Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


STUDIU DE CAZ SITE-UL HOTNEWS

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micUniversitatea "Andrei Saguna"

Facultatea de Stiintele Politicesi Stiintele Comunicarii

PROIECT DE LICENTA

" IMPACTUL TEHNOLOGIEI INFORMATICII ASUPRA PRESEI SCRISE - STUDIU DE CAZ SITE-UL HOTNEWS ".

CUPRINS

CAPITOLUL I: TEHNOLOGIA INFORMATICII

I.1. GENERALITATI . SCURT ISTORIC

I.2. OBIECTIVELE TEHNOLOGIEI INFORMATICII

I.2.1. INTERNETUL

I.2.2. IMPACTUL INTERNETULUI ASUPRA SOCIETATII

CAPITOLUL II: PRESA SCRISA SI INTERNETUL

II.1. CE REPREZINTA PRESA SCRISA ?

II.2. JURNALISMUL ONLINE (NEW MEDIA)

II.2.1. GENERALITATI . SCURT ISTORIC

II.2.2. ROLUL INTERNETULUI IN JURNALISTICA

II.2.3. IMPORTANTA INTERNETULUI IN PRESA SCRISA

II.2.4. IMPACTUL JURNALISMULUI ONLINE ASUPRA

SOCIETATII

CAPITOLUL I: TEHNOLOGIA INFORMATICII

I.1. Generalitati. Scurt Istoric

Omul modern al secolului XXI este in relatie de interdependenta cu tot ceea ce il inconjoara fiind "bombardat" de pretutindeni cu informatii. Pe zi ce trece el trebuie sa fie din ce in ce mai informat daca vrea sa duca o viata normala si in armonie cu societatea in care traieste.

Conform Dictionarul Explicativ al Limbii Romane , Informatica reprezinta "stiinta aplicata care studiaza prelucrarea informatiilor cu ajutorul sistemelor automate de calcul". Ca orice stiinta nu poate fi dezvoltata aleatoriu ci pe baza unui sistem tehnologic. Astfel s-a dezvoltat o anumita tehnologie a informaticii.

Cum tehnologia prin definitie reprezinta un ansamblu de procedee si de metode folosite in scopul obtinerii unui produs, in tehnologia informaticii , produsul de baza pe care incercam sa-l obtinem prin acest ansamblu de procedee si metode stiintifice este informatia.

La ora actuala aceasta stiinta a informaticii se regaseste in mai toate domeniile de activitate. La baza aceasta notiune de informatica a provenit din imbinarea cuvintelor informatie si matematica insa alte surse sustin care acest cuvant provine din combinatia dintre informatie si automatica.

Informatica foloseste la baza doua componente de baza. Partea "software" care este informatia si partea "hardware" care este computerul.

Inainte de anul 1920 , "computer" era numit o persoana care lucra ca si functionar ce efectua calcule. Insa aceasta meserie era una foarte grea, deoarece acest functionar lucra zilnic cu multe cifre , incat depasea cateodata si capacitatea de inteligenta si memorare a unei finite umane. Primii oameni care au cercetat despre masina viitorului care ar putea calcula singur in locul tau au fost Kurt Gdel, Alonzo Church si Alan Turing. La aceea vreme cercetarile lor nu prea erau luate in serios , multa lume crezand ca acesti 3 oameni vor sa puna bazele unei stiinte fantasmagorice. Insa dupa anul aceste masini au cunoscut o evolutie accelarata gratie celor 3 cercetatori , iar termenul de "computer" si-a schimbat semnificatia . Aceasta notiune nu mai desemna o persoana care conlucra cu aceste date matematice , ci desemna acea masina care calcula in locul oamenilor. Marele avantaj al masinariilor de calcul in acea perioada a fost si este capacitatea lor de a prelucra in mod schematic un val imens de informatii la o viteza foarte mare.1 www.wikipedia.org )

I.2. Obiectivele tehnologiei informaticii

Obiectivul primordial cand aceasta noua stiinta a luat nastere a fost simpla nevoia a omului de a-si simplifica munca. De atunci pana in prezent aceasta stiinta s-a dezvoltat enorm incat a primit nenumarate valente.

Cel mai mare obiectiv atins de tehnologia informaticii a fost aparitia unei retele mondiale de calculatoare care si-a primit numele de Internet.

Deci informatica s-a ramnificat de la simpla nevoia a omului de a-si usura munca de a calcula , spre domenii mult mai vaste , de exemplu comunicarea. Cu ajutorul calculatorului si bineinteles a noii inovatii in domeniul informaticii , internetului , comunicarea s-a intins la nivel mondial , ba chiar interplanetar ( de exemplu : baza spatiala N.A.S.A. a comunicat prin intermediul satelitilor cu o sonda trimisa pe Marte).

Usor-usor , computerul nu numai a preluat munca umana , ci si a conceput idei despre munca umana , mai simplu spus , a inceput sa gandeasca in locul omului. De aceea s-a ajuns intr-o faza in care , omenirea a inceput sa copieze tot ceea ce "gandeste" computerul , fiecare concept al calculatorului fiind prea perfect pentru a-l aplica in viata reala.

I.2.1. Internetul

Conform D.E.X. , Internetul reprezinta "un sistem mondial de retele de calculatoare interconectate, care inlesneste serviciile de comunicare a datelor, cum ar fi: deschiderea unei sesiuni de lucru de la distanta, transferul de fisiere, posta electronica si grupurile de discutii "

Internetul este cea mai inalta forma tehnologica existenta la ora actuala pornita din domeniul informaticii si raspandit in toate domeniile de activitate. Conform unor statistici realizate de socialisti , internetul a ajuns la ora actuala utilizat de mai mult de o jumatate de milliard din popularatia Terrei.

      Internetul a fost dezvoltat de catre o agentie finantata de catre guvernul Statelor Unite, numita Advanced Research Projects Agency (ARPA), in anii '60.

La inceput, aceste protocoale ale Internetului erau folosite la comunicarea intre reteaua civila ARPANET, care lega universitati si centre de cercetare, si reteaua militara MILNET. Calculatoarele centrelor care erau conectate la internet erau diferite ca si constructie dar printr-o legatura ingenioasa numita TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol a facut posibila o comunicare intre calculatoare. O data cu acest success , in anii '80 acest protocol s-a extins in toata lumea si a facut posibila o legatura intre toate computerele din intreaga lume.

Internetul a adus un nou concept al comunicarii de masa. Shel Holtz , remarca ca este vorba de o comunicare "many-to-many" - multi catre multi 1 (Relatii Publice si Publicitatea Online , pag 21) . Succesul majoral al internetului il reprezinta aceasta posibilitate de comunicare , de la un numar mare de emitatori catre un numar la fel de mare de receptori. Restul media folosesc un model de comunicare de la un singur emitator catre mai multi receptori. Acest model de comunicare in media a adus la o mai mare interactivitate.

Doi cercetatori , Merril Morris si Christine Ogan2 (Relatii Publice si Publicitatea Online , pag 22) , de la Indiana University din Statele Unite ale Americii , au grupat aceasta posibilitate a comunicarii pe internet in 4 categorii :

- comunicarea asincrona (non-instantanee) "unu la unu" , reprezentata de comunicarea prin e-mail

- comunicarea asincrona (non-instantanee) "masa la masa" , reprezentata de forumurile de discutii

- comunicarea sincrona (instantanee) "unu la unu" , "una la cativa" , "unu la masa" , reprezentata prin Camerele de Chat Instantanee precum Yahoo Messenger , IRC (Internet Relay Chat) , Skype , MSN Messenger , ICQ etc

- comunicarea asincrona caracterizata de acea nevoia a utilizatorului de internet de a cauta informatiile prin intermediul site-urilor . Acest tip de comunicare poate implica tipul "masa la unu" , "unu la unu" sau "unu la masa" .

I.2.2. Impactul internetului asupra societatii

Impactul internetului asupra societatii umana a fost de-o anvergura globala. Nu exista o persoana de pe aceasta planeta care sa nu fi auzit de minunile pe care le poate provoca internetul. Pana si bastinasii care pastreaza cele mai vechi traditii , au fost adusi la cunostiinta de catre savantii care au explorat acele zone , despre aceastra grandioasa inventie.

La inceput aceasta inventie , a fost primita cu bratele deschise , nu au existat adversitati din partea nimanui. Insa cu trecerea timpului , au existat si controverse . Conform studiului unor psihologi si sociologi , cele mai mari impedimente ale internetului ar fi : diluarea contactelor sociale la nivel fizic , insingurarea tot vizibila a individului, refugiarea marii majoritati a tinerilor care au probleme de adaptare sociala , intr-un univers paralel construit in spatiul virtual al internetului.

Chiar mai mult internetul a ajuns mediul ideal pentru abuzurile de orice natura si a infractiunilor care uneori pot fi atat de greu de anchetat din cauza lipsei identitatii infractorului care se ascunde dupa un pseudonim ( "nickname") sau in spatele unui IP.

CAPITOLUL II: PRESA SCRISA SI INTERNETUL

II.1. Ce reprezinta presa scrisa ?

In ierarhia Mass-Media in confirmitate cu audienta , dintre cele 3 componente Media , presa scrisa ocupa ultimul loc.

II.2. Jurnalismul online ( New Media )

II.2.1. Generalitati. Scurt istoric

Internetul , cu ale ei miliarde de "tentacule" , a reusit sa cucereasca piata tuturor domeniilor de activitate . Bineinteles , si jurnalismul a fost adoptat marii familii a Internetului. Asa a aparut ceea ce numim noi New Media sau Jurnalismul Online.

Parafrazandu-l pe I.Maxim Danciu , el sustine ca "jurnalismul on-line se defineste drept acel tip de jurnalism care are ca mediu de difuzare un mediu on-line (internet , e-mail , intranet , telefoane mobile)."

In lucrarea sa de referinta , I.Maxim Danciu2 (Moderdintate , Post modernitate globalizare) ne releva explozia dezvoltarii acestui tip nou de jurnalism . "Datorita usurintei cu care orice persoana poate publica pe web , au aparut foarte repede o multimie de publicatii pe cele mai diverse teme , care exista doar in spatial virtual" .De pilda , Nicolas Urs il completeaza pe I.Maxim Danciu sustinand ca "un lucru important pe care internetul l-a adus este democratizarea jurnalismului".

II.2.2. Rolul internetului in jurnalistica

II.2.3. Importanta internetului in presa scrisa

Deci aparitia jurnalismului pe internet este benefic pe de-oparte pentru societate , pe de alta parte produce un haos in antiteza cu jurnalismul traditional care e mai organizat. De pilda , aceasta paleta larga de aparitii ale publicatiilor online nu poate fi una benefica , deoarece orice persoana neavizata poate compune texte jurnalistice , expunandu-le publicului larg pe internet, intoxicand astfel masele. Aici jurnalismul pierde puncte in fata jurnalismului traditional , deoarece publicatiile online nu au veridicitate , singurele care au veridicitate sunt publicatiile mari autorizate care au dubla aparitie si sub forma de ziar traditional si sub forma de ziar online. In legatura cu ideea sustinuta a lui Nicolas Urs sunt in totalitate de accord , deoarece jurnalismul traditional suferea enorm din cauza presiunii politice , a dictaturii din cadrul redactiilor , nu mai existau jurnalisti liber , care sa-si expuna ideile dupa propiul consimtamant si depindea foarte mult de politica ziarului. In New Media , situatia se schimba radical , milioanele de jurnalisti virtuali isi pot posta fara constrangeri convigerile lor independente sub forma de texte jurnalistice.

Alt lucru benefic pe care l-a adus noua media in presa scrisa a fost o gama larga de optiuni . Pe internet , un ziar online nu numai ca poate insera doar texte jurnalistice plus imagini , ci poate transforma acea publicatie intr-o publicatie interactiva. Pot fi inserate imagini video , clipuri audio. Defapt , acest new media a combinat toate cele trei componente Mass-Media intr-una singura. O idee revolutionara , care a schimbat viata multor oameni din intreaga lume. Marile publicatii traditionale au inteles repede puterea incredibila pe care le-o poate garanta aceasta noua media , incat toate ziarele importante au si o publicatie pe internet. Din pacate foarte putine ziare traditionale au inteles si multimea de optiuni pe care internetul le-o poate asigura pe viitor. Majoritatea publicatiilor au ales sa transpuna intr-u totul editia tiparita pe pagina lor web , foarte putine ziare au diversificat pe internet publicatiile lor pe internet , inserand clipuri audio si video.

Dupa cum sustine acelasi I.Maxim Danciu , "informatia pe web este in cea mai mare parte restructurata. Nu exista drumuri batatorite pe care sa mergi : calea catre o informatie poate fi gasita intr-o multime de moduri , in functie de dorinta si cunostintele utilizatorului". Problema nu este daca se gaseste informatia , ci unde se gaseste acea informatie. Toate publicatii folosesc in acest sens legaturi intre informatii prin asa numitele "link-uri De aici pana la a gasi informatia de care ai nevoie nu este decat un mic . click din partea cititorului.

O alta caracteristica de baza a jurnalismului pe internet o reprezinta timpi scurti de reinnoire a informatiei. Daca pentru un cotidian trebuie sa asteptam o zi intreaga ca sa primim toata informatia stransa in decurs de o zi , pe internet totul se schimba , informatiile apar mereu , secunda de secunda , minut de minut , ele - informatiile - fiind improstate mereu si primite mai aerisit de catre cititor .

II.2.4. Impactul jurnalismului online asupra societatii

Inca de la aparitia primelor jurnale pe internet , interesul public a fost urias, avand un impact social enorm in mod special in randul adolescentilor.

La inceput , a publica ceva pe internet nu statea la indemana oricui , putine persoane avand cunostinte solide despre construirea unui site si publicarea informatiilor pe siteul respective.

O data cu trecerea timpului , utilizatorii de internet au inceput sa aprofundeze cunostinte despre publicarea informatiilor in mediul online.

Oamenii au inceput imediat sa inteleaga usurinta cu care pot primi informatiile de care au nevoie , pur si simplu accesand siteurile ziarelor traditionale care aveau si publicatie pe internet. Nu mai erau nevoiti sa se mai deplaseze pana la chioscurile de ziare pentru a primi doza zilnica de informatie. Tot ce aveau nevoie era un computer conectat la internet si un mic gram de cunoastere a utilizarii sale. Motoarele de cautare i-au ajutat mult in gasirea informatiilor dorite , pur si simplu tastand cuvinte cheie si astfel ajungand la siteuri care dezvoltau acele cuvinte cheie sub forma de articole complexe.

"Publicul tinta al ziarelor on-line se suprapune doar partial celui al ziarelor clasice. Asta pentru ca majoritatea utilizatorilor de internet sunt adolescenti si tineri , pe cand cei care cumpara ziare sunt , de regula , oameni mature sau in varsta" sustine I.Maxim Danciu in celebra lui lucrare de referinta. Situatia incepe totusi sa se schimbe , tainele internetului au inceput a fi deslusite si de oamenii in varsta , care au inteles comoditatea citirii ziarelor pe internet , ei nemaifiind nevoiti sa plateasca acea suma modica pentru cotidian plus acel efort al deplasarii pana la cioscurile de ziare.

Totusi diferenta majora intre publicatiile on-line si cele traditionale este interactivitatea mult mai profunda pe care unele texte jurnalistice ne sunt prezentate in stil on-line. Una din noile revelatii care au aparut o data cu nasterea jurnalismului pe internet este posibilitatea cititorului de a trimite instant un feedback autorului sub forma de e-mail sau pe forum , dezbatand un anume subiect nu numai cu autorul , ci si cu alti cititori. Cititorul nu mai este nevoit sa compuna o scrisoare de mana ca pe timpuri sa mearga sa posta sa trimita scrisoare pe destinatia autorului si poate poate primeste un raspuns de la el. Acum totul este instant . Cum a trimis cineva o parere legata de articol , primeste imediat raspuns de la autor sau alti cititori.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1586
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved