai multe elemente de dramatizare au fost intalnite in stiri care prezentau efectele nefaste ale schimbarilor climaterice asupra conditiilor de trafic ("ninge cu probleme", "trafic de cosmar", "sate paralizate de inghet" etc). Au fost identificate marci ale senzationalismului si in subiecte precum : noi verdicte la CNSAS ("Mona Musca"), neglijenta in spitale ("Ajutor, sunt in spital") sau in subiecte ce urmareau evolutia unor cazuri judiciare celebre ("Cozma, detinutul cu suflet de artist").

Stirile cu elemente senzationaliste au fost plasate intre primele 7 stiri din jurnal, fiecare stire avand o durata medie de circa 2 minute si 24 de secunde.

"Idealul, in momentul asta, este ca Jurnalul sa fie un reper si o alternativa serioasa la jurnalele de stiri ale televiziunilor importante din Romania. Un standard."

"Jurnalul" de la ora 19, principala emisiune informativa a postului public, are drept competitori directi editiile "Observatorului" de la Antena 1 si Stirile Pro TV. Jurnalele TVR 1 sunt dominate de subiecte de pe scena politica interna si acopera o arie larga de subiecte de interes public.

Jurnalul orei 19 de la TVR cuprinde, in medie, circa 22 de stiri si are o durata medie de aproximativ 44 de minute. In intervalul monitorizat au fost analizate 21 de jurnale ce au cuprins 459 de stiri.

Senzationalism in stiri. Tendinta de dramatizare sau abordarile senzationaliste au fost identificate in 16 din cele 459 de stiri analizate. Elementele de dramatizare au fost identificate in titrarea stirilor, dar si in discursul si comportamentul corespondentilor TVR 1.

In cazul TVR 1 nu s-a constatat predilectia de a dramatiza exclusiv pe anumite subiecte, aria tematica fiind variata. Subiecte politice de actualitate au fost titrate senzationalist ("Coalitia tandari"), dar si subiecte externe au fost prezentate publicului in aceeasi maniera ("Pregatiri de furtuna", despre inlocuirea sefului CIA). Un alt exemplu de titlu senzationalist, "Ucigasul de pe bloc", a fost plasat in deschiderea unui reportaj care prezenta gradul ridicat de risc seismic pe care il prezinta unele cladiri din Bucuresti.

Stiri cu elemente senzationaliste au fost plasate intre primele 7 stiri din jurnal, fiecare stire avand o durata medie de circa 2 minute si 36 de secunde.Textul de promovare a "Observatorului de la ora 19" - www.antena1.ro

Date privind specificul Antenei 3 preluate dintr-un interviu acordat de Vlad Petreanu (director Departament stiri la Antena 3) in data de 2 martie 2005 in Evenimentul Zilei.

Detalii privind continutul jurnalului Prima TV extrase dintr-un interviu acordat de Adrian Bucur (prezentator Focus) ziarului Cotidianul (9 decembrie 2006, rubrica Glorie&Televiziune)

Text de promovare a "Stirilor Pro TV de la ora 19" - www.protv.ro

Text de prezentare a postului Realitatea TV preluat de pe site-ul www.realitatea.net

Detalii privind continutul Jurnalului TVR extrase dintr-un interviu acordat ziarului Cotidianul de Cosmin Prelipceanu (prezentator Jurnalul TVR) - 9 martie 2006Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3066
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved