Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


STUDIU DE CAZ - TEMATICA EMISIUNILOR INFORMATIVE ALE ANTENEI 1

Jurnalism

+ Font mai mare | - Font mai micSTUDIU DE CAZ - TEMATICA EMISIUNILOR INFORMATIVE ALE ANTENEI 1

"Fapt divers"

Stirile in care sunt prezentate subiecte de fapt divers domina principalul jurnal de stiri al Antenei 1. Acest tip de stiri a fost prezentat de 63 de ori in intervalul monitorizat, cumuland circa 99 de minute din durata totala a stirilor identificate. Procentual, stirile "fapt divers" ocupa 9,11% din timpul total alocat stirilor in cele 21 de editii analizate. Categoria "fapt divers" se distinge printr-un pronuntat caracter eterogen, principala trasatura a subiectelor prezentate fiind valoarea de inedit. Caderea unei vedete autohtone de pe scena in timpul unui concert, aparitia unor lebede pe malul Marii Negre in timpul iernii sau ultimele tendinte in vestimentatia canina sunt doar cateva subiecte ce ilustreaza diversitatea tematica a stirilor cuprinse in aceasta categorie. Stirile de fapt divers sunt in general pozitionate la inceputul celei de a doua jumatati a jurnalului, o stire de acest gen avand o durata medie de aproximativ 1 minut si 30 de secunde."Fapt divers extern"

Urmatorul loc in economia stirilor difuzate de Antena 1 este ocupat de subiecte ce raman in aria faptului divers, singura diferenta rezultand din focalizarea pe plan extern. Cele 70 de materiale cuprinse in categoria "fapt divers extern" ocupa 8,23% din durata totala a stirilor, cumuland aproximativ 89 de minute. Ca si in cazul categoriei precedente, principalele caracteristici ale acestui tip de stiri sunt diversitatea tematica si valoarea de inedit. Astfel, subiecte extrase din viata vedetelor internationale, prezentarea unor personaje excentrice sau evenimente mai putin obisnuite se regasesc in aceasta zona tematica. Stirile externe de fapt divers sunt pozitionate in general in incheierea jurnalului, o stire din aceasta categorie avand o durata medie de 1 minut si 15 secunde.

"Politica"

Stirile ce trateaza subiecte de politica interna insumeaza aproximativ 78 de minute si ocupa 7,2% din durata totala a stirilor analizate. Materialele prezentate in cadrul Observatorului au urmarit, in principal, agenda evenimentelor politice din perioada monitorizata. Stirile au fost construite in jurul evenimentelor de actualitate din viata politica autohtona, fiind prezentate atat interactiunile de pe scena politica cat si aspecte legate de organizarea interna a partidelor politice. Astfel, acuzatiile lui Liviu Turcu, retragerea Partidului Conservator de la guvernare, tensiunile din Alianta PNL-PD, alegerile interne in PSD, decizia de infiintare a PLD, acutizarea rupturii dintre presedinte si premier precum si pregatirile pentru alegeri interne in PNL sunt subiectele ce au dominat categoria stirilor politice. O stire ce abordeaza subiecte politice are o durata medie de aproximativ 1 minut si 50 de secunde, cel mai frecvent, acest tip de stiri fiind pozitionat in cea de a doua jumatate a jurnalului, spre finalul acestuia.

"Externe"

Stirile ce abordeaza subiecte externe cumuleaza aproximativ 60 de minute, ocupand ,6% din timpul alocat stirilor. Cele 38 de stiri cuprinse in aceasta tema au tratat subiecte importante ale agendei internationale, dar si evenimente cu impact major asupra anumitor

comunitati de pe glob. Principalele stiri externe regasite in Observatorul Antenei 1 au tratat condamnarea la moarte si executia lui Saddam Hussein, alegerile pentru Congresul

american, vizita Papei in Turcia, evolutiile anchetei in cazul Litvinenko precum si o serie de enomene meteorologice extreme. Stirile externe sunt in general pozitionate la finalul jurnalului, o stire de acest tip avand o durata medie de aproximativ 1 minut si 30 de secunde.

"Social"

Subiectele de natura sociala ocupa 5,17% din durata totala a stirilor analizate, cele 30 de materiale difuzate cumuland aproximativ 56 de minute. In general, acest tip de stiri abordeaza atat subiecte legate de fenomene sociale generice (saracie, somaj), cat si cazuriparticulare, probleme de natura sociala cu care se confrunta anumite persoane (cazuri umanitare). Pozitionarea acestui tip de stiri in cadrul Observatorului este conditionata, in principal, de impactul emotional pe care informatia furnizata l-ar putea avea asupra publicului. Durata medie a unei stiri din aceasta categorie este de aproximativ 1 minut si 50 de secunde.

"Administratie"

Stirile in care sunt abordate subiecte ce tin de decizii si actiuni ale institutiilor statului (nationale sau locale) ocupa 4,39% din durata totala a stirilor. Cele 30 de stiri care au prezentat subiecte administrative au totalizat aproximativ 48 de minute. Subiectele prezentate in cadrul acestei categorii au vizat deciziile luate la nivel ministerial privind situatia anumitor categorii socio-profesionale, au urmarit procese de achizitii publice sau au prezentat anumite anomalii in functionarea unor institutii. Cel mai adesea, stirile administrative sunt plasate la mijlocul jurnalului, iar durata medie a unei stiri de acest gen este de 1 minut si 35 de secunde.

Alte teme

In analiza de fata, stirile Antena 1 au putut fi grupate in circa 40 de teme distincte. Pe langa temele prezentate mai sus, Observatorul a inclus un numar semnificativ de stiri in care au fost prezentate infractiuni, accidente rutiere, morti violente precum si evolutii ale unor procese judiciare in care sunt implicate persoane publice.

Accidentele rutiere ocupa 4,28% din durata totala a stirilor analizate, infractiunile reprezinta 4,24%, stirile despre morti violente 2,9%, in timp ce stirile despre anchete sau procese judiciare detin aproximativ 2,8%. Restul temelor identificate variaza ca pondere intre 0,2% si 2,5% din durata totala a stirilor monitorizate (vezi Anexa 1, pg. 57-58).Un om a muscat o stire, Raport de analiza a stirilor TV din perspectiva interesului public si a practicilor jurnalistice al Agentiei de Monitorizare a Presei

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1057
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved