Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


STILUL PUBLICISTIC

Jurnalism



+ Font mai mare | - Font mai mic



STILUL PUBLICISTIC

Argument



Intr-o lume in miscare complexa si supusa sistematic unui masiv bombardament informational, limbajul publicistic patrunde puternic in sfera cunoasterii umane. Astazi nimeni nu-si mai poate concepe existenta fara informatia cotidiana tiparita (presa scrisa) si electronica, audio-vizuala (radio, televiziune, internet).

Dupa 1989, Romania a fost si este, la randu-i, supusa bombardamentului informational care, trebuie sa achiesam la aceasta idee, are o influenta covarsitoare asupra modului nostru de a gandi, asupra comportamentului si deciziilor politice, economice, sociale.

Multiplicarea tipurilor de texte si de limbaje care isi dezvolta trasaturi caracteristice e o realitate culturala contemporana. Jargonul legat de utilizarea computerelor, de exemplu, se dezvolta rapid si invadeaza viata cotidiana, influentand, cel putin sub aspect lexical, vorbirea curenta (cu atat mai mult cu cat contactul cu calculatorul se petrece pentru multi tineri foarte devreme, cel putin prin jocurile electronice). In acelasi context globalizant, mesajele postei electronice reinventeaza stilul epistolar. In programele de televiziune larg urmarite, ca si in presa scrisa, diferite modele lingvistice straine coexista cu tipare interne care beneficiaza de prestigiul cultural al traditiei (pretiozitate, stil inalt, stil stiintific, literaturizare) - si mai ales cu presiunea unei oralitati familiare si argotice care submineaza barierele dintre scris si oralitate, dintre spatiul privat si cel public.

Asa cum spunea apodictic celebrul viitorolog american Alvin Toffler, lumea isi schimba trendurile de existenta in domeniul psihosferei, a "arhitecturii civilizatiei" si ca urmare a faptului "ca bomba cu informatii a explodat in mijlocul nostru, aruncand asupra noastra o ploaie de imagini si schimband radical modul in care fiecare dintre noi percepe propriul sau univers si actioneaza asupra lui. In trecerea de la infosfera din Al DoileaVal la cea din Al Treilea Val, ni se transforma si psihicul".

Aceasta transformare ontologica incumba, in sfera mass-media, o imperioasa nevoie de cunoastere a caracteristicilor infosferei si prin intermediul acesteia a amplelor "schimbari de macaz" in destinul omenirii, care se produc vertiginos in ceea ce numim "societate post-industriala", sub ochii nostri, si anume a societatii post-industriale, societate ce-l include pe individ in "mediul inconjurator inteligent", in crearea "constiintei planetare" prin intermediul "retelei T" (transnationale). "Reteaua T", de pilda, adauga noi dimensiuni fenomenului de globalizare ce duce la o noua personalitate a individului si care va fi un produs al "eticii prosumatorului" (consumator + producator = prosumator), locuind, sub raportul educatiei informationale, intr-o planetara "casa electronica".

Acesta este sensul progresului in secolul al XXI-lea, iar tinerele generatii, volens-nolens, sunt incluse in aceasta "casa electronica", ca atare fiind nevoite sa invete a decripta mesajul limbajelor info si, in mod deosebit, stilul publicistic al acestora. De aici si necesitatea de a invata sa stapanim, mai bine, instrumentele linvistice, a limbajul si stilurilor publicistice, fara de care ar fi foarte greu de inteles sensurile lumii de astazi, ceea ce ar fi egal cu un analfabetism de neconceput si, evident, de neacceptat. Ceea ce, de fapt, se incearca a se demonstra si motiva in aceasta lucrare.



Toffler, Alvin, Al Treilea Val, Ed. Politica, Bucuresti, 1983, p.212



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3069
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved